Houten Hongaarse punt vloer in moderne keuken gelegd

Houten vloer in de keuken

Ja, een houten vloer kun je ook in de keuken leggen!

En houten keukenvloeren zien er werkelijk prachtig uit! Het leggen van een houten vloer in de keuken zorgt voor een rust en eenheid, doordat je de optie hebt om deze door te leggen vanuit de woonkamer. Een houten vloer vormt letterlijk en figuurlijk de basis voor de gehele ruimte.

Bekijk voorbeelden van houten vloeren in de keuken in ons magazine of kom langs in één van onze showroom voor meer informatie en advies.

Houten Keukenvloer Mogelijkheden

De keukenvloer is een zwaar belast deel van een vloer in een woning en hier zijn houten vloeren van Uipkes bij uitstek geschikt voor. Onze houten vloeren zijn reeds vele malen gelegd in kantoren, bedrijfsruimtes of in badkamers. Dit zijn allemaal ruimtes die veel bewandeld worden of waarbij de houten vloer zwaar belast wordt. Wij leveren en leggen vloeren van het beste eikenhout uit Europese bossen, waardoor onze vloeren prima tegen een stootje kunnen.

Kleuren

Uipkes kan de houten vloer in de keuken leveren in 90 unieke kleuren. Je kunt dus een kleur kiezen die goed past bij de kleur van de keuken en het interieur of andersom. Je kunt dus met een gerust hart eerst een keuken uitzoeken en vervolgens een passende kleur houten vloer kiezen. Onze houten vloeren, die we behandelen met kleurolie, kun je combineren met alle typen woonstijlen, zoals modern, klassiek, vintage of industrieel.

Visgraat vloer in moderne maatvoering gelegd in de keuken met een kookeiland

Legpatronen

Je kunt kiezen uit 17 verschillende legpatronen voor jouw houten vloer in de keuken, zoals het planken, Hongaarse punt en visgraat motief. We leggen de Hongaarse punt en visgraat vloer voornamelijk zonder vellingrand. Een vellingrand wordt vaak gebruikt bij een planken vloer om de lijnen van individuele planken te accentueren. Zonder vellingrand oogt de vloer rustiger en kan er ook geen vuil en stof tussen de planken komen, wat fijn is voor een keukenvloer.

Vloerverwarming

Vloerverwarming in de keuken? Je kunt een houten keukenvloer prima combineren met vloerverwarming. Massief houten vloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming vanwege de hoge weerstand, maar eiken lamelparket in de keuken kun je prima combineren met vloerverwarming.

Een houten vloer in de keuken is dus verkrijgbaar in de kleur en legpatroon van jouw keuze én dit kun je ook nog eens combineren met vloerverwarming.
 

Bij een kookeiland is het advies om eerste de houten vloer, zoals de visgraat, te leggen

Houten vloer of keuken eerst plaatsen?

Of de keuken of de houten vloer eerst geplaatst wordt, is afhankelijk van de uitvoering van je keuken. Voor beide situaties is een goede oplossing.

Keuken met voorzetpling

Heeft jouw keuken een voorzetplint, dan plaats je de keuken voordat de houten vloer gelegd wordt. Direct bij montage wordt de keuken op de door jou gewenste ‘werkhoogte’ geplaatst waarbij rekening gehouden wordt met de totale dikte van de vloer. De dikte van de vloer is afhankelijk van de soort die je kiest (de totale dikte kan variëren tussen de 12 en 35 mm).

Nadat de houten vloer geplaatst is, kan de keukenplint zonder aanpassing worden gemonteerd. Het vooraf plaatsen van de keuken voorkomt beschadigingen aan de onlangs gelegde en afgewerkte houten vloer.

Keuken zonder plint

Als je een keuken hebt zonder plint, zodat je er onderdoor kunt kijken, moet de keuken geplaatst worden nadat de keukenvloer is gelegd. Voor het vaste deel van de keukenopstelling (het gedeelte tegen de wand) kunnen de houten vloeren tot aan de pootjes van de kastjes, net onder de plint worden gelegd. 
Bij kookeilanden lopen meestal de zijkanten door tot op de vloer en dan is het noodzakelijk de vloer, met een uitsparing voor leidingen, te leggen, voordat het eiland wordt geplaatst.

Leggen van de houten vloer

Het is essentieel om goed rekening te houden met een aantal kenmerken van het leggen van een houten vloer:

  • De droogtijd van de op de vloer aangebrachte olie is 2 dagen
  • De uithardtijd is 14 dagen (niet afdekken, geen water morsen). Dit geldt natuurlijk niet voor eventueel vooraf behandelde vloerdelen.

Verstandiger is het om, indien de keuken niet vooraf geplaatst is, de keuken pas na 14 dagen te plaatsen in verband met de uithardingstijd van de olie.

Houten vloer in de keuken impregneren

De houten vloeren worden na het leggen vloeistofdicht geïmpregneerd, waardoor geen enkele vloeistof invloed kan hebben op het hout, dus bijvoorbeeld olie, vetspetters, wijn, koffie of thee kunnen niet doordringen in de houtvezels en kunnen eenvoudig met zeep en water worden verwijderd zonder vlekken na te laten. Dit is ideaal voor een houten vloer in de keuken, waar je eten bereidt en vaak (onbedoeld) morst op de vloer.

Het grote verschil van een geïmpregneerde vloer ten opzichte van bijvoorbeeld een gelakte vloer is dat de geïmpregneerde vloer de hardheid heeft van het eikenhout en een gelakte vloer de hardheid van lak (plastic): dit is zachter dan eikenhout en dus slijtage-en krasgevoeliger.

Daarnaast is een gelakte vloer niet plaatselijk te herstellen en dient de vloer bij herstelling geheel te worden geschuurd en gelakt.

Keuken geplaatst op bestaande vloer, wat nu?

De wensen in het interieur veranderen door de jaren heen, zo kan de vloer die je vroeger hebt uitgekozen nu niet meer aansluiten bij je wens. Als de keuken daarentegen wel nog aansluit is het niet nodig om deze aan te passen.

Het komt regelmatig voor dat de keuken op de bestaande vloer is geplaatst. Echter is het niet mogelijk of wenselijk om de keuken eruit te halen om de vloer te verwijderen. Dit is in veel van de gevallen ook niet nodig. Met de jarenlange ervaring in het verwijderen van vloer kunnen we het deel onder de keuken vrijzagen waardoor de vloer in de rest van de ruimte verwijdert kan worden. 

Onderhoud houten keukenvloer

De geïmpregneerde houten keukenvloer is een veelgebruikt deel van de woning, waardoor er goed rekening moet worden gehouden met regelmatig onderhoud. Onze houten vloeren zijn goed bestand tegen water, koffie, cola, bier en wijn en vormen daardoor geen onnodig risico. Tevens is de houten vloer ook prima plaatselijk te onderhouden en bestaat algemeen onderhoud voornamelijk uit de houten vloer dweilen met vloerzeep.

Het enige waar je rekening mee moeten houden is om de houten vloer in de keuken niet met agressieve schoonmaakmiddelen te behandelen.

Mocht in de loop van de jaren zichtbare slijtage optreden, dan is herstel zeer eenvoudig door middel van plaatselijk ontvetten (zoals schilders doen vooraf aan hun werkzaamheden) en na droging plaatselijk opnieuw te impregneren (inpoetsen/uitpoetsen), waarna geen kleurverschil zichtbaar wordt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere typen vloerbedekkingen, zoals PVC, laminaat of natuursteen, waarbij plaatselijke reparatie een stuk lastiger is.
 

Heb je meer vragen over houten vloeren in de keuken plaatsen? Plan een bezoek in bij een showroom hieronder. Wij nemen de tijd voor je om jou zo goed mogelijk te adviseren.

Contact