Op zoek naar een nieuwe vloer met vloerverwarming?

Datum: 05 januari 2024
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Veel mensen overwegen, bij de renovatie van een woning of de aankoop van een nieuwe woning, om een nieuwe vloer te combineren met de installatie van vloerverwarming. Je kunt vloerverwarming combineren met verschillende vloertypen, zoals hout, natuursteen, PVC of laminaat. In dit artikel kijken we naar het aanleggen van een nieuwe houten vloer met vloerverwarming, vanwege de unieke eigenschappen van deze vloersoort.


Bezoek de showroom

Voordelen van hout

Hout leeft, is duurzaam en heeft een warme uitstraling en biedt een esthetische en comfortabele leefomgeving in elk huis. Het is een natuurproduct, dat biologisch afbreekbaar is en hergebruikt kan worden (circulair). Houten vloeren kun je toepassen op vloerverwarming, mits de vloeren en vloerverwarming zorgvuldig geïnstalleerd en onderhouden worden. Het warme hout zorgt voor een uniek natuurlijk gevoel onder je voeten en verhoogt de sfeer en uitstraling van jouw woning.

Voorbereiding voor Installatie

Voordat de nieuwe vloer met vloerverwarming geplaatst kan worden, is het essentieel de oude vloer te verwijderen en de ondervloer grondig voor te bereiden. Afhankelijk van jouw voorkeuren en de mogelijkheden van jouw woning, kun je kiezen tussen een droogbouw- of natbouwsysteem van vloerverwarming. Droge systemen zijn vaak makkelijker te installeren in bestaande woningen, terwijl natte systemen vooral worden aanbevolen bij nieuwbouw.

  • Houten vloer geplaatst op een freesvloer waarin de vloerverwarming ligt

Installatieproces

De installatie van vloerverwarming vereist een nauwgezette aanpak, vooral als het gaat om houten vloeren. Verschillen in aanpak zijn er vooral tussen betonnen en houten ondervloeren. Een betonnen ondervloer biedt van nature een goede basis voor vloerverwarming, terwijl bij andere ondervloeren, zoals houten ondervloeren, vaak extra aandacht moet worden besteed aan isolatie en stabiliteit.

Uipkes legt al ruim 20 jaar houten vloeren op vloerverwarming en we kunnen jou vrijblijvend advies geven omtrent de mogelijkheden.

Wij kunnen het verwijderen van de oude vloer, de aanleg van de vloerverwarming en het leggen van de nieuwe houten vloer voor jou verzorgen tegen een gereduceerde prijs.

Wanneer je meerdere diensten afneemt bij Uipkes, krijg je namelijk combinatiekorting. Bovendien worden alle werkzaamheden door dezelfde partij uitgevoerd, wat niet alleen het beste resultaat oplevert, maar ook handig is qua planningen en vragen.

Magazine Vol inspiratie

  • vloerverwarmingssysteem voor 3 groepen
  • vloerverwarming met 2 groepen

Soorten vloerverwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen waar je uit kunt kiezen. Ingefreesde systemen worden direct in de ondervloer aangebracht, terwijl elektrische systemen vaak worden gebruikt voor kleinere ruimtes of als bijverwarming. Een droog systeem is relatief eenvoudig te installeren, terwijl een nat systeem vaak een hogere warmtegeleiding biedt.

Isolatie en Efficiëntie

Vloerisolatie speelt een cruciale rol bij vloerverwarming. Het zorgt ervoor dat de warmte omhoog gaat en door jouw houten vloer naar boven wordt geleid en dus niet verloren gaat naar de onderliggende ruimtes. Goede isolatie verhoogt de efficiëntie van jouw verwarmingssysteem en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. 

Radiatoren geven plaatselijke warmte af, waardoor er geen gelijkmatige warmteverdeling is. Dit is een groot voordeel van vloerverwarming. Daarnaast kun je bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming, de oude radiatoren verwijderen, wat meer ruimte en rust geeft in een woning.

Opstarten van Vloerverwarming

Zodra de vloerverwarming is geïnstalleerd, is het belangrijk om deze geleidelijk en volgens een specifiek opstookprotocol op te starten, zodat de dekvloer zich kan ‘zetten’ en restvocht kan verdampen. Dit voorkomt schade aan de houten vloer door te snelle temperatuurwisselingen. Het opstookprotocol van de vloerverwarming moet uitgevoerd worden voordat de nieuwe vloer wordt geplaatst en neemt 10 tot 14 dagen in beslag. Elk vloerverwarmingssysteem heeft zijn eigen opstookprotocol.

Thuis advies op maat?

Plaatsen van de Houten Vloer

Bij Uipkes begrijpen we dat de keuze van de juiste houtsoort en vloertype essentieel is. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming. We raden aan om te kiezen voor houtsoorten met een lage warmteweerstand en een stabiele structuur. Vooral eiken vloeren zijn populair voor een combinatie met vloerverwarming, vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding en de eigenschappen van eikenhout. Andere geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld: merbau, afzelia en bamboe.

Onderhoud en Gebruik

Een houten vloer met vloerverwarming vereist specifiek onderhoud. Stofzuigen en regelmatige reiniging met speciale vloerzeep (Royl) en het vermijden van scherpe temperatuurschommelingen helpen om jouw vloer in topconditie te houden. Daarnaast is het belangrijk om de vochtigheid in huis te reguleren, aangezien hout een natuurproduct is dat reageert op veranderingen in de luchtvochtigheid.

Kosten van Vloerverwarming en Houten Vloer

De kosten voor het aanleggen van vloerverwarming variëren afhankelijk van het gekozen systeem. Voor ingefreesde vloerverwarming liggen de kosten tussen de €50 en €65 per m² incl. BTW, infrezen vloerverwarming, plaatsen van buizen, verdeelstation en leidingen. Houd er rekening mee dat deze prijzen richtprijzen zijn en afhankelijk zijn van meerdere factoren.

De kosten van een nieuwe houten vloer variëren ook, afhankelijk van het gekozen legpatroon, dikte van de vloerdelen en grootte van de planken. Eikenhouten vloeren van Uipkes zijn vervaardigd van hout uit duurzaam beheerde Europese bossen en zijn verkrijgbaar vanaf €96,00 per m² incl. BTW

Bij Uipkes bieden we een breed assortiment aan opties om aan jouw specifieke wensen en budget te voldoen en krijg je korting wanneer je meerdere diensten afneemt.

Kom langs bij Uipkes

Het combineren van een nieuwe houten vloer met vloerverwarming biedt een unieke combinatie van comfort, stijl en efficiëntie. Bij Uipkes staan we voor je klaar om je te adviseren en te begeleiden in elke stap van dit proces, van de eerste keuze tot de uiteindelijke installatie en het onderhoud. Met de juiste zorg en aandacht vormt de nieuwe houten vloer met vloerverwarming een warme en uitnodigende basis voor jouw thuis. Kom langs in één van onze showrooms en ontvang vrijblijvend advies. Wij delen onze kennis graag met jou.

Veelgestelde Vragen

Zijn er specifieke voordelen aan het combineren van een houten vloer met vloerverwarming?

Ja, de combinatie van een houten vloer met vloerverwarming biedt verschillende voordelen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, verhoogt het comfort, en de houten vloer brengt een natuurlijke schoonheid en warme sfeer in een woning. Bovendien is het een energie-efficiënte combinatie die kan helpen bij het verlagen van de energiekosten.

Hoe lang duurt het om vloerverwarming te installeren onder een houten vloer?

De installatieduur hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het type vloerverwarmingssysteem en de voorbereiding van de ondergrond. Een exacte tijdsduur is moeilijk te bepalen zonder specifieke details van het project. Win advies in bij een vakman die een nauwkeurige schatting kan geven na beoordeling van jouw situatie.

Kan elke houten vloer gecombineerd worden met vloerverwarming?

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Het is belangrijk om te kiezen voor houtsoorten, zoals eiken, merbau of bamboe, met een lage warmteweerstand en een stabiele structuur. Daarnaast is lamelparket geschikt voor een combinatie met vloerverwarming en een massief houten vloer niet.

1 van 3