Houten Vloer Op Vloerverwarming

Visgraat vloer op vloerverwarming, gelegd in stijlvolle woning
Hongaarse punt vloer op vloerverwarming in Delft
Vloerverwarming en houten vloeren zijn al jaren een warme combinatie

Bezoek de showroom

Hout en vloerverwarming een verwarmende ervaring

Een houten vloer op vloerverwarming is al jarenlang een warme combinatie. Uipkes plaatst zowel vloerverwarming als houten vloeren sinds 2003! De planken worden speciaal op maat gemaakt en zijn goed bestand tegen temperatuurwisselingen. Hierdoor kun je jarenlang genieten van het comfort van warm hout.

Warmte En Stijl

Ervaar het comfort en design van onze houten vloeren op vloerverwarming. Geniet van een warme en sfeervolle omgeving. Wij leggen je graag uit hoe wij alles voor jou kunnen verzorgen om jou volledig te ontzorgen. Kom langs in de showroom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Alle Vloerverwarmings Werkzaamheden Onder Éen Dak

Bij Uipkes bieden we een ruime keuze aan houten vloeren in vele legpatronen, zoals visgraat of Hongaars punt vloeren. Ruim 20 jaar hebben we een uitgebreid assortiment kleuren en formaten beschikbaar. Onze betrokkenheid en toewijding gaat verder dan alleen producten leveren. Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor jouw gehele project, vanaf de start.

Wij kunnen de oude, bestaande vloeren verwijderen of aanpassen, zoals het infrezen van vloerverwarming in een bestaande zandcementvloer, het plaatsen van gipsvezelplaten met ingefreesde vloerverwarming op een houten draagvloer, of een volledige installatie met matten vloerverwarming en een nieuwe zandcementdekvloer.

Wij regelen het allemaal voor jou.

We verzorgen het infrezen van de vloerverwarming, het dichtzetten en afwerken van de ondervloer en de installatie van het verdeelstation. Vervolgens gaan wij over tot het leggen van houten vloer. Hierdoor kun je genieten van goed werkende vloerverwarming in combinatie met een prachtige duurzame houten vloer. Al deze stappen worden zorgvuldig uitgevoerd door ons eigen ervaren team, en we streven naar een efficiënte en naadloze uitvoering van het gehele proces.

Met al onze ervaring begrijpen we dat je vragen hebt over de aanleg van vloerverwarming en een nieuwe vloer. Tijdens een bezoek aan onze showroom kunnen we samen jouw houten vloer, vloerverwarming, en alle andere werkzaamheden bespreken. Wanneer je zowel de houten vloer als vloerverwarming laat leggen door Uipkes, ontvang je een combinatiekorting.

In onze showroom kun je voorbeelden zien van eiken vloeren in de vorm van lamelparket in 90 kleuren en kun je persoonlijk advies krijgen over het combineren van houten vloeren met vloerverwarming in jouw woning. We delen onze kennis graag met jou en je krijgt na afloop altijd een maatwerk advies van ons toegestuurd via email. Kom langs en ontdek de mogelijkheden voor jouw project.


Ontvang maatwerk advies in onze showrooms

Producten

 • DUURZAAMSTE KEUZE

  Hout is samen met wol één van de herwinbare grondstoffen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PVC of tegelvloeren.

 • ULTIEM COMFORT EN ESTHETIEK

  Niets voelt zo prettig en verwarmend aan als warm hout onder je blote voeten, zeker in de wintermaanden. Zonder radiatoren voelt de ruimte ruimer aan. 

 • KOSTENBESPAREND

  Met het toepassen van vloerverwarming bespaar je per jaar gemiddeld 10 -15% op je energierekening. 

 • GEZONDHEID

  Door vloerverwarming is er minder stofophoping in de ruimte. Daarnaast gaat het schimmelvorming tegen door een lage luchtvochtigheid.

Ingefreesde Vloerverwarming

Eikenhouten vloer van Uipkes in de moderne tint Cappuccino gelegd op vloerverwarming

Houten Vloer & Vloerverwarming laten leggen?

Naast het plaatsen van échte houten vloeren, kun je ook de vloerverwarming laten leggen door onze parketteurs. Het voordeel hiervan is dat we je kunnen ontzorgen, doordat er één aanspreekpunt is die het hele traject begeleid, de materialen goed op elkaar zijn afgestemd en alle werkzaamheden worden uitgevoerd door dezelfde vakmensen. Na het aanleggen van de vloerverwarming het uitvoeren van het opstartprotocol kunnen we direct de houten vloer plaatsen, zodat de wachttijden minimaal zijn en je sneller kunt genieten van je opgeknapte woning. 

Vloerverwarming aanleggen
Brede Frans eiken planken houten vloer op vloerverwarming in de woonkamer

Vloerverwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen die je goed kunt combineren van houten vloeren:

 • Natbouw vloerverwarming: waarbij verwarmingsleidingen op isolatie worden geplaatste waarop een dekvloer wordt gegoten zoals zandcement.
 • Droogbouw vloerverwarming: Waarbij het vloerverwarmingssyteem bovenop de draagvloer wordt geplaatst. Eventueel kan deze worden afgewerkt met zoals met een vloerplaat.
 • Freesvloer vloerverwarming; hierbij worden sleuven in de dekvloer gefreesd waarin de leidingen worden weggewerkt.
 • Elektrische vloerverwarming: het systeem kan bestaan uit elektrische kabels/ matten of verwarmingsfolie (infrarood).
 • Bestaande vloer met vloerverwarming: hierbij kan gedacht worden aan een bestaande tegelvloer of gietvloer waar al vloerverwarming onder zit.

Afhankelijk van jouw situatie kan je kiezen voor een van de systemen.

Alle verwarmingssystemen

Houten Vloeren Op Vloerverwarming

Bekijk diverse vloeren in woningen gecombineerd met vloerverwarming.

Zwart visgraat parket in woonkamer van herenhuis

Herenhuis - Krijtbord zwart

In dit prachtig gerestaureerde herenhuis gebruiken zie je een handgemaakte, traditionele eiken visgraat vloer met vloerverwarming, afgewerkt in diverse tinten zwart, waardoor er een klassieke sfeer ontstaat.

Hongaarse punt vloer gelegd in de badkamer van een grachtenpand

Badkamer - Champagne

In een prachtig gerenoveerde woning verbindt de Hongaarse vloer de slaapkamer, kleedkamer en badkamer, met behoud van de oorspronkelijke charme.

Houten vloer gelegd in de woon- en eetkamer van een villa

Villa - Koraal Wit

Een woning ontworpen in de jaren '90, die met zorg gerenoveerd is om het karakter en de duurzaamheid te behouden. Je vindt er een houten vloer over vloerverwarming gelegd, die verschillende ruimtes verbindt.

Hongaarse punt vloer in de woonkamer van een appartement in Amsterdam

Nieuwbouw appartement - Mosgrijs

Nieuw gebouwd appartement met vloerverwarming en een grijze Hongaarse patroonvloer die naadloos overgaat in een marmeren vloer in hetzelfde motief.

Vloer gelegd in de woonkamer van een prachtige villa

Modern - Edelgrijs

In deze landelijk ontworpen villa met aandacht voor architectuur, hebben we royale planken gebruikt die de hele woning doorkruisen.

Eiken visgraat vloer fris wit in woonhuis Utrecht

Historisch pand - Fris Wit

In dit deels gemoderniseerde historische pand hebben we gekozen voor een ruime, lichte visgraat vloer met vloerverwarming.

Meer vloer inspiratie?

Geschikte Warmtebronnen

Vloerverwarmingssystemen kunnen gebruik maken van diverse warmtebronnen, waaronder warmtepompen, CV-ketels, zonneboilers, elektrische vloerverwarming en biomassaketels. De keuze hangt af van factoren zoals energie-efficiëntie, kosten en duurzaamheid. Warmtepompen zijn een milieuvriendelijke en efficiënte optie, terwijl elektrische vloerverwarming geschikt kan zijn voor kleinere ruimtes.

Bekijk alle warmtebronnen

Een houten vloer met vloerverwarming is een genot en een verwarmende ervaring.

Geschikte Ondervloeren

Je kunt vloerverwarming voor houten vloeren installeren op of in uiteenlopende ondervloeren:

Bekijk alle ondervloeren

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om vloerverwarming en een houten vloer te combineren?

Zeker! Houten vloeren kun je op vloerverwarming leggen. Wij hebben hier jarenlange ervaring mee. Bovendien kunnen we naast de houten vloer ook de vloerverwarming voor je aanleggen.

Als je een nieuw gestorte vloer hebt, dan moet je eenmalig het opstookprotocol uitvoeren, zodat het resterende vocht uit de vloer gaat. In de weken voordat we de houten vloer leggen, voeren we een inspectie uit om te controleren of de ondervloer droog genoeg is. 

Hierdoor hebben we, indien nodig, genoeg tijd om maatregelen te treffen voordat we de houten vloer leggen. Nadat we de houten vloer hebben gelegd, kun je de temperatuur stapsgewijs verhogen (2 graden per dag).

Onze houten vloeren zijn geschikte voor verschillende soorten vloerverwarming, waaronder: droogbouwsystemen, ingefreesde vloeren, systemen in combinatie met een warmtepomp, stadsverwarming of infraroodverwarming. Het maakt daarbij niet uit of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruikt.

Welke voordelen biedt vloerverwarming in combinatie met een houten vloer?

Vloerverwarming onder een houten vloer biedt ultiem wooncomfort en gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. Het verwijderen van radiatoren geeft de ruimte een esthetisch voordeel en meer vrijheid in het inrichten. 

Misschien iets waar je niet direct aan denkt, maar vloerverwarming is een uitkomst voor mensen die gevoelig zijn voor stof en/of kwetsbare longen en allergieën hebben. Een houten vloer die op vloerverwarming is geplaats, kun je heel eenvoudig onderhouden door het te stofzuigen en dweilen. Stof kan zich niet makkelijk ophopen, iets wat bij moeilijk schoon te maken radiatoren wel het geval is. De kans op schimmelvorming in huis is ook een stuk kleiner, omdat vloerverwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis. Schimmels hebben juist een hoge luchtvochtigheid nodig om te kunnen groeien.Vloerverwarming kan ook bijdragen aan kostenbesparing en duurzaamheid, omdat het lagere stookkosten met zich meebrengt en goed gecombineerd kan worden met duurzame energiebronnen.

Zorgt de combinatie vloerverwarming en houten vloeren voor lagere energiekosten in vergelijking met radiatoren?

Ja, ongeveer 15-20% minder gasverbruik. 

Over het algemeen kan deze combinatie leiden tot lagere energiekosten in vergelijking met radiatoren. Dit komt omdat vloerverwarming de warmte gelijkmatiger verspreidt en de warmte langer vasthoudt in de ruimte. Hierdoor kunt u de thermostaat lager instellen en toch een comfortabele temperatuur behouden, wat resulteert in energiebesparing. 

Bovendien heeft vloerverwarming een lagere bedrijfstemperatuur dan radiatoren, wat efficiënter is bij het verwarmen van de ruimte. Het is belangrijk om te weten dat de energiebesparing afhankelijk is van verschillende factoren, zoals isolatie, buitentemperatuur en het gebruik van thermostatische regelaars. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist om een nauwkeurige schatting te krijgen van de potentiële energiebesparing.

Kan Uipkes de vloerverwarming en de houten vloer bij ons verzorgen?

Ja, Uipkes houten vloeren verzorgt zowel de installatie van vloerverwarming als het leggen van de houten vloer zelf. Uipkes heeft eigen medewerkers in dienst en beschikt over alle benodigde apparatuur om de vloerverwarming aan te leggen, inclusief het frezen en aansluiten ervan. Indien gewenst kan het leggen van de vloer direct aansluitend worden uitgevoerd, zonder wachttijden of afhankelijkheid van externe partijen.

Hoe lang duurt het aanleggen van vloerverwarming en de houten vloer?

Als indicatie kun je voor een oppervlak van 50 m2 ongeveer rekening houden met 4 tot 7 dagen. Je kunt hierbij de volgende planning aanhouden:

Verwijderen en afvoeren van de bestaande vloer, het plaatsen van de Fermacell / Estrich / Knauf / Gipsvezelplaten ondervloer en randen: circa 1 dag.

Het infrezen van de vloerverwarming, het plaatsen van de leidingen, het ophangen van het verdeelstation, het aansluiten van de leidingen aan het verdeelstation en het afsmeren van de leidingen: circa 1 dag. (als alle overige voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd).

Het doorlopen van het opstartprotocol: 10-14 dagen

Het plaatsen van een nieuwe houten vloer, inclusief kleurafwerking: ca. 3 dagen.

Drogen van de kleurbehandeling: ca. 2 dagen.

Hoe werkt het plaatsen van een houten vloer op vloerverwarming in de praktijk?

Vloerverwarming wordt in het algemeen toegepast omdat er een lagere watertemperatuur nodig is dan bij traditionele radiatoren. De hoeveelheid energie die nodig is om water steeds warmer te maken neemt onevenredig toe. 

Daarom worden alle nieuwbouwhuizen in Nederland voorzien van vloerverwarming: je hebt veel minder energie nodig om de woning te verwarmen. De thermostaat wordt op een vaste temperatuur ingesteld en blijft zo staan totdat het in het voorjaar weer warmer wordt. 

Bij nieuw aan te leggen vloerverwarming kan je dus ook zones aan laten brengen dus bv de badkamer 24 graden, de slaapkamer 14 graden en de woonkamer 21 graden Celsius in de zomer kan je dit omdraaien wanneer er zgn vloerkoeling aanwezig is.

De thermostaat heeft in deze periode geen functie en zal de vloerverwarming ook niet meer verwarmen. In het najaar is dit precies andersom, wanneer de temperatuur langzaam kouder wordt, dan zal de thermostaat langzaam weer gaan verwarmen. 

We leven in een mild zeeklimaat zonder enorme temperatuurschommelingen, waardoor de constante vloerverwarming een kostenbesparende en milieu vriendelijk oplossing is.

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik en onderhoud van een houten vloer die op vloerverwarming geplaatst is?

Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Na de oplevering van jouw prachtige houten vloer krijg je van ons een hygrometer cadeau. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de woning meten. De hygrometer plaats je op ooghoogte aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Zo kun je goed zien of het luchtvochtpercentage stabiel blijft.

In een vorstperiode kan het luchtvochtpercentage onder de 40% zakken. Als dat langer dan een paar dagen zo blijft kun je met een luchtbevochtiger het percentage verhogen, zodat je voorkomt dat de vloerdelen gaan krimpen. Mocht er een natuurlijke krimp ontstaan, dan zet de vloer in het voorjaar weer uit.

Om ervoor te zorgen dat je houten vloer tientallen jaren mooi blijft, is het goed om de vloer regelmatig te stoffen, stofzuigen en te dweilen. Wij leveren de vloer met middelen om je houten vloer perfect te onderhouden, zodat je de levensduur kunt verlengen.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor een combinatie met vloerverwarming?

Alle houten vloeren van Uipkes zijn geschikt voor vloerverwarming. Sinds 2003 passen we onder andere planken vloeren, visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren toe op vloerverwarming, zowel in kleine als in grote ruimtes. 

Het meest toegepaste product is Vincent (Rc 0,088 kW per m2). Vincent vloerdelen zijn verkrijgbaar tot breedtes van 28 cm en geschikt om toe te passen voor het planken patroon, visgraat patroon en het Hongaarse punt patroon. 

Daarnaast hebben het product 'Floortje'. Floortje is een plankenvloer met een lagere warmteweerstand dan Vincent (Rc 0,070 kW per m2). De vloerdelen zijn verkrijgbaar tot een breedte van 24 cm.

Voor wat betreft de houtsoort is eikenhout de meest toegepaste houtsoort op vloerverwarming. Daarom werken we bij Uipkes hoofdzakelijk met eiken vloeren.

We hebben veel ervaring in grote projecten voor corporate klanten met een uitgebreid programma van eisen. Voor particulieren werken we op dezelfde manier met dezelfde kwaliteit voorbereiding, houtproducten en ervaren vloerenleggers die al decennia lang  onze houten vloeren op vloerverwarming plaatsen.

Kan een houten vloer en vloerverwarming in elke ruimte worden geïnstalleerd?

Hoewel een houten vloer met vloerverwarming in de meeste ruimtes kan worden geïnstalleerd, zijn er enkele uitzonderingen. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om de combinatie te plaatsen in vochtige ruimtes zoals badkamers of sauna's, waar het risico op vochtschade groter is. 

Het is altijd raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant en een professionele installateur te volgen bij het kiezen van vloerverwarming voor een houten vloer.

Hoe zit het met de 'werking van hout'?

De werking van een Uipkes houten vloer is minimaal. Dat komt onder andere doordat het hout gedroogd wordt voordat het op vloerverwarming wordt toegepast. Het hout wordt vervolgens op watervast plaatmateriaal verlijmd, dat is opgebouwd uit kruislings verlijmde delen die met lijm op de ondervloer vastgeplakt zijn. 


De eventuele werking van het hout is hierdoor nauwelijks zichtbaar. De werking is er wel, maar is zo minimaal dat je de houten vloer zelfs zonder plinten en zonder tussenruimte tegen de muur kunt leggen.

Welke legpatronen kun je toepassen op vloerverwarming?

Naast het traditionele planken legpatroon, kun je ook een Hongaarse punt of visgraat vloer eenvoudig toepassen op vloerverwarming. In totaal kan Uipkes Houten Vloeren 45 patronen toepassen op vloerverwarming.

Welke afwerking is het meest geschikt voor een houten vloer met vloerverwarming?

Wanneer je een houten vloer gaat combineren met vloerverwarming, zijn bepaalde afwerkingen meer geschikt dan andere. Voorbeelden van afwerkingen zijn lak, hardwaxolie en olie. Het wordt over het algemeen aanbevolen om te kiezen voor een afwerking op basis van olie. Deze afwerkingen laten de warmte goed door en zijn flexibel genoeg om de natuurlijke beweging van het hout op te vangen.

Waar is het rendement van vloerverwarming van afhankelijk?

Dat is afhankelijk van de houtsoort en dan met name de hardheid, weerstand en stabiliteit van het hout. De dikte van de houten vloer (12, 16 of 21 mm) speelt ook een rol.

Uipkes vloeren zijn leverbaar in de volgende diktes:

 • 'Floortje': 9 mm watervast verlijmde berkenmultiplex met 3 mm eiken hout. Rc 0,070 kW per m2.
 • 'Vincent': 12 mm plus 4 mm eiken hout. Rc 0,088 kW per m2.
 • 'Robin': 15 mm plus 6 mm eiken hout. Rc 0,12 kW per m2.

Naast de dikte van de vloer zijn er andere factoren die invloed hebben op het rendement van vloerverwarming. Zo heeft de isolatie van de woning, het type vloerverwarmingsinstallatie, de afstand van de leidingen en of je kiest voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming ook invloed op het rendement.

Om de warmte van de vloerverwarming binnenshuis te houden is een goed energielabel belangrijk (minimaal label B). Nieuwbouwwoningen hebben minimaal energielabel A en zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. 

Voor bestaande woningen geldt dat er vaak aanpassingen nodig zijn om op energielabel B uit te komen.

Wat is de maximale oppervlaktetemperatuur van de dekvloer?

Bij vloerverwarming onder een houten vloer mag de maximale oppervlaktetemperatuur van de dekvloer niet hoger zijn dan 29°C. Het hout zelf mag namelijk niet warmer worden dan 25°C om mogelijke schade te voorkomen.

Wat is het belang van het opstartprotocol bij vloerverwarming onder een houten vloer?

Het opstartprotocol is van belang voordat een houten vloer geïnstalleerd kan worden. Het protocol zorgt ervoor dat de dekvloer zich 'zet' en geen invloed meer heeft op de verlijming van de vloer. Daarnaast helpt het protocol bij het verdampen van eventueel restvocht in de dekvloer. Elk vloerverwarmingssysteem heeft zijn eigen opstookprotocol.

Hoe lang moet het opstartprotocol duren bij vloerverwarming onder een houten vloer?

Het opstartprotocol duurt meestal rond 14 dagen. Dit geeft voldoende tijd voor de dekvloer om te drogen en zich te stabiliseren voordat de houten vloer wordt geïnstalleerd.

Zal vloerverwarming onder een houten vloer de geluidsisolatie verbeteren?

Vloerverwarming op zichzelf heeft beperkte invloed op de geluidsisolatie van een houten vloer. De belangrijkste geluidsisolatie-effecten worden meestal bereikt door de juiste ondervloer en vloerbedekking te gebruiken. 

Er zijn echter ook speciale ondervloeren beschikbaar die zowel thermische isolatie als geluidsisolatie bieden. Het is raadzaam om advies in te winnen om de beste oplossing te vinden die aan jouw geluidsisolatiebehoeften voldoet.

Moet de vloerverwarming worden uitgeschakeld als de houten vloer tijdelijk bedekt wordt met tapijt of een ander vloerbedekkingsmateriaal?

In de meeste gevallen moet de vloerverwarming worden uitgeschakeld of lager in temperatuur worden afgesteld, als de houten vloer tijdelijk bedekt wordt met tapijt of een ander vloerbedekkingsmateriaal. 

Dit komt doordat het bedekkende materiaal de warmte-isolatie kan verhogen en de warmteoverdracht naar de ruimte kan verminderen. Het is raadzaam om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen met betrekking tot het gebruik van de vloerbedekking.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een combinatie met vloerverwarming?

Hardere houtsoorten zoals eiken, merbau, afzelia en bamboe worden vaak als geschikt beschouwd voor een combinatie met vloerverwarming. Deze houtsoorten zijn minder vochtgevoelig en hebben doorgaans minder kans op krimpen of uitzetten bij temperatuurschommelingen.

Welke houtsoorten zijn ongeschikt voor een combinatie met vloerverwarming?

Houtsoorten met hoge gevoeligheid voor temperatuurveranderingen, zoals beuken, jatoba, zwarte kabbes, beuken, essen en robijn, kunnen ongeschikt zijn voor een combinatie met vloerverwarming. Deze houtsoorten kunnen meer kans hebben op vervorming, scheuren of andere problemen bij blootstelling aan warmte.