Verantwoord hout

Bezoek de showroom

In deze tijd is het belangrijk om op een professionele en verantwoorde manier met het product hout bezig te zijn. Uiteraard stellen wij hoge eisen aan de eigen organisatie en de medewerkers, maar ook aan de duurzame herkomst van het product.

Hout is een product dat makkelijk te bewerken is en voor veel toepassingen geschikt is. Het laat zich goed hergebruiken en is bovendien biologisch afbreekbaar. Het gebruik van hout kent echter ook een nadeel; jaarlijks wordt er bos gekapt.

Als dit onzorgvuldig gebeurd zal het bos zicht niet of nauwelijks herstellen. Voor een milieuvriendelijke keuze is het daarom van belang te weten waar het hout van jouw houten vloer vandaan komt: uit een verantwoord of een onverantwoord beheerd bos.

Herkomst van hout

Hout kan afkomstig zijn uit een oerbos of een productiebos. De vegetatie van oerbossen bestaat uit verschillende boomsoorten van diverse leeftijden. Hierdoor is een oerbos zeer aantrekkelijk voor veel planten en dieren. De meeste oerbossen zijn te vinden in de tropen in de vorm van tropische regenwouden. Maar ook in noordelijke streken, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Rusland (Siberië) en andere voormalige Sovjetrepublieken zijn oerbossen te vinden.

Productiebossen worden door de mens zelf beheerd. Hout dat geoogst is in een productiebos is milieuvriendelijker dan hout dat is geoogst in ongerepte oerbossen. Bosbeheer van een productiebos kan verantwoord en duurzaam zijn waardoor flora en fauna intact blijven. Maar er zijn ook productiebossen en plantages waarin de bomen in rijen staan, allemaal van dezelfde soort en dezelfde grootte. Deze bomen worden allen tegelijk geplant of gezaaid en tegelijk geoogst. Deze bossen zijn onaantrekkelijk voor andere planten en voor dieren.

Duurzaam bosbeheer betekent dat er selectief gekapt wordt, alleen die bomen worden gekapt die echt bruikbaar zijn. Hiervoor in de plaats wordt een nieuwe boom geplant of zaailingen krijgen de kans om de plaats van de gekapte bomen in te nemen. Wanneer dat op de juiste manier gebeurt, blijft de rijkdom van het bos gehandhaafd.

Uipkes Houten Vloeren is daarom tegen illegaal gekapt hout en vóór een internationale-, mondiale aanpak van het probleem en een wettelijk importverbod op Europees niveau. Bij voorkeur wordt er hout verhandeld afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen en wordt er voornamelijk hout verkocht afkomstig uit Europa.

Thuis advies krijgen?

Het schaafproces

Wij streven ernaar dat alle houten vloeren die geleverd worden, worden geproduceerd in de eigen schaverij. Het ruwe hout wordt per definitie gezaagd en gedroogd ingekocht bij vaste leveranciers in Nederland en België. Voordat het hout wordt bewerkt, wordt gecontroleerd of het aangeleverde hout de juiste kwaliteit heeft om tot een goed product verwerkt te worden.

Het schaafproces bestaat uit drie stappen. In de eerste fase wordt een ruwe hout vierzijdig schoon geschaafd (‘gekalibreerd’). Vervolgens wordt gekeken welke zijde van het hout van de beste kwaliteit is. Er wordt gecontroleerd of er geen gebreken in het hout zitten zoals schimmels, latstrepen of droogvlekken.

Deze zijn in het ruwe hout vaak nog niet zichtbaar. In de tweede fase worden de ruwe planken voorzien van mes en groef aan de lange zijde, drie spanningsgroeven aan de onderzijde en een vellingkant aan de bovenzijde van de plank. Tenslotte worden de planken op lengte afgekort en aan de kopse kanten voorzien van mes en groef. Hierna wordt gecontroleerd of de planken goed geschaafd zijn.