Houten vloeren in de nieuwbouw

Bezoek de showroom

Wanneer je houten vloerdelen in een nieuwbouwhuis legt, kan dit vaak zonder problemen: de woning droogt namelijk al tijdens de bouw.

Houten vloer met vloerverwarming in een nieuwbouwhuis - natbouwsystemen zandcement gebonden vloeren

Houten vloeren en nieuwbouw

Onze jarenlange ervaring leert ons dat we bijna geen “te natte” nieuwbouwhuizen meer tegenkomen.

Om aan alle onzekerheid een einde te maken komen we circa 3 a 4 weken van tevoren een voorinspectie doen, waarin we o.a. de kwaliteit van de ondervloer controleren, de oppervlakte, de relatieve luchtvochtigheid, het vochtpercentage van de ondervloer en alle details van tevoren bespreken.

Misverstanden over vocht

Het hardnekkige misverstand dat er zich veel problemen voordoen met betrekking tot bouwvocht en het leggen van houten vloeren in nieuwbouwhuizen en/of -appartementen willen we bij deze graag ontkrachten. Kiezen voor een houten vloer in jouw nieuwbouwwoning kan prima, mits je de juiste voorbereidingen treft tijdens het bouwproces.

Wat is cruciaal?

Het is belangrijk dat de ondervloer niet teveel vocht meer bevat op het moment waarop de vloer wordt gelegd. Is dit wel het geval, dan is het raadzaam het leggen en afwerken uit te stellen tot het restvocht uit de nieuwe afwerkvloer weg is.

Dit proces kan eventueel versneld worden, door de plaatsing van bouwdrogers. Daarnaast is het belangrijk dat alle werkzaamheden, zoals het plaatsen van de keuken, het verven, het tegelen en het stucwerk voltooid zijn voordat de vloer geplaatst wordt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een houten vloer in jouw nieuwbouwhuis, appartement, villa of penthouse te leggen? Lees de veelgestelde vragen hieronder of kom naar de showroom en ontdek de legpatronen, houtsorteringen en onze 90 exclusieve vloerkeuren. Videobellen kan ook.

Veelgestelde vragen

Zijn houten vloeren geschikt voor nieuwbouwwoningen?

Ja, houten vloeren zijn zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen. Ze voegen een warme en natuurlijke uitstraling toe aan het interieur en hebben een lange levensduur. Bovendien kunnen houten vloeren worden aangepast aan verschillende stijlen en kunnen ze worden gecombineerd met vloerverwarmingssystemen en koeling. Het is een misverstand om te denken dat een nieuwvouwing te veel bouwvocht zou bevatten. Het meeste vocht is immers tijdens het bouwproces weer verdampt en niet pas tijdens de sleuteloverdracht.

Hoe onderhoud ik een houten vloer in een nieuwbouwwoning?

Het onderhoud van een houten vloer in een nieuwbouwwoning is relatief eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen helpt om vuil en zand te verwijderen. Daarnaast is het aan te raden om de vloer periodiek te reinigen met een speciale houten vloerreiniger. Het gebruik van viltjes onder meubels en het vermijden van scherpe voorwerpen kunnen ook bijdragen aan het behoud van de vloer.

Kan een houten vloer in een nieuwbouwwoning worden geïnstalleerd met vloerverwarming?

Ja, houten vloeren kunnen uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarmingssystemen in nieuwbouwwoningen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer en de vloerverwarming correct worden geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de fabrikant. Het kiezen van een geschikte houtsoort en het raadplegen van een vloerenspecialist kan helpen bij het bereiken van optimale prestaties en duurzaamheid. Ter voorbereiding voer je eenmalig een zogenaamde opstookprotocol uit, om de dekvloer binnen bepaalde vochtwaarde te stoken zodat deze gekrompen is voordat je de houten vloer of bv tegels plaatst.

Is een houten vloer in een nieuwbouwwoning milieuvriendelijk?

Houten vloeren hebben over het algemeen een goede milieuprestatie, vooral als het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Wij letten op de duurzaamheid van houten vloeren en gebruiken hout dat afkomstig is van verantwoorde bronnen.

Daarnaast zijn houten vloeren ook recyclebaar en hebben ze een lange levensduur, waardoor ze een zeer milieuvriendelijke keuze zijn voor nieuwbouwwoningen. Dit in tegenstelling tot andere, veel toegepaste vloeren, die vaak op olie gebaseerd zijn en waarvan de productie zeer veel energie nodig heeft, dat vaak opgewekt wordt met kolencentrales.

Hoe zit het met geluidsisolatie bij een houten vloer in een nieuwbouwwoning?

Houten vloeren kunnen goede geluidsisolatie bieden in een nieuwbouwwoning, vooral wanneer ze worden geïnstalleerd met de juiste ondervloer en andere geluiddempende materialen. Het gebruik van bijvoorbeeld een geluiddempende ondervloer en het plaatsen van viltjes onder meubels kunnen helpen om het geluid te verminderen. Een ervaren parketteur kan adviseren over de beste geluidsisolerende oplossingen voor jouw specifieke situatie.