Elektrische vloerverwarming onder jouw houten vloer

Bezoek de showroom

Naast de watergedragen vloerverwarmingsystemen is de elektrische vloerverwarming een opmars aan het maken. Steeds meer woningen willen van het gas af. Dat kan wanneer gekozen wordt voor een vloerverwarming op stroom. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming.

Type elektrische / infrarood vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is onder te verdelen in drie systemen:

 • Elektrische vloerverwarming matten
 • Elektrische vloerverwarming kabels
 • Verwarmingsfolie (infrarood) 

De verbruikskosten van elektrische vloerverwarming vallen in de praktijk tegen. Men kiest voor elektrische vloerverwarming als er geen opbouwhoogte beschikbaar is en/of geen buizen voor vloerverwarming wil of kan aanleggen. Daarom adviseren we elektrische vloerverwarming als bijverwarming.

Toepassingen van elektrische / infrarood vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt veelal toegepast in ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden. Het stroomgebruik gaat bij dit systeem omhoog. Hierdoor is het economisch gezien niet aantrekkelijk wanneer er geen zonnepanelen aanwezig zijn. Voor grotere ruimtes kan beter gekozen worden voor traditionele vloerverwarming op waterbasis.

Daarnaast wordt vaak voor elektrische vloerverwarming gekozen wanneer er weinig opbouwhoogte is of er niet in de ondervloer gefreesd kan worden.

Bezoek de showroom

Hoe werkt elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming matten: elektrische kabels worden op glasvezel kabels geplaatst. Het systeem is eenvoudig te installeren, en kent een lage opbouwhoogte. De matten kunnen direct op dekvloer geplaatst worden. De matten hebben een snelle opwarmtijd. Een van de veel gebruikte vloerverwarmingsmatten zijn de matten van Magnum Heating.

Elektrische vloerverwarming kabels: kabels in een lussenpatroon welke in de vloer gelegd worden. Wordt veelal afgewerkt met een chape vloer. Het systeem is daarom eigenlijk een natbouw. Het systeem duurt wat langer om op te warmen, maar de vloer blijft langer warm.

Verwarmingsfolie (infrarood): zeer dunne folie waarin koperen verwarmingsleidingen zijn verwerkt. Onder de folie wordt veelal een isolerend materiaal toegepast. De folie wordt voorzien van een vochtscherm waar de uiteindelijke vloer opgelegd kan worden. Folie warmt snel op. Per warmtezone kan de temperatuur afzonderlijk geregeld worden. 

Elektrische vloerverwarming in combinatie met houten vloeren

Houten vloeren zijn al tientallen jaren een natuurlijke combinatie met vloerverwarming. Zo ook met elektrische vloerverwarming.   Houten vloeren worden veelal verlijmd aan de ondervloer indien er vloerverwarming wordt toegepast. De reden hiertoe is dat hiermee minder weerstand ten behoeve van de opwarmtijd wordt gecreëerd.

Een houten vloer kan niet rechtstreeks op een houten vloer worden verlijmd bij patroonvloeren als Hongaarse punt en visgraat vloeren. Er dient een tussenvloer te worden gecreëerd die de spanningen van een houten vloer kan opvangen. Laat je hier goed door adviseren door de leverancier. Een vloer die hiervoor geschikt is, is de Fermacell 2e22. Daarnaast kan een planken vloer zwevend op een geleidende folie geplaatst worden. Hierbij hoeft geen tussenvloer gecreëerd te worden.

Wij hebben naast het leggen van houten vloeren, ook ervaring met het aanleggen van vloerverwarming. Kom langs in onze showroom in Alphen aan den Rijn, Amsterdam of Naarden om de mogelijkheden te bespreken en advies in te winnen.

Magazine Vol inspiratie

Magazine aanvragen

Aandachtspunten infrarood / elektrische vloerverwarming

 • Voornamelijk zwevende installatie van de houten vloer
 • Zorg dat de ondervloer geschikt is voor een houten vloer indien de houten vloer verlijmd moet worden
 • Stroom gebruik is bij elektrische vloerverwarming vele malen hoger
 • Pas op met borden en frezen in de vloeren ivm met de stroom

Legmethode elektrische vloerverwarming in combinatie met een houten vloer

Voor de legmethode van de elektrische vloerverwarming volg voorschriften van de fabrikant. Na vakkundig aangebracht en bedekt met een voor houten vloeren goedgekeurde mortel dient de vloer gelijk behandeld te worden als een natbouw vloerverwarmingssysteem.

 • Voordat u begint met het verlijmen de houten vloeren dient u het opstookprotocoluit te voeren. In de regel duurt dit protocol 2 a 3 weken en mag pas aanvangen nadat de vloer 28 dagen oud is.
 • Het maximale restvochtpercentage in de vloer mag maximaal 2,0% bedragen.
 • Het oppervlak machinaal schuren of borstelen om eventueel aanwezige slemlagen te verwijderen. Vervolgens grondig zuigen met een industriële stofzuiger.
 • Voorstrijken van de mortel met een primer, aanbrengen met de schuimroller, lamsvachtroller of spatel. Verbruik ca. 80-200 g/m². Droogtijd ca. 1 uur bij 20 °C en max. 65% RV. Plasvorming vermijden!
 • Hierna de houten vloer verlijmen . Verbruik ca. 1000-1200 g/m². Aanbrengen met vertanding B11.

Veelgestelde vragen

Wat is een elektrisch vloerverwarmingssysteem?

Een elektrisch vloerverwarmingssysteem verwijst naar een verwarmingssysteem waarbij elektrische verwarmingskabels of matten onder de vloer worden geïnstalleerd om warmte af te geven.

Wat zijn de voordelen van een elektrisch vloerverwarmingssysteem?

Enkele voordelen van een elektrisch vloerverwarmingssysteem zijn:

 • Eenvoudige installatie en geen behoefte aan een warmwaterbron. 
 • Flexibiliteit bij het regelen van de temperatuur in elke afzonderlijke ruimte.
 • Snelle reactietijd en gelijkmatige warmteverdeling.
 • Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Welke materialen zijn nodig voor een elektrisch vloerverwarmingssysteem?

De materialen die nodig zijn voor een elektrisch vloerverwarmingssysteem kunnen onder andere zijn:

 • Elektrische verwarmingskabels of matten.
 • Installatie-accessoires, zoals bevestigingstape en bevestigingsclips.
 • Isolatiemateriaal (om warmteverlies naar beneden te beperken).
 • Vloerafwerking (zoals tegels, laminaat, hout of tapijt).

Kan een elektrisch vloerverwarmingssysteem worden geïnstalleerd onder elke vloerafwerking? 

Ja, een elektrisch vloerverwarmingssysteem kan worden geïnstalleerd onder de meeste soorten vloerafwerkingen, zoals tegels, laminaat, hout en tapijt. Het is echter belangrijk om de specificaties en richtlijnen van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de vloerafwerking geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.

Moet ik rekening houden met de vloerhoogte bij het installeren van een elektrisch vloerverwarmingssysteem?

Over het algemeen heeft een elektrisch vloerverwarmingssysteem een beperkte invloed op de vloerhoogte, omdat de verwarmingskabels of matten meestal dun zijn. Het is echter raadzaam om de specificaties van het systeem te controleren om de totale vloerhoogte te bepalen.

Kan een elektrisch vloerverwarmingssysteem worden gebruikt als de primaire verwarmingsbron in een ruimte?

Ja, een elektrisch vloerverwarmingssysteem kan worden gebruikt als de primaire verwarmingsbron in een ruimte, veelal zijn deze systemen wel bedoelt voor kleinere ruimtes zoals de badkamer. Het is daarom belangrijk om de warmtebehoefte van de ruimte te evalueren en ervoor te zorgen dat het systeem voldoende warmte kan leveren om aan de verwachtingen te voldoen.

Is een elektrisch vloerverwarmingssysteem energiezuinig?

Elektrische vloerverwarmingssystemen kunnen efficiënt zijn in termen van energieverbruik, maar vooral als ze worden gecombineerd met goede isolatie en zonnepanelen. Zonder zonnepanelen gaat het stroomgebruik fors omhoog.