Vloerbedekking

Datum: 17 augustus 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Vloerbedekking, ook wel bekend als vloerbekleding, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het interieur van gebouwen. Door de jaren heen zijn er talloze soorten vloerbedekking ontwikkeld, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder duiken we in de geschiedenis en eigenschappen van verschillende soorten vloerbedekkingen.

Bezoek de showroom

 • Tapijt is een zachte vloerbedekking soort, welke vaak in slaapkamers wordt gelegd

Geschiedenis Van Vloerbedekking

De geschiedenis van vloerbedekking gaat ver terug in de tijd. De allereerste vloerbedekkingen waren waarschijnlijk natuurlijke materialen zoals dierenhuiden en stro. Naarmate samenlevingen zich ontwikkelden, werd de behoefte aan comfortabelere en duurzamere vloeroplossingen groter.

Oudheid

In oude beschavingen, zoals bij de Egyptenaren en Grieken, werden stenen of tegels gebruikt. Bij rijkere families waren deze versierd met mozaïeken en andere artistieke ontwerpen.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen werden tapijten populair, vooral in de rijke huishoudens en paleizen. Deze waren vaak handgeweven en toonden complexe patronen.

Moderne Tijd

Met de industriële revolutie in de 19e eeuw werden machinaal vervaardigde vloerbedekkingen zoals linoleum uitgevonden. De 20e eeuw zag de opkomst van synthetische materialen, wat leidde tot een diversiteit aan vloerbedekkingsopties.

Magazine Vol inspiratie

 • Een tegelvloer valt onder de harde vloerbedekkingsoorten, in toiletten, keukens en badkamers worden deze vloeren vaak gelegd

Soorten Vloerbedekking En Hun Eigenschappen

Hout (Parket, Lamelparket, Massief Hout)

Houten vloeren zijn synoniem aan klassieke schoonheid. Al honderden jaren verrijken ze huizen met hun warme en natuurlijke uitstraling. Van traditioneel eiken tot exotisch teak, hout biedt een breed scala aan kleuren en patronen waarmee je elke gewenste sfeer kunt creëren. Tegenwoordig zijn houten vloeren geschikt voor vloerverwarming.

 • Eigenschappen: Warm, natuurlijk, duurzaam
 • Toepassing: In particuliere en commerciële projecten.

Tapijt

Tapijt, een van de meest traditionele vormen van vloerbedekking, staat bekend om zijn zachtheid en comfort. Al eeuwenlang biedt tapijt een gevoel van warmte en gezelligheid aan ruimtes. Door de jaren heen heeft technologische vooruitgang gezorgd voor diverse texturen, patronen en kleuren, waardoor tapijten tegenwoordig in een scala aan interieurstijlen passen.

 • Eigenschappen: Zacht, warm, geluiddempend, verkrijgbaar in vele patronen en kleuren.
 • Toepassing: Woonkamers, slaapkamers, kantoren.

Tegels (Keramisch & Porselein)

Tegelvloeren hebben hun wortels in oude beschavingen zoals de Egyptenaren en Romeinen, die de kunst van het maken en leggen van tegels verfijnden. Keramische en porseleinen tegels zijn zowel duurzaam als stijlvol, en ze bieden een koel, strak oppervlak dat vooral in warmere klimaten wordt gewaardeerd.

 • Eigenschappen: Duurzaam, waterbestendig, gemakkelijk schoon te maken.
 • Toepassing: Badkamers, keukens, gangen.

Natuursteen (Marmer, Graniet, Leisteen)

Natuursteen is de belichaming van tijdloze elegantie. Stenen als marmer en graniet hebben door de eeuwen heen paleizen en tempels gesierd. Deze vloeren zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook ongelooflijk duurzaam, en ze voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan elke ruimte.

 • Eigenschappen: Hard, koud, luxe uitstraling, duurzaam.
 • Toepassing: Entreehallen, badkamers, keukens.

Laminaat

Laminaatvloeren, geïntroduceerd in de 20e eeuw, bieden de look en feel van natuurlijke materialen, maar dan voor een fractie van de prijs. Met zijn weerstand tegen krassen en vlekken, biedt laminaat een onderhoudsarme oplossing voor moderne huishoudens.

 • Eigenschappen: Duurzaam, kostenefficiënt, imiteert natuurlijke materialen.
 • Toepassing: Woonkamers, slaapkamers, kantoren.

Linoleum

Linoleum, vaak verward met vinyl, is een volledig natuurlijke vloerbedekking gemaakt van lijnzaadolie, hars, kalksteen en kurkpoeder. Met zijn retro-uitstraling en milieuvriendelijke eigenschappen maakt linoleum een comeback in hedendaagse interieurs.

 • Eigenschappen: Natuurlijk materiaal, duurzaam, slijtvast, verkrijgbaar in vele kleuren.
 • Toepassing: Scholen, ziekenhuizen, kantoren.

Vinyl

Vinyl is een veelzijdige en kostenefficiënte vloerbedekking. Ontwikkeld in de 20e eeuw, biedt vinyl een waterbestendige en duurzame oplossing die in vele designs beschikbaar is. Het is een populaire keuze voor zowel huishoudelijke als commerciële ruimtes.

 • Eigenschappen: Waterbestendig, zacht, duurzaam, verkrijgbaar in vele designs.
 • Toepassing: Keukens, badkamers, commerciële ruimtes.

Kurk

Kurkvloeren combineren comfort met duurzaamheid op een unieke manier. Gemaakt van de schors van de kurkeik, biedt deze vloerbedekking een zacht en warm oppervlak dat ook nog eens geluiddempend werkt. Kurk is zowel ecologisch als esthetisch verantwoord, waardoor het een populaire keuze is voor milieubewuste huiseigenaren.

 • Eigenschappen: Zacht, warm, geluiddempend, duurzaam.
 • Toepassing: Woonkamers, kantoren, bibliotheken.

Gietvloeren

Gietvloeren, zoals de naam al doet vermoeden, worden rechtstreeks op de ondergrond gegoten en bieden een naadloze en strakke afwerking. Oorspronkelijk geïntroduceerd in industriële en commerciële settings vanwege hun duurzaamheid en eenvoudige onderhoud, hebben gietvloeren nu hun weg gevonden naar moderne woningen dankzij hun strakke uitstraling en veelzijdigheid.

 • Eigenschappen: Hard, koud, vochtbestendig, strakke afwerking.
 • Toepassing: toiletten, badkamer, keukens, industriële hallen.

PVC Vloeren

PVC vloeren, vaak aangeduid als vinylplanken of luxe vinyltegels (LVT), zijn relatieve nieuwkomers in de vloerbedekkingmarkt, maar hebben snel aan populariteit gewonnen vanwege hun waterbestendigheid, veelzijdigheid en onderhoudsvrije eigenschappen.

 • Eigenschappen: Onderhoudsvrij, ruim assortiment, waterbestendig
 • Toepassing: Woonkamers, keukens, hallen, kantoren, bibliotheken.

Thuis advies ontvangen?

Ecologische Overwegingen

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen veel mensen voor vloerbedekkingen die zowel duurzaam als milieuvriendelijk zijn.

 • Houten vloeren: Hout is samen met wol een van de weinige herwinbare grondstoffen. Hierdoor zijn de vloeren, uit goed beheerde bossen, duurzaam. Ook het opslaan van Co2 draagt hier aan bij.
 • Kurk: Zoals eerder vermeld, wordt kurk geoogst van de schors van de kurkeik zonder de boom te beschadigen. Dit maakt het een hernieuwbare en milieuvriendelijke bron.
 • Linoleum: Gemaakt van volledig natuurlijke materialen, is linoleum biologisch afbreekbaar en heeft het een lage ecologische voetafdruk.

Installatiemethoden

Afhankelijk van het type vloerbedekking dat je kiest, variëren de installatiemethoden:

 • Zwevende Installatie: Veel laminaatvloeren gebruiken een klik-systeem waardoor de planken eenvoudig in elkaar passen zonder de noodzaak van lijm of spijkers.
 • Verlijming: Tapijt, hout, vinyl en sommige soorten linoleum vereisen een lijm om op hun plaats te blijven.
 • Spijkeren of nieten: Traditionele hardhouten vloeren worden vaak aan het ondervlak genageld.

Onderhoudtips

 • Tapijt: Regelmatig stofzuigen om vuil en puin te verwijderen. Vlekken moeten onmiddellijk worden behandeld om permanente schade te voorkomen.
 • Stenen tegels: Dweilen met een pH-neutraal reinigingsmiddel en zorgen voor goede afdichting tegen vlekken.
 • Hout: Indien goed behandeld kunnen houten vloeren gedweild worden met vloerzeep die speciaal voor houten vloeren zijn ontworpen.

Inspiratie & Informatie

 • Een laminaatvloer is een zwevende vloerbedekking, welke goed in appartementen gelegd kan worden

Toekomstige Trends

 • Duurzaamheid: Naast traditionele materialen zijn er steeds meer innovatieve, recyclebare of biologisch afbreekbare vloerbedekking opties op de markt.
 • Slimme Vloeren: Met de vooruitgang in technologie, zijn er ontwikkelingen in vloeren die kunnen integeren met de bewoner, zoals vloeren die de luchtkwaliteit meten of zelfs energie opwekken bij elke stap.
 • Aanpasbaar Design: Modulaire vloersystemen die eenvoudig kunnen worden vervangen of aangepast aan nieuwe interieur trends zijn in opkomst.

Vloerbedekking blijft zich ontwikkelen en aanpassen aan de behoeften en wensen van de consument, waarbij esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid vaak hand in hand gaan.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de verschillende soorten vloerbedekkingen die door de geschiedenis heen populair waren?

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten vloerbedekkingen populair geworden, waaronder dierenhuiden en stro in de vroegste tijden, stenen en tegels bij de Egyptenaren en Grieken, handgeweven tapijten in de middeleeuwen en machinaal vervaardigde vloerbedekkingen zoals linoleum tijdens de industriële revolutie.

Wat zijn de voornaamste eigenschappen en toepassingen van tegelvloeren?

Tegelvloeren, zoals keramische en porseleinen tegels, zijn duurzaam en stijlvol. Ze zijn waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Deze vloeren worden vaak gebruikt in badkamers, keukens en gangen.

Kun je enkele milieuvriendelijke vloerbedekking opties opnoemen?

Ja, enkele milieuvriendelijke vloerbedekkingsopties zijn: 

- Kurk, die geoogst wordt zonder de boom te beschadigen;
- Linoleum, dat biologisch afbreekbaar is en gemaakt van natuurlijke materialen;
-Hout, dat een herwinbare grondstof is en Co2 opslaat;

Hoe verschillen de installatiemethoden voor verschillende vloerbedekkingen?

De installatiemethoden variëren afhankelijk van het type vloerbedekking. Laminaatvloeren maken vaak gebruik van een klik-systeem voor zwevende installatie zonder lijm of spijkers. Tapijt, vinyl en sommige soorten linoleum vereisen verlijming, terwijl traditionele hardhouten vloeren vaak aan het ondervlak genageld worden.

Wat zijn enkele toekomstige trends in vloerbedekking?

Enkele opkomende trends zijn de nadruk op duurzaamheid met recyclebare of biologisch afbreekbare opties, slimme vloeren die integreren met de bewoner door bijvoorbeeld de luchtkwaliteit te meten, en modulaire vloersystemen die eenvoudig aangepast kunnen worden aan nieuwe interieurtrends.

1 van 3