Trapbekleding van hout, ontdek de mogelijkheden

Datum: 12 augustus 2022
Leestijd: 5 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Houten trapbekleding is duurzaam, kras- en stootvast en geschikt voor ieder interieur. Ontdek de mogelijkheden en waar je op moeten letten bij de aanschaf.

Bezoek de showroom

Wat zijn de voordelen van houten trapbekleding?

Hout is niet alleen een prachtig natuurlijk product om vloeren mee te leggen. Het is ook geschikt om als trapbekleding toe te passen. Trapbekleding van hout kan op twee manieren worden toegepast: door houten overzettreden op de huidige traptreden te plaatsen of door de treden te vervangen voor massief houten traptreden.

Voordelen van houten trapbekleding zijn:

Hout geeft je trap een natuurlijke en warme uitstraling

Houten trapbekleding is kras- en stootvast

De traptreden zijn geschikt om op vrijwel iedere ondergrond te plaatsen (beton, metaal of hout)

Door de variatie in houttekeningen heeft iedere traptrede een unieke uitstraling

Je kunt houten trapbekleding opschuren en opnieuw met olie afwerken zodat je trap er weer als nieuw uitziet

Hout is een hernieuwbare grondstof en daardoor duurzamer dan andere soorten trapbekleding

Inspiratie & Informatie

Wat zijn geschikte houtsoorten?

Houten trapbekleding is leverbaar in diverse houtsoorten zoals vurenhout, beukenhout en eikenhout. Bij Uipkes hebben we ervoor gekozen om trappen altijd met eikenhout te bekleden. Eikenhout is namelijk sterk, slijtvast, heeft een goede prijs- kwaliteitverhouding en het geeft je trap een natuurlijke en tijdloze uitstraling.

 • L trap bekleden met eikenhout in Hongaarse punt

Liever thuis advies ontvangen?

Houten trapbekleding: legpatronen en kleuren

Om eenheid tussen de vloer en de trap te creëren is het mogelijk om het legpatroon van de vloer, bijvoorbeeld Hongaarse punt, vloeiend over te laten lopen in de traptreden. Om de overgang tussen de vloer en de trap nog mooier te maken kun je de kleur van de vloer laten aansluiten op de traptreden. Al is het natuurlijk ook mogelijk om de trap een contrasterende kleur te geven.

Bij Uipkes bieden wij je keuze uit 90 exclusieve kleuren om de traptreden mee af te werken. En als je een houten vloer bij ons koopt of hebt gekocht, kunnen we de trapreden in dezelfde kleur leveren.

Wat kost houten trapbekleding?

Het bekleden van de trap is altijd maatwerk. Een aantal aspecten die de kosten bepalen zijn:

 • De houtsoort
 • Het aantal traptreden
 • De dikte van de houten trapbekleding
 • Het soort trap (rechte trap, L-vormige trap, wenteltrap, open trap of gesloten trap)
 • De keuze voor houten overzettreden of het volledig renoveren van de trap met treden van massief hout
 • Het legpatroon, visgraat is bijvoorbeeld duurder dan het planken patroon.

Wil je weten wat het bekleden van jouw trap kost? Plan dan vrijblijvend een showroomafspraak of videobelafspraak in voor advies en een prijsopgave.

Magazine Vol inspiratie

Zelf je trap met hout bekleden of uitbesteden?

Het bekleden van je trap is precisiewerk. De traptreden moeten perfect passen en op een stevige en veilige manier worden gemonteerd. Daarom is het zelf bekleden van de trap met hout alleen aan te raden als je precies weet hoe je het moet doen. Anders kun je er beter voor kiezen om je trap te laten bekleden.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van houten trapbekleding?

Houten trapbekleding heeft verschillende voordelen , waaronder:

 • Esthetische aantrekkingskracht: Houten trapbekleding geeft een luxe en stijlvolle uitstraling aan een trap, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor mensen met een hogere opleiding.
 • Duurzaamheid: Hout is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en bestand is tegen dagelijks gebruik. Dit is belangrijk voor mensen die waarde hechten aan kwaliteit en langdurige investeringen.
 • Veelzijdigheid: Houten trapbekleding is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor het gemakkelijk kan worden afgestemd op de persoonlijke smaak en interieurstijl van de hbo wo doelgroep.
 • Geluiddempend: Houten trapbekleding kan geluid dempen, wat vooral belangrijk is in woningen met meerdere verdiepingen waar geluidsoverdracht kan optreden.
 • Onderhoudsgemak: Houten trapbekleding is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig stofzuigen of vegen en incidenteel dweilen zijn meestal voldoende om de trap in goede staat te houden.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor trapbekleding?

Verschillende houtsoorten kunnen worden gebruikt voor trapbekleding, maar enkele populaire opties zijn eikenhout, esdoornhout en walnoothout. Deze houtsoorten zijn stevig, duurzaam en bieden een mooie uitstraling.

Zijn er speciale overwegingen bij het installeren van houten trapbekleding?

Bij het installeren van houten trapbekleding zijn enkele speciale overwegingen van belang:

 • Veiligheid: Zorg ervoor dat de treden stevig zijn en voldoen aan de veiligheidsnormen om uitglijden en andere ongevallen te voorkomen. Overweeg het gebruik van antislipstrips of een antislipafwerking op de treden.
 • Vakmanschap: Houten trapbekleding vereist vakmanschap voor een professionele installatie. Het is raadzaam om een ervaren professional in te schakelen om de trapbekleding correct en veilig te installeren.
 • Afwerking: Overweeg de afwerking van de houten trapbekleding, zoals lakken, oliën of verven. Zorg ervoor dat de gekozen afwerking duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is.

Hoe kan ik de houten trapbekleding goed onderhouden?

 Om de houten trapbekleding goed te onderhouden, zijn er enkele richtlijnen om te volgen:

 • Regelmatig reinigen: Stofzuig of veeg de trap regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en krassen veroorzaakt.
 • Voorkom vocht: Vermijd overmatig vocht op de trap en veeg gemorste vloeistoffen direct schoon om vlekken en schade te voorkomen.
 • Bescherm de afwerking: Indien nodig, breng een beschermende laag aan op de houten trapbekleding, zoals een lak, olie of vernis. Dit helpt bij het behoud van de kwaliteit en het uiterlijk van het hout.
 • Vermijd schurende materialen: Gebruik zachte borstels of doeken bij het reinigen van de trap en vermijd schurende materialen die krassen op het hout kunnen veroorzaken.
 • Regelmatig controleren: Controleer regelmatig de trapbekleding op eventuele schade, zoals losse treden of beschadigde afwerking, en repareer deze indien nodig.

Zijn er alternatieven voor houten trapbekleding die geschikt zijn?

Ja, naast houten trapbekleding zijn er andere materialen die geschikt kunnen zijn , zoals natuursteen, beton, laminaat of PVC. Deze materialen bieden verschillende stijlen, duurzaamheid en prijsklassen. Het is raadzaam om de verschillende opties te overwegen en advies in te winnen bij een professional om te bepalen welk materiaal het beste past bij jouw wensen en behoeften.

1 van 3