Houten vloer in de keuken

Bezoek de showroom

Ja, een houten vloer kun je ook in de keuken leggen!

Houten keukenvloeren zien er werkelijk prachtig uit! Het leggen van een houten vloer in de keuken zorgt voor een rust en eenheid, doordat je de optie hebt om deze door te leggen vanuit de woonkamer. Een houten vloer vormt letterlijk en figuurlijk de basis voor de gehele ruimte.

Bekijk voorbeelden van onze vloeren in keukens in ons magazine of kom langs in één van onze showroom voor meer informatie en advies.

Mogelijkheden

De keukenvloer is een zwaar belast deel van een vloer in een woning en hier zijn houten vloeren van Uipkes bij uitstek geschikt voor. Onze vloeren zijn reeds vele malen gelegd in kantoren, bedrijfsruimtes of in badkamers. Dit zijn allemaal ruimtes die veel bewandeld worden of waarbij de houten vloer zwaar belast wordt. Wij leveren en leggen vloeren van het beste eikenhout uit Europese bossen, waardoor onze vloeren prima tegen een stootje kunnen.

Ontdek de mogelijkheden

Houten Vloeren voor in de keuken

Kleuren

Uipkes kan de houten vloer in de keuken leveren in 90 unieke kleuren. Je kunt dus een kleur kiezen die goed past bij de kleur van de keuken en het interieur of andersom. Je kunt dus met een gerust hart eerst een keuken uitzoeken en vervolgens een passende kleur voor de houten vloer kiezen. Onze vloeren, die we behandelen met kleurolie, kun je combineren met alle typen woonstijlen, zoals modern, klassiek, vintage of industrieel.

Legpatronen

Je kunt kiezen uit 17 verschillende legpatronen voor jouw houten vloer, zoals het planken, Hongaarse punt en visgraat motief. We leggen de Hongaarse punt en visgraat vloer voornamelijk zonder vellingrand. Een vellingrand wordt vaak gebruikt bij een planken vloer om de lijnen van individuele planken te accentueren. Zonder vellingrand oogt de vloer rustiger en kan er ook geen vuil en stof tussen de planken komen, wat fijn is voor een keukenvloer.

Vloerverwarming

Vloerverwarming in de keuken? Je kunt een houten keukenvloer prima combineren met vloerverwarming. Massief houten vloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming vanwege de hoge weerstand, maar eiken lamelparket in de keuken kun je prima combineren met vloerverwarming.

Voordelen van vloerverwarming in de keuken

De keuken vormt het kloppende hart van elk huis, waar het gezin samenkomt en maaltijden worden bereid. Om deze ruimte comfortabel en uitnodigend te maken, is een efficiënt verwarmingssysteem essentieel. Vloerverwarming onder een houten vloer in de keuken biedt niet alleen gelijkmatige warmte, maar ook ruimtebesparing en hygiënische voordelen, zoals.

 1. Regulering van vocht en condensatie: In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren, zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverspreiding, waardoor vochtige plekken en condensvorming worden verminderd. Dit helpt de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen.
 2. Verkleining van kans op voedselverontreiniging: Door een gelijkmatige warmte zonder luchtcirculatie te bieden, minimaliseert vloerverwarming de verspreiding van stof, vuil en micro-organismen in de keuken. Dit resulteert in een schonere omgeving voor het bereiden en bewaren van voedsel, waardoor de kans op voedselverontreiniging afneemt.
 3. Eenvoudiger schoon te maken: Vloerverwarming elimineert obstakels op de vloer, zoals radiatoren, waardoor het schoonmaken en onderhouden van de vloer veel gemakkelijker wordt. Dit bevordert niet alleen de hygiëne, maar maakt ook het schoonmaken van de keuken een minder tijdrovende taak.

Installatie van Vloerverwarming in jouw keuken

Bij het plannen van de installatie moet je rekening houden met verschillende factoren. Overweeg bijvoorbeeld of je vaste kasten wilt uitsluiten van vloerverwarming om kosten te besparen, en of je de vloerverwarming onder losse kasten wilt laten doorlopen voor flexibiliteit. Het is ook verstandig om te bedenken of je de vloerverwarming onder de hele vloer wilt laten doorlopen voor eventuele toekomstige renovaties.

Aangezien de keuken vaak warmtebronnen zoals ovens en fornuizen bevat, is het belangrijk om de temperatuurregeling goed te overwegen. Soms kan vloerverwarming als bijverwarming voldoende zijn, afhankelijk van de grootte en isolatie van de ruimte.

Vloerverwarming geeft warmte af. Dit kan een koelkast beïnvloeden en ervoor zorgen dat deze harder moet werken om de interne temperatuur op peil te houden. Dit kan leiden tot een verhoogd energieverbruik en verminderde efficiëntie van de koelkast. Om dit probleem te voorkomen, is het aan te raden om een isolatielaag onder de koelkast aan te brengen. Deze isolatielaag helpt de overdracht van warmte van de vloerverwarming naar de koelkast te verminderen, waardoor de koelkast efficiënter kan werken en energie kan besparen.

Een houten vloer in de keuken is verkrijgbaar bij Uipkes in de kleur en legpatroon van jouw keuze én dit kun je ook nog eens combineren met vloerverwarming.

Bezoek de showroom

Houten vloer of de keuken eerst plaatsen?

Of de keuken of de houten vloer eerst geplaatst wordt, is afhankelijk van de uitvoering van je keuken. Voor beide situaties is een goede oplossing.

Keuken met voorzetplint

Heeft jouw keuken een voorzetplint, dan plaats je de keuken voordat de houten vloer gelegd wordt. Direct bij montage wordt de keuken op de door jou gewenste ‘werkhoogte’ geplaatst waarbij rekening gehouden wordt met de totale dikte van de vloer. De dikte van de vloer is afhankelijk van de soort die je kiest (de totale dikte kan variëren tussen de 12 en 35 mm).Nadat de houten vloer geplaatst is, kan de keukenplint zonder aanpassing worden gemonteerd. Het vooraf plaatsen van de keuken voorkomt beschadigingen aan de onlangs gelegde en afgewerkte houten vloer.

Keuken zonder voorzetplint

Als je een keuken hebt zonder plint, zodat je er onderdoor kunt kijken, moet de keuken geplaatst worden nadat de keukenvloer is gelegd. Voor het vaste deel van de keukenopstelling (het gedeelte tegen de wand) kunnen de houten vloeren tot aan de pootjes van de kastjes, net onder de plint worden gelegd. Bij kookeilanden lopen meestal de zijkanten door tot op de vloer en dan is het noodzakelijk de vloer, met een uitsparing voor leidingen, te leggen, voordat het eiland wordt geplaatst.

Bekijk voorbeelden in ons magazine

Leggen van de houten vloer

Het is essentieel om goed rekening te houden met een aantal kenmerken van het leggen van een houten vloer:

 • De droogtijd van de op de vloer aangebrachte olie is 2 dagen
 • De uithardtijd is 14 dagen (niet afdekken, geen water morsen). Dit geldt natuurlijk niet voor eventueel vooraf behandelde vloerdelen.

Verstandiger is het om, indien de keuken niet vooraf geplaatst is, de keuken pas na 14 dagen te plaatsen in verband met de uithardingstijd van de olie.

Houten vloer impregneren

De houten vloeren worden na het leggen vloeistofdicht geïmpregneerd, waardoor geen enkele vloeistof invloed kan hebben op het hout. Vloeistoffen als olie, vetspetters, wijn, koffie of thee kunnen niet doordringen in de houtvezels en kunnen eenvoudig met zeep en water worden verwijderd zonder vlekken na te laten. Dit is ideaal voor een houten vloer in de keuken, waar je eten bereidt en vaak (onbedoeld) morst op de vloer.

Het grote verschil van een geïmpregneerde vloer ten opzichte van bijvoorbeeld een gelakte vloer is dat de geïmpregneerde vloer de hardheid heeft van het eikenhout en een gelakte vloer de hardheid van lak (plastic): dit is zachter dan eikenhout en dus slijtage- en krasgevoeliger.

Daarnaast is een gelakte vloer niet plaatselijk te herstellen en dient de vloer bij herstelling geheel te worden geschuurd en gelakt.

Keuken geplaatst op bestaande vloer, wat nu?

De wensen in het interieur veranderen door de jaren heen, zo kan de vloer die je vroeger hebt uitgekozen nu niet meer aansluiten bij je wens. Als de keuken daarentegen wel nog aansluit is het niet nodig om deze aan te passen.

Het komt regelmatig voor dat de keuken op de bestaande vloer is geplaatst. Het is echter niet mogelijk of wenselijk om de keuken eruit te halen om de vloer te verwijderen. Dit is in veel van de gevallen ook niet nodig. Met de jarenlange ervaring in het verwijderen van vloeren kunnen we het deel onder de keuken vrij zagen, waardoor de vloer in de rest van de ruimte verwijderd kan worden. 

Onderhoud houten keukenvloer

De geïmpregneerde houten keukenvloer is een veelgebruikt deel van de woning, waardoor er goed rekening moet worden gehouden met regelmatig onderhoud. Onze houten vloeren zijn goed bestand tegen water, koffie, cola, bier en wijn en vormen daardoor geen onnodig risico. Tevens is de houten vloer ook prima plaatselijk te onderhouden en bestaat algemeen onderhoud voornamelijk uit de vloer dweilen met vloerzeep.

Het enige waar je rekening mee moeten houden is om de houten vloer in de keuken niet met agressieve schoonmaakmiddelen te behandelen.

Mocht in de loop van de jaren zichtbare slijtage optreden, dan is herstel zeer eenvoudig door middel van plaatselijk ontvetten (zoals schilders doen vooraf aan hun werkzaamheden) en na droging plaatselijk opnieuw te impregneren (inpoetsen/uitpoetsen), waarna geen kleurverschil zichtbaar wordt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere typen vloerbedekkingen, zoals PVC, laminaat of natuursteen, waarbij plaatselijke reparatie een stuk lastiger is.

Heb je meer vragen? Lees de FAQ hieronder, neem contact op of plan een bezoek in bij een showroom van Uipkes. Wij nemen de tijd voor je om jou zo goed mogelijk te adviseren.

Veelgestelde vragen

Kan je een houten vloer toepassen in de keuken?

Ja, dit is zeer goed mogelijk. Houten vloeren kunnen een warme en uitnodigende uitstraling geven aan de keuken. Er zijn echter enkele overwegingen waar rekening mee gehouden moet worden:

 • Houtsoort: Kies een houtsoort die goed bestand is tegen vocht en temperatuurverschillen. Harde houtsoorten zoals eiken over het algemeen duurzamer en beter geschikt voor keukens.
 • Afwerking: Zorg voor een goede afwerking van de houten vloer om bescherming te bieden tegen vocht en vlekken. Kies bijvoorbeeld voor een afwerking met een beschermende laag zoals een olie op natuurlijke basis 
 • Onderhoud: Wees bewust van het onderhoud van een houten vloer in de keuken. Morsen en vochtige omstandigheden kunnen schade veroorzaken. Dit voorkom je door 1 of 2 maal per jaar onderhoud te plegen door, na het schoonmaken,  de vloer opnieuw van olie te voorzien.
 • Plaatsing: Overweeg een professionele plaatsing om ervoor te zorgen dat de vloer op de juiste manier wordt geïnstalleerd, inclusief het gebruik van vochtbestendige ondervloer
 • Ondervloer: Een goede ondervloer kan helpen bij het isoleren van geluid en het verminderen van vochtproblemen. Zorg ervoor dat de juiste ondervloer wordt gebruikt in combinatie met de houten vloer.

Het raadplegen van een vloerspecialist kan helpen bij het maken van de juiste keuze en het adviseren over geschikte houtsoorten, afwerkingen en installatiemethoden voor een houten vloer in de keuken

Kan een houten vloer in de keuken ook op vloerverwarming?

Ja, het is mogelijk om een houten vloer in de keuken te combineren met vloerverwarming. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Houtsoort: Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Kies een houtsoort die stabiel is en goed bestand is tegen temperatuurveranderingen. Bijvoorbeeld, hardhoutsoorten zoals eiken, esdoorn en teak zijn over het algemeen geschikter voor vloerverwarming.
 • Dikte van het hout: Dunner hout kan warmte beter geleiden en kan daarom effectiever zijn met vloerverwarming. Lamelparket of meerlaagse houten vloeren zijn vaak meer geschikt omdat ze minder gevoelig zijn voor uitzetten en krimpen door temperatuurveranderingen.
 • Installatiemethode: Het is belangrijk om de juiste installatiemethode te volgen. Zwevende installatie wordt over het algemeen aanbevolen omdat het de natuurlijke beweging van het hout kan accommoderen en de warmteverspreiding kan vergemakkelijken. Verlijmde installatie kan ook een optie zijn, maar het is essentieel om de juiste lijm te gebruiken die geschikt is voor vloerverwarmingstoepassingen.
 • Ondervloer: Gebruik een geschikte ondervloer die warmte kan doorlaten en tegelijkertijd isolatie biedt. Het kan helpen bij het verbeteren van de warmteverdeling en het verminderen van het energieverbruik.

Het is altijd raadzaam om de richtlijnen en aanbevelingen van de fabrikant van de vloer en de vloerverwarming te volgen. Ook het inschakelen van een professionele vloerinstallateur met ervaring in het installeren van houten vloeren op vloerverwarming kan zeer nuttig zijn.

Houd er rekening mee dat de temperatuur van de vloerverwarming niet te hoog moet worden ingesteld om schade aan het hout te voorkomen. Het is raadzaam om de temperatuur langzaam op te bouwen en stabiel te houden om ongewenste spanning in het hout te voorkomen.Door de juiste houtsoort te kiezen, de juiste installatiemethode te volgen en de vloerverwarming correct te gebruiken, kan een houten vloer een comfortabele en esthetische keuze zijn voor keukens met vloerverwarming.