De nadelen van PVC vloeren

Datum: 23 februari 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

PVC (PolyVinylChloride) is een thermoplast (kunststof) die wordt toegepast in allerlei producten, onder andere in PVC vloeren. Door de vele toepassingsmogelijkheden is het gebruik van PVC enorm toegenomen. Er komen echter steeds meer berichten naar buiten over de mogelijke nadelen van PVC. Als houten vloeren specialist beperken wij ons in dit artikel tot de nadelen van PVC vloeren.

Bezoek de showroom

PVC vloeren en nadelen voor het milieu en de gezondheid en gezond leven

Een PVC vloer bevat vinyl chloride, dit is een chemische grondstof die mogelijk schadelijk is voor het milieu en de gezondheid. De zorgen lijken serieus en ook al langer bekend te zijn. Een paar jaar geleden publiceerde de HCWH (Health Care Without Harm) Europe een onderzoek over waarom PVC een problematisch materiaal blijft.

In het onderzoek werd onder andere gesteld dat in iedere levensfase van PVC (productie, gebruik en afvalcyclus) het product alles behalve duurzaam is. Een PVC vloer is daardoor dus ook geen duurzame vloerkeuze.

Bovendien zijn er goedkope PVC vloeren zonder keurmerk te koop, waarin schadelijke stoffen kunnen zitten. Op het blog van strooming.nl is onder andere te lezen dat er in Europa nog geen gezamenlijke norm is vastgesteld op het gebied van toelaatbare emissies voor PVC vloeren.

Emissies zijn vluchtige stoffen die vrijkomen waardoor er schadelijke stoffen in de lucht kunnen komen. Greenpeace heeft in 2000 onderzoek gedaan en ontdekte in 5 samples van PVC vloeren gevaarlijke chemische toevoegingen. De titel van het rapport ‘Hazardous Chemicals in PVC Flooring’ zegt want ons betreft genoeg om niet voor een PVC vloer te kiezen. 

Als je desondanks toch een PVC vloer wilt is het belangrijk om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de vloer die je wilt kopen en om sowieso niet voor een goedkope PVC vloer te kiezen.

Inspiratie & Informatie

Trein ontspoort met Vinyl Chloride aan boord

Er is onrust ontstaan over de treinramp in Ohio waarbij een vrachttrein die 5 wagons vinyl chloride en 15 wagons met andere chemicaliën vervoerde was ontspoord. De autoriteiten besloten de wagons op een gecontroleerde manier in brand te steken om de chemische lekkage tegen te gaan, maar dit resulteerde in een enorme giftige wolk boven de stad. In de dagen na het ongeval kregen diverse bewoners last van duizeligheid en hoofdpijn. Ook werden er dode vissen in de nabije rivieren gevonden. Alsof de bewoners van East Palestinein een enge film beland waren.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaken zijn, maar er gaan geruchten rond dat vinyl chloride hier een rol in kan spelen. Dergelijk ontwikkelingen zetten PVC niet in een positief daglicht en vergoten de vraagtekens bij het gebruik van het product.

  • PolyVinylChloride kan veel schade aanrichten aan mens en natuur

Liever thuis advies ontvangen?

PVC vloeren en vloerverwarming: niet altijd een warme combinatie

Tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwbouwwoningen van vloerverwarming voorzien. Daarnaast wordt bij het vervangen van de vloer in een bestaande woning steeds vaker eerst vloerverwarming aangelegd. Een goede ontwikkeling wat ons betreft, want vloerverwarming biedt veel voordelen.

De combinatie van een PVC vloer met vloerverwarming kan echter nadelig uitpakken. In feite verwarm je kunststof als je de vloerverwarming aanzet. Dat kan ervoor zorgen dat de PVC vloer vluchtige organische stoffen in de lucht loslaat.

Volgens de EPA (United States Environment Protection Agency) kunnen vluchtige organische stoffen onder andere voor irritatie aan de ogen, neus en keel zorgen. Ook kun je last krijgen van duizeligheid hoofdpijn en vermoeidheid.

Ondervloer moet geëgaliseerd worden

Een PVC vloer is dun en flexibel. Het nadeel daarvan is dat het nodig is om de ondervloer te egaliseren voordat je de PVC vloer legt. Doe je dat niet, dan is er een kans dat je oneffenheden in de vloer ziet en voelt. Het egaliseren van de ondervloer brengt kosten met zich mee, waardoor je onderaan de streep in de buurt komt van een budgetvriendelijke houten vloer.

Magazine Vol inspiratie

Beschadigingen aan PVC vloeren zijn lastig te herstellen

In een huis wordt geleefd, dus het is onvermijdelijk dat er vroeg of laat beschadigingen op de vloer ontstaan. Beschadigingen aan een PVC vloer zijn lastig te herstellen. En als er na verloop van tijd slijtageplekken ontstaan zit er niks ander op dan de vloerdelen te vervangen.

Dit nadeel geldt overigens niet alleen voor PVC vloeren, maar ook voor laminaatvloeren en tegelvloeren. 

Alleen houten vloeren kun je goed onderhouden. In de meeste gevallen kunnen beschadigingen, gebruikssporen en slijtageplekken met onderhoudsolie worden weggewerkt. 

Als je de vloer een andere kleur wilt geven of als de onderhoudsolie niet het gewenste resultaat oplevert, kun je de houten vloer schuren en oliën. Je vloer ziet er daarna weer als nieuw uit.

PVC vloeren en uitstraling

Qua uitstraling heeft een PVC vloer als nadeel dat je steeds dezelfde prints in de vloerdelen terug ziet komen. Dit geldt overigens ook voor laminaatvloeren. Alleen bij houten vloeren heeft ieder vloerdeel een unieke uitstraling en houttekening. Geen boom is immers hetzelfde.

Wegen de voordelen van een PVC vloer op tegen de nadelen?

Die conclusie dien je zelf te trekken. Maar wat ons betreft wegen de voordelen van een PVC vloer niet op tegen de nadelen. Dat vinden we onder andere vanwege de volgende aanbeveling die de HCWH heeft gedaan:

"Vervanging van PVC in toepassingen die een risico vormen voor de menselijke gezondheid via blootstelling binnenshuis (zoals vloeren en meubels) in 2030." (blz. 29)

Wij adviseren dan ook om voor een ander soort vloer te kiezen die geen PVC bevat en van hernieuwbare grondstoffen is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer, kurkvloer, bamboe vloer of tapijt. 

Doe altijd navraag en/of onderzoek naar de herkomst van de vloer die je wilt kopen. Zo zijn er bijvoorbeeld houten vloeren van lage kwaliteit waarbij het hout niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dergelijke vloeren kun je naar onze mening beter niet kopen.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de gezondheidsrisico's van PVC-vloeren voor mensen?

PVC-vloeren kunnen schadelijke stoffen zoals ftalaten en VOS (vluchtige organische stoffen) bevatten, die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals irritatie van de luchtwegen, allergische reacties en hormonale verstoringen bij langdurige blootstelling.

Zijn PVC-vloeren veilig voor kinderen en huisdieren?

PVC-vloeren kunnen een bron van zorg zijn voor kinderen en huisdieren vanwege de chemische stoffen die ze bevatten. Kinderen en huisdieren kunnen in contact komen met de vloer, waardoor het risico op blootstelling aan schadelijke stoffen toeneemt.

Hoe beïnvloeden PVC-vloeren het milieu?

PVC-vloeren hebben een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Tijdens de productie komen schadelijke chemicaliën vrij en wordt er veel energie verbruikt. Bovendien zijn PVC-vloeren niet biologisch afbreekbaar en dragen ze bij aan de plasticvervuiling wanneer ze uiteindelijk worden weggegooid.

Wat is het probleem met de verwijdering van PVC-vloeren?

Het verwijderen van PVC-vloeren kan problematisch zijn vanwege de aanwezigheid van schadelijke stoffen en de moeilijkheid om PVC te recyclen. Het kan leiden tot het vrijkomen van schadelijke dampen en het storten van PVC in stortplaatsen verhoogt het risico op bodem- en grondwaterverontreiniging.

Zijn er alternatieven voor PVC-vloeren die milieuvriendelijker zijn?

Ja, er zijn alternatieven voor PVC-vloeren die als milieuvriendelijker worden beschouwd. Voorbeelden zijn vloeren gemaakt van natuurlijke materialen zoals kurk, bamboe, wol, linoleum of hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Deze materialen hebben over het algemeen een lagere impact op de gezondheid en het milieu.

1 van 3