Legpatronen Voor Houten Vloeren

Datum: 28 juni 2023
Leestijd: 5 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Een houten vloer zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling in iedere ruimte. En door de ruime keuze in kleuren en legpatronen is er voor iedere interieurstijl een bijpassende houten vloer leverbaar. Van klassiek tot modern.

Bij Uipkes heb je keuze uit 17 verschillende legpatronen, in dit blog ontdek je ze allemaal. Laat je inspireren en kom voor een advies op maat naar één van onze showrooms.

Bezoek de showroom

Visgraat Patroon

Bij het visgraatpatroon worden de houten vloerdelen in een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat er een motief dat op een visgraat lijkt. Het visgraatpatroon is een tijdloos legpatroon dat zowel in een klassiek als modern interieur kan worden toegepast.

De visgraatvloerdelen zijn leverbaar in verschillende lengte- en breedtematen. Hoe breder de vloerdelen, hoe rustiger de ruimte oogt.

 • Visgraat vloer in moderne keuken van prachtig herenhuis in Utrecht

Variaties Op Het Visgraatpatroon

Dubbele Visgraat

Bij de dubbele visgraat worden twee visgraatvloerdelen naast elkaar gelegd. Het visgraatpatroon krijgt daardoor een bredere en iets rustigere uitstraling dan de enkele visgraat.

Driedubbele visgraat

Bij de driedubbele visgraat worden drie visgraatvloerdelen naast elkaar gelegd, zodat er een brede punt in het visgraatpatroon ontstaat. Qua uitstraling is dit de meest rustige visgraat vloer.

Elleboog Patroon

Met het elleboog patroon geef je een unieke twist aan het visgraatpatroon, doordat de planken een kwartslag worden gedraaid. Het lijnen- en lichtspel wordt daardoor anders en zorgt voor een unieke beleving. 

Dubbele Elleboog

De dubbele elleboog geeft een iets rustigere uitstraling aan je vloer dan het enkele elleboog patroon, doordat er steeds twee vloerdelen naast elkaar worden gelegd.

Driedubbele Elleboog

Als je van brede vloerpatronen en rust houdt, dan is de driedubbele elleboog een goede keuze. 

 • Dubbele visgraat

  Dubbele Visgraat

 • Driedubbele visgraat

  Driedubbele Visgraat

 • Elleboog patroon

  Elleboog

 • Dubbel elleboog patroon

  Dubbele Elleboog

 • Driedubbele elleboog

  Driedubbele Elleboog

Hongaarse Punt

Bij het Hongaarse punt worden de houten planken in een hoek van 45 of 60 graden gelegd, waardoor er een puntachtig patroon ontstaat.

Dit patroon voegt een gevoel van diepte en textuur toe aan de vloer en past zowel in een klassiek als modern interieur. Het Hongaarse punt patroon is zeer populair geworden vanwege zijn eigentijdse uitstraling en veelzijdigheid.

 • Hongaarse punt vloer van hout in de keuken

Variaties Op Het Hongaarse Punt Patroon

Hongaarse Punt Alternatim

Bij dit patroon worden de vloerdelen van de Hongaarse punt recht op elkaar gelegd waardoor er een bijzondere dynamiek naar de zijkanten van de ruimte ontstaat.

Hongaarse Punt Alternatim Dubbel

De alternatim dubbel zorgt voor een iets rustigere uitstraling in de ruimte.

Hongaarse Punt Continuus

Bij dit legpatroon worden twee gelijke delen van de Hongaarse punt in het verlengde van elkaar gelegd, waardoor de punt wordt verlengd. De Hongaarse punt continuus komt het mooiste tot zijn recht in grotere ruimtes.

Hongaarse Punt Klezorenverband

Bij het klezorenverband worden de vloerdelen recht in plaats van in een hoek gelegd. Hierdoor ontstaat er een patroon dat lijkt op het plankenpatroon, maar dan met een unieke kunstzinnige twist.

 • Hongaarse punt alternatim

  Hongaarse Punt Alternatim

 • Hongaarse punt alternatim dubbel

  Hongaarse Punt Alternatim Dubbel

 • Hongaarse punt continuus

  Hongaarse Punt Continuus

 • Hongaarse punt klezorenverband

  Hongaarse Punt Klezorenverband

Planken Patroon

Het plankenpatroon is het meest toegepaste legpatroon voor houten vloeren. De planken worden recht tegen elkaar aangelegd, waardoor de ruimte optisch langer wordt.

 • Plankenpatroon

Variaties Op Het Planken Patroon

Blokpatroon

Bij dit patroon worden vijf vloerdelen in een blok gelegd. Het blok ernaast wordt een kwartslag gedraaid, waardoor er vierkanten ontstaan die elkaar afwisselen en samen een mooi legpatroon vormen.

Diagonaal Blokpatroon

Bij dit legpatroon worden de blokken diagonaal gelegd, waardoor er een uniek lijnenspel ontstaat.

Hollands Patroon

Met het Hollands patroon geef je een speels effect aan je vloer doordat de vloerdelen om en om in de lengterichting en dwarsrichting worden gelegd.

Hollands Patroon 2

Dit patroon is hetzelfde als het Hollands patroon, alleen worden er steeds twee vloerdelen in de dwarsrichting gelegd in plaats van één.

Hollands Patroon 3

Dit patroon is hetzelfde als het Hollands patroon, alleen worden er steeds drie vloerdelen in de dwarsrichting gelegd in plaats van één.


 • Blokpatroon

  Blokpatroon

 • Diagonaal blokpatroon

  Diagonaal Blokpatroon

 • Hollands patroon

  Hollands Patroon

 • Hollands patroon 2

  Hollands Patroon 2

 • Hollands patroon 3

  Hollands Patroon 3

Legmethoden Voor Houten Vloeren

Een houten vloer kan op verschillende manieren worden gelegd: rechtstreeks verlijmd of zwevend. Een verlijmde houten vloer zorgt voor een massief en robuust geluid. Zwevend leggen is een goede keuze voor appartementen. Dat komt doordat een zwevende vloer voor geluidsreductie zorgt, zodat je aan de geluidsnormen van de VvE voldoet.

 • 90 Exclusieve Handgemaakte Kleuren

  Uipkes heeft 90 exclusieve vloerkleuren ontwikkeld, zodat er altijd een kleur is die bij jouw interieur past. 

  Mocht dat onverhoopt toch niet het geval zijn, dan kunnen we speciaal voor jouw project een kleur op maat maken.

  Ontdek Alle Kleuren 
 • houten vloeren kleuren Uipkes

Laat Je Inspireren

Bezoek één van onze showrooms en doe inspiratie op voor jouw nieuwe houten vloer. Wil je je eerst thuis verder oriënteren? Vraag dan ons gratis magazine aan.

Veelgestelde Vragen

Wat kosten de verschillende legpatronen?

De prijs van een houten vloer wordt niet alleen door het legpatroon beïnvloed. Zo heeft de houtsoort, de dikte van de toplaag en de kleur ook invloed op de prijs.Als indicatie kun je rekening houden met de volgende prijzen (2023):Hongaarse punt vanaf € 199,- inclusief btw per m2Visgraat vloer vanaf € 179,- inclusief btw per m2Planken vloer vanaf € 128,- inclusief btw per m2

Is het eenvoudig om zelf een houten vloer te leggen?

Nee, de installatie van houten vloeren vereist vakmanschap. Bovendien krijg je garantie als je het leggen van de vloer aan ons overlaat. Desondanks kun je ervoor kiezen om de vloer zelf te leggen (zie onze leginstructies), maar voor het mooiste resultaat schakel je een parketteur in.

Kan de houten vloer zonder plinten worden gelegd?

Ja, voor een minimalistische uitstraling kun je ervoor kiezen om de houten vloer zonder plinten te leggen. Omdat we lamelparket gebruiken is de werking van de houten vloer minimaal. Daardoor kunnen we de vloerdelen strak tegen de muur leggen.

Welk onderhoud heeft de houten vloer nodig?

In principe is regelmatig stofzuigen en dweilen voldoende om de vloer te onderhouden. Afhankelijk van hoe intensief de vloer belopen wordt, moet de vloer eens in de paar jaar met onderhoudsolie worden afgewerkt.

Welke houtsoorten gebruiken jullie voor de vloer?

We werken voornamelijk met eikenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde Europese bossen. Eikenhout is sterk en goed bewerkbaar, waardoor het zeer geschikt is voor de diverse legpatronen.

1 van 3