Hongaarse Punt Of Visgraat? Dit Is Het Verschil

Datum: 16 september 2022
Leestijd: 3 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

De Hongaarse punt vloer en de visgraat vloer verschillen in het legmotief. Bij een visgraat vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 90° tegen elkaar aangelegd. Bij een Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar aangelegd, waardoor er sergeantstrepen in het patroon ontstaan.

Bezoek de showroom

Variaties Op Hongaarse Punt Vloeren

Naast de ‘standaard’ Hongaarse punt, zijn er diverse variaties op het patroon mogelijk waarbij de planken net iets anders worden gelegd. Zo is er de Hongaarse punt Continuus waarbij de linker- en rechter vloerdelen op elkaar aansluiten. 

Er ontstaat als het ware één grote Hongaarse punt die de ruimte vult. Verder heb je keuze uit de Hongaarse punt Klezorenverband, Alternatim enkel of Alternatim dubbel. Ontdek alle Hongaarse punt patronen.

Variaties Op Visgraat Vloeren

Ook bij de visgraat vloer zijn er diverse variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele of driedubbele visgraat. Of geef je vloer een twist en kies voor het elleboog patroon waarbij de visgraat vloer een kwartslag wordt gedraaid. Ontdek alle visgraat patronen.

Magazine Vol inspiratie

Welk Legpatroon Kiezen Hongaarse Punt Of Visgraat?

Dat hangt van je interieurwensen af. Bij een visgraat vloer gebeurt er meer op de vloer dan bij een Hongaarse punt vloer. Je kunt een visgraat vloer zelfs nog meer aandacht laten opeisen in een ruimte, wanneer je een schuine rand (v-groef) op de vloerdelen aanbrengt, waardoor de belijning van ieder individueel vloerdeel benadrukt wordt en het geheel een meer klassieke visgraat vloer uitstraling geeft. 

De Hongaarse punt is strakker door de symmetrische vorm en past over het algemeen wat beter bij een modern interieur. Een houten Hongaarse punt vloer leggen is meer arbeidsintensief dan een houten visgraat vloer, omdat elk vloerdeel bewerkt moet worden om de hoek van 45 of 60 graden mogelijk te maken. Hierdoor zijn de kosten van een Hongaarse punt vaak hoger dan een visgraat vloer.

Door te spelen met de breedte van de vloerdelen kun je de vloer meer laten spreken of rustiger maken. Dunne planken zorgen voor een klassieker effect, brede planken zorgen ervoor dat de vloer rustiger en moderner oogt.

Liever thuis advies ontvangen?

  • Donkere Hongaarse punt vloer gelegd in de kantoorruimte van een woning in Haarlem

Inspiratie opdoen?

In onze showrooms in Alphen aan den Rijn en Amsterdam hebben we diverse voorbeelden van Hongaarse punt vloeren en visgraat vloeren, zodat je de verschillen kunt ervaren. Plan je bezoek in (videobellen kan ook) of vraag gratis ons inspiratiemagazine aan en oriënteer je thuis. Weet je al wat je wilt? Vraag dan een prijsopgave in de showroom aan.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Wat is het verschil tussen een Hongaarse punt vloer en een visgraat vloer?

Het verschil zit in het legmotief van de vloerdelen. Bij een visgraat vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 90° tegen elkaar aangelegd. Bij een Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45° of 60° tegen elkaar aangelegd, waardoor sergeantstrepen in het patroon ontstaan.

Welke variaties zijn er mogelijk op een Hongaarse punt vloer?

Naast de standaard Hongaarse punt zijn er diverse variaties mogelijk. Bijvoorbeeld de Hongaarse punt Continuus waarbij de linker- en rechter vloerdelen op elkaar aansluiten, waardoor er één grote Hongaarse punt ontstaat. Verder zijn er variaties zoals Hongaarse punt Klezorenverband, Alternatim enkel of Alternatim dubbel. Er zijn verschillende patronen om te ontdekken.

Welke variaties zijn er mogelijk op een visgraat vloer?

Ook bij de visgraat vloer zijn er diverse variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele of driedubbele visgraat. Een andere optie is het elleboogpatroon, waarbij de visgraat vloer een kwartslag wordt gedraaid. Er zijn verschillende patronen om te ontdekken.

Welk legpatroon is de beste keuze: Hongaarse punt of visgraat?

Het hangt af van je interieurwensen. Een visgraat vloer trekt meer aandacht in een ruimte, vooral als je een schuine rand (v-groef) op de vloerdelen aanbrengt om de belijning van elk individueel vloerdeel te benadrukken. Dit geeft de vloer een klassieke visgraat uitstraling. De Hongaarse punt is strakker en symmetrischer, wat over het algemeen beter past bij een modern interieur. Houd er rekening mee dat een Hongaarse punt vloer arbeidsintensiever is om te leggen, wat de kosten vaak hoger maakt dan bij een visgraat vloer.

Hoe kan ik de uitstraling van het legpatroon beïnvloeden met de breedte van de vloerdelen?

Door te spelen met de breedte van de vloerdelen kun je de vloer meer laten spreken of juist rustiger maken. Dunne planken zorgen voor een klassieker effect, terwijl brede planken de vloer een rustigere en modernere uitstraling geven. Het kiezen van de juiste breedte kan helpen om het gewenste esthetische effect te bereiken.

1 van 3