Vloerverwarming frezen in een anhydrietvloer

Bezoek de showroom

Naast het plaatsen van een nieuwe houten vloer kan Uipkes je ontzorgen in het gehele traject door ook de vloerverwarming voor je aan te leggen en aan te sluiten. Vloerverwarming laten aanleggen kun je ook als losse dienst bij ons afnemen. Zo verwijderen we de bestaande vloer, frezen we de sleuven in en leggen we de vloerverwarming aan in de anhydrietvloer. Tenslotte plaatsen we de houten vloer op vloerverwarming wanneer deze is aangelegd. Hierbij heb je één aanspreekpunt die het projectmanagement voor je verzorgt voor alle werkzaamheden.

Bestaande vloer verwijderen

Bestaande vloeren zoals hout, tegels, PVC, tapijt. linoleum of laminaat zullen we vakkundig verwijderen en afvoeren. Als het gewenst is kunnen we de vloer egaliseren om een vlakke dekvloer te creëren en zo klaar te maken voor het infrezen van de vloerverwarming en eventueel het leggen van de nieuwe houten vloer die je bij ons hebt gekocht. Als de egaline is aangebracht, zal deze 1 dag moeten drogen. de volgende dag kan de vloerverwarming worden ingefreesd.

Bestaande verwarming

Bestaande verwarming kan in veel gevallen komen te vervallen wanneer gekozen wordt voor vloerverwarming als hoofdverwarming. Hierbij worden bestaande radiatoren en convectorputten afgesloten en verwijderd worden. Het afkoppelen kan in overleg gedaan worden door een loodgieter.

Een convectorput kunnen we dichtzetten, hierbij halen we halen de bak/put er volledige uit. Als deze gemetseld is blijft deze zitten. Rondom de bak/ put hakken we de dekvloer een stuk uit. Hier worden underlayment platen op gelegd welke we afstorten met reparatiemortel. De reparatiemortel dient een dag te drogen voor volledige hardheid.

Bezoek de showroom

Vloerverwarming frezen in anhydrietvloer

Met als basis een anhydriet ondervloer frezen we de sleuven met een speciale vloerfreesmachine in een diepte van ca 17 mm. Bij hoofdverwarming houden we de afstand tussen de sleuven op 10-12,5 cm hart op hart. De sleuven worden in een slakkenhuis patroon gefreesd. Hierbij liggen een warme (aanvoer) en koude (retour) leiding naast elkaar. Dit zorgt voor een goede spreiding van de warmte in de ruimte. Door een speciale stofafzuiging wordt zo stofvrij mogelijk gefreesd. Na het frezen van de sleuven worden kunststof leidingen met een breedte van 14 of 16 mm in de sleuven gelegd. 

Per vloerverwarming groep kan ca. 8 - 10 vierkante meter vloerverwarming gelegd worden. Hierbij wordt voldoende capaciteit gegenereerd. Voor een ruimte van ca 50m2, zullen dus ongeveer 5 groepen nodig zijn.

De leidingen van iedere groep worden aangesloten op het verdeelstation, die is aangesloten op de warmtebron. Om de vloerverwarming in bedrijf te nemen dienen een aanvoer, retour leiding en stopcontact in de buurt van de verdeler aanwezig te zijn. Indien nodig kan Uipkes houten vloeren een loodgieter aanleveren die deze werkzaamheden zal verzorgen.

Hierna kan het systeem getest worden, de leidingen worden gefixeerd in de bochten. Hierdoor blijven de leidingen in de sleuf liggen met het afvullen. Belangrijk is dat de sleuven worden afgevuld met een Epoxy, aangelengd met het slijpstof of een speciale flexibele vulmortel. Het materiaal moet kunnen uitzetten en krimpen met de warmte van de leidingen.

Wanneer je kiest voor een houten vloer mogen de sleuven nooit afgevuld worden met een tegellijm. De tegellijm zal door de temperatuur verschillen in combinatie met de spanningen van de houten vloer breken. Hierdoor liggen de leidingen los onder de houten vloer. De Epoxy wordt d.m.v. een spaan verdeeld over de vloer. Hierbij zal de vulling evenredig worden verdeeld in de sleuven voor een vlakke afwerking.

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen

Prijsindicatie

Bij de kosten indicatie zijn we uitgegaan van een voorbeeld van 50 vierkante meter:

  • Het verwijderen en afvoeren van de bestaande afwerkvloer (afhankelijk van het vloertype) zijn de kosten vanaf € 15,-/m2 incl BTW.
  • Egaliseren dekvloer: een investering van ca € 21,-/m2 incl BTW. (materiaal en arbeid)
  • Voor het infrezen van de vloerverwarming, het plaatsen van de buizen, het plaatsen van het verdeelstation, afsmeren van de sleuven en het aansluiten van de leidingen op het verdeelstation komt de investering (op basis van 50m2) neer op een investering van ca. €3150,- incl. BTW.
  • Het plaatsen van een houten vloer is vanaf € 126,- per vierkante meter. Afhankelijk van het patroon variëren de kosten. Een planken vloer kost minder dan een Hongaarse punt of visgraat vloer.

Doorlooptijd project

Het gehele project van verwijderen van de bestaande vloer tot het aanleggen van vloerverwarming en terugplaatsen van meubels neemt ca. 7 - 21 dagen in beslag (op basis van 50 m2). Hierin kan de volgende verdeling worden aangehouden:

  • Verwijderen bestaande vloer ca. 1 dag.
  • Infrezen en aanleggen van de vloerverwarming ca. 1 dag. (mits de voorbereidingen zijn getroffen)
  • Plaatsen van de houten vloer, inclusief de behandeling ca. 3 dagen. Hierna dient de vloer 2 dagen te drogen.

Bezoek de showroom

Vloerverwarming laten infrezen in anhydriet

Wil je vloerverwarming laten infrezen in anhydriet of vloerverwarming aanleggen in een ander type ondervloer? Wij kunnen vloerverwarming aanleggen met of zonder de aanschaf van een nieuwe houten vloer bij Uipkes. Maak een afspraak in één van onze showrooms om het project af te stemmen en onze prachtige houten vloeren te bekijken.

Veelgestelde vragen

Is een anhydrietvloer geschikt voor het infrezen van vloerverwarming?

Een anhydrietvloer is een dekvloer op basis van anhydrietgips. Het is een egalisatiemiddel dat vaak wordt gebruikt als afwerklaag op betonnen vloeren. Anhydriet is zeer geschikt voor het infrezen van vloerverwarming omdat het een goede warmtegeleider is en de sleuven gemakkelijk kunnen worden gefreesd zonder de structurele integriteit van de vloer te compromitteren.

Hoe wordt vloerverwarming ingefreesd in een anhydrietvloer?

Het infrezen van vloerverwarming in een anhydrietvloer gebeurt met behulp van een speciale vloerfreesmachine. De sleuven worden in een slakkenhuispatroon gefreesd met een diepte van ongeveer 17 mm. De warme (aanvoer) en koude (retour) leidingen worden naast elkaar in de sleuven gelegd om een goede spreiding van warmte in de ruimte te garanderen.

Hoeveel vierkante meter vloerverwarming kan er worden gelegd per groep?

Over het algemeen kan er per vloerverwarmingsgroep ongeveer 8 tot 10 vierkante meter vloerverwarming worden gelegd. Voor een ruimte van ongeveer 50 m² zijn dus ongeveer 5 groepen nodig om voldoende capaciteit te genereren.

Hoe worden de sleuven na het frezen van de vloerverwarming afgevuld in een anhydrietvloer?

Het is belangrijk om de sleuven in een anhydrietvloer op de juiste manier af te vullen. Tegellijm mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt, omdat dit kan leiden tot breuken en losliggende leidingen onder de houten vloer. In plaats daarvan worden de sleuven gevuld met een epoxyhars, gemengd met slijpstof of een speciale flexibele vulmortel. Dit materiaal kan uitzetten en krimpen met de warmte van de leidingen en zorgt voor een vlakke afwerking.

Hoelang duurt het gemiddeld om vloerverwarming in een anhydrietvloer aan te leggen?

De doorlooptijd van het hele project, inclusief het verwijderen van de bestaande vloer en het aanleggen van vloerverwarming in een anhydrietvloer, varieert meestal van 7 tot 21 dagen, gebaseerd op een oppervlakte van 50 m². Dit omvat het verwijderen van de bestaande vloer (ongeveer 1 dag), het infrezen en aanleggen van de vloerverwarming (ongeveer 1 dag, mits de voorbereidingen zijn getroffen), het plaatsen van de houten vloer (ongeveer 3 dagen) en de droogtijd van de vloer (2 dagen).