PARKETVLOER ALS ONDERVLOER

Bezoek de showroom

Een parket vloer bestaat uit houten delen in verschillende formaten die in diverse patronen gelegd kunnen worden. Is jouw bestaande parketvloer volledig verlijmd aan de ondervloer? Dan in het mogelijk om jouw nieuwe houten vloer hierop te leggen. We gebruiken dan een hoog elastische lijm in combinatie met een gelaagde vloer.

WAT IS EEN PARKETVLOER?

Een bestaande parketvloer of kurkvloer is geschikt als basis om een nieuwe houten vloer op toe te passen. Bestaande parketvloeren zijn vaak traditioneel geplaatst, ook bekend als tapis. Waarbij de toplaag aan de onderlaag vernageld of gespijkerd ligt. Hierbij geldt dat de bestaande parketvloer goed vast moet liggen.

VOCHTIGHEID

Hout heeft doorgaans een vochtpercentage van 12%. Het is belangrijk dat de werking van de bestaande houten vloer geen invloed heeft op de houten vloer.

VLAKHEID VAN DE VLOER

De kurk of bestaande houten vloer dienen voldoende vlak te zijn. De houten vloer volgt de ondervloer. Indien de bestaande parket of kurk vloer niet voldoende vlak is, zal deze eerst vlak gemaakt dienen te worden. Dit kan door een ondervloer te gebruiken, zoals een folie of spaanplaat.

Bezoek de showroom

ZWEVENDE OF VERLIJMDE INSTALLATIE?

Op een bestaande parketvloer kan een houten vloer verlijmd worden, mits de bestaande vloer vast ligt. Daarnaast kan een houten vloer zwevend gelegd worden op een bestaande parket vloer. Patroonvloeren, zoals visgraat en Hongaarse punt vloeren, worden altijd vol verlijmd aan de ondervloer. Een planken patroon kan zowel zwevend als verlijmd geïnstalleerd worden. 

AANDACHTSPUNTEN VOOR DE HUIDIGE PARKETVLOER/ KURKVLOER ALS ONDERVLOER

  • Ter voorbereiding dient een oude parketvloer geschuurd te worden alvorens een houten vloer hierop verlijmd kan worden
  • Houd rekening met deuren en dorpels wanneer een houten vloer op een kurk of bestaande houten vloer wordt gelegd

Inspiratie & Informatie

VLOERVERWARMING LATEN INFREZEN IN ANHYDRIET?

Wil je vloerverwarming laten infrezen in anhydriet of vloerverwarming aanleggen in een ander type ondervloer? Wij kunnen vloerverwarming aanleggen met of zonder de aanschaf van een nieuwe houten vloer bij Uipkes. Maak een afspraak in één van onze showrooms om het project af te stemmen en onze prachtige houten vloeren te bekijken.

Veelgestelde vragen

Kan een parketvloer dienen als ondervloer?

Ja, een parketvloer kan dienen als ondervloer voor een andere vloerafwerking, zoals laminaat, tapijt of vinyl. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de parketvloer in goede staat verkeert, vlak en stabiel is, voordat je de nieuwe vloerafwerking installeert.

Wat zijn de voordelen van een parketvloer als ondervloer? 

Het gebruik van een parketvloer als ondervloer biedt enkele voordelen, waaronder:

  • Vlakke en stabiele basis: Parketvloeren zijn meestal goed geïnstalleerd en bieden een solide basis voor de nieuwe vloerafwerking.
  • Geluidsisolatie: Parketvloeren hebben van nature enige geluidsisolerende eigenschappen, waardoor ze geluidstransmissie kunnen verminderen.
  • Comfort: Een parketvloer voelt vaak warm en comfortabel aan, wat het comfortniveau van de nieuwe vloerafwerking kan verhogen.

Zijn er specifieke voorbereidingen nodig voordat een parketvloer als ondervloer gebruikt kan worden?

Ja, er zijn enkele belangrijke voorbereidingen die je moet treffen voordat je een parketvloer als ondervloer gebruikt:

  • Controleer de conditie: Zorg ervoor dat de parketvloer in redelijke staat verkeert, zonder zwaar beschadigde of losse planken. Repareer eventuele schade voordat je de nieuwe vloerafwerking installeert.
  • Reinig de parketvloer: Verwijder stof, vuil en eventuele afwerkingsresten van de parketvloer om een schoon oppervlak te creëren voor de nieuwe vloerafwerking.
  • Schuur de vloer open: om een goede hechting met de nieuwe vloer te creëren dient de vloer open geschuurd te worden.

Is een vochtscherm noodzakelijk op een parketvloer?

Afhankelijk van de soort grond of situatie kan een vochtscherm gewenst zijn. Een vochtscherm kan vocht uit de parketvloer tegenhouden en voorkomen dat het de nieuwe vloerafwerking beschadigt.

Is extra geluidsisolatie nodig bij het gebruik van een parketvloer als ondervloer?

Aangezien parketvloeren enige natuurlijke geluidsisolerende eigenschappen hebben, is extra geluidsisolatie niet altijd nodig. Het hangt echter af van de specifieke geluidsvereisten en de vloerafwerking die je wilt installeren. Als geluidsisolatie belangrijk is, kun je overwegen om een geluidsisolerende ondervloer te gebruiken bovenop de parketvloer.