TEGEL ONDERVLOER

Bezoek de showroom

Onze houten vloeren kunnen over bestaande tegelvloeren of plavuizen vloeren worden gelegd.

TEGELS/ PLAVUIZEN ALS ONDERVLOER

Een plavuis is een vlakke vloertegel, die uit porseleinaarde of klei gebakken is. Een tegel bestaat uit gebakken laagjes klei. Om ze te beschermen tegen vuil worden de tegel en plavuizen meestal geglazuurd. Daarnaast kan je ze hiermee glans geven. Er zijn verschillende soorten tegelvloeren: Keramische tegelvloeren en natuurstenen vloeren.

Keramische tegels zijn onder te verdelen in:

  • Terracotta tegels: ook wel bekend als de boeren plavuizen. Na een behandeling eveneens geschikt voor buitenshuis.
  • Quarry tegels: gemaakt van klei en goed bestand tegen water en vocht. Worden in massale hoeveelheden gemaakt.
  • Porcellanato: gemaakt van een combinatie van klei en aarde, worden onder hoge druk samengeperst en gebakken onder hoge temperaturen.
  • Gres Tegels / volkeramische tegels: worden onder hoge temperaturen gebakken met mineralen. Kunnen worden afgewerkt met een geglazuurde toplaag, door de toplaag kunnen motieven worden aangebracht welke een matte of glanzende uitstraling kunnen creëren.
  • Cementtegels: worden in vele maten en vormen gemaakt. Bestaan uit twee lagen; een laag motief en een laag cement. Er zijn veel kleuren mogelijk door de motief laag.
  • Cementtegelvloeren zijn poreus en vergen daarom meer onderhoud.
  • Mono Cuisson Tegels: vergelijkbaar met de cementtegel, maar minder dik en vergen minder onderhoud. De tegels zijn minst slijtvast en daarom niet geschikt op zwaar belopen gebieden toe te passen. Faience tegels: zijn krasgevoeliger, hierdoor worden ze vaak als wandtegel of toilet tegel gebruikt.

Tegels/ plavuizen vloeren komen we vaak tegen in bestaande woningen. De staat van deze vloeren is verschillend. We zien perfecte vlakke vloeren, zonder beschadigingen en we komen tegel/plavuizen vloeren tegen waar de tegels/ plavuizen kapot of beschadigd zijn of dat er holle plekken hoorbaar zijn als er op getikt wordt.

Voor elke basisvloer geldt dat deze blijvend droog, hard, vlak, schoon én goed dragend moeten zijn. Heb je dus een vloer die hier niet aan voldoet, zal dit eerst opgelost moeten worden.

VOCHTIGHEID

In een tegel/ plavuizen vloer kan geen restvochtmeting uitgevoerd worden.

VLAKHEID VAN DE VLOER

Is de tegel/ plavuizen vloer niet vlak, dan is het raadzaam om de vloer eerst te egaliseren. Een laagje van 3 mm egaline is normaliter voldoende om de vloer strak te krijgen. Na 24 uur is de vloer opnieuw bewerkbaar. Zie je dat er tegels/ plavuizen gebroken zijn, moeten deze worden verwijderd en opgevuld (bijvoorbeeld met egaline) hoor je holle plekken in de oppervlakte, is ons advies deze tegels ook te verwijderen. de holle plekken blijven anders namelijk hoorbaar met de houten vloer.

Bezoek de showroom

ZWEVENDE OF VERLIJMDE INSTALLATIE?

Op een tegel/ plavuizen vloer kan een planken vloer zowel zwevend als vol verlijmd geplaatst worden. Een patroonvloer, zoals de Hongaarse punt en visgraat vloer, zullen we altijd vol moeten verlijmen. Bij het zwevend geplaatste vloer zullen we een tussenvloer (folie) plaatsen die los ligt van de dekvloer en eventuele oneffenheden kan opvangen.

Hou er rekening mee dat bij een zwevend geplaatste vloer er altijd beweging merkbaar is in het gebruik van de vloer. Bij de verlijming dienen de tegels/plavuizen vloer ontvet te worden daarna moeten de tegels/ plavuizen vloer te worden opgeruwd voor voldoende hechting van de voorstrijk en de lijmverbinding voor de houten vloer.

Inspiratie

TEGELVLOER/ PLAVUIZEN - VLOERVERWARMING COMBINATIE

Op een bestaande tegelvloer waarbij vloerverwarming al aanwezig is in de vloer, is het goed mogelijk om hier rechtstreeks een houten vloer overheen te plakken. Men hoeft de bestaande vloer dus niet te verwijderen en kan de nieuwe houten vloer gewoon over de bestaande vloer leggen. Het is meestal niet mogelijk om in een bestaande tegelvloer een ingefreesde vloerverwarming systeem aan te brengen.

Door het freeswerk breken de tegels/ plavuizen vloer, de tegels/ plavuizen vloer dient eerst te worden verwijderd. Uipkes houten vloeren kan hierin faciliteren. Meer informatie over een infrees vloerverwarmingsysteem vind je hier.

Een droogbouw vloerverwarmingssysteem is wel toe te passen op een bestaande tegelvloer. Meer informatie over een droogbouw vloerverwarmingssysteem vind je hier. Overigens kun je ook de vloerverwarming laten aanleggen door Uipkes.

AANDACHTSPUNTEN VOOR DE TEGELS/ PLAVUIZEN ALS ONDERVLOER

  • De tegel/ plavuizen vloer dient geen kapotte delen te hebben en vlak te zijn
  • Controleer de vloer op holle plekken Mogelijk dient de vloer geëgaliseerd te worden
  • Het is niet mogelijk om vloerverwarming systeem in een tegelvloer/plavuizen in te frezen