Houten vloer schuren en behandelen

Bezoek de showroom

Houten vloeren worden geleefd en in het dagelijks leven veel gebruikt. Hierdoor kunnen sporen van gebruik zichtbaar worden op de vloer, zoals krassen of beschadigingen. Als onderhoudsolie geen resultaat meer oplevert, kun je de houten vloer schuren en behandelen. Zelfs als de vloer nog in goede staat is, kun je ervoor kiezen om de houten vloer te behandelen met een nieuwe kleur.

Om een houten vloer te herstellen of opnieuw te kleuren, kunnen de vloeren behandeld worden met verschillende producten, zoals met olie, hardwax of lak. Door de vloer goed te onderhouden kun je langer genieten van het comfort van een houten vloer. Het schuren en behandelen van jouw houten vloer met olie of lak, kun je door onze ervaren parketteurs laten doen.

Kosten houten vloer behandelen

Een houten vloer kun je behandelen met producten, zoals olie, hardwax of lak. Bij hardwax en lak wordt een beschermlaag op het hout aangebracht. De olie wordt echter veelal in het hout gepoetst waardoor er geen laag op het hout zit. Hardwax en lak kunnen het hout een glimmende uitstraling geven, daar waar olie een matte uitstraling geeft.

Het voordeel van een olie ten opzichte van de andere producten is dat olie plaatselijk kan worden aangebracht. De vloer hoeft hiervoor niet eerst geschuurd te worden.

De kosten van het schuren en oliën van een houten vloer hangen af van het aantal vierkante meters. Maar het is in ieder geval stukken goedkoper (en duurzamer) dan het vervangen van de houten vloer. Daarnaast kun je optionele werkzaamheden laten verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen of opnieuw schilderen van de plinten of een trap bekleden in dezelfde (nieuwe) kleur als de houten vloer.

 • Kosten houten vloer schuren en oliën: naast het regelmatig stofzuigen en afnemen van de vloer, adviseren wij bij Uipkes Houten Vloeren de vloer periodiek te onderhouden. Door regelmatig onderhoud blijft de vloer in goede staat en heb je er levenslang plezier van. Hierdoor is het schuren van de vloer niet meer noodzakelijk.
 • Desgewenst kan de vloer bij een veranderende wens van de kleur of bij dergelijke beschadigingen geschuurd worden. De mogelijkheden kunnen we toelichten in een adviesgesprek of door een mail te sturen naar info@uipkes.nl. Het schuren en oliën van de vloer kost ca. € 36,- per m2.
 • Kosten houten vloer schuren en lakken: Bij een gelakte vloer zit de beschermlaag boven op het hout. Hierdoor is de vloer gesloten tegen vuil en vocht. Na verloop van tijd kunnen hierin beschadigingen komen en kalere plekken ontstaan.
 • De vloer dient altijd geschuurd te worden voordat je een nieuwe laklaag kan aanbrengen. Het aanbrengen van de lak gebeurt in drie keren, 1 keer grond lak en 2 keer aflak. Tussentijds dient de vloer licht geschuurd te worden. Het schuren en lakken kost ca. € 39,- per m2.

Een houten vloer van Uipkes Houten Vloeren wordt altijd geolied. Hierbij hoeft de vloer niet meer geschuurd te worden en krijg je een vloer voor het leven.

Voorbereiding voor het schuren en oliën

Doe het volgende voordat de parketteur bij je aan het werk gaat:

 • Zorg dat je de vloer goed stofzuigt. Vergeet de radiatoren niet, daar gaat vaak veel stof in zitten dat tijdens het oliën op de vloer kan komen.
 • Verwijder plinten (ook de keukenplinten), snoeren en meubels zodat de parketteur overal goed bij kan.
 • Maak voldoende eten en drinken klaar als je houten vloer ook in de keuken ligt. De olie moet namelijk goed drogen voordat je over de vloer kunt lopen. Je kunt dan dus niet bij de keuken.
 • Test de nieuwe kleur eerst op een stukje vloer waar normaal gesproken meubels staan. Op die manier zie je of de nieuwe kleur aan je verwachtingen voldoet, voordat de gehele vloer de nieuwe kleur krijgt. De rookbehandeling van de originele vloer kan namelijk invloed hebben op de nieuwe kleur.

Na het schuren en oliën

 • Laat de olie minimaal 24 uur drogen voordat je over de vloer loopt.
 • Als je vloerkleden wilt neerleggen, wacht daar dan minimaal drie weken mee. Op die manier kan de olie goed uitharden.
 • Schuif de eerste weken niet met zwaar meubilair over de vloer en breng viltjes aan onder meubels om bij het schuiven beschadigingen te voorkomen.
 • Wacht ongeveer twee weken met dweilen.

Inspiratie & Informatie

Een vloer voor het leven

Het schuren en oliën van een Uipkes houten vloer pas je toe als het onderhoud met de onderhoudsolie niet meer het gewenste resultaat gaat geeft of als je van kleur wilt veranderen. Zodoende kun je een behandeling eens in de 20-25 jaar overwegen.

De houten vloeren van Uipkes Houten Vloeren kan je 3-6 keer schuren (afhankelijk van het houtproduct.) Zodoende gaat een houten vloer van Uipkes een leven lang mee en het kan zelfs een vloer voor de volgende generatie zijn!

Tip van Uipkes: Zorg ervoor dat bij de deur een goede mat ligt zodat het ergste vuil niet op de houten vloer terecht komt. Plaats onder tafels, stoelen en ander meubilair viltjes om de vloer te beschermen tegen beschadigen. Controleer bij stoelen of er gespecialiseerde parketwieltjes gemonteerd zijn.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het onderhouden of schuren van een houten vloer? Of wil je dat wij het onderhoud/schuren voor je uitvoeren? Kom langs in één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn of Amsterdam. Voor vragen kun je een mail sturen naar info@uipkes.nl.

Veelgestelde vragen

Kun je lichte beschadigingen aan de vloer repareren?

Als je houten vloer alleen wat lichte beschadigingen, gebruikssporen of slijtageplekken heeft, is het meestal niet nodig om de vloer te schuren en te oliën. Het volstaat dan om de vloer schoon te maken en vervolgens met een onderhoudsolie te behandelen. Als achteraf blijkt dat dat niet voldoende is, kun je altijd nog besluiten om de vloer te schuren en te oliën.

Kun je diepe beschadigingen aan je houten vloer herstellen?

Het voordeel van houten vloeren die met olie zijn afgewerkt, is dat je ze plaatselijk kunt bijwerken. Een plaatselijke, diepe beschadiging kun je dus herstellen door alleen het beschadigde hout te schuren en met olie te behandelen.  

Wanneer is schuren en oliën of lakken van de houten vloer geen optie?

Als je houten vloer dermate beschadigd is dat renoveren niet meer het gewenste effect geeft, moet de vloer worden vervangen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er door teveel vocht meerdere vloerdelen bol zijn gaan staan.

Daarnaast kunnen er in de vloerdelen scheurtjes en krimpnaden ontstaan als het hout te droog is geworden. Dat kan gebeuren als de luchtvochtigheid langere tijd onder de 40 procent ligt. Of schuren en oliën daadwerkelijk geen optie is, kun je het beste door een houten vloeren specialist laten beoordelen.

Hoe vaak kan je een houten vloer schuren?

Dat hangt af van de toplaag van de houten vloer. De meeste houten vloeren zijn namelijk van lamelparket gemaakt. Lamelparket is een gelaagde vloer met een toplaag van massief hout. De toplaag is meestal tussen de 3 en 6 millimeter dik.

Een vloer met een toplaag van 3 millimeter kan logischerwijs minder vaak worden geschuurd dan een vloer met een toplaag van 6 millimeter. 

Wanneer is schuren en oliën van de gehele vloer nodig?

Het schuren en oliën van de gehele vloer is nodig als de vloer slecht is onderhouden of op meerdere plekken slijtageplekken en/of beschadigingen heeft. Daarnaast is schuren en oliën van de gehele houten vloer nodig als je hem een andere kleur wilt geven.

Houten vloeren die met lak zijn afgewerkt kunnen alleen in z’n geheel worden geschuurd en gelakt. Plaatselijk herstel is niet mogelijk.

Helpen jullie om de ruimte leeg te halen voor het schuren en oliën?

De voorbereiding op een houten vloer schuren kan een flinke operatie zijn als je veel of zware meubels hebt. We kunnen helpen om meubels verplaatsen naar een andere, gelijkvloerse ruimte.

Wanneer dit niet mogelijk is, bieden we de optie om de vloer in twee keer te schuren en te oliën door meubels te verplaatsen naar één kant van een ruimte en later de andere helft van de vloer te behandelen. Overleg met onze adviseurs om een passende oplossing te vinden.

Kunnen de vellingkanten opnieuw worden gefreesd?

Ja, dat is mogelijk. Nadat we de vloer hebben geschuurd maken we met een freesmachine de vellingkanten weer mooi, zodat de vloer er als geheel weer strak uitziet.

Welke optionele werkzaamheden kunnen jullie uitvoeren?

Naast de houten vloer kunnen we ook andere eikenhouten elementen schuren en oliën. Denk bijvoorbeeld aan convectorroosters, vensterbanken en dorpels.

Als je de houten vloer laat schuren en oliën is het de overweging waard om de trap opnieuw te bekleden met hout en in dezelfde kleur als de vloer af te werken. Op die manier gaat de vloer naadloos over op de trap en vormen ze samen een mooi geheel. 

Kan ik zelf de houten vloer schuren en oliën/lakken?

Het belangrijkste voordeel van het zelf schuren en oliën / lakken van je houten vloer is dat je bespaart op het arbeidsloon van een parketteur. Maar daartegenover staan de volgende nadelen:

 • De kans dat je fouten maakt bij het schuren is vrij groot. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je de schuurmachine juist afstelt, anders kun je de houten vloer beschadigen.
 • Als je beschadigingen maakt moet je alsnog een parketteur inschakelen om de beschadigingen te repareren. Je bent dan meer geld kwijt dan wanneer je het schuren en oliën had uitbesteed.
 • Je maakt kosten om een schuurmachine te huren.
 • De houten vloer behandelen met olie en de gewenste kleur geven kan een flinke uitdaging zijn. Eerdere behandelingen van de houten vloer kunnen van invloed zijn op het eindresultaat.
 • Het zelf schuren en oliën kost veel tijd, zeker als je het nog nooit hebt gedaan.

Kan ik het schuren en oliën/lakken van de houten vloer uitbesteden?

Zie je erg tegen het aanbrengen van de onderhoudsolie op? Dan kunnen wij je hiermee helpen. Wij kunnen het onderhoud periodiek of over een langere periode voor je verzorgen. De voordelen op een rij:

 • Dezelfde ervaren parketteurs die de vloeren installeren verzorgen de behandelingen. 
 • De behandeling wordt vakkundig uitgevoerd: De vloerdelen zullen weer goed beschermd zijn. De vloer zal weer zo goed als nieuw zijn.
 • Bij de behandeling wordt de vloer nagelopen op beschadigingen en kleine reparaties worden kosteloos opgelost.

Gezien de voor- en nadelen is het in de meeste gevallen het meest verstandig om je houten vloer door een parketteur te laten schuren en oliën. Als je het per se zelf wilt doen, neem dan eerst de tijd om je goed in te lezen in hoe je het werk moet uitvoeren. Wil je jouw houten vloeren voorzien van een unieke Uipkes kleur of een nieuwe houten vloer kopen? Kom langs in één van onze showrooms of stuur een mail naar info@uipkes.nl.