Parketvloeren

Datum: 16 augustus 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Een verdiepende blik op de parketvloer: Een tijdloze reis door de geschiedenis en karakteristieken

Parketvloeren, met hun verfijnde uitstraling en duurzame eigenschappen, hebben eeuwenlang een centrale rol gespeeld in interieurontwerp en architectuur. De geschiedenis van de parketvloer voert ons mee door culturen en tijdperken, en onthult fascinerende details en anekdotes die het verhaal van deze prachtige vloerbedekking verrijken.


Vragen? Kom langs voor advies!

Oorsprong en vroege toepassingen

De oorsprong van parketvloeren dateert terug tot de vroege oudheid. Oorspronkelijk werden ze gemaakt door kleine stukjes hout in geometrische patronen te plaatsen, waardoor prachtige mozaïekachtige ontwerpen ontstonden. In het oude Mesopotamië en Egypte gebruikte men deze technieken al om de vloeren van paleizen en tempels te versieren. Deze vroege parketvloeren waren niet alleen functioneel, maar dienden ook als artistieke uitingen van rijkdom en prestige.

 • Hongaarse punt parket vloer

Renaissance en Barok

Tijdens de Renaissance en Barokperiode bereikte de populariteit van parketvloeren een hoogtepunt. In kastelen en herenhuizen in heel Europa werden deze vloeren gebruikt om prachtige ontwerpen te creëren, vaak met ingewikkelde patronen en inlegwerk. De vloeren werden met de hand vervaardigd door ambachtslieden en waren een symbool van luxe en verfijning.

"Een parketvloer is meer dan alleen hout en patroon; het is een stille getuige van de tijd, een canvas van duurzaamheid en elegantie dat de geschiedenis van een ruimte vertelt.”

 • Parket vloer gelegd in een monumentaal pand

De Victoriaanse Tijd en Art Nouveau

In de 19e eeuw, tijdens de Victoriaanse periode, werden parketvloeren populair bij een bredere laag van de bevolking. De technologieën voor houtbewerking verbeterden en het proces van het leggen van parket werd efficiënter. Tegelijkertijd gaf de opkomst van de Art Nouveau-beweging een nieuwe impuls aan creatieve ontwerpen en organische patronen in parket, waarbij de natuur als inspiratiebron diende.

 • Parketvloer gelegd in het diamant patroon

Modern tijdperk en diversificatie

Met de komst van de 20e eeuw werden parketvloeren steeds meer gestandaardiseerd en toegankelijker voor een breder publiek. Naast de traditionele houtsoorten zoals eiken en mahonie, begonnen ontwerpers te experimenteren met nieuwe materialen en patronen, waaronder exotische houtsoorten en kleuraccenten.

Eigenschappen en duurzaamheid

Parketvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en tijdloze esthetiek. Het natuurlijke karakter van het hout zorgt voor warmte en authenticiteit in elk interieur. Dankzij moderne afwerkingen zijn ze bestand tegen slijtage, vlekken en vocht, waardoor ze geschikt zijn voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

In de loop der eeuwen hebben parketvloeren bewezen dat ze veel meer zijn dan alleen functionele vloerbedekking. Ze zijn een uitdrukking van kunst, ambacht en culturele identiteit. Of het nu gaat om een klassiek paleis, een eigentijdse loft of een gezellig huis, deze vloeren blijven de tand des tijds doorstaan als tijdloze meesterwerken die de schoonheid van hout combineren met de praktische behoeften van moderne levensstijlen.

 • Houten Vloer Vermeulen Wit Rustiek A 22 cm Floortje

  Planken patroon Parketvloer Vermeulen Wit - Rustiek A - 22 CM - € 115,-

  bekijk product 
 • Houten Vloer Leembruin Rustiek Frans Eiken 24 cm Vincent

  Planken Patroon Parketvloer Leembruin - Rustiek Frans Eiken - 24 CM - €119,-

  bekijk product 
 • Houten Vloer Basalt Grijs Rustiek Frans Eiken 26 cm Vincent

  Planken Patroon Parketvloer Basalt Grijs - Rustiek Frans Eiken - 26 CM - €125,-

  bekijk product 
 • Houten Vloer Gotisch Zwart Rustiek Frans Eiken 28 cm Vincent

  Planken Patroon Parketvloer Gotisch Zwart - Rustiek Frans Eiken - 18 CM - €96,-

  bekijk product 
 • Hongaarse punt parket

De tijdloze klasse van parketvloeren In het moderne leven

In ons hedendaagse dagelijkse leven blijven parketvloeren een prominente rol spelen in interieurontwerp en vormen ze een belangrijk kenmerk van talloze huizen, kantoren en openbare ruimtes. Deze tijdloze vloerbedekking heeft zich aangepast aan veranderende trends en moderne behoeften, en biedt een unieke combinatie van esthetiek, duurzaamheid en functionaliteit.

Stijlvolle esthetiek

Parket voegt een vleugje stijlvolle elegantie toe aan hedendaagse interieurs. Of het nu gaat om een klassieke inrichting of een eigentijdse minimalistische ruimte, deze vloeren dragen bij aan de algehele uitstraling en sfeer van een kamer. Met verschillende houtsoorten, patronen en afwerkingen kunnen ze worden aangepast aan uiteenlopende design voorkeuren en persoonlijke smaken.

Warmte en comfort

Een van de meest gewaardeerde eigenschappen van parketvloeren is hun vermogen om een gevoel van warmte en comfort te creëren. In tegenstelling tot koude tegelvloeren voelen ze aangenaam aan onder de voeten, waardoor de vloer perfect is voor gezellige woonruimtes en slaapkamers. Ze nodigen uit tot ontspanning en dragen bij aan een huiselijke en gastvrije atmosfeer.

 • Parket vloer gelegd in de slaapkamer van een prachtig huis uit 1800

Duurzaamheid en lange levensduur

Parketvloeren zijn duurzaam en kunnen generaties lang meegaan bij het juiste onderhoud. Moderne afwerkingen en behandelingen hebben bijgedragen aan de slijtvastheid en bestendigheid tegen vlekken en krassen, waardoor ze geschikt zijn voor drukbezochte ruimtes. Dit maakt ze een waardevolle investering voor huishoudens en commerciële ruimtes.

    "Parketvloeren zijn als kunstwerken die je kunt bewandelen, elke stap een penseelstreek van warmte en comfort, elke ruimte doordrenkt met de natuurlijke gratie van hout."

Gezondheid en milieubewustzijn

Met de groeiende focus op gezondheid en milieu is de populariteit van parket toegenomen. Hout is een natuurlijk materiaal dat minder allergenen vasthoudt dan tapijt en gemakkelijk te reinigen is. Bovendien worden veel vloeren geproduceerd met duurzaam beheerde houtbronnen en milieuvriendelijke afwerkingen, wat ze tot een milieubewuste keuze maakt.

Veelzijdige toepassingen

 Er zijn verschillende soorten parket, elk met hun eigen kenmerken. Hier is een overzicht van enkele van de meest voorkomende soorten:

Massief houten parket

Massief parket bestaat uit massieve planken die zijn gemaakt van één stuk hout. Dit type parket is duurzaam en kan meerdere keren worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, wat het een lange levensduur geeft. Massief parket is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en patronen, zoals visgraat, stroken en mozaïek.

Houtsoorten: Eik, beuk, esdoorn, kersen, walnoot, teak, jatoba, merbau.
Afmetingen: Dit kan variëren, maar gangbare afmetingen zijn 18-22 mm dik en 50-200 mm breed.        Kenmerken: Bestaat uit één stuk hout. Het kan meerdere keren worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt.

Lamelparket

 Lamelparket is een type samengesteld parket waarbij de toplaag bestaat uit een dunne laag massief hout en de onderste lagen uit multiplex of HDF. Het heeft dezelfde uitstraling als massief parket, maar is vaak voordeliger en stabieler qua structuur.

Houtsoorten: Vaak een toplaag van edelhout zoals eik, beuk, esdoorn met een onderlaag van multiplex of een ander type hout.
Afmetingen: De toplaag is meestal 2,5-6 mm dik, terwijl de totale dikte kan variëren van 10-15 mm.
*Kenmerken: Bestaat uit meerdere lagen hout, waarbij de toplaag uit edelhout bestaat. Het is stabieler dan massief houten parket en kan ook op vloerverwarming worden gelegd.

Tapis en Bourgogne

Tapis parket bestaat uit zeer dunne houten stroken die op een speciale manier op een ondervloer worden gelijmd. Dit type parket zorgt voor een naadloze en elegante uitstraling. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

Houtsoorten eik, afzelia, kambala, merbau, wengé.
Afmetingen: Meestal 6-10 mm dik.
Kenmerken: Dunne houten stroken die op een ondervloer worden gelijmd en genageld. Ze worden ter plaatse geschuurd en afgewerkt.

Mozaïekparket

Mozaïek parket bestaat uit kleine houten blokjes die in patronen worden gerangschikt. Deze blokjes kunnen in verschillende geometrische vormen worden geplaatst, zoals vierkanten, driehoeken of ruiten. Mozaïek parket is duurzaam en geschikt voor intensief gebruik.

Houtsoorten : Vaak eik, maar andere houtsoorten zijn ook mogelijk.
Afmetingen : Blokjes van ongeveer 8 mm dik.
Kenmerken : Bestaat uit kleine houten blokjes die in een patroon worden gelegd, zoals een visgraat of een blokpatroon.

Visgraat parket

Visgraat parket is een klassiek patroon waarbij de houten planken in een hoek van 90 graden op elkaar worden gelegd om een visgraatmotief te creëren. Dit patroon voegt elegantie en karakter toe aan een ruimte. Visgraat vloeren kunnen zowel met massieve als samengestelde planken worden gemaakt.

Houtsoorten : eik, beuk, esdoorn.
Afmetingen : Verschillende lengtes en breedtes, afhankelijk van het gewenste patroon.
Kenmerken. : De planken worden in een specifiek patroon gelegd, zoals een visgraat of een Hongaarse punt.

Hongaarse punt parket

 Dit is vergelijkbaar met visgraat parket, maar de planken zijn in een hoek van 45 graden of 60 graden gelegd, waardoor een scherpere, V-vormige look ontstaat. De Hongaarse punt vloer wordt vaak geassocieerd met een traditionele en luxe uitstraling.

Houtsoorten : eik, beuk, esdoorn.
Afmetingen : Verschillende lengtes en breedtes, afhankelijk van het gewenste patroon.
Kenmerken. : De planken worden in een specifiek patroon gelegd, zoals een visgraat of een Hongaarse punt.

Klikparket

Het klikparket kan gemakkelijk geïnstalleerd worden doordat de planken aan elkaar worden geklikt. Hierdoor hoeft er geen lijm gebruikt te worden.

Houtsoorten: Verschillende houtsoorten, afhankelijk van de fabrikant.
Afmetingen : Variërend, maar vaak tussen 7-15 mm dik.
Kenmerken: De vloer heeft een kliksysteem waarmee de planken eenvoudig in elkaar kunnen worden geklikt zonder lijm.

Verouderd parket

Verouderd parket is behandeld om er oud en versleten uit te zien, waardoor het een rustieke en vintage uitstraling krijgt. Dit type parket kan variëren van licht verouderd tot sterk verouderd, afhankelijk van de gewenste esthetiek.

Houtsoorten: Verschillende houtsoorten, afhankelijk van de fabrikant.
Afmetingen : Variërend, afhankelijk van het patroon.
Kenmerken: Deze vloer typeert zich door de oude uitstraling. De vloer oogt alsof deze al tientallen jaren oud is.

 • Frans Eiken Hongaarse Punt Vloer Nepal Wit - 12/60 cm - 45 graden

  Hongaarse Punt Parketvloer Nepal Wit - Frans Eiken - 12/60 CM - 45 graden - €166,-

  bekijk product 
 • Frans Eiken Hongaarse Punt Vloer Warm Bruin - 12/60 cm - 45 graden

  Hongaarse Punt Parketvloer Warm Bruin - Frans Eiken - 12/60 CM - 45 graden - €166,-

  bekijk product 
 • Rustiek A Hongaarse Punt Vloer Hemels Grijs - 18/90 cm - 45 graden

  Hongaarse Punt Parketvloer Hemels Grijs - Rustiek A - 18x90 CM - 45 graden - €158,-

  bekijk product 
 • Rustiek A Hongaarse Punt Vloer Diep Zwart - 12/60 cm - 45 graden

  Hongaarse Punt Parketvloer Diep Zwart - Rustiek A - 12x60 CM - 45 graden - €146,-

  bekijk product 

Kom Langs In

Uipkes is een familiebedrijf en ruim 25 jaar specialist op het vervaardigen, leveren en leggen van houten vloeren door ons eigen team van parketteurs. De uitstekende kwaliteit en duurzame herkomst van onze producten, de vakkennis en service zijn kenmerkend voor ons bedrijf. Geïnteresseerd in een parketvloer voor jouw woning? Kom langs in de showroom om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde Vragen

Wat is het verschil tussen parketvloeren en laminaat vloeren?

 Parketvloeren zijn gemaakt van (massief) hout en hebben een authentieke en natuurlijke uitstraling. Laminaatvloeren daarentegen bestaan uit geperste houtvezels met een fotoprint van hout en een beschermende toplaag. Hoewel laminaatvloeren voordeliger in prijs kunnen zijn, bieden parketvloeren een unieke schoonheid en kunnen ze worden opgeschuurd en opnieuw afgewerkt. Hierdoor zijn ze duurzamer en hebben een langere levensduur.

Welke houtsoorten worden vaak gebruikt voor parket?

Populaire houtsoorten voor parketvloeren zijn eiken, esdoorn, kersen, walnoot en grenen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke kleur, textuur en eigenschappen, waardoor er diverse opties zijn om aan verschillende smaken en stijlen te voldoen.

Hoe kan ik mijn parketvloer het beste onderhouden?

Regelmatig vegen of stofzuigen om stof en vuil te verwijderen is belangrijk. Gebruik indien nodig een (licht) vochtige dweil om te reinigen, maar vermijd te veel water om het hout te beschermen. Plaats viltjes onder meubels om krassen te voorkomen en vermijd scherpe voorwerpen. Periodiek onderhoud en opnieuw afwerken kan de levensduur van jouw parketvloer verlengen.

Zijn parketvloeren geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers?

Traditionele parketvloeren zijn niet ideaal voor vochtige ruimtes vanwege de gevoeligheid voor vocht. In vochtige omgevingen kunnen houten vloeren uitzetten, krimpen of vervormen. Als je de uitstraling van parket in vochtige ruimtes wilt, overweeg dan waterbestendige alternatieven zoals lamelparket.

Wat zijn de voordelen van parket ten opzichte van andere vloerbedekkingen?

Parketvloeren bieden een natuurlijke en warme uitstraling die moeilijk te evenaren is. Ze zijn duurzaam, kunnen worden opgeknapt en opnieuw afgewerkt en hebben een langere levensduur dan veel andere vloerbedekkingen. Parketvloeren dragen bij aan een gezonde binnenluchtkwaliteit en zijn aanpasbaar aan verschillende interieurstijlen.

1 van 3