MAGNESIET ALS ONDERVLOER

Bezoek de showroom

De magnesietvloer is een duurzame dekvloer op basis van onder meer gemalen houtsnippers, zout en magnesium.

VOORDELEN MAGNESIETVLOER

De magnesiet vloer werd veel toegepast tussen 1920 en 1960. Tegenwoordig zijn de magnesietvloeren weer populair bij de renovatiebouw door onder andere het lichte gewicht, (bijvoorbeeld in oudere panden waarbij de vloerconstructies niet veel gewicht mogen dragen). Daarnaast heeft het de eigenschap dat het hoogteverschillen kan opvangen en  is hij Co2 neutraal.

Hout slaat Co2 op en dit gebruik je in de dekvloer. Er wordt met de installatie dus minimaal Co2 uitgestoten. De magnesiet vloer heeft ook nog een hoge slijtvastheid, is brandwerend en isolerend voor warmte en geluid. De magnesietvloer is uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming

Door de samenstelling is de magnesietvloer niet toe te passen in natte of vochtige ruimtes.

Magazine vol inspiratie

VOCHTIGHEID

De massa van magnesiet, bestaat uit 96% houtvezel en 4% bindmiddel, wordt gemengd met water. Het is met magnesiet lastig om een restvochtmeting te kunnen doen. De magnesiet dient volledig droog te zijn alvorens de houten vloer er over gelegd kan worden.

Voor het uitharding/ drogingsproces kan je gemiddeld per cm vloerdikte 1 week droogtijd aanhouden. Hou altijd het dikste stuk vloer aan als handvat voor de drogingsproces, deze dikte is dus leidend. Zorg tijdens dit drogingsproces altijd voor voldoende ventilatie.

Pas op met vocht! Het magnesiet dat bestaat uit zout en zaagsel trekt vocht aan. Vocht trekt gemakkelijk in de vloer, dit kan ertoe leiden dat het langer duurt voordat de magnesietvloer helemaal is uitgehard. Hierom kan het raadzaam zijn te stucen alvorens de vloer toe te passen.

Door de samenstelling van de magnesietvloer is het om een juiste restvochtmeting uit te voeren. De vochtmeters zijn niet ingericht om door middel van de weerstand een restvochtpercentage te bepalen. Het bepalen van het vochtgehalte in de magnesiet ondervloer kan enkel indicatief met behulp van plastic folie.

Door op diverse plaatsen op de magnesietvloer stukjes plastic folie met tape hermetisch afgesloten te plakken, kan er na 24 uur gecontroleerd worden of er visueel onder het plastic géén natte/donkere plek zichtbaar zijn in de magnesietvloer. Bij natte/ donkere plekken is de vloer nog niet droog genoeg en geschikt om de houten vloer op te plaatsen. Het drogingsproces dient dan verlengt te worden.

Een van de belangrijkste aandachtspunten is het schoonhouden van de toplaag, het is een lastig en prijzig karwei om de toplaag schoon te maken. Zorg er hierom voor dat de vloer goed schoongehouden wordt.

Bezoek de showroom

VLAKHEID VAN DE VLOER

Door het gieten van de magnesietvloer is deze zeer geschikt om vloeren uit te vlakken en hoogteverschillen weg te werken. Echter door het drogingsproces kan het voorkomen dat de vloer in slinkt en ongelijk opdroogt. Voor de installatie van de houten vloer vragen we ‘vlakheidsklasse 2’.

Dit betekent dat de vloer over een lengte van 2 meter een maximaal verloop van 4 mm in hoogte mag hebben. LET OP: het is voor de installatie van de vloer niet van belang dat deze waterpas is, maar dat deze vlak is.

ZWEVENDE OF VERLIJMDE INSTALLATIE?

Op een hout magnesietvloer kan zowel een planken vloer zwevend als verlijmd geplaatst De visgraat of Hongaarse punt zullen we altijd vol verlijmen op de dekvloer. Bij het zwevend geplaatste vloer zullen we een tussenvloer (folie) plaatsen die los ligt van de dekvloer en eventuele oneffenheden kan opvangen.

Houd er rekening mee dat bij een zwevend geplaatste vloer er altijd beweging merkbaar is in het gebruik van de vloer.

Bij de verlijming dient de hout magnesietvloer mogelijk te worden ‘opengeschuurd’ voor voldoende hechting. Zonder deze voorbehandeling heeft een hout magnesietvloer niet voldoende trekkracht, wat kan resulteren in dat de lijmverbinding onvoldoende tot stand is gebracht.

Inspiratie & Informatie

HOUT MAGNESIET - VLOERVERWARMING COMBINATIE

De hout magnesietvloer wordt meestal toegepast met een natbouw vloerverwarming systeem. Dit houdt in dat de vloerverwarming vanaf de fundering/ constructievloer wordt opgebouwd en daarover de hout magnesiet dekvloer wordt gestort. Verdere uitleg van het natbouwsysteem vloerverwarming vind je hier.

AANDACHTSPUNTEN VOOR DE MAGNESIETVLOER ALS ONDERVLOER

 • Pas op met vocht!
  Restvochtpercentage is lastig te meten - kan vertraging in de planning geven
 • Meting kan slechts indicatief
  Droogtijd van ca 1 cm per week (dikste gedeelte van de vloer aanhouden)
 • Goed ventileren in het drogingsproces
 • De oppervlakte dient voor installatie van de houten vloer ‘opengeschuurd’ te worden voor de juiste lijmverbinding.
 • Let op de vlakheidsklasse 2

Veelgestelde vragen

Wat is een houten magnesiet ondervloer?

Een houten magnesiet ondervloer is een type ondervloer dat bestaat uit een mengsel van houtsnippers en magnesiet, een mineraal dat bekend staat om zijn sterke en isolerende eigenschappen. Het wordt gebruikt als een stevige en geluidsisolerende basis voor houten vloeren.

Wat zijn de voordelen van een houten magnesiet ondervloer?

Een houten magnesiet ondervloer biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Sterkte en duurzaamheid: Het mengsel van houtsnippers en magnesiet creëert een sterke en stabiele basis voor de houten vloer.
 • Geluidsisolatie: De magnesietcomponent van de ondervloer helpt geluidstransmissie te verminderen, waardoor een stillere omgeving wordt gecreëerd.
 • Warmte-isolatie: Magnesiet heeft goede thermische isolerende eigenschappen, waardoor het de warmte-efficiëntie kan bevorderen.
 • Vochtbestendigheid: Houten magnesiet ondervloeren zijn meestal bestand tegen vocht en kunnen helpen vochtschade aan de houten vloer te voorkomen. Let op als de vloer toch weet nat wordt dan droogt deze heel langzaam.

Hoe wordt een houten magnesiet ondervloer geïnstalleerd?

Een houten magnesiet ondervloer wordt meestal geïnstalleerd door een professional. Het mengsel van houtsnippers en magnesiet wordt in een egale laag op de bestaande vloer gegoten. Vervolgens wordt het oppervlak gladgestreken en geëgaliseerd om een vlakke basis te creëren voor de houten vloer.

Kan een houten magnesiet ondervloer worden gebruikt met vloerverwarming?

Ja, een houten magnesiet ondervloer kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarmingssystemen. Magnesiet heeft goede thermische geleidbaarheid, wat helpt bij het efficiënt verspreiden van warmte door de vloer.

Het is echter belangrijk om de specifieke installatievereisten te volgen en de juiste isolatie en regelsystemen te gebruiken voor een veilige en effectieve combinatie van houten magnesiet ondervloer en vloerverwarming.

Is het nodig om een vochtscherm te gebruiken?

In sommige situaties kan het nodig zijn om een vochtscherm te gebruiken met een houten magnesiet ondervloer. Dit hangt af van de vochtigheidsniveaus en de condities in de ruimte waarin de ondervloer wordt geïnstalleerd.

Als er een risico op vocht is, zoals bijvoorbeeld in vochtige kelders, kan een vochtscherm helpen om de houten vloer te beschermen tegen vochtschade.

Kan ik een houten magnesiet ondervloer zelf installeren?

Het installeren van een houten magnesiet ondervloer kan complex zijn en vereist specifieke kennis en ervaring. Het wordt aanbevolen om dit door een professional te laten doen.

Een professionele installateur kan de juiste technieken, materialen en apparatuur gebruiken om een hoogwaardige en duurzame ondervloer te creëren voor je houten vloer.