Zelf een houten vloer leggen

Natuurlijk heb je de mogelijkheid om de houten vloer zelf te leggen. Wij willen je hierbij helpen aan de hand van onze zelfleginstructie.

Instructies om zelf een houten vloer te leggen

Zelfleginstructie

In deze zelfleginstructie, staan alle facetten van het leggen van een vloer beschreven. Van de voorbereiding tot en met de afwerking met olie of lak. Indien de vloer volgens deze instructie wordt gelegd, krijg je tevens drie jaar CBW-garantie.

Download zelfleginstructie (PDF)

Houten vloer kopen en zelf leggen

Ook wanneer je de houten vloer koopt en liever zelf wilt leggen, komen wij bij je langs voor het uitvoeren van een voorinspectie.

In de zelfleginstructie staan alle processtappen vermeld:

  • De voorbereiding voor het leggen van een houten vloer
  • Het vernageld en verlijmd leggen van vloerdelen
  • Het leggen van de vloerdelen op de tussenvloer
  • Zwevend leggen van de vloerdelen op de rachels
  • Het afwerken van de vloerdelen
  • Het onderhoud van uw houten vloer

Veelgestelde vragen

Hoe bereid ik de ondervloer voor?

De ondervloer moet schoon, vlak en droog zijn voordat je de houten vloer gaat leggen. Verwijder eventuele oneffenheden en stof, en zorg ervoor dat de ondervloer geen vochtproblemen heeft. Indien nodig kun je een vochtscherm of een geschikte ondervloer gebruiken om vocht te blokkeren.

Moet ik de lamelparket vloer acclimatiseren?

Nee, onze houten vloeren komen uit een geacclimatiseerde omgeving. Als de ruimte hiervan afwijkt (relatieve luchtvochtigheid tussen de 45-70% en ca 17 graden, dient de ruimte hierop voorbereid te worden. Anders is het wel belangrijk om het lamelparket te acclimatiseren voordat je het gaat leggen. Haal de vloerdelen uit de verpakking en laat ze gedurende minimaal 48 uur in de ruimte liggen waar ze geïnstalleerd zullen worden. Dit helpt het hout aan te passen aan de temperatuur en vochtigheid van de omgeving.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Om een lamelparket vloer te leggen, heb je meestal de volgende gereedschappen nodig: een zaag (bij voorkeur een decoupeerzaag of een cirkelzaag), een hamer, een meetlint, een potlood, een winkelhaak, een aanslagijzer, een aanslagblok, een rubberen hamer en eventueel een kniebeschermer.

Welke legmethode moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende legmethoden voor lamelparket, zoals zwevend leggen of verlijmd leggen. De keuze hangt af van de specifieke situatie. Zwevend leggen is vaak de meest gebruikte methode voor doe-het-zelvers, omdat het relatief eenvoudig is en geen lijm vereist.

Moet ik nog extra afwerking toepassen op het lamelparket?

Een lamelparket vloer dient altijd te worden behandeld. In de meeste gevallen wordt het lamelparket al vooraf afgewerkt in de gekozen kleur. Dit biedt al een zekere mate van bescherming. Indien je onbehandeld hout koopt, dien je het zelf nog te behandelen met olie, lak of hardwax.