Kan Een Houten Vloer Op Vloerkoeling?

Datum: 14 juni 2023
Leestijd: 5 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Een houten vloer in de vorm van lamelparket kan zonder problemen op vloerverkoeling worden gelegd. Lamelparket is een gelaagde vloer die is opgebouwd uit een onderlaag van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex en een toplaag van massief eikenhout.

Bezoek de showroom

Vloerkoeling En Condensvorming

Een belangrijk aandachtspunt bij vloerverkoeling is het voorkomen van condensvorming. Condens ontstaat als de temperatuur van het vloeroppervlak lager is dan de temperatuur van het water dat door de leidingen wordt gepompt.

Condens is schadelijk voor hout en kun je eenvoudig voorkomen door de watertemperatuur van het vloerverkoelingssysteem op minimaal 18 graden te houden. Als je hier geen omkijken naar wilt hebben, raden we je aan om regelapparatuur te installeren. De temperatuur wordt dan met behulp van een sensor altijd goed geregeld.


Kan Een Houten Vloer Ook Op Vloerverwarming?

Ja, een houten vloer in de vorm van lamelparket is ookgeschikt voor vloerverwarming. Hout isoleert goed waardoor de vloer langer warmblijft dan wanneer je voor PVC of een laminaatvloer kiest. Andersom zorgt deisolerende werking van hout ervoor dat een verkoelde vloer langer koel blijftaanvoelen.

Magazine Vol inspiratie

Koelen Met Vloerverwarming

Er zijn vloerverwarmingssystemen leverbaar die de vloer ook kunnen koelen. Zo heb je altijd een aangename temperatuur in huis.

Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk met een omkeerbare warmtepomp. In ons blogartikel ‘koelen met vloerverwarming’ vertellen we je hier alles over.

  • Houten vloer op vloerverwarming gelegd

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Is het mogelijk om elk type houten vloer op vloerkoeling te installeren?

Nee, alleen houten vloeren in de vorm van lamelparket kunnen op vloerverkoeling worden geïnstalleerd. Dit type houten vloer reageert nauwelijks op schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid.

De werking van het hout (krimpen en uitzetten) is zelfs zo minimaal dat je een lamelparketvloer strak tegen de muur kunt aanleggen. Dus zonder plinten. Bij Uipkes leveren we lamelparket van eikenhout. Een vloer van eiken biedt een aantal voordelen:

  • Eiken heeft een tijdloos karakter, waardoor het bij vrijwel alle interieurstijlen past.
  • Eikenhout heeft een lage warmteweerstand, waardoor het zeer geschikt is om met vloerverwarming en vloerverkoeling te combineren.
  • Doordat eikenhout goed bewerkbaar is, is het geschikt voor alle legpatronen.
  • In vergelijking met andere houtsoorten is eikenhout goed betaalbaar.

Kan ik tapijt, laminaat of PVC op vloerverwarming en vloerverkoeling leggen? 

Ja, dat kan. Tapijt, laminaat en PVC dragen de warmte alleen minder efficiënt over dan hout. Daarnaast raden we je het gebruik van PVC vloeren sowieso af, omdat de nadelen van PVC vloeren absoluut niet opwegen tegen de voordelen.

Heeft een houten vloer op vloerverkoeling invloed op de energie-efficiëntie?

Ja, een goed ontworpen en geïnstalleerd vloerkoelingssysteem in combinatie met een geschikte houten vloer kan de energie-efficiëntie van je woning verbeteren.

Hoe lang duurt het voordat de houten vloer koel aanvoelt? 

Dat hangt af van diverse factoren zoals de isolatie, de vloeropbouw en de temperatuurregeling van het koelsysteem. Bezoek één van onze showrooms voor advies op maat.

Welk onderhoud heeft een houten vloer nodig?

Het is voldoende om de vloer regelmatig te stofzuigen en te dweilen met zeep voor houten vloeren. Afhankelijk van hoe intensief de vloer belopen wordt, moet de vloer ongeveer eens in de vijf jaar met onderhoudsolie worden afgewerkt.

Als je een houten vloer bij Uipkes koopt krijg je een onderhoudspakket cadeau, zodat je alles in huis hebt om jouw houten vloer te onderhouden. Een goed onderhouden houten vloer kan een leven lang meegaan en is op lange termijn goedkoper dan andere vloersoorten.

Verandert je smaak en wil je de vloer in de toekomst een andere kleur geven? Geen probleem. We kunnen de vloer voor je schuren en in één van onze 90 exclusieve kleuren afwerken.

Een houten vloer is dus met recht een vloer voor het leven!

1 van 3