Warmte eigenschappen

Bezoek de showroom

Hout heeft een lage soortelijke warmte, ongeveer de helft van die van steen. Deze thermische eigenschap maakt dat hout snel warm aanvoelt. Vloeren, wanden en meubels voelen na het aanzetten van de verwarming snel aangenaam aan, ook al is de stenen muur erachter nog zeer koud. Omdat hout snel de kamertemperatuur aanneemt, voelt een planken vloer in de regel dus lekker warm aan.

Warmteuitstraling

Niet alleen de houtsoort die je uitkiest heeft invloed op de warmte uitstraling maar ook de kleur van de planken. Er zijn diverse mogelijkheden met betrekking tot warmte-isolatie in combinatie met planken. Net zoals alle materialen zet hout door verwarming uit. De warmte uitzettings-coëfficiënt van hout is echter zeer gering, zodat dit uitzetten in de praktijk verwaarloosd kan worden.

Bovendien verliest hout bij opwarming meestal water, zodat het beneden het vezelverzadigingspunt gaat krimpen. Deze krimpt overtreft in de praktijk bijna altijd het uitzetten door opwarming. Zelfs bij hoge temperaturen zal hout dus nog vormstabiel blijven, wat belangrijk is bij brand. Lees meer over vloerverwarming onder een houten vloer.

Veelgestelde vragen

Is hout warmte-isolerend of warmtegeleidend?

Hout heeft van nature warmte-isolerende eigenschappen. Dit betekent dat het langzamer opwarmt en afkoelt dan materialen zoals metaal. Dit maakt hout een goede keuze voor vloeren, omdat het de warmte goed vasthoudt en een comfortabele omgeving creëert.

Is lamelparket warmte-isolerend of warmtegeleidend? 

Lamelparket, dat bestaat uit een toplaag van massief hout en onderliggende lagen van multiplex, heeft vergelijkbare warmte-isolerende eigenschappen als massief hout. De toplaag van massief hout biedt dezelfde isolerende voordelen als een massieve houten vloer. 

Is het mogelijk om vloerverwarming te installeren onder een houten vloer?

Ja, vloerverwarming kan worden geïnstalleerd onder een houten vloer, met name lamelparket. Het is echter belangrijk om de fabrikantsspecificaties en aanbevelingen te raadplegen, omdat niet alle houtsoorten en vloerconstructies geschikt zijn voor vloerverwarming. Het is ook essentieel om de juiste installatie- en temperatuurrichtlijnen te volgen om schade aan het hout te voorkomen.

Is hout een goede warmtegeleider voor vloerverwarming? 

Hoewel hout warmte-isolerende eigenschappen heeft, kan het nog steeds warmte efficiënt overdragen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met vloerverwarming. De warmte van de vloerverwarming kan door het hout naar het oppervlak worden overgebracht, waardoor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de ruimte ontstaat.

Hoe beïnvloedt vochtigheid de warmte-eigenschappen van hout en lamelparket?

Vochtigheid kan de afmetingen van hout en lamelparket beïnvloeden, omdat hout uitzet bij hoge luchtvochtigheid en krimpt bij lage luchtvochtigheid. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op de warmte-isolerende eigenschappen van het materiaal. Het is belangrijk om de juiste vochtigheidsniveaus te handhaven om kromtrekken of scheuren van het hout te voorkomen en om de warmteprestaties te behouden.