Houten Vloer Op Vloerverwarming

Visgraat vloer op vloerverwarming, gelegd in stijlvolle woning
Hongaarse punt vloer op vloerverwarming in Delft
Vloerverwarming en houten vloeren zijn al jaren een warme combinatie

Bezoek de showroom

Hout en vloerverwarming een verwarmende ervaring

Een houten vloer op vloerverwarming is al jarenlang een warme combinatie. Uipkes plaatst zowel vloerverwarming als houten vloeren sinds 2003! De planken worden speciaal op maat gemaakt en zijn goed bestand tegen temperatuurwisselingen. Hierdoor kun je jarenlang genieten van het comfort van warm hout.

Warmte En Stijl

Ervaar het comfort en design van onze houten vloeren op vloerverwarming. Geniet van een warme en sfeervolle omgeving. Wij leggen je graag uit hoe wij alles voor jou kunnen verzorgen om jou volledig te ontzorgen. Kom langs in de showroom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Alle Vloerverwarming Werkzaamheden Onder Éen Dak

Bij Uipkes bieden we een ruime keuze aan houten vloeren in verschillende legpatronen. Voorbeelden hiervan zijn de visgraat vloer en de Hongaarse punt vloer.

Ruim 20 jaar hebben we een uitgebreid assortiment kleuren en formaten beschikbaar. Onze betrokkenheid en toewijding gaat verder dan alleen producten leveren. Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor jouw gehele project, vanaf de start.

We kunnen oude vloeren verwijderen of aanpassen. Bijvoorbeeld door vloerverwarming in te frezen in een bestaande vloer. Ook kunnen we gipsvezelplaten met vloerverwarming plaatsen op een houten vloer. Daarnaast is het mogelijk om vloerverwarming te installeren in combinatie met een nieuwe vloer.

Wij regelen het allemaal voor jou.

Planken patroon parket op vloerverwarming

We leggen vloerverwarming aan, werken de ondervloer af en installeren het verdeelstation voor verwarming. Vervolgens gaan wij over tot het leggen van houten vloer. Hierdoor kun je genieten van goed werkende vloerverwarming in combinatie met een prachtige duurzame houten vloer. Ons ervaren team voert alle stappen zorgvuldig uit om het proces efficiënt en soepel te laten verlopen.

Met onze ervaring weten we dat je vragen hebt over vloerverwarming en een nieuwe vloer leggen. Tijdens een bezoek aan de showroom kunnen we praten over jouw houten vloer, vloerverwarming en andere klussen. Wanneer je zowel de houten vloer als vloerverwarming laat leggen door Uipkes, ontvang je een combinatiekorting.

In onze showroom kun je voorbeelden zien van eiken vloeren in de vorm van lamelparket in 90 kleuren.

We geven ook advies over hoe je houten vloeren kunt combineren met vloerverwarming in jouw huis. We delen onze kennis graag met jou. Na afloop sturen we je een persoonlijk advies via e-mail. Kom langs en ontdek de mogelijkheden voor jouw project.


Ontvang maatwerk advies in onze showrooms

Producten

 • Duurzaamste keuze

  Hout is samen met wol één van de herwinbare grondstoffen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PVC of tegelvloeren.

 • Ultiem comfort en esthetiek

  Er is niets zo fijn als warm hout onder je blote voeten, vooral in de winter. Zonder radiatoren voelt de ruimte ruimer aan.

 • Kostenbesparend

  Met het toepassen van vloerverwarming bespaar je per jaar gemiddeld 10 -15% op je energierekening.

 • Gezondheid

  Door vloerverwarming is er minder stofophoping in de ruimte. Daarnaast gaat het schimmelvorming tegen door een lage luchtvochtigheid.

Ingefreesde Vloerverwarming

Eikenhouten vloer van Uipkes in de moderne tint Cappuccino gelegd op vloerverwarming

Houten Vloer & Vloerverwarming laten leggen?

Naast het plaatsen van échte houten vloeren, kun je ook de vloerverwarming laten leggen door onze parketteurs.

Het voordeel hiervan is dat wij je werk uit handen nemen. Er is één contactpersoon die alles regelt, de materialen passen goed bij elkaar, en dezelfde vakmensen doen al het werk.

Nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd en het opstartprotocol is uitgevoerd, kunnen we meteen de houten vloer leggen. Zo hoef je niet lang te wachten en kun je snel genieten van je vernieuwde huis.

Vloerverwarming aanleggen
Brede Frans eiken planken houten vloer op vloerverwarming in de woonkamer

Vloerverwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen die je goed kunt combineren van houten vloeren:

 • Natbouw vloerverwarming: waarbij verwarmingsleidingen op isolatie worden geplaatste waarop een dekvloer wordt gegoten zoals zandcement.
 • Droogbouw vloerverwarming: Waarbij het vloerverwarmingssysteem bovenop de draagvloer wordt geplaatst. Eventueel kan deze worden afgewerkt met zoals met een vloerplaat.
 • Freesvloer vloerverwarming; hierbij worden sleuven in de dekvloer gefreesd waarin de leidingen worden weggewerkt.
 • Elektrische vloerverwarming: het systeem kan bestaan uit elektrische kabels/ matten of verwarmingsfolie (infrarood).
 • Bestaande vloer met vloerverwarming: hierbij kan gedacht worden aan een bestaande tegelvloer of gietvloer waar al vloerverwarming onder zit.

Afhankelijk van jouw situatie kan je kiezen voor een van de systemen.

Alle verwarmingssystemen

Houten Vloeren Op Vloerverwarming

Bekijk diverse vloeren in woningen gecombineerd met vloerverwarming.

Zwart visgraat parket in woonkamer van herenhuis

Herenhuis - Krijtbord zwart

In dit prachtig gerestaureerde herenhuis zie je een handgemaakte, traditionele eiken visgraat vloer met vloerverwarming. De vloer is afgewerkt in diverse tinten zwart, waardoor er een klassieke sfeer ontstaat.

Hongaarse punt vloer gelegd in de badkamer van een grachtenpand

Badkamer - Champagne

De Hongaarse vloer verbindt de slaapkamer, kleedkamer en badkamer in deze prachtig gerenoveerde woning.

Houten vloer gelegd in de woon- en eetkamer van een villa

Villa - Koraal Wit

Een huis uit de jaren '90 is zorgvuldig gerenoveerd om het karakter en de duurzaamheid te behouden. Je vindt er een houten vloer over vloerverwarming gelegd, die verschillende ruimtes verbindt.

Hongaarse punt vloer in de woonkamer van een appartement in Amsterdam

Nieuwbouw appartement - Mosgrijs

Nieuw gebouwd appartement met vloerverwarming en een grijze Hongaarse patroonvloer die naadloos overgaat in een marmeren vloer in hetzelfde motief.

Vloer gelegd in de woonkamer van een prachtige villa

Modern - Edelgrijs

In deze landelijk ontworpen villa met aandacht voor architectuur, hebben we royale planken gebruikt die door het hele huis lopen.

Eiken visgraat vloer fris wit in woonhuis Utrecht

Historisch pand - Fris Wit

In dit deels gemoderniseerde historische pand hebben we gekozen voor een ruime, lichte visgraat vloer met vloerverwarming.

Meer vloer inspiratie?

Geschikte Warmtebronnen

Vloerverwarmingssystemen kunnen gebruik maken van diverse warmtebronnen, waaronder warmtepompen, CV-ketels, zonneboilers, elektrische vloerverwarming en biomassaketels. De keuze hangt af van factoren zoals energie-efficiëntie, kosten en duurzaamheid. Warmtepompen zijn een milieuvriendelijke en efficiënte optie, terwijl elektrische vloerverwarming geschikt kan zijn voor kleinere ruimtes.

Bekijk alle warmtebronnen

Een houten vloer met vloerverwarming is een genot en een verwarmende ervaring.

Geschikte Ondervloeren

Je kunt vloerverwarming voor houten vloeren installeren op of in uiteenlopende ondervloeren:

Bekijk alle ondervloeren

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om vloerverwarming en een houten vloer te combineren?

Zeker! Houten vloeren kun je op vloerverwarming leggen. Wij hebben hier jarenlange ervaring mee. Bovendien kunnen we naast de houten vloer ook de vloerverwarming voor je aanleggen.

Als je een nieuw gestorte vloer hebt, dan moet je eenmalig het opstookprotocol uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat het resterende vocht uit de vloer gaat. We controleren eerst of de ondervloer droog genoeg is. Dit doen we voordat we de houten vloer leggen. We voeren een inspectie uit om dit te controleren. 

Hierdoor hebben we, indien nodig, genoeg tijd om maatregelen te treffen voordat we de houten vloer leggen. Nadat we de houten vloer hebben gelegd, kun je de temperatuur stapsgewijs verhogen (2 graden per dag).

Onze houten vloeren zijn geschikt voor verschillende soorten vloerverwarming. Dit omvat droge constructiesystemen, ingebedde vloeren, systemen in combinatie met een warmtepomp, stadsverwarming en infraroodverwarming. Het maakt daarbij niet uit of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruikt.

Welke voordelen biedt vloerverwarming in combinatie met een houten vloer?

Vloerverwarming onder een houten vloer biedt ultiem wooncomfort en gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. Het verwijderen van radiatoren geeft de ruimte een esthetisch voordeel en meer vrijheid in het inrichten. 

Vloerverwarming is handig voor mensen met stofallergieën en gevoelige longen. Het helpt om stof te verminderen en zorgt voor een comfortabele warmte in huis. Een houten vloer op vloerverwarming kan je makkelijk schoonmaken door te stofzuigen en dweilen. Stof kan zich niet makkelijk ophopen, iets wat bij moeilijk schoon te maken radiatoren wel het geval is. 

Vloerverwarming vermindert de kans op schimmel in huis door de luchtvochtigheid te verlagen. Schimmels hebben juist een hoge luchtvochtigheid nodig om te kunnen groeien. Vloerverwarming bespaart kosten en is duurzaam door lagere stookkosten en combinatie met duurzame energiebronnen.

Zorgt de combinatie vloerverwarming en houten vloeren voor lagere energiekosten in vergelijking met radiatoren?

Ja, ongeveer 15-20% minder gasverbruik.

Over het algemeen kan deze combinatie leiden tot lagere energiekosten in vergelijking met radiatoren. Dit komt omdat vloerverwarming de warmte gelijkmatiger verspreidt en de warmte langer vasthoudt in de ruimte. Hierdoor kun je de thermostaat lager instellen en toch een comfortabele temperatuur behouden, wat resulteert in energiebesparing.

Bovendien heeft vloerverwarming een lagere bedrijfstemperatuur dan radiatoren, wat efficiënter is bij het verwarmen van de ruimte. Het is belangrijk om te weten dat energiebesparing afhangt van dingen zoals isolatie, buitentemperatuur en thermostaten. Vraag een specialist om advies voor een nauwkeurige schatting van de mogelijke energiebesparing.

Kan Uipkes de vloerverwarming en de houten vloer bij ons verzorgen?

Ja, Uipkes houten vloeren installeert zowel vloerverwarming als de houten vloer zelf. Uipkes heeft eigen medewerkers en alle benodigde apparatuur om de vloerverwarming te installeren, inclusief frezen en aansluiten. De vloer kan meteen daarna gelegd worden, zonder wachttijden of afhankelijkheid van anderen.

Hoe lang duurt het aanleggen van vloerverwarming en de houten vloer?

Voor een oppervlak van 50 m² kun je rekenen op 4 tot 7 dagen werk. Je kunt hierbij de volgende planning aanhouden:

Het verwijderen en afvoeren van de bestaande vloer, en het plaatsen van de Fermacell / Estrich / Knauf / Gipsvezelplaten ondervloer en randen duurt ongeveer 1 dag.

Het infrezen van de vloerverwarming, plaatsen van de leidingen, ophangen van het verdeelstation, aansluiten van de leidingen aan het verdeelstation, en afsmeren van de leidingen duurt ongeveer 1 dag. (als alle overige voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd).

Het doorlopen van het opstartprotocol: 10-14 dagen

Het plaatsen van een nieuwe houten vloer, inclusief kleurafwerking: ca. 3 dagen.

Drogen van de kleurbehandeling: ca. 2 dagen.

Hoe werkt het plaatsen van een houten vloer op vloerverwarming in de praktijk?

Vloerverwarming wordt in het algemeen toegepast omdat er een lagere watertemperatuur nodig is dan bij traditionele radiatoren. De hoeveelheid energie die nodig is om water steeds warmer te maken neemt onevenredig toe.

Daarom hebben alle nieuwbouwhuizen in Nederland vloerverwarming: je hebt veel minder energie nodig om de woning te verwarmen. De thermostaat wordt op een vaste temperatuur ingesteld en blijft zo staan tot het in het voorjaar weer warmer wordt.

Bij nieuwe vloerverwarming kun je zones instellen, bijvoorbeeld de badkamer op 24 graden, de slaapkamer op 14 graden en de woonkamer op 21 graden. In de zomer kun je dit omdraaien als er vloerkoeling is.

De thermostaat heeft in deze periode geen functie en zal de vloerverwarming niet meer verwarmen. In het najaar, als het kouder wordt, begint de thermostaat weer te verwarmen.

Ons milde zeeklimaat met weinig temperatuurschommelingen maakt constante vloerverwarming een kostenefficiënte en milieuvriendelijke oplossing.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van een houten vloer op vloerverwarming?

Een houten vloer moet langzaam warm worden en afkoelen om te voorkomen dat het hout krimpt of uitzet. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoenswisselingen.

Na de oplevering van jouw prachtige houten vloer krijg je van ons een hygrometer cadeau. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de woning meten. De hygrometer plaats je op ooghoogte aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Zo kun je goed zien of het luchtvochtpercentage stabiel blijft.

In een vorstperiode kan het luchtvochtpercentage onder de 40% zakken. Als dat langer dan een paar dagen zo blijft, kun je met een luchtbevochtiger het percentage verhogen, zodat je voorkomt dat de vloerdelen gaan krimpen. Mocht er een natuurlijke krimp ontstaan, dan zet de vloer in het voorjaar weer uit.

Om ervoor te zorgen dat je houten vloer tientallen jaren mooi blijft, is het goed om de vloer regelmatig te stoffen, stofzuigen en te dweilen. Wij leveren de vloer met middelen om je houten vloer perfect te onderhouden, zodat je de levensduur kunt verlengen.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor een combinatie met vloerverwarming?

Alle houten vloeren van Uipkes zijn geschikt voor vloerverwarming. Sinds 2003 passen we onder andere planken vloeren, visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren toe op vloerverwarming, zowel in kleine als in grote ruimtes.

Het meest toegepaste product is Vincent (Rc 0,088 kW per m2). Vincent vloerdelen zijn verkrijgbaar tot breedtes van 28 cm en geschikt om toe te passen voor het planken patroon, visgraat patroon en het Hongaarse punt patroon.

Daarnaast hebben het product 'Floortje'. Floortje is een plankenvloer met een lagere warmteweerstand dan Vincent (Rc 0,070 kW per m2). De vloerdelen zijn verkrijgbaar tot een breedte van 24 cm.

Voor wat betreft de houtsoort is eikenhout de meest toegepaste houtsoort op vloerverwarming. Daarom werken we bij Uipkes hoofdzakelijk met eiken vloeren.

We hebben veel ervaring in grote projecten voor bedrijven met uitgebreide eisen. Voor particulieren bieden we dezelfde kwaliteit van voorbereiding, houtproducten en ervaren vloerenleggers die al tientallen jaren onze houten vloeren op vloerverwarming installeren.

Kan een houten vloer en vloerverwarming in elke ruimte worden geïnstalleerd?

Hoewel een houten vloer met vloerverwarming in de meeste ruimtes kan worden geïnstalleerd, zijn er uitzonderingen. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om deze combinatie te plaatsen in vochtige ruimtes zoals badkamers of sauna's, waar het risico op vochtschade groter is.

Het is altijd verstandig om de aanbevelingen van de fabrikant en een professionele installateur op te volgen bij het kiezen van vloerverwarming voor een houten vloer.

Hoe zit het met de 'werking van hout'?

Een Uipkes houten vloer werkt nauwelijks, omdat het hout vooraf wordt gedroogd voordat het op vloerverwarming wordt geplaatst. Het wordt vervolgens gelijmd op watervast plaatmateriaal dat bestaat uit kruislings verlijmde delen, vastgezet met lijm op de ondervloer.

Hierdoor is de eventuele werking van het hout minimaal. De vloer kan zelfs zonder plinten en zonder tussenruimte tegen de muur worden gelegd.

Welke legpatronen kun je toepassen op vloerverwarming?

Naast het traditionele planken legpatroon, kun je ook een Hongaarse punt of visgraat vloer eenvoudig toepassen op vloerverwarming. In totaal kan Uipkes Houten Vloeren 45 patronen toepassen op vloerverwarming.

Welke afwerking is het meest geschikt voor een houten vloer met vloerverwarming?

Bij het combineren van een houten vloer met vloerverwarming zijn bepaalde afwerkingen meer geschikt dan andere, zoals lak, hardwaxolie en olie. Over het algemeen wordt aanbevolen om te kiezen voor een afwerking op oliebasis. Deze afwerkingen laten de warmte goed door en zijn flexibel genoeg om de natuurlijke beweging van het hout op te vangen.

Waar is het rendement van vloerverwarming van afhankelijk?

Dat is afhankelijk van de houtsoort en dan met name de hardheid, weerstand en stabiliteit van het hout. De dikte van de houten vloer (12, 16 of 21 mm) speelt ook een rol.

Uipkes vloeren zijn leverbaar in de volgende diktes:

 • 'Floortje': 9 mm watervast verlijmde berkenmultiplex met 3 mm eiken hout. Rc 0,070 kW per m2.
 • 'Vincent': 12 mm plus 4 mm eiken hout. Rc 0,088 kW per m2.
 • 'Robin': 15 mm plus 6 mm eiken hout. Rc 0,12 kW per m2.

Naast de vloerdikte zijn er andere factoren die het rendement van vloerverwarming beïnvloeden. Denk aan de isolatie van de woning, het type vloerverwarmingsinstallatie, de afstand tussen de leidingen en of je vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruikt.

Om de warmte van de vloerverwarming binnenshuis te houden is een goed energielabel belangrijk (minimaal label B). Nieuwbouwwoningen hebben minimaal energielabel A en zijn zeer geschikt voor vloerverwarming.

Voor bestaande woningen geldt dat er vaak aanpassingen nodig zijn om op energielabel B uit te komen.

Wat is de maximale oppervlaktetemperatuur van de dekvloer?

Bij vloerverwarming onder een houten vloer mag de maximale oppervlaktetemperatuur van de dekvloer niet hoger zijn dan 29°C. Het hout zelf mag namelijk niet warmer worden dan 25°C om mogelijke schade te voorkomen.

Wat is het belang van het opstartprotocol bij vloerverwarming onder een houten vloer?

Het opstartprotocol is van belang voordat een houten vloer geïnstalleerd kan worden. Het protocol zorgt ervoor dat de dekvloer zich 'zet' en geen invloed meer heeft op de verlijming van de vloer. Daarnaast helpt het protocol bij het verdampen van eventueel restvocht in de dekvloer. Elk vloerverwarmingssysteem heeft zijn eigen opstookprotocol.

Hoe lang moet het opstartprotocol duren bij vloerverwarming onder een houten vloer?

Het opstartprotocol duurt meestal ongeveer 14 dagen. Dit geeft voldoende tijd voor de dekvloer om te drogen en te stabiliseren voordat de houten vloer wordt geïnstalleerd.

Zal vloerverwarming onder een houten vloer de geluidsisolatie verbeteren?

Vloerverwarming op zichzelf heeft beperkte invloed op de geluidsisolatie van een houten vloer. De belangrijkste geluidsisolatie-effecten worden meestal bereikt door de juiste ondervloer en vloerbedekking te gebruiken.

Er zijn speciale ondervloeren beschikbaar die zowel thermische als geluidsisolatie bieden. Het is verstandig om advies in te winnen om de beste oplossing te vinden die aan jouw geluidsisolatiebehoeften voldoet.

Moet de vloerverwarming uit als de houten vloer tijdelijk bedekt wordt met tapijt of een ander type vloerbedekking?

In de meeste gevallen moet de vloerverwarming worden uitgeschakeld of lager worden ingesteld als de houten vloer tijdelijk bedekt wordt met tapijt of een ander vloerbedekkingsmateriaal.

Dit komt doordat dit materiaal de warmte-isolatie kan verhogen en de warmteafgifte naar de ruimte kan verminderen. Volg daarom de specifieke instructies van de fabrikant voor het gebruik van de vloerbedekking.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een combinatie met vloerverwarming?

Hardere houtsoorten zoals eiken, merbau, afzelia en bamboe zijn vaak geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Deze houtsoorten zijn minder gevoelig voor vocht en hebben doorgaans minder kans op krimpen of uitzetten bij veranderingen in temperatuur.

Welke houtsoorten zijn ongeschikt voor een combinatie met vloerverwarming?

Houtsoorten die gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen, zoals beuken, jatoba, zwarte kabbes, essen en robijn, kunnen mogelijk niet geschikt zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Deze houtsoorten kunnen meer kans hebben op vervorming, scheuren of andere problemen wanneer ze aan warmte worden blootgesteld.