Tegelvloer met vloerverwarming onder een houten vloer

Bezoek de showroom

Tegelvloer Als Basis

Op een bestaande tegelvloer waarbij vloerverwarming al aanwezig is in de vloer is het goed mogelijk om hier rechtstreeks een houten vloer overheen te plakken. Men hoeft de bestaande vloer dus niet verwijderen en kan de nieuwe houten vloer gewoon over de bestaande vloer leggen. Wel dient de vloer vlak en vast te liggen.

Enkel bij Leisteen is het niet mogelijk de houten vloer er rechtstreeks op te verlijmen. Leisteen is te poreus om een vloer op te verlijmen.

Voorbereidingen Tegelvloer

Voordat een houten vloer geplaatst kan worden op een tegelvloer dienen een aantal punten uitgevoerd worden.

  • Controleer of de tegels vast liggen, dit kan je doen door erop te kloppen. Bij een hol geluid ligt de tegel niet vast. Het advies om deze eruit te halen.
  • Verwijder of vervang gebroken tegels. Controleer tevens of de tegels vlak liggen. Als dit niet het geval is zullen de tegels mogelijk geëgaliseerd moeten worden. Indien de hoogteverschillen te groot zijn dienen de tegels verwijderd te worden.
  • Egaliseer diepe voegen om een vlakke basis te creëren.
  • Hierna dient je de bestaande ‘oude’ vloer te ontvetten met een cleaner en daarna nadweilen met schoon water.
  • Hierna de bestaande tegelvoer opruwen met korrel 24, daarna stofzuigen.
  • De opgeruwde vloer voorstrijken met een voorstrijkmiddel, hierna de houten vloer verlijmen met een grovere lijmkam om zo de eventuele hoogteverschillen goed op te vullen.

Diensten

Bezoek de showroom

Het Leggen Van De Vloer

Een houten vloer kan zowel zwevend als verlijmd gelegd te worden. Bij patronen zoals de Hongaarse Punt of visgraat kiezen we er altijd voor deze vol te verlijmen aan de ondervloer. Het voordeel hiervan is dat de vloer goed vastligt en minder weerstand op je vloerverwarming systeem heeft. In het geval van een zwevende vloer, zullen we een speciale ondervloer leggen waarop de houten vloer gelegd wordt. Deze ondervloer is geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Hoe Zit Het Met De Vloerverwarming?

Dat een houten vloer gelegd kan worden op een tegelvloer met vloerverwarming is reeds bekend. Maar hoe zit dat met de werking van de vloerverwarming? De opwarmtijd, tijd die nodig is voor het systeem om de gewenste temperatuur te bereiken, zal iets toenemen. Dit komt doordat er nu 2 lagen bovenop de vloerverwarming liggen. Echter worden tegenwoordig veelal samengestelde houten vloeren gebruikt. Deze zijn speciaal gemaakt om te combineren met vloerverwarming. Zowel als hoofd of bijverwarming.

Bekijk diverse vloeren

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen

Nieuwe vloerverwarming

Mocht de oude vloerverwarming niet meer voldoen, dan kun je ervoor kiezen om nieuwe vloerverwarming te laten leggen door Uipkes. Indien je niet voldoende ruimte hebt om een houten vloer op de tegelvloer te leggen, kunnen we deze voor je verwijderen en egaliseren. Kom langs in één van onze showrooms voor advies.

Veelgestelde vragen

Kan ik een houten vloer rechtstreeks over een bestaande tegelvloer met vloerverwarming leggen? 

In de meeste gevallen kan een een houten vloer rechtstreeks over een tegelvloer met vloerverwarming gelegd. Bij Leisteen is het echter niet mogelijk.

Moet ik de tegelvloer verwijderen voordat ik een houten vloer installeer?

De tegelvloer hoeft vaak niet te worden verwijderd. Als de tegelvloer goed vast ligt kan deze dienen als ondergrond. 

Is een ondervloer noodzakelijk onder een houten vloer op een tegelvloer met vloerverwarming?

Ja, in sommige gevallen kan het gebruik van een geschikte ondervloer tussen de tegelvloer en de houten vloer een optie zijn. De ondervloer moet geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming en helpen bij het verbeteren van de warmteoverdracht. In veel gevallen is het echter niet nodig en kan de houten vloer direct op de tegelvloer verlijmd worden.

Moet ik rekening houden met de hoogte van de vloer bij het leggen van een houten vloer over de tegelvloer met vloerverwarming?

Ja, je moet rekening houden met de hoogte van de vloer bij het leggen van een houten vloer over de tegelvloer met vloerverwarming. Het toevoegen van een ondervloer en een houten vloer kan de totale vloerhoogte verhogen, wat mogelijk invloed heeft op deuren, drempels en aangrenzende kamers.

Moet ik de vloerverwarming uitschakelen tijdens het installatieproces van de houten vloer?

Ja, tijdens het installatieproces van de houten vloer is het raadzaam om de vloerverwarming tijdelijk wat lager te zetten. Echter hoeft de vloerverwarming niet geheel uit, zorg na de installatie voor een stapsgewijze verhoging met een paar graden per dag.

Moet ik rekening houden met de uitzettings- en krimpwerking van hout bij het leggen van een houten vloer over de tegelvloer met vloerverwarming?

In veel gevallen wel, hout heeft de eigenschap om te uitzetten en te krimpen met veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Dit is het natuurlijke beeld wat elke houten vloer laat zien. Echter zijn er vloeren, zoals Uipkes vloeren die minimaal uitzetten en krimpen. Dit zorgt voor een stabiele vloer i.c.m. vloerverwarming.