Koelen met vloerverwarming, kan dat?

Datum: 28 december 2022
Leestijd: 3 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Ja, koelen met vloerverwarming is mogelijk mits je het juiste systeem gebruikt. Met een systeem dat zowel kan koelen als verwarmen heb je minder last van de koude en warme dagen, omdat de temperatuur in huis altijd aangenaam is. In dit blogartikel vertellen we je alles over de mogelijkhedenover koelen met vloerverwarming.

Bezoek de showroom

Vloerkoeling en de juiste warmtepomp

Koelen met vloerverwarming kan alleen met behulp van een omkeerbare warmtepomp. Dit type warmtepomp kan het water in het systeem zowel verwarmen als koelen. Er zijn verschillende soorten omkeerbare warmtepompen: 

 • Lucht/water warmtepomp
 • Hybride warmtepomp 
 • Bodem/water warmtepomp 
 • Water/water warmtepomp

Lucht/water warmtepomp

Deze warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als energiebron. De pomp zet de energie om in kou of warmte waarmee het water in het vloersysteem verkoeld of verwarmd wordt.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een hr-ketel. Op de dagen dat het te koud of te warm is en de hybride warmtepomp de woning onvoldoende kan verwarmen of verkoelen neemt de hr-ketel het over.

Magazine Vol inspiratie

Bodem/water warmtepomp

Bij deze warmtepomp wordt er in de grond een buizensysteem aangelegd waardoor een vloeistof wordt rondgepompt. Met behulp van deze vloeistof wordt er kou of warmte gecreëerd. De vloeistof hoef je niet te vervangen en het buizensysteem is gesloten. Daarom spreken we ook wel over een ‘gesloten systeem’.

Water/water warmtepomp

Dit systeem haalt energie uit het grondwater waarmee het water verwarmd of verkoeld kan worden. In vergelijking met andere soorten warmtepompen zijn de installatiekosten voor een water/water warmtepomp hoog.

 • houten vloer in nieuwbouw appartement met vloerkoeling en een warmtepomp

Thuis advies op maat?

Is koelen met vloerverwarming mogelijk met alleen een CV-ketel?

Nee, indien de vloerverwarming op een cv-ketel is aangesloten en er daarnaast geen warmtepomp wordt gebruikt is koelen niet mogelijk. Dat komt doordat de vloeistof temperatuur voor het koelen lager moet zijn dan de omgevingstemperatuur. 

Een voorbeeld om dit te verduidelijken: als het 30 graden in huis is, is de temperatuur van het water in de cv-installatie ook 30 graden. Daardoor kun je het water niet gebruiken om mee te koelen.

Kan vloerkoeling voor condensvorming zorgen?

Ja, maar alleen als de temperatuur van de vloerverkoeling te laag wordt ingesteld. Dit kun je eenvoudig oplossen door voor een systeem met een dauwpuntbeveiliging te kiezen waarmee condensatie wordt voorkomen. Wanneer dit niet mogelijk is kunnen we een "vochtscherm" toepassen op de ondervloer.

Inspiratie & Informatie

Vloerverwarming en koeling in combinatie met een houten vloer

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gaan vloerverwarming en koeling goed samen met houten vloeren. Een houten vloer in de vorm van lamelparket is gemaakt van kruislings verlijmd watervast multiplex met daarop een toplaag van massief hout. 

Deze opbouw van de vloerdelen zorgt ervoor dat zowel koelen als verwarmen nauwelijks invloed heeft op het werken (krimpen en uitzetten) van de vloer. Het werken van de vloer is zo minimaal dat het zelfs mogelijk is om de houten vloer zonder plinten strak tegen de muur te leggen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een houten vloer in combinatie met vloerverwarming en vloerverkoeling te laten leggen? Bezoek dan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Amsterdam of Naarden. Eerste inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons magazine aan.

Veelgestelde Vragen

Kan ik vloerverwarming ook gebruiken om te koelen?

Ja, vloerverwarming kan ook worden gebruikt om te koelen, dit staat bekend als vloerkoeling. Het principe is vergelijkbaar met vloerverwarming, maar in plaats van warm water door de buizen te laten circuleren, wordt koud water gebruikt om de vloer af te koelen. Dit kan zorgen voor een aangename en gelijkmatige koeling van de ruimte.

Hoe werkt vloerkoeling met vloerverwarmingssystemen?

Vloerkoeling met vloerverwarmingssystemen werkt door koud water door de leidingen in de vloer te laten circuleren. Het koude water absorbeert warmte vanuit de ruimte en koelt de vloer, waardoor de temperatuur in de kamer daalt. Het gekoelde water wordt vervolgens teruggevoerd naar het koelsysteem om opnieuw gekoeld te worden. Het koelproces kan worden geregeld via een thermostaat, waardoor je de temperatuur kunt aanpassen aan je comfortniveau.

Zijn er speciale aanpassingen nodig voor vloerverwarmingssystemen om te kunnen koelen?

Ja, vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor koeling vereisen meestal extra componenten, zoals een warmtepomp of een koelmachine. Deze apparaten zijn verantwoordelijk voor het koelen van het water dat door de vloerverwarming leidingen stroomt. Ook moeten de leidingen en regelsystemen geschikt zijn voor het koelen van de vloer. Het is belangrijk om te controleren of je bestaande vloerverwarmingssysteem geschikt is voor koeling of dat aanpassingen nodig zijn.

Wat zijn de voordelen van vloerkoeling met vloerverwarming?

 • Gelijkmatige koeling: Vloerkoeling zorgt voor een gelijkmatige koeling van de ruimte, omdat de koude lucht vanuit de vloer opstijgt.
 • Energie-efficiëntie: Vloerkoeling kan energiezuiniger zijn dan traditionele airconditioningsystemen, vooral als het wordt gecombineerd met een energiezuinige warmtepomp.
 • Comfortabel: Koeling vanuit de vloer wordt vaak als comfortabeler ervaren, omdat de koeling gelijkmatig verdeeld wordt en er geen tocht ontstaat.
 • Ruimtebesparing: Omdat de koeling in de vloer is ingebouwd, is er geen extra ruimte nodig voor airconditioningunits of radiatoren.

Zijn er beperkingen bij het gebruik van vloerverwarming voor koeling?

Hoewel vloerverwarming geschikt is voor koeling, zijn er enkele beperkingen waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Beperkte koelcapaciteit: vloerkoeling kan mogelijk niet voldoende koeling bieden in extreem warme klimaten of bij zeer hoge buitentemperaturen.
 • Langzame respons: vloerkoeling heeft over het algemene een langere tijd nodig om te koelen doordat het een trager systeem is.
1 van 3