Vloerverwarming in een nieuwe dekvloer

Bezoek de showroom

In een renovatie kunnen we je helpen met het gehele traject. Met meer dan 20 jaar ervaring in houten vloeren op vloerverwarming hebben we veel kennis in huis. Zo kunnen we de vloerverwarming aanleggen en hier een nieuwe zandcement dekvloer overheen storten. Ook het verwijderen van de bestaande vloer kunnen we voor je verzorgen. Het aanleggen van vloerverwarming in een nieuwe dekvloer bieden we ook als losse dienst aan.

Opbouw zandcement dekvloer met vloerverwarming

Bij Uipkes is het mogelijk om een nieuwe zandcement dekvloer te storten met vloerverwarming. Door de jaren heen heeft Uipkes houten vloeren ervaring in het verzorgen van een nieuwe dekvloer in samenwerking met gerenommeerde partijen.

Een nieuwe dekvloer wordt gemaakt, als de oude (vaak houten) dekvloer niet meer goed en veilig is om een bepaalde stevigheid in de constructie te geven, of als er een aanbouw gerealiseerd wordt. Ook kan hiervoor gekozen worden als de balken laag niet meer geschikt is.

Met de werkzaamheden gaan we ervan uit dat de fundering is voorbereid. Op de fundering worden vloerisolatieplaten (tackerplaten) geplaatst om warmteverlies van de leidingen naar beneden te voorkomen. Op de platen wordt een metalen rasterwerk geplaatst waaraan de leidingen van de vloerverwarming met een dikte van 16mm wordt vastgemaakt. De leidingen worden aangesloten op het verdeelstation. De leidingen worden in een haarspeld- of slakkenhuisvorm geplaatst. De haarspeldvorm wordt vaak toegepast bij ruimtes met grote raampartijen, omdat de leidingen dan dichtbij het raamkozijn geplaatst kunnen worden. Bij hoofdverwarming is de afstand van 10 of 12,5 cm van hart tot hart wenselijk.

Bezoek de showroom

Als de leidingen geïnstalleerd zijn, kunnen ze worden aangesloten op het verdeelstation, die gekoppeld kan worden aan de aan- en afvoer van de verwarmingsketel. Over de leidingen op het metalen rasterwerk wordt een zandcement dekvloer gestort.

De zandcement dekvloer moet voldoen aan een D20 norm. Dit is belangrijk zodat de huidtreksterkte sterkte hoog genoeg is voor de nieuwe houten vloer, zodat deze door werking van het hout niet de zandcement vloer lostrekt.

Belangrijk is dat de zandcement dekvloer wordt afgesmeerd met een vlakheidsklasse 2. Dit betekent dat de vloer over een afstand van 2 meter een afloop mag hebben van 4mm. De vloer hoeft niet waterpas, maar wel vlak te zijn. De minimale hoogte nodig tussen de leidingen en bovenzijde van de zandcement dekvloer is 30mm. Dit is nodig om een minimale vlak verspreiding te krijgen van de warmte naar het oppervlak.

De zandcement dekvloer dient tenminste 28 dagen te drogen voordat de vloerverwarming aangezet mag worden. Is de droogtijd onduidelijk, dan kan je een gemiddelde aanhouden van ca. 1 week droogtijd per aangebrachte hoogte van 1 cm. Dus bij 5 cm dekvloer, dient er ca 5 weken droogtijd in acht te worden gehouden. Gedurende de droogperiode is de dekvloer wel beloopbaar, maar nog niet stevig genoeg voor mechanische belasting.

 • Visgraat houten vloer gelegd op een nieuwe dekvloer van zandcement
 • De droogtijd versnellen

  Er zijn mogelijkheden om de droogtijd te versnellen. Dit kan gerealiseerd worden door een droogversneller, zoals bijvoorbeeld DURAMIT, toe te passen in de zandcement dekvloer voordat deze gestort is.

  De droogtijdversneller versterkt de mechanische eigenschappen van de zandcement dekvloer en kan de hierboven beschreven droogtijd met de helft reduceren. In veel gevallen kan na 10-14 dagen gestart worden met het opstoken van de vloer.

  Daar staat tegenover dat een droogtijdversneller een extra investering vraagt t.o.v. de zandcement vloer waar een droogtijdversneller niet in is verwerkt.

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen
 • Wat moet er gebeuren na het droogproces

  Na de droogperiode, mag de vloerverwarming aangezet worden en is het belangrijk dat het opstartprotocol doorlopen wordt. Met het doorlopen van het opstartprotocol, gaat de dekvloer zich ‘zetten’ en zorgt het ervoor dat de zandcement dekvloer een werking weergeeft; hij gaat namelijk uitzetten en krimpen, iets wat belangrijk is dat het gedaan is voordat de houten vloer geplaatst kan worden, omdat je deze werking geen reactie wilt laten geven op de nieuwe houten vloer. Bijkomend voordeel van het doorlopen van het opstartprotocol is dat het eventuele restvocht dat nog in de zandcement dekvloer kan zitten verdampt.

  Het opstookprotocol neemt ca 10-14 dagen in beslag. Hierbij wordt gestart op 20 - 25 graden water temperatuur. Per dag wordt de watertemperatuur met 5 graden verhoogt. Ga hiermee door tot de maximale watertemperatuur van het systeem is bereikt. Op de maximale temperatuur laat je het systeem een aantal dagen staan. Het aantal dagen komt overeen met de dikte van de zandcement dekvloer, bij 5 cm dikte houd je 5 dagen aan voor de maximale temperatuur.

  Na het doorlopen van het opstartprotocol kan de vochtmeting plaatsvinden. Wanneer de vochtmeting onder de 1,5% bedraagt, is de zandcement dekvloer gereed om de houten vloer op te leggen.

 • Visgraat lamelparket vloer geplaatst op vloerverwarming in een zwarte keuken

Kosten nieuwe dekvloer met vloerverwarming

Bij de kosten indicatie zijn we uitgegaan van een voorbeeld van 50 vierkante meter:

 • Voor het storten van een zandcement dekvloer met afwerking moet je rekening houden met een kostenprognose vanaf € 30,-/m2 incl BTW.
  De toepassing van een droogtijd versneller kost ca. €30-/m2 incl BTW.
 • De investering voor het plaatsen van de van de vloerverwarming op een raster werk, het plaatsen van de buizen, het plaatsen van het verdeelstation en het aansluiten van de leidingen op het verdeelstation komt voor een ruimte van 50m2 neer op een investering van ca.€2500,- incl BTW.
 • Het installeren van de houten vloer hangt af van het patroon, dit varieert van € 126,- tot en met € 250,-.
 • houten vloer onder keukenblok door geplaatst.
 • Doorlooptijd project

  Het gehele project van verwijderen van de bestaande vloer tot het aanleggen van vloerverwarming en terugplaatsen van meubels neemt ca. 7 - 21 dagen in beslag (op basis van 50 m2).

  Hierin kan de volgende verdeling worden aangehouden:

  • Verwijderen bestaande vloer ca. 1 dag.
  • Infrezen en aanleggen van de vloerverwarming ca. 1 dag. (mits de voorbereidingen zijn getroffen)
  • Plaatsen van de houten vloer, inclusief de behandeling ca. 3 dagen. Hierna dient de vloer 2 dagen te drogen.

Bezoek de showroom

Doorlooptijd van een nieuwe dekvloer

 • Het storten van de zandcement dekvloer zonder droogversneller tot aan de installatie van de houten vloer is ca 6-8 weken.
 • Hierbij hangt het af van de dikte van de dekvloer. Het aanbrengen van de isolatie, rasterwerk en leidingen neemt ca. 1 dag in beslag.
 • Het storten van de vloer neemt 1 dag in beslag, waarna de vloer moet drogen. Na 28 dagen kan het opstookprotocol van 10-14 dagen gestart worden. 
 • Als de vloer droog genoeg is kunnen we de houten vloer leggen. Hiervoor kan rekening gehouden worden met ca. 3 dagen. Na 3 dagen dient de vloer 2 dagen te drogen.

Aandachtspunten

 • Zandcement dekvloer moet voldoen aan D20 norm ivm huidtreksterkte
 • De zandcement dekvloer dient te voldoen aan vlakheidsklasse 2.
 • Restvochtpercentage van maximaal icm vloerverwarming 1.8%
 • Droogtijd van tenminste 28 dagen voor de vloerverwarming aangezet mag worden
 • 1 week droogtijd per 1 cm laagdikte dekvloer
 • Met droogtijdversneller kan de droogtijd gehalveerd worden
 • Bij de positie van het verdeelstation dient een aanvoer en afvoer van de verwarmingsketel voorbereid te zijn.
 • Ook dient er een stroompunt aanwezig te zijn op deze plek.
 • Indien nodig kan Uipkes Houten Vloeren een loodgieter aanleveren die voorbereidende werkzaamheden zal verzorgen.

Nieuwe dekvloer met vloerverwarming laten plaatsen?

Heb jij een project waar een nieuwe dekvloer met vloerverwarming geplaatst moet worden? Wij bieden het aanleggen van vloerverwarming in een nieuwe dekvloer ook als losse dienst aan, zonder de aanschaf van een nieuwe houten vloer bij Uipkes. Kom langs in de showroom en bespreek de mogelijkheden!

Veelgestelde vragen

Kan Uipkes Houten Vloeren helpen bij het aanleggen van vloerverwarming in een nieuwe dekvloer?

Ja, Uipkes heeft ervaring in het aanleggen van vloerverwarming in combinatie met een nieuwe zandcementdekvloer. We kunnen het gehele traject verzorgen, inclusief het aanleggen van de vloerverwarming en het storten van de dekvloer. Zo liggen alle werkzaamheden bij één partij met één aanspreekpunt en kan de planning van de werkzaamheden goed afgestemd worden.

Wat is de opbouw van een zandcement dekvloer met vloerverwarming?

Bij het aanleggen van vloerverwarming op een nieuwe dekvloer worden isolatieplaten op de fundering geplaatst om warmteverlies te voorkomen. Vervolgens wordt een metalen rasterwerk geplaatst, waar de vloerverwarmingsleidingen aan worden bevestigd. Deze leidingen worden in een haarspeld- of slakkenhuisvorm geplaatst. Na het installeren van de leidingen wordt een zandcementdekvloer gestort over de leidingen.

Aan welke normen moet de zandcementdekvloer voldoen?

De zandcement dekvloer moet voldoen aan de D20 norm, wat betekent dat de huidtreksterkte hoog genoeg is om de nieuwe houten vloer stevig te ondersteunen. Daarnaast moet de dekvloer worden afgesmeerd met een vlakheidsklasse 2, wat inhoudt dat de vloer over een afstand van 2 meter een afloop van maximaal 4 mm mag hebben.

Hoe lang duurt het droogproces van de zandcement dekvloer?

De zandcement dekvloer moet minimaal 28 dagen drogen voordat de vloerverwarming kan worden ingeschakeld.

Wat is het opstartprotocol voor de vloerverwarming na het droogproces?

Het opstartprotocol duurt ongeveer 10-14 dagen. Het begint met het verwarmen van het water tot 20-25 graden Celsius. Vervolgens wordt de watertemperatuur elke dag met 5 graden verhoogd tot de maximale temperatuur is bereikt. De maximale temperatuur wordt aangehouden gedurende een aantal dagen, wat overeenkomt met de dikte van de zandcement dekvloer. Na het doorlopen van het opstartprotocol kan een vochtmeting worden uitgevoerd.