Wat is de prijs van een houten vloer per m2?

Bezoek de showroom

Wil je een houten vloer kopen, maar heb je geen idee waarom de prijzen tussen aanbieders zo uiteenlopen? Hieronder vind je informatie over hoe de prijs van een houten vloer tot stand komt en waar je op moet letten bij het vergelijken van prijzen.

Voor meer informatie over het kopen van een houten vloer inclusief leggen door Uipkes: bekijk onze foto’s van houten vloeren en het kleurenoverzicht.

Op zoek naar een vloer die je mooi vindt? Vraag vrijblijvend ons magazine aan boordevol inspiratiefoto's en informatie over onze producten en diensten.

Snel, eenvoudig en transparant.

Welke factoren bepalen de totale houten vloer prijs per m2?

Een duurzame houten vloer kopen is niet altijd een eenvoudig proces. Wanneer je online zoekt naar een houten vloer prijs per m2 zie je veel verschillen per aanbieder. Hoe komt het dat deze prijzen zo verschillen? Hieronder worden 7 factoren beschreven die van invloed zijn op de kosten van een houten vloer.

Uipkes levert duurzame houten vloeren

1. Houtsoort

De eerste factor die van invloed is op de prijs, is de keuze van de houtsoort. Planken van Europese houtsoorten, zoals Frans eiken, zijn over het algemeen goedkoper dan tropisch hardhout, zoals jatoba en zwarte kabbes.

Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en houttekening en de uiteindelijke keuze is een kwestie van smaak, budget en toepassing. Voor drukke belopen ruimtes kun je bijvoorbeeld het beste een hardere houtsoort gebruiken die meer bestand is tegen mogelijke beschadigingen.

Eikenhout is de meest populaire houtsoort in Nederland voor een houten vloer. Eiken vloeren hebben uitstekende duurzame eigenschappen voor een goede prijs.

Soorten houten vloeren

2. Type houten vloer

Houten vloeren zijn verkrijgbaar als massief houten vloeren of lamelparket. Prijzen voor massief houten vloeren vallen hoger uit dan lamelparket, omdat lamelparket uit meerdere lagen bestaat met een toplaag van hout.

Een massief houten vloer bestaat uit één dikke(re) houtlaag die wordt verlijmd met de ondervloer. Lamelparket kun je zwevend leggen en is geschikt voor vloerverwarming en kan ook toegepast worden in appartementen. Eiken lamelparket in combinatie met vloerverwarming heeft de beste prijs / kwaliteit verhouding. Wij kunnen ook het aanleggen van de vloerverwarming voor je verzorgen en bieden dit aan als losse dienst, zonder aanschaf van een houten vloer. Het voordeel van zowel een houten vloer als vloerverwarming laten aanleggen is dat alle werkzaamheden door één partij worden uitgevoerd. Hierdoor sluiten planningen beter op elkaar aan en heb je altijd één centraal aanspreekpunt. Ook krijg je combinatiekorting als je beide door ons laat aanleggen. Een voordelige en warme oplossing!

3. Herkomst en kwaliteit van het hout

De sterkteklasse van hout geeft aan wat de maximale belasting is en geeft een indicatie voor welke constructies het hout geschikt is. De sterkte van de houtsoort wordt beïnvloed door kwasten, draadverloop en de manier waarop het hout gedroogd is. De hardheid van een houtsoort wordt uitgedrukt in Janka.

De duurzaamheidsklasse van hout gaat over de weerstand van het hout tegen (biologische) aantastingen en geeft een goede indicatie van de verwachte levensduur van het hout. Er zijn 5 duurzaamheidsklassen, waarbij één zeer duurzaam is en vijf weinig duurzaam. Eikenhout valt in klasse 2 of 3 (15-25 jaar), afhankelijk van het type eikenhout. De term ‘duurzaamheid’ zegt hier dus iets over de kwaliteit van het hout en niets over de prijs of sterkte van het hout.

Voor een woonkamerkeukenkantoor- of winkelvloer is sterk en duurzaam hout van groot belang omdat de vloeren in deze druk belopen ruimtes sneller vatbaar zijn voor beschadigingen en slijtage. Een goedkope houten vloer kopen in deze situatie kan ertoe leiden dat de vloer binnen korte tijd vervangen moeten worden.

Bezoek de showroom

Kwaliteitsverschillen

De laatste jaren wordt de Europese markt overspoeld met parketvloeren uit Azië, voornamelijk China. Parket uit China is vaak 25-35% goedkoper. De lage prijs komt niet alleen door lagere lonen, maar vooral door de manier waarop de vloeren geproduceerd worden.

De Chinezen stellen hun parket vaak samen uit verschillende eikensoorten die ze wereldwijd importeren. Hierbij gebruiken ze regelmatig het spinthout en niet het kernhout als toplaag voor parket. Spinthout is het zachtere hout dat tussen de bast en het kernhout van een boom zit en is gevoeliger voor beschadigingen en schimmels.

Door onder grote tijdsdruk te produceren is het droogproces vaak ingekort. Dit zorgt voor uiteenlopende problemen die de kwaliteit van de parketvloer drastisch doen verminderen. De mooie houttekening in het parket is vaak niet goed zichtbaar meer en de sterkte en duurzaamheid van de houten vloer is aanzienlijk minder.

Voordat je een houten vloer koopt, is het dus verstandig om de parketteur naar de herkomst van het hout te vragen en de planken zelf te beoordelen door langs te gaan in de showroom.

De uiteindelijke keuze hangt af van de toepassing en jouw wensen. Heb je een ruimte waar je nauwelijks komt of slechts tijdelijk verblijft? Dan kun je overwegen om een goedkope houten vloer te kopen. 

De liefde voor hout en design is groot bij Uipkes. Daarom leveren wij alleen het beste hout uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen in Europa. Het hout wordt hier in Nederland door vakmensen gedroogd en bewerkt. 

Lamelparket met eikenhouten toplaag

4. Breedte & dikte van de houtlaag

Hoe breder en langer de planken zijn en hoe dikker de houtlaag is, des te duurder de houten vloer per m2. Brede, lange planken zijn heel mooi in grote ruimtes, zoals kantoren en statige herenhuizen. Voor het vervaardigen van brede houten planken heb je wel grote(re) bomen nodig, waardoor de kosten hoger uitvallen.

Uipkes kan oerdelen leveren tot wel 38 cm. Het voordeel van een dikke houtlaag is dat de vloer na 5 tot 10 jaar opnieuw geschuurd en afgewerkt kan worden, zodat je nóg langer van je houten vloer kunt genieten. Dit geldt zowel voor massief houten vloeren als lamelparket van Uipkes.

Houten vloeren kunnen in vele kleuren worden afgewerkt

5. Afwerking

Een houten vloer kun je oliën, lakken en/of roken. Het afwerken van een houten vloer is noodzakelijk om een beschermingslaag aan te brengen. Gebeurt dit niet, dan zal het hout vervuilen en beïnvloed worden door vloeistoffen.

Door een kleurpigment aan de olie toe te voegen is het mogelijk om de planken te ‘kleuren’. Het afwerkingsproces vindt in drie tot zeven stappen plaats. Dit verklaart waarom de ene witte houten vloer qua prijs kan verschillen van een ander type witte houten vloer. 

Daarnaast biedt Uipkes je ook de mogelijkheid om jouw trap te renoveren in dezelfde kleur als jouw houten vloer om mooie overgangen tussen ruimtes en verdiepingen te creëren.

Bekijk het kleurenoverzicht en portfolio van Uipkes voor voorbeelden van de afwerking van houten vloeren of vraag ons gratis magazine aan om inspiratie op te doen!

Bekijk alle kleuren

6. Vakmanschap en projectmanagement

Wanneer je een houten vloer koopt, overweeg het leggen over te laten aan een ervaren parketlegger. De meeste legpatronen, zoals een Versaillespatroon of visgraatpatroon, vereisen vakmanschap om tot een mooi strak resultaat te komen. De keuze voor een houten vloer inclusief plaatsing heeft uiteraard invloed op de totaalprijs.

Naast vakmanschap is goed projectmanagement bij (bedrijfs)projecten van groot belang. Denk aan een kantoorvloer, winkelvloer of een houten vloer in een monumentaal pand. Voor deze projecten is kennis van wet- en regelgeving noodzakelijk voor het aanvragen van bouwvergunningen. Samenwerking en communicatie met de eigenaar, architect en andere bouwprofessionals speelt vaak een belangrijke rol. De planning en uitvoering van alle bouwwerkzaamheden vergt een goede afstemming tussen alle betrokken partijen.

Uipkes heeft ruim 20 jaar ervaring in het succesvol managen en uitvoeren van grote zakelijke houten vloerprojecten in Nederlandse steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Wilt u zorgeloos een houten vloer kopen, kom dan langs bij Uipkes! Neem contact met ons op voor meer informatie.

7. Overige bijkomende kosten

Een andere belangrijke reden waarom de getoonde prijzen grote verschillen tonen, is dat aanbieders de (eventuele) bijkomende kosten niet meerekenen in de prijs per m2. Hierdoor kan in sommige gevallen de uiteindelijke prijs per m2 ruim 40% hoger uitvallen dan in eerste instantie was aangegeven.

Let dus goed op en informeer jezelf hierover bij de aanbieder van de houten vloer. Denk hierbij aan bijkomende kosten als:

  • Ondervloer: Soms is het noodzakelijk om de kwaliteit van de bestaande ondervloer te verbeteren. Onze houten vloeren kunnen op praktisch alle ondervloeren worden gelegd. Belangrijk is dat de ondervloer blijvend droog, vlak, hard, schoon én goed dragend moet zijn. De kosten voor het egaliseren van ondervloeren worden vaak niet meegenomen in de aangeboden prijzen.
  • Lijmkosten: voorstrijk en lijmkosten.
  • Plinten: de materiaalkosten van MDF of massieve plinten inclusief montage. Desgewenst kunnen we ook houten vloeren zonder plinten leggen, strak tegen de muur gezaagd.
  • Legkosten: de kosten voor het laten leggen en ter plekke in de persoonlijk gewenste kleur aanbrengen van een houten vloer door de parketteur (zie ook punt 6).
  • Onderhoudsolie en/of reiniger: voor onderhoud aan de houten vloer. Bij Uipkes krijg je deze artikelen plus een stijlvolle hygrometer cadeau! Met de hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis meten.
  • Voorinspectie: samenstelling controle-, vochtpercentage-,vlakheid-,oppervlakte ondervloer, details bespreken over uitvoering, relatieve luchtvochtigheid.
  • Bezorgkosten en garantie: onze houten vloeren prijzen zijn inclusief bezorgkosten door heel Nederland en 5 jaar CBW garantie, zonder aanbetaling.
  • BTW: de BTW over materiaal- en legkosten. Al onze prijzen zijn inclusief BTW.
Uipkes Houten Vloeren Showroom in Alphen aan den Rijn

Een houten vloer van Uipkes

Een mooie houten vloer kopen is een duurzame investering waar je decennia lang van kunt genieten. Je kunt bovendien een (zwevende) houten vloer eenvoudig verhuizen of opnieuw schuren en afwerken.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden en kosten van een houten vloer bij Uipkes, maak dan een showroomafspraak en kom langs in Alphen aan den Rijn, of Amsterdam voor een adviesgesprek! Onze showrooms zijn slechts 30 minuten rijden van de grote steden Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

“Bij het kopen van een houten vloer komt heel wat kijken. Uipkes Houten Vloeren adviseert je van begin tot eind, zodat de houten vloer perfect bij jouw wensen aansluit.”

Wanneer je de foto’s van onze houten vloeren bekijkt, kun je direct een geheel vrijblijvende een prijsopgave aanvragen op basis van een voorbeeldvloer. Je krijgt dan direct de prijsopgave via e-mail toegestuurd met daarin de totale kostprijs van jouw houten vloer.

De uiteindelijke prijs van de houten vloer hangt af van jouw specifieke (bijkomende) wensen en de resultaten van de voorinspectie. Met Uipkes Houten Vloeren realiseer je de stijlvolle vloer waar je jarenlang plezier van hebt!

UIPKES HOUTEN VLOEREN PRIJZEN

Hieronder een indicatie van Uipkes prijzen voor een Europees eiken vloer inclusief leggen, inspecties, overige materialen en BTW:

Legpatroon Kosten per 50 m2 (incl. BTW) Prijs per m2 (incl. BTW)
Planken houten vloer € 6450,00 € 129,00
Visgraat vloer € 8900,00 € 178,00
Hongaarse punt € 9950,00 € 199,00

Bekijk hier voorbeelden van vloeren gelegd door Uipkes Houten Vloeren. Wil je meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Kom langs of maak dan een afspraak!

Veelgestelde vragen

Wat bepaalt de prijs van een houten vloer?

De prijs van een houten vloer kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Hier zijn enkele belangrijke factoren die de prijs kunnen bepalen:

  1. Houtsoort: afhankelijk van de houtsoort die je kiest varieert de prijs. Tropisch hardhout is vaak duurder dan populaire houtsoorten zoals eiken, walnoot en esdoorn.
  2. De sortering van het hout: beschikt een plank over geen/kleine knoesten of grote knoesten. Wanneer er geen knoesten aanwezig zijn in het product, is de prijs hoger dan een product met knoesten.
  3. Kwaliteit en afwerking: De kwaliteit van het hout en de afwerking van de vloer kunnen van invloed zijn op de prijs. Een hoogwaardige afwerking met extra beschermende lagen kan de kosten verhogen.
  4. Afmetingen en dikte: De afmetingen van de houten planken en de dikte van het hout beïnvloeden de prijs . Grotere of bredere planken zijn vaak duurder dan kleinere afmetingen.
  5. Patroon en complexiteit: Als je kiest voor een speciaal patroon zoals visgraat of Hongaarse punt, kan dit de prijs verhogen vanwege de extra arbeid en materialen die nodig zijn voor de installatie.
  6. Installatiemethode: De installatiemethode kan ook van invloed zijn op de prijs. Zwevende installatie is over het algemeen goedkoper dan verlijmde installatie, omdat er minder voorbereidend werk en materialen nodig zijn.
  7. Merk en leverancier: Verschillende merken en leveranciers kunnen variërende prijzen hanteren op basis van hun kwaliteit en service. 
  8. Extra opties: Extra opties zoals speciale afwerkingen, randafwerkingen, geluidsisolatie of vochtbarrières kunnen de prijs verhogen.

Het is belangrijk om een budget vast te stellen en verschillende opties te vergelijken voordat je een houten vloer kiest. Het raadplegen van verschillende leveranciers en het verkrijgen van offertes kan je helpen een beter inzicht te krijgen in de prijsvariatie en de beste keuze te maken die past bij je behoeften en budget.