Lamelparket

Wij leveren diverse soorten lamelparket, maar voornamelijk eiken lamelparket. Dit is een gelaagde vloer leverbaar met verschillende toplagen en geschikt voor op vloerverwarming. Je kunt aan de bovenzijde niet zien of het een massieve vloer of lamelparket betreft.

De toplaag komt uit dezelfde boom en wordt duurzaam gezaagd, gedroogd en geschaafd in een houtverwerkend bedrijf in Nederland, zodat wij jou altijd eiken lamelparket van de beste kwaliteit kunnen leveren in één van onze prachtige kleurafwerkingen.

Houten visgraat lamel parket in de keuken

Wat is lamelparket?

Lamelparket is een verzamelnaam voor houten vloeren die zijn samengesteld uit meerdere lagen. De toplaag, ook wel zichtzijde of slijtlaag genoemd, bestaat uit massief hout. De basislaag of onderzijde kan worden gemaakt van een kruislings verlijmd multiplex.

De gelaagde vloer van Uipkes wordt naast lamelparket, ook wel duoplank of multiplank parket genoemd en bestaat uit 2 lagen: een massief houten toplaag van 3, 4 of 6mm. De basislaag of onderzijde wordt gemaakt van een kruislings watervast verlijmde Berkenmultiplex. De lagen worden watervast met elkaar verlijmd en onder grote druk samengeperst tot een geheel.

Lamelparket of multiplank?

De term lamelplank of lamelparket kan ook verwijzen naar gelaagde vloeren die voornamelijk afkomstig zijn uit China. Deze lamelplanken zijn vaak goedkopere gelaagde planken met 3 lagen, die vaak minder duurzaam geproduceerd zijn:

 • De toplaag is soms samengesteld uit meerdere eikensoorten en van spinthout gemaakt, waardoor de houttekening minder mooi kan zijn.
 • De basislaag is gemaakt van dwarsliggende houten lamellen, waarvan de kwaliteit minder is dan Berkenmultiplex.
 • Tenslotte is de lijm die wordt gebruikt vaak niet goed bestand tegen water waardoor lagen op den duur kunnen loslaten. Dit zijn allemaal factoren die de van invloed zijn op de levensduur en kwaliteit van de lamelparketvloer.

 

Eiken Toplaag

De toplaag bestaat over het algemeen uit eikenhout maar is ook leverbaar in andere houtsoorten, zoals robijn, jatoba of notenhout. Eiken lamelparket kunnen we leveren met toplagen van 3 mm, 4mm of 6 mm. Deze keuze bestaat alleen in eikenhout.

De eiken toplaag is bij Uipkes verkrijgbaar in 3 houtsorteringen:

 • Frans Eiken: de eiken lamelparket vloerdelen bevatten mooie vlamtekeningen en een minimaal aantal noesten. Geschikt voor strakke, moderne woonruimtes.
 • Rustiek Frans Eiken / Rustiek A: de eiken lamelparket vloerdelen bevatten iets meer noesten. Je krijgt de uitstraling van een authentieke houten vloer, maar de houttekening is niet te druk voor het oog
 • Classique Frans Eiken: voor de oerliefhebber: een eiken lamelparketvloer met veel noesten. Een classique Frans eiken vloer bevat alles wat een eikenboom te bieden heeft met: onbeperkt spint, wormgaten, kop en lijf scheuren en hart.

Onze eiken vloeren zijn verkrijgbaar in maarliefst 90 maatwerk kleuren.

 

Lamelparket visgraat vloer in een histortisch pand. De gehele woning is voorzien van een Uipkes houten vloer

Voordelen van Uipkes® Lamelparket

Onze gelaagde vloeren Vincent, Floor en Robin hebben vele voordelen boven andere typen houten vloeren en vloerbedekkingen: 

 • Berkenmultiplex is een zeer stabiele drager en zorgt ervoor dat lamelparket uitstekend geschikt is voor op vloerverwarming of vloerkoeling, in tegenstelling tot massief houten vloeren. De stabiele basislaag zorgt ervoor dat de werking van het hout minimaal is. Daarnaast hebben de gelaagde vloeren van Uipkes een lage weerstand (Rc).
 • Deze parketvloer kan zwevend gelegd worden. Hierdoor wordt een geluidsreductie van minimaal11 dB bereikt, waardoor lamelparket ook geschikt is voor appartementen die aan een geluidsnorm moeten voldoen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een lamelparketvloer te verhuizen of een groot deel van de vloerdelen te hergebruiken, wat handig is voor huurwoningen. Hiervoor moeten sommige vloerdelen opnieuw bewerkt worden om een nieuwe mes en groef te maken.
 • Eiken lamelparket van Uipkes met een toplaag van 3 mm of groter kun je opnieuw schuren en afwerken met olie. De vloer gaat dus een leven lang mee!
 • Eiken lamelparket vereist minder loofhout dan massief houten vloeren en is daardoor beter voor het milieu. Aan de bovenzijde van de vloerdelen kun je niet zien of het een massief houten vloer of lamelparket is, want beiden bestaan uit massief (eiken)hout.
 • Lamelparket is goedkoper dan een massief houten vloer omdat bij lamelparket alleen de toplaag uit massief hout bestaat.
 • Er is nauwelijks sprake van werking van hout (kromtrekken, bol gaan staan door vocht) door de onderlaag van kruislings verlijmd berken multiplex, in tegenstelling tot een massief houten vloer.
 • Lamelparket is géén laminaat of houtlook PVC en bestaat uit echt hout met unieke houttekeningen. Laminaat bestaat uit meerdere lagen, waarbij de bovenlaag en onderlaag bestaat uit kunststof en tussenlagen van bedrukt papier en houtvezels (houtlook print). Houtlook PVC (polyvinylchloride) is een kunststof vloer met een houtlook print. Nadeel van laminaat en PVC is dat er een gelimiteerd aantal houtlook prints is, waardoor je veel vloerdelen hebt met exact dezelfde print. Dit komt bij een lamelparketvloer niet voor omdat de natuur voor unieke houttekeningen zorgt.

Gelaagde vloeren van de beste duurzame materialen

Uipkes gebruikt alleen de beste materialen voor het samenstellen van een gelaagde vloer en maakt alleen gebruik van in lagen gezaagd hout uit aantoonbaar duurzaam beheerde Europese bossen, zodat jouw vloer een leven lang meegaat met een minimale ecologische footprint.

Ga je binnenkort een houten vloer kopen? Kom langs in één van onze inspirerende showrooms in AmsterdamAlphen of Naarden om voorbeelden van eiken lamelparketvloeren te zien en ervaren. 

Lamelparket met of zonder vellingrand

Je kunt ervoor kiezen om lamelparketvloerdelen met of zonder vellingrand te (laten) leggen. De schuine rand aan de lange zijde van de lamelplank, onder een hoek van 45°, wordt de vellingrand of V-naad genoemd. Wanneer je planken tegen elkaar legt ontstaat de V-naad waardoor het effect ontstaat van lijnen om elke plank en wordt ieder vloerdeel geaccentueerd. 

Met een vellingrand oogt de vloer een stuk drukker en wordt jouw aandacht naar de accenten op de vloer getrokken. Dit is een meer klassieke houten vloer look. Voor een modern, strak uiterlijk kun je ervoor kiezen om vloerdelen te nemen zonder vellingrand. Het is zelfs mogelijk om de vloerdelen zonder plinten, strak tegen de muur te zagen, wat het geheel nog moderner maakt. De keuze hangt af van smaak en welke sfeer je in huis wilt creëren. Kom langs in één van onze showrooms om voorbeelden te bekijken en voor maatwerk advies.

Lamelparket Vincent is geschikt voor op vloerverwarming

Lamelparket Vincent

Vincent is een gelaagde plank van totaal 16 mm dik en maximaal 28 cm breed met een toplaag van 4 mm hout. Deze toplaag kan je eventueel minimaal drie maal schuren zodat je een eiken parket hebt die minimaal 50 jaar meegaat bij normaal gebruik.

De vloer wordt in Nederland gemaakt zoals jij het wilt hebben. De toplaag bestaat meestal uit eikenhout en kan naar keuze in diverse kleuren worden geleverd. Reductie van de hoeveelheid materiaal heeft geresulteerd in een gunstige prijs kwaliteit- verhouding, dat echter niet ten koste gaat van de uitstraling. Vincent is zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming of met vloerkoeling.

Vincent visgraat parket kan op vloerverwarming worden gelegd

Lamelparket Vincent Visgraat of Hongaardse punt

Eiken parket "Vincent" is zeer geschikt om in visgraat of Hongaarse punt patroon te leggen. De visgraat vloer van de gelaagde plank Vincent is de nieuwe versie van de authentieke visgraat vloer door de grotere maatvoering.

De delen kunnen bijvoorbeeld worden geleverd in breedtes van 7, 9, 12,14,16,18,20,22 of 24  cm en in verschillende lengtes, waardoor de vloer er modern en robuust uitziet, echter met een knipoog naar de klassieke visgraat parketvloer.

Deze vloer is geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming als hoofdverwarming of met vloerkoeling. Uipkes Houten Vloeren is specialist in het leggen van lamelparket op vloerverwarming en heeft hier ruim vijftien jaar ervaring mee.

Een parketvloer met planken van het type Floor kan in allerlei patronen worden gelegd, zoals het visgraat patroon en het Hongaarse punt patroon

Lamelparket Floor

Floor is een lamelplank van 18 cm of 22 cm breed afgewerkt met een massief eikenhouten toplaag van 3 mm. De basislaag bestaat uit multiplex. In combinatie met de natuurlijke structuur van het eikenhout kan zo een specifiek karakter worden gecreëerd, van modern tot klassiek.

Floor is een budgetvriendelijke multiplank, uitstekend geschikt voor onder andere slaapkamers.

Lamelparket Robin wordt toegepast wanneer de lamelparket vloer een dikke toplaag moet hebben

Lamelparket Robin

Robin is een samengestelde plank die het meest lijkt op een massief vloerdeel en is 20 mm dik. De gelaagde planken worden vaak met een eiken toplaag van 6 mm uitgevoerd. Je kunt ook voor een andere toplaag kiezen, zoals Jatoba, Robijn of Noten.

De uitstraling varieert, afhankelijk van de toplaag, van zeer rustiek tot strak modern. Doordat de afwerking in de productie, dus voor het leggen, wordt uitgevoerd kun je de vloer direct betreden (geen droogtijd). Lamelparket Robin kan in vele kleuren en tot wel 38 cm breed geleverd worden.

Robin is onder andere geschikt om te gebruiken in de keuken, woonkamer en zelfs in de badkamer. De vloer is namelijk goed bestand tegen vloeistoffen. Je kunt desgewenst de lamelvloer elke dag dweilen zonder dat de vloer beschadigt. Deze duoplank vloer is dus een eenvoudig in gebruik. Bekijk ook onze tips om jouw lamelparketvloer te onderhouden.

Lamelparket prijs

De prijs van lamelparket is afhankelijk van diverse factoren. Houdt hier rekening mee als je een houten vloer koopt:

 1. De eerste factor is het land van productie. Komt het lamelparket uit een zogenaamd 'lage lonenland' of wordt deze in Nederland gemaakt?
 2. Van welke houtsoort is de zichtzijde van de lamelplank gemaakt: van een zachtere houtsoort of wellicht een exclusiever houtsoort?
 3. Het plaatmateriaal waar de toplaag uit opgebouwd is kan uit vele verschillende onderlagen geproduceerd worden. Koop je een plaat die gemaakt is van afval of gebruik je een geschikte toplaag gemaakt van duurzame materialen met de mooiste houttekening?
 4. De dikte van de toplaag van het lamelparket is een belangrijke prijsonderscheidende factor.
 5. De breedte en de lengte van de vloerdelen is sterk van invloed op de prijs.
 6. Hoeveel knoesten zitten er wel of niet in de vloer? De houtsortering, zoals  Frans eikenrustiek Frans eiken of classique Frans eiken, is een prijsfactor.

Al de hierboven genoemde factoren zijn van invloed op de prijs van lamelparket. Je kunt unieke, afgewerkte lamelparket vloerdelen samenstellen en legklaar laten opsturen of afhalen bij ons magazijn vanaf  € 89,- per m2, inclusief BTW. Wil je liever het leggen van de lamelparketvloer aan onze eigen ervaren parketteurs uitbesteden? Een eiken lamelparketvloer van de beste kwaliteit in elke gewenste Uipkes® kleur, inclusief voorinspectie, ondervloer, lijm/materialen, legservice en 5 jaar garantie is leverbaar vanaf € 128,- per m2 inclusief BTW

Wil je meer weten of mocht je vragen hebben over onze producten, dan kun je contact met ons opnemen. Wij staan je graag te woord!