Voordelen en nadelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer, keuken of woonkamer

Datum: 03 april 2024
Leestijd: 8 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Elektrische vloerverwarming is een moderne en efficiënte manier om je huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele radiatoren die warmte via convectie verspreiden, biedt elektrische vloerverwarming een gelijkmatige warmteafgifte vanuit de vloer, wat zorgt voor een comfortabele en aangename omgeving in je huis. In dit artikel zullen we verkennen wat elektrische vloerverwarming precies is en hoe het werkt.

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van elektrische kabels of verwarmingsmatten die onder de vloer zijn geïnstalleerd om warmte te genereren. Deze kabels of matten worden meestal geplaatst onder tegels, laminaat, houten vloeren of zelfs tapijt. Wanneer het systeem wordt ingeschakeld, stroomt er elektriciteit door de kabels, waardoor ze opwarmen en warmte afgeven aan de vloer erboven.

Het verwarmde oppervlak van de vloer straalt vervolgens warmte uit naar de rest van de kamer, waardoor een gelijkmatige en comfortabele temperatuur wordt bereikt. Elektrische vloerverwarmingssystemen kunnen worden geregeld met behulp van thermostaten, waardoor je de temperatuur in verschillende kamers van je huis kunt aanpassen aan je voorkeuren.

Dit type vloerverwarming is populair vanwege zijn eenvoudige installatie, lage onderhoudsvereisten en de mogelijkheid om specifieke ruimtes te verwarmen zonder het hele huis te hoeven opwarmen.

 • Moderne keuken op houten vloer met vloerverwarming

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor huiseigenaren:

 1. Efficiënte warmteverdeling: Elektrische vloerverwarming verspreidt warmte gelijkmatig over de vloer, waardoor er geen koude plekken ontstaan en je een comfortabele omgeving hebt.
 2. Ruimtebesparing: Doordat het systeem onder de vloer wordt geïnstalleerd, bespaar je ruimte en heb je geen radiatoren nodig, wat de esthetiek van de ruimte verbetert.
 3. Individuele ruimtecontrole: Je kunt de temperatuur in verschillende kamers afzonderlijk regelen, waardoor je energie kunt besparen door alleen de benodigde ruimtes te verwarmen en zo de efficiëntie verhoogt.
 4. Snelle reactietijd: Elektrische vloerverwarming warmt snel op, waardoor je snel kunt genieten van de warmte wanneer je het nodig hebt, wat handig is voor directe warmtecontrole.
 5. Geen luchtcirculatie: Anders dan bij convectieverwarmingssystemen, veroorzaakt elektrische vloerverwarming geen luchtcirculatie, wat voordelig kan zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
 6. Geen onderhoudsvereisten: Omdat er geen bewegende delen zijn, zijn er weinig tot geen onderhoudsvereisten voor elektrische vloerverwarming, waardoor het een onderhoudsarm verwarmingssysteem is.
 7. Efficiënte integratie met zonnepanelen: Het gebruik van elektrische vloerverwarming kan gunstig zijn in combinatie met zonnepanelen, waarbij zonnepanelen de benodigde energie opwekken voor verwarming. Dit kan resulteren in lagere gebruikskosten, afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen.
 8. Geringe opbouwhoogte: Elektrische vloerverwarmingsmatten hebben een minimale dikte van slechts 2 mm. Het gebruik van isolatieplaten wordt geadviseerd om warmteverlies te minimaliseren, waarbij deze platen een dikte van slechts 6 mm hebben. De systemen kunnen worden afgewerkt met tegellijm of egaline, wat de totale opbouwhoogte beperkt.
 9. Lagere kosten voor aanschaf en installatie: Elektrische vloerverwarming is over het algemeen voordeliger in aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen. Bovendien vereist het geen ingrijpende hak- en breekwerkzaamheden tijdens de installatie, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de installatiekosten. Het is ook eenvoudig zelf te installeren. Echter, de operationele kosten van elektrische vloerverwarming zijn doorgaans hoger dan die van watergedragen systemen.

Nadelen van elektrische vloerverwarming

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan elektrische vloerverwarming:

 1. Beperkt functioneren als hoofdverwarming: Elektrische vloerverwarmingssystemen presteren doorgaans minder efficiënt als hoofdverwarming en worden vaker gebruikt als bijverwarming. Dit komt voort uit het feit dat het energieverbruik bij continu gebruik als hoofdverwarming aanzienlijk kan zijn. Voor grote ruimtes of gebieden met hoge warmteverliezen is elektrische vloerverwarming mogelijk niet krachtig genoeg om voldoende warmte te leveren, waardoor aanvullende verwarmingssystemen nodig kunnen zijn. Daarom geven veel huiseigenaren er de voorkeur aan om elektrische vloerverwarming specifiek te gebruiken voor het verwarmen van bijvoorbeeld badkamers, terwijl andere ruimtes met alternatieve verwarmingsbronnen worden verwarmd.
 2. Elektriciteitsverbruik: Aangezien het systeem elektriciteit verbruikt, kunnen de energiekosten hoger uitvallen, vooral als het continu wordt gebruikt, wat de totale kosten op lange termijn kan verhogen.
 3. Het ontbreken van een koelfunctie: Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn ontworpen om warmte te genereren en zijn niet voorzien van een koelfunctie. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor het koelen van ruimtes tijdens warme zomermaanden. Elektrische vloerverwarming kan alleen worden gebruikt voor verwarmingsdoeleinden en biedt geen mogelijkheid tot actieve koeling.
 4. Risico op storingen: Elektrische vloerverwarmingssystemen kunnen gevoelig zijn voor storingen zoals beschadigde kabels of matten, wat kan resulteren in dure reparaties of vervangingen.
 • elleboog patroon houten vloer woonkamer

Elektrische vloerverwarming in specifieke ruimtes

Elektrische vloerverwarming kan in verschillende ruimtes worden toegepast, elk met zijn eigen overwegingen en voordelen:

Woonkamers:

 • Voordelen: Gelijkmatige warmteverdeling, meer ontwerpvrijheid door het ontbreken van radiatoren.
 • Nadelen: Kan duur zijn in grote ruimtes, vereist mogelijk extra isolatie voor efficiënte verwarming.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kan dienen als hoofdverwarming in kleinere woonkamers, maar is meer geschikt als bijverwarming.

Badkamers:

 • Voordelen: Snelle opwarmtijd, houdt de vloer droog, individuele temperatuurregeling en opwarmtijden instellen.
 • Nadelen: Installatiekosten kunnen hoog zijn vanwege de waterdichte vereisten, kan minder efficiënt zijn in zeer grote badkamers.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kan dienen als hoofdverwarming in kleine tot middelgrote badkamers.

Keukens:

 • Voordelen: Comfortabele ondergrond, gelijkmatige verwarming.
 • Nadelen: Kan beperkt zijn in zeer grote keukens zonder aanvullende verwarming, installatiekosten kunnen hoger zijn bij ingewikkelde lay-outs.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kan dienen als hoofdverwarming in kleine keukens.

Slaapkamers:

 • Voordelen: Comfortabele slaapomgeving, individuele temperatuurregeling.
 • Nadelen: Kan duur zijn om te installeren in grote slaapkamers, beperkte efficiëntie in kamers met veel meubilair.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kan dienen als hoofdverwarming in kleinere slaapkamers.

Kantoren:

 • Voordelen: Comfortabele werkomgeving, efficiënt gebruik van ruimte.
 • Nadelen: Kan duur zijn voor grote kantoorruimtes, installatie kan hinder veroorzaken in bestaande kantoorlay-outs.
 • Hoofd- of bijverwarming: Kan dienen als hoofdverwarming in kleine kantoorruimtes, maar over het algemeen wordt voor een ander vloerverwarmingsysteem gekozen bij grotere ruimtes.

Het toepassen van elektrische vloerverwarming in specifieke ruimtes vereist een gedegen evaluatie van de individuele behoeften, het gebruik van de ruimte en de beschikbare budgetten. In grote ruimtes kan elektrische vloerverwarming minder geschikt zijn als hoofdverwarming vanwege de potentieel hoge energiekosten, vooral in ruimtes met een uitgebreid vloeroppervlak. Het vermogen dat nodig is om een grote ruimte te verwarmen met elektrische vloerverwarming kan aanzienlijk zijn, wat resulteert in hogere energiekosten in vergelijking met andere verwarmingssystemen, zoals centrale verwarming op gas.

Slaapkamer met Hongaarse punt vloer verlijmd op elektrische vloerverwarming

Daarentegen zijn kleine ruimtes zoals badkamers en keukens vaak wel geschikt voor elektrische vloerverwarming. Deze ruimtes hebben meestal beperkte ruimte onder de vloer, waardoor de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarmingssystemen geen probleem vormt. Bovendien kan elektrische vloerverwarming in kleine ruimtes efficiënter zijn dan in grote ruimtes vanwege de lagere warmtevraag en het snellere opwarmproces. De mogelijkheid om de vloerverwarming snel in te schakelen en de directe warmteafgifte maken elektrische vloerverwarming een aantrekkelijke optie voor ruimtes waar comfort en gemak belangrijk zijn, zoals badkamers en keukens.

Andere factoren zoals isolatie, vloertype en beschikbare elektrische capaciteit moeten ook in overweging worden genomen om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Kosten van elektrische vloerverwarming per m2 per type

De kosten van elektrische vloerverwarming variëren afhankelijk van het type vloerverwarmingssysteem en de specifieke behoeften van jouw ruimte. Over het algemeen kunnen de kosten worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: de kosten van het verwarmingssysteem zelf en de installatiekosten.

Elektrische kabelsystemen:

 • Deze systemen bestaan uit verwarmingskabels die direct onder de vloer worden geïnstalleerd.
 • De kosten variëren meestal tussen €50 en €80 per vierkante meter voor de materialen.
 • Installatiekosten kunnen extra zijn, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de arbeidskosten van de installateur.

Elektrische matten:

 • Elektrische matten zijn verwarmingsmatten die al vooraf zijn gemonteerd op een draadmat.
 • De kosten liggen meestal tussen €60 en €100 per vierkante meter voor de materialen.
 • Installatiekosten kunnen vergelijkbaar zijn met die van kabelsystemen, afhankelijk van de installatievereisten.

Folieverwarming:

 • Dit type elektrische vloerverwarming bestaat uit een verwarmingsfolie die onder de vloerbedekking wordt gelegd.
 • De kosten variëren doorgaans tussen €30 en €50 per vierkante meter voor de materialen.
 • Installatiekosten kunnen lager zijn omdat de installatie relatief eenvoudig is, maar kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Deze kosten omvatten alleen de materialen en de installatie van het verwarmingssysteem zelf. Bijkomende kosten, zoals de kosten van vloerbedekking, isolatie en eventuele aanpassingen aan de elektrische installatie, moeten ook worden overwogen bij het bepalen van het totale kostenplaatje voor elektrische vloerverwarming aanleggen.

Het kiezen van het juiste type elektrische vloerverwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw budget, de grootte en lay-out van de ruimte, en de gewenste warmte-efficiëntie.

Bezoek onze showrooms

Mooie houten vloeren tegen scherpe prijzen. Ontdek het in:

Lichte Hongaarse punt houten vloer en vloerverwarming in de badkamer

ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING EN HOUTEN VLOEREN

In principe kan elektrische vloerverwarming gecombineerd worden allerlei typen vloerbedekkingen, zoals laminaat, hout vloeren, plavuizen, tegels, gietvloeren en PVC. Elk type vloerbedekking heeft zijn voor- en nadelen. Aangezien Uipkes specialist in houten vloeren is, geven we hieronder een aantal tips.

Elektrische vloerverwarming kan worden geïnstalleerd onder houten vloeren, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor temperatuurveranderingen en vocht. Bij het installeren van elektrische vloerverwarming onder houten vloeren is het belangrijk om het juiste type hout te kiezen dat geschikt is voor deze toepassing. Een duurzame houtsoort zoals eikenhout is over het algemeen meer geschikt omdat eiken vloeren minder gevoelig zijn voor krimp, uitzetting en kromtrekken als gevolg van temperatuurwisselingen. Lamelparket is een gelaagde vloer met een toplaag van massief eikenhout. De onderste lagen zijn gemaakt van kruislings verlijmd berken multiplex, waardoor de vloer nog beter bestand is tegen temperatuurschommelingen.

Hoewel elektrische vloerverwarming onder houten vloeren comfort en warmte kan bieden, is het essentieel om de verwarming zorgvuldig te regelen en de luchtvochtigheid in de ruimte te controleren om schade aan de vloer en vloerverwarming te voorkomen. Dit geldt niet alleen voor hout, maar voor alle vloerbedekkingen.

Vloerverwarming & houten vloeren

Watergedragen vloerverwarming als alternatief voor grote ruimtes

Watergedragen vloerverwarming biedt een alternatief voor elektrische vloerverwarming, met specifieke voordelen die vooral tot hun recht komen in grote ruimtes. In tegenstelling tot elektrische systemen, maakt watergedragen vloerverwarming gebruik van warm water dat door buizen onder de vloer circuleert om warmte af te geven aan de ruimte. Deze methode kan over het algemeen efficiënter zijn, vooral bij het verwarmen van grotere ruimtes, hoewel het installatieproces complexer is en de aanschafkosten vaak hoger liggen.

Watergedragen vloerverwarmingssystemen kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën: droogbouw en natbouw. Bij droogbouwsystemen wordt het vloerverwarmingssysteem op de bestaande vloer geïnstalleerd, meestal direct onder de afwerkvloer zoals tegels of laminaat. Deze methode maakt gebruik van isolatieplaten met leidingen waar warm water doorheen stroomt. Droogbouwsystemen hebben doorgaans een lage opbouwhoogte, wat ze geschikt maakt voor renovatieprojecten waarin het verhogen van de vloer niet gewenst is.

Aan de andere kant omvat natbouwsystemen het inbedden van vloerverwarmingselementen direct in de dekvloer tijdens de bouw of renovatie van een woning. Dit gebeurt vaak met behulp van kunststof bindmiddelen die de leidingen op hun plaats houden terwijl de dekvloer wordt gestort. Natbouwsystemen hebben meestal een hogere warmteafgifte dan droogbouwsystemen, waardoor ze geschikter zijn voor nieuwbouwprojecten waarin een hoger verwarmingsvermogen vereist is.

De keuze tussen droogbouw en natbouw hangt af van verschillende factoren, waaronder de bestaande vloerconstructie, de warmtebehoefte van de ruimte en de voorkeuren van de gebruiker. Het is essentieel om de voor- en nadelen van elk systeem zorgvuldig af te wegen bij het plannen van een vloerverwarmingssysteem, vooral in grote ruimtes waar de efficiëntie en prestaties van het systeem van cruciaal belang zijn.

Conclusie

Elektrische vloerverwarming biedt een aantal voordelen, waaronder een gelijkmatige warmteverdeling, snelle opwarmtijd, individuele temperatuurregeling en esthetische voordelen zoals het ontbreken van zichtbare radiatoren. Echter, het heeft ook nadelen, zoals hogere operationele kosten, geen mogelijkheid tot koelen en beperkte efficiëntie bij grote ruimtes.

Het kiezen van het juiste verwarmingssysteem is geen eenvoudige beslissing. Er is geen universele oplossing die voor iedereen werkt. Het is essentieel om te kiezen voor een systeem dat perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften, budget en leefomgeving.

Uipkes is gespecialiseerd in de aanleg van verschillende vloerverwarmingssystemen en het leggen van prachtige houten vloeren. Maar dat is niet alles wat we doen. We kunnen ook alle bijkomende werkzaamheden verzorgen, zoals het verwijderen van oude vloeren en het aanbrengen van isolatie. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn en elke woonsituatie anders is, raden we je aan om langs te komen in onze showroom. Hier kunnen we je uitgebreid informeren en adviseren over de beste opties voor jouw situatie.

Zo zorgen we ervoor dat je niet alleen op korte termijn comfortabel warmte ervaart, maar ook op lange termijn profiteert van een efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming ten opzichte van traditionele radiatoren?

Elektrische vloerverwarming biedt voordelen zoals efficiënte warmteverdeling zonder koude plekken, ruimtebesparing door het ontbreken van radiatoren, individuele ruimtecontrole voor energiebesparing, snelle reactietijd en geen luchtcirculatie, wat gunstig is voor mensen met allergieën. Daarnaast vereist het weinig tot geen onderhoud en integreert het efficiënt met zonnepanelen voor lagere gebruikskosten.

Is elektrische vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming voor grote ruimtes?

Elektrische vloerverwarming presteert over het algemeen minder efficiënt als hoofdverwarming voor grote ruimtes vanwege het potentieel hoge energieverbruik bij continu gebruik. Voor grote ruimtes met hoge warmteverliezen kunnen aanvullende verwarmingssystemen nodig zijn.

Wat zijn de kosten van het installeren van elektrische vloerverwarming in een badkamer?

De kosten van het installeren van elektrische vloerverwarming in een badkamer variëren afhankelijk van het gekozen systeem en de specifieke behoeften van de ruimte. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €60 en €100 per vierkante meter voor de materialen, exclusief installatiekosten.

Kan elektrische vloerverwarming worden gecombineerd met houten vloeren?

Ja, elektrische vloerverwarming kan worden gecombineerd met houten vloeren. Bij de installatie moeten echter enkele belangrijke overwegingen in gedachten worden gehouden, zoals het kiezen van een geschikte houtsoort die bestand is tegen temperatuurveranderingen en vocht, en het zorgvuldig regelen van de verwarming om schade aan de vloer te voorkomen.

Hoe lang gaat een elektrische vloerverwarming mee?

De levensduur van een elektrische vloerverwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het systeem, de installatie en het onderhoud. Over het algemeen kan een goed geïnstalleerd en onderhouden elektrisch vloerverwarmingssysteem vele jaren meegaan, vaak tot wel 20 jaar of meer, vergelijkbaar met de levensduur van houten vloeren.