Traprenovatie met houten trapbekleding

Bezoek de showroom

In de loop der jaren heeft Uipkes, naast het leggen van prachtige vloeren, veel ervaring opgedaan met traprenovatie. Wij kunnen jouw trap bekleden met hout, afgewerkt in één van onze 90 kleuren.  Het is zelfs mogelijk om nieuwe eiken traptreden in dezelfde kleur als jouw houten vloer te laten plaatsen, om mooie overgangen te creëren.

Bekijk mooie voorbeelden van traprenovaties en houten vloeren in ons magazine:

Kosten traprenovatie

Er zijn diverse mogelijkheden om een trap te bekleden met hout. De kosten zijn afhankelijk van het type trap, de hoeveelheid treden, stootborden en in hoeverre je de trap in zijn geheel wilt laten renoveren, bijvoorbeeld inclusief trapleuningen en trapspijlen. De kosten voor een rechte trap met 15 eiken overzettreden, afgewerkt in een unieke Uipkes kleur naar keuze, is beschikbaar vanaf EUR 3175,- inclusief BTW en installatie. WIl je hier stootborden bij, dan is de prijs vanaf EUR 3900,- inclusief BTW en installatie.

Heb je uitgebreide wensen omtrent traprenovatie en/of houten vloeren? Kom langs voor maatwerk advies in één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn en Amsterdam. Bekijk inspiratie voorbeelden hieronder en lees meer over de mogelijkheden.

Houten trap bekleed met hetzelfde hout als de vloer, wat zorgt voor eenheid.

Trap laten bekleden met hout

Heb je een prachtig historisch pand of juist een modernere woning met dito trap? En wil je deze laten aansluiten bij de kleur van de nieuwe houten vloer voor eenheid in uitstraling en het creëren van mooie overgangen tussen ruimtes of verdiepingen?

Wanneer je een houten vloer bij Uipkes aanschaft, geven wij je ook de optie om jouw trap te renoveren met hardhouten traptreden in dezelfde kleurafwerking als jouw vloer.

Elke traprenovatie is maatwerk. Het bekleden van de trap met hout is vrijwel altijd mogelijk en vraagt de benodigde vakmanschap en ambacht die Uipkes kan leveren. Op die manier krijg je een prachtige trap die bij je mooie houten vloer past.

Bezoek de showroom

Eikenhouten vloer en traptreden in dezelfde kleur

Wat zijn de voordelen van een houten vloer inclusief traprenovatie

Het combineren van een traprenovatie met een nieuwe houten vloer biedt een aantal grote voordelen:

  1. Jouw hardhouten trappenhuis komt exact overeen met de kleur en de houtsoort van jouw vloer.
  2. Je bespaart geld op materiaal en loonkosten door het leggen van de vloer en de renovatie van het trappenhuis tegelijk te bestellen en uit te laten voeren.
  3. De traptreden van hout kunnen op vrijwel iedere ondergrond geplaatst worden (beton/metaal of hout).
  4. Je bespaart tijd omdat je alle activiteiten met Uipkes kunt plannen en je niet te maken krijgt met meerdere contactpersonen van meerdere bedrijven.
  5. Je kunt de houten vloer en traprenovatie aanpassen aan jouw wensen. Als je bepaalde houten details in zowel de trap als de houten vloeren wilt, kunnen wij daarvoor zorgen. Bijvoorbeeld: een visgraat of Hongaarse punt patroon die vloeiend overgaat in de treden van een trap naar een verzonken woonkamer.
  6. Uitgesleten traptreden kunnen eenvoudig worden gerenoveerd/opgevuld en daarna worden bekleed met mooie eiken traptreden. Hierdoor hoeft geen nieuwe trap geplaatst te worden. 
Open trap in een woonkamer, de vloer heeft een zwarte kleur op de trap is gekozen voor witte treden voor contrast

Alleen traptreden bekleden of volledige traprenovatie?

Wanneer je een eiken lamelparket vloer kiest, kunnen wij bijpassende massief eiken traponderdelen leveren, afgewerkt met dezelfde kleur olie of juist een contrasterende kleur om de gewenste uitstraling en overgang te creëren. De trap is net als de vloer volledig bestand tegen vuil en vloeistoffen en is gemakkelijk te reinigen met een stofdoek of dweil.

Eiken traptreden zijn in elke gewenste breedte en diepte beschikbaar en tot 45 mm dik gemaakt. Wij adviseren je over de mogelijkheden en geven vooraf de verwachte kosten aan. 

We hebben ervaring met het renoveren van verschillende soorten trappen, zoals rechte trappen, L-vormige trappen, wenteltrappen, open en gesloten trappen. 

Dichte trap

De dichte trap zorgt ervoor dat de warmte in de ruimte vastgehouden kan worden. Hierbij kunnen de treden bekleed worden, maar ook de stootborden. Eventuele draaien in de trap kunnen in de treden verwerkt worden. Daarnaast kan kunnen de stootborden in iedere gewenste kleur geschilderd worden om contrast met het hout te creëren. Bij aanwezigheid van kraaklatten, doorgaans bij de trappen die voor 1970 zijn gemaakt, kan er gekozen worden om deze uit te vullen op het stootbord. Hierdoor is de lat weggewerkt en heb je een visueel hoger stootbord.

Blok trap

Bij een bloktrap worden de traptreden en stootborden onder een hoek van 90 graden verlijmd. Deze kunnen worden bekleed met mooie eiken traptreden. Wanneer er een wang/opstaand deel aan één van de zijkanten aanwezig is kunnen wij deze ook bekleden.

Open trap

Een open trap zorgt voor een ruimtelijke uitstraling. Daarnaast zorgt een open trap voor meer lichtinval. De treden kunnen rondom volledig worden bekleed met eikenhout. Om contrast te creëren kan eveneens worden gekozen voor het enkel bekleden van de boven en het voor/achteraanzicht, de onderkant kan in de kleur van de trap geschilderd worden.

Z-trap

Voor een moderne strakke uitstraling kan gekozen worden voor een “Z trap”. Hierbij worden het stootbord en de treden in een schuine hoek geplaatst. De Z trap kan worden voorzien van mooie Eiken traptreden. Voor een strakke aansluiting kunnen de eiken overzettreden en het stootbord worden afgewerkt met een trapneus. Het voordeel van een Z trap is dat er vaak geen overhangende delen zijn, en de treden doorgaans wat breder zijn. Het eikenhout kan strak tegen de (gestucte) muur worden gezaagd, en ook rond de trapboom kunnen de traptreden naadloos worden verwerkt (dit is de paal waar de trap omheen draait).

Meer weten? Kom langs in:

  • Traprenovatie L vormig trappenhuis
  • Meerdere verdiepingen met houten trapbekleding
  • Volledige traprenovatie inclusief leuningen en spijlen

Massief eiken traptreden

Naast het bekleden van de trappen met houten overzettreden, leveren en plaatsen we traptreden van massief eikenhout. Geschikt voor onder andere een spiraaltrap, of trap met bestaand frame. De massief eiken traptreden zijn variërend in diktes van 30 / 40 mm. De traptreden worden rondom behandeld in één van onze 90 kleuren.

Eiken trap behandelen

Wanneer er al een eiken trap in de woning zit of gekozen wordt voor een nieuwe eikenhouten trap kunnen we de trap behandelen in één van Uipkes 90 unieke kleuren. Voordat de trap geplaatst wordt kunnen we deze in onze werkplaats behandelen zodat het droogproces geen hinder geeft. Bespreek de mogelijkheden middels een adviesgesprek in de showroom.

Vertel ons jouw voorkeuren voor houten trapbekleding

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor houten trapbekleding? Kom naar één van onze showrooms in Amsterdam, Alphen of Naarden-Vesting voor een gesprek over het combineren van een houten vloer met een traprenovatie. Tijdens een showroomafspraak kun je ons foto's van jouw woning en trappenhuis laten zien, zodat we een advies op maat kunnen geven voor jouw situatie. 

Veelgestelde vragen

Kun je de trap of trapbekleding in precies dezelfde kleur, textuur en uitstraling maken als de houten vloeren?

Ja, je kan de trappen, wanneer deze nieuw gemaakt worden, in precies dezelfde kleur textuur en of uitstraling maken als de houten vloeren. Dit kan niet altijd bij bestaande vloeren en of trappen of een combinatie hiervan. Neem contact op of bezoek onze showroom voor advies.

Welk type hout kan ik het beste gebruiken voor het renoveren van trappen?

Verschillende houtsoorten kunnen worden gebruikt voor traprenovatie, zoals eiken. Eikenhout is bijvoorbeeld populair vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Ook zijn er veel verschillende kleuren mogelijk in eikenhout.

Moet ik de bestaande treden verwijderen voordat ik nieuwe houten treden installeer?

In de meeste gevallen is het niet nodig om de bestaande treden te verwijderen. Nieuwe houten treden kunnen direct over de oude treden worden geplaatst, zolang de bestaande trapstructuur stevig en stabiel is. Houd er wel rekening mee dat de treden hierdoor dikker worden.

Hoe worden de houten treden op de bestaande trap bevestigd?

De nieuwe houten treden kunnen worden bevestigd met behulp van lijm, schroeven of speciale traprenovatiesystemen. De gekozen bevestigingsmethode hangt af van het type trap en de specifieke renovatievereisten.

Moet ik de houten treden afwerken of behandelen?

Ja, het is belangrijk om de houten treden af te werken of te behandelen om ze te beschermen tegen slijtage en beschadiging. Dit kan worden gedaan met behulp van lak, vernis, olie of andere afwerkingsproducten die geschikt zijn voor trappen. Het voordeel van olie is dat deze bescherming geen slijtage laat zien na verloop van tijd.

Kan ik de trapleuning ook renoveren met hout?

Ja, de trapleuning kan ook worden gerenoveerd met hout. Dit kan gedaan worden door nieuwe houten leuningen te installeren of door de bestaande leuning te bekleden met houten panelen of een houtfineer. Dit kan dan in dezelfde kleur, textuur en uitstraling als de trap en de vloer.