ONDERZOEK: REGIONALE VOORKEUREN HOUTEN VLOEREN NEDERLAND

Datum: 12 december 2018
Leestijd: 15 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Over 2018 is onderzoek gedaan door Uipkes Houten Vloeren naar de vloervoorkeuren van Nederlanders. Hierbij is gekeken naar de populariteit van houtsoorten, legpatronen en kleuren. De gegevens zijn gebaseerd op 1300 opleveringen, offerteaanvragen, klantgesprekken en online bezoekersdata. De onderzoeksresultaten zijn zowel landelijk als per provincie verzameld.


De genoemde kleuren kun je terugvinden in ons magazine of het online kleurenoverzicht.

Bezoek de showroom

ONDERZOEKSRESULTATEN: INTERESSE IN HOUTEN VLOEREN IN NEDERLAND

POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

Veruit de meest gewilde vloer in Nederland is de eiken vloer. Liefst in 37,8% van de nieuwe houten vloeren gaat daar de voorkeur naar uit. Daarna volgt de tropische houtsoort Robijn (15,1%). Op nummer drie van meest populaire vloeren staat de houtsoort Jatoba (6,4%). Andere bekende traditionele houtsoorten hebben een kleiner aandeel. Zo gaat de interesse verder uit naar noten vloeren (5,4%), essen vloeren (4,68%) en larikshouten vloeren (4,65%). Binnen de eiken vloeren gaat de voorkeur uit naar Frans eiken. Wit Amerikaans eiken en rood Amerikaans eiken komen op een tweede en respectievelijk derde plek.

POPULAIRSTE KLEUREN

De kleuren van vloeren zijn ingedeeld in vier kleurpaletten: Bruin, zwart, grijs en wit. De meest gekozen kleur is bruin. Liefst 39,0% van alle houten vloeren wordt in deze kleur besteld. Witte vloeren volgen met 32,6%, en zijn daarmee dubbel zo gewild als de grijze vloeren (16,4%). Voor zwart wordt het minst vaak gekozen (12,1%).

LEGPATRONEN

Bij het leggen van de vloeren kan er worden gekozen uit verschillende legpatronen. Drie legpatronen domineren; het vaakst wordt gekozen voor het plankenpatroon. Liefst 62,9% van de vloeren wordt in dit patroon gelegd. Het visgraatpatroon volgt met 30,6%. Het derde veel voorkomende patroon is de Hongaarse punt. Deze wordt in 6,5% van de gevallen gebruikt. Voor andere patronen zoals Versailles wordt in mindere mate gekozen. Meer weten over de provincies? Klik dan door naar de pagina waarnaar je op zoek bent:

 • Vloervoorkeuren Drenthe
 • Vloervoorkeuren Flevoland
 • Vloervoorkeuren Friesland
 • Vloervoorkeuren Gelderland
 • Vloervoorkeuren Groningen
 • Vloervoorkeuren Limburg
 • Vloervoorkeuren Noord-Brabant
 • Vloervoorkeuren Noord-Holland
 • Vloervoorkeuren Overijssel
 • Vloervoorkeuren Utrecht
 • Vloervoorkeuren Zeeland
 • Vloervoorkeuren Zuid-Holland

 • ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS DRENTHE

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Drentenaren hebben de meeste interesse in eikenhout: 39,1% van de Drentenaren heeft de voorkeur voor een eiken vloer. Ook vloeren van larikshout zijn in trek (14,9%). Het tropische Jatoba staat op de derde plek qua populariteit (8,1%).

  POPULAIRSTE KLEUREN

  De keuze voor de kleur vloer valt het vaakst op bruin (39,6%). Ook de kleur wit is gewild: 30,5%. Grijstinten volgen met 19,5%. 10,4% van de inwoners in Drenthe kiest voor een zwarte vloer. Van alle Nederlanders heeft de Drentenaar de grootste interesse in grijze vloeren. Nergens in Nederland is het aandeel grijze vloeren zo groot als in Drenthe.

  LEGPATRONEN

  Als het gaat om de wijze waarop de houten vloer gelegd worden, gaat de voorkeur van de gemiddelde Drent uit naar het bekende plankenpatroon en het visgraatpatroon. Beide legpatronen worden ongeveer even vaak gekozen.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS FLEVOLAND

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  De meest gewilde houtsoort voor een nieuwe vloer in Flevoland is eiken. De voorkeur gaat in 36,1% van de nieuwe vloeren uit naar eikenhout. Robijnhout volgt op de tweede plek met een populaireit van 16,9%. De top drie wordt volgemaakt met het hout van de esdoorn (9,6%).

  POPULAIRSTE KLEUREN

  In Flevoland wordt het vaakst gekozen voor de kleur bruin. 38,8% van de vloeren heeft een bruine kleur (22,6% donkerbruin en 16,1% lichtbruin). Nergens in Nederland wordt zoveel gekozen voor een donkerbruine vloer als in Flevoland. Bijna een derde (32,9%) van de Flevolanders kiest voor een witte vloer. Grijze en zwarte vloeren volgen met respectievelijk 14,6% en 13,8%.

  LEGPATRONEN

  Als het gaat om de wijze waarop de houten vloer gelegd worden, gaat de voorkeur van de gemiddelde Drent uit naar het bekende plankenpatroon en het visgraatpatroon. Beide legpatronen worden ongeveer even vaak gekozen.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS FRIESLAND

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Eiken is veruit de populairste houtsoort voor nieuwe vloeren in Friesland (35,5%). In mindere mate gaat de voorkeur uit naar robijnhout (9,9%) en larikshout (9,1%).

  POPULAIRSTE KLEUREN

  In Friesland wordt in 39,6% van de vloeraankopen voor een bruine vloer gekozen voor een bruin gekleurde vloer (21,6% is lichtbruin en 18% donkerbruin). Op de tweede plaats staan witte vloeren met 35,0%. De derde en vierde plek worden volgemaakt met grijze (14,1%) en zwarte vloeren (11,3%).

  LEGPATRONEN

  Inwoners van Friesland kiezen het vaakst voor het gangbare plankenpatroon. Voor legpatronen als visgraat of de Hongaarse punt wordt nauwelijks gekozen.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS GELDERLAND

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Bij 36,9% van de nieuwe vloeren gaat de voorkeur uit naar eiken hout. Naast eiken is ook robijnhout populair (18,7%). Op de derde plaats volgt larikshout (6,6%).

  POPULAIRSTE KLEUREN

  Bruine vloeren zijn het meest gewild in Gelderland; 36,1% van de inwoners kiest voor een bruin gekleurde vloer. Dicht erop volgt de keuze voor witte vloeren (33,9%), gevolgd door de grijze vloeren (17,3%) en zwarte vloeren (12,7%).

  LEGPATRONEN

  Bij de helft van de vloeren wordt gekozen voor een traditionele plankenvloer. Ook de visgraatvloer is populair, hier wordt in 44,1% voor gekozen. De Hongaarse punt volgt met 5,8%.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS GRONINGEN

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Groningers houden van eiken houten vloeren. Zij hebben in 36,1% van alle nieuwe vloeren de voorkeur. Verder zijn ook robijnhout (12,9%) en larikshouten (7,7%) vloeren gewild in Groningen.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  41,3% van de Groningers kiest voor een bruine kleur voor de vloer. Ook de witte vloer is populair met 33,5%. Grijze vloeren maken de top drie vol met 16,9%. Zwarte vloeren volgen met 8,3%. Opvallend is dat Groningers van alle Nederlanders het minst houden van zwarte vloeren. In geen van de Nederlandse provincies ligt dit percentage zo laag als in Groningen.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS LIMBURG

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Bijna de helft van alle inwoners van Limburg heeft een voorkeur voor een eikenhouten vloer. Met 41,2% ligt de populariteit aanzienlijk hoger dan de nummer 2: robijnhout (13,6%). 6,2% van de Limburgers is op zoek naar een vloer van dennenhout.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  Met 36,8% zijn bruin gekleurde vloeren het meest gewild in Limburg. Witte vloeren zijn bijna even populair (33,4%). Op gepaste afstand volgen de grijze (16,2%) en zwarte vloeren (13,65%).

  LEGPATRONEN

  De vloeren in Limburg worden gelegd in twee legpatronen. Het bekende plankenpatroon (62,5%) en het visgraatmotief (37,5%).


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS NOORD-BRABANT

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Met 36,9% zijn bruine vloeren populair bij de inwoners van Noord-Brabant. Ook robijnhout is populair met 18,9%. Nergens in Nederland ligt de interesse voor robijn houten vloeren zo hoog. Vloeren van notenhout volgen met een voorkeur van 6,5%.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  Bruin is het meest gewild qua kleur voor de vloer. Liefst 36,1% kiest voor een bruine vloer. Kort gevolgd door witte vloeren (32%). De overige kleurkeuzes voor de vloeren zijn grijs (18%) en zwart (13,9%).

  LEGPATRONEN

  Het legpatroon dat het meest wordt gelegd in Noord-Brabant is die van de plankenvloer (58,3%). De visgraatvloer wordt in exact 1 op de 3 vloeren gebruikt (33,3%) gevolgd door de Hongaarse punt (8,3%).


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS NOORD-HOLLAND

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Eikenhout is in Noord-Holland de meest populaire houtsoort voor een nieuwe vloer (34,9%). Ook robijnhout kent een grote populair (15,8%). Bij 6,8% van de nieuwe vloeren heeft dennenhout de voorkeur.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  In ruim 40% van alle nieuwe vloeren kiezen inwoners van Noord-Holland voor een houten vloer. Er wordt ook vaak gekozen voor witte vloeren (met een aandeel van 31,9%). Grijze en zwarte vloeren volgen met 15,7% en 12,2%.

  LEGPATRONEN

  De meeste vloeren in Noord-Holland worden gelegd in plankenmotief (57,4%). Het legpatroon visgraat wordt in 31,3% van de huishoudens toegepast bij het leggen. Ook wordt er gekozen voor de Hongaarse punt (11,0%) en Versailles (0,3%).


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS OVERIJSSEL

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Inwoners van Overijssel hebben bij hun keuze voor een nieuwe houten vloer een voorkeur voor eikenhout (32,9%). Robijnhout volgt op gepast afstand met 13,9%. Ook dennenhout is populair als houten vloer: 8,2%. Ondanks dat eikenhout de meest populaire houtsoort is in Overijssel, ligt het voorkeurspercentage nergens in Nederland lager.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  Bruin is de meest populaire kleur voor een nieuwe vloer in Overijssel, 33,4% kiest voor bruin. Dit is wel het laagste percentage van alle Nederlanders. Nergens wordt zo weinig voor een bruine kleur gekozen. Ook populair zijn de witte vloeren (31,2%). Vervolgens valt de keuze het vaakst op grijze vloeren (18,9%) en zwarte vloeren (16,6%). Opvallend is dat Overijsselaars het meest houden van zwarte vloeren. Nergens ligt het aandeel van zwarte vloeren zo hoog als in Overijssel.

  LEGPATRONEN

  De meeste vloeren in Noord-Holland worden gelegd in plankenmotief (57,4%). Het legpatroon visgraat wordt in 31,3% van de huishoudens toegepast bij het leggen. Ook wordt er gekozen voor de Hongaarse punt (11,0%) en Versailles (0,3%).


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS UTRECHT

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Voor een nieuwe houten vloer gaat in Utrecht de voorkeur het vaakst uit naar eikenhout (38%). Robijnhout kan Utrechters ook bekoren en 17% de eerste keuze. Jatobahout volgt met een voorkeur van 6,5%.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  In Utrecht kiest 38,8% voor een nieuwe vloer in de kleur bruin. Ook witte vloeren zijn populair met een aandeel van 34,3%. Grijze vloeren (15,6%) en zwarte vloeren (8,8%) volgen op afstand.

  LEGPATRONEN

  Veruit het grootste deel van de vloeren in Utrecht wordt gelegd als plankenvloer (67,8%). Net iets meer van de huishoudens kent een visgraat vloer (25,5%) en 6,7% van de vloeren is gelegd met het patroon Hongaarse punt.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS ZEELAND

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Nergens in Nederland is eikenhout zo gewild voor een nieuwe houten vloer. In maar liefst 44,3% van de nieuw vloeren gaat de voorkeur uit naar het hout van de eik. Op de tweede en derde plaats qua populariteit volgen de vloeren gemaakt van robijnhout (11,4%) en esdoornhout (7,6%).

  POPULAIRSTE KLEUREN

  Zeeuwen kiezen het vaakst voor een bruine vloer. Bij de aanschaf kiest liefst 43,7% voor deze kleur. In geen enkele provincie in Nederland valt dit percentage zo hoog uit. Witte vloeren staan met 29,9% op de tweede plaats, dit percentage is dan weer nergens zo laag als in Zeeland. De top drie wordt volgemaakt met grijze vloeren (14,4%).

  LEGPATRONEN

  Inwoners van Zeeland kiezen het vaakst voor het gangbare plankenpatroon. Voor legpatronen als visgraat of de Hongaarse punt wordt nauwelijks gekozen.


  ONDERZOEKSRESULTATEN: VLOERVOORKEUREN VAN INWONERS ZUID-HOLLAND

  POPULAIRSTE HOUTSOORTEN

  Bij inwoners van Zuid-Holland is een eiken vloer het meest gewild. Bij liefst 42,2% van de nieuwe houten vloeren heeft eikenhout de voorkeur. Robijnhout volgt op afstand met een voorkeur van 12,6%. Het tropische hout Jatoba volgt qua populariteit met 7,53%.

  POPULAIRSTE KLEUREN

  Inwoners van Zuid-Holland kiezen het vaakst voor een bruine houten vloeren (40,8%). Witte vloeren zijn met 32,5% ook erg populair. Keuzes voor grijze vloeren (15,8%) en zwarte vloeren (10,9%) volgen.

  LEGPATRONEN

  Vloeren in Zuid-Holland worden het vaakst gelegd als plankenvloer 66%. Ook populair is het patroon visgraat (30,3%). Ook wordt af en toe gekozen voor de Hongaarse Punt (3,8%).

Magazine Vol inspiratie

EEN HOUTEN VLOER KIEZEN

Geen mens is gelijk in zijn voorkeuren. De keuze voor een kleur, legpatroon en houtsoort is een kwestie van persoonlijke smaak en budget. Een houten vloer kopen omvat het maken van uiteenlopende keuzes, waarbij je het beste advies kunt inwinnen om het volledige plaatje te krijgen. Ga op bezoek in een houten vloeren showroom om de kleuren en houtsorteringen zelf te ervaren en stel vragen over de mogelijkheden die in jouw situatie van toepassing zijn. Neem bijvoorbeeld een plattegrond van jouw woning mee en wat foto's van de ruimte en/of huidige ondervloer om maatwerk advies en tips te ontvangen.

1 van 3