De Walvisgraat

Datum: 24 augustus 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

De term 'walvisgraat' roept wellicht beelden op van majestueuze zeedieren die door de oceaan zwemmen. Maar in de wereld van interieurontwerp en architectuur is een walvisgraat vloer een symbool van elegantie, luxe en vakmanschap. In dit artikel gaan we in op het ontstaan, de eigenschappen, toepassingen, voordelen en nadelen van de vloer.

Bezoek de showroom

Ontstaan

De walvisgraat heeft zijn naam te danken aan het patroon dat lijkt op het skelet van een walvis. De vloer stamt af van de visgraat vloer, welke een rijke geschiedenis kent en stamt uit de tijd van de Romeinse architectuur. Door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot een stijl die geassocieerd wordt met luxe en verfijning. Oorspronkelijk gemaakt van natuurlijk hout, zijn er tegenwoordig ook varianten beschikbaar zoals laminaat en keramische tegels. De walvisgraat is een verwante van de visgraat echter bestaat de walvisgraat uit grotere/bredere planken.

Eigenschappen

De kenmerkende "V"-vormige patronen maken de walvisgraatvloer uniek en visueel aantrekkelijk. Daarnaast biedt het materiaal, vaak hoogwaardig hout, een duurzame en comfortabele ondergrond. De techniek om dit patroon te leggen is arbeidsintensief en vereist een hoge mate van vakmanschap, wat bijdraagt aan de exclusiviteit van deze vloeren.

Toepassingen

Walvisgraatvloeren zijn niet alleen populair in residentiële settings, maar vinden ook hun weg naar commerciële ruimtes zoals kantoren en hotels. Ze zijn geschikt voor zowel klassieke als moderne interieurs en kunnen op verschillende manieren worden behandeld om variaties in kleur en afwerking te verkrijgen.

Voordelen

 • Esthetische Aantrekkingskracht: De unieke patronen voegen een laag van complexiteit en elegantie toe aan elke ruimte.
 • Duurzaamheid: Hoogwaardige materialen en vakmanschap maken deze vloeren extreem duurzaam.
 • Verhoogde Waarde: De luxe uitstraling kan de waarde van een onroerend goed verhogen.

Nadelen

 • Hogere investering: De materialen en het vakmanschap vereist voor het leggen van deze vloeren kunnen kostbaarder zijn dan bij een recht patroon.
 • Installatietijd: Het leggen van een walvisgraat vloer is een tijdsintensief proces.

Bekijk ons Magazine Vol inspiratie

 • Walvisgraat vloer van hout
 • Walvisgraat vloer

Overzicht Van Materialen

Naast traditioneel hout kunnen walvisgraat vloeren ook worden gemaakt van verschillende andere materialen, waaronder:

 • Hout: Een natuurlijk materiaal, welke ook duurzaam kan zijn. Door de komst van samengestelde planken ook te combineren met vloerverwarming. 
 • Laminaat: Een kosteneffectieve optie die de uitstraling van een walvisgraat vloer nabootst zonder het gebruik van echt hout.
 • Keramische Tegels: Deze tegels kunnen worden afgewerkt om op hout te lijken en bieden een duurzaam en waterbestendig alternatief.
 • PVC: Dit bestaat uit een laag echt hout aan de bovenkant en meerdere lagen samengestelde houtsoorten eronder, wat extra stabiliteit biedt.

Walvisgraat En Vloerverwarming: Een Combinatie?

Vloerverwarming wordt steeds populairder als een efficiënte en gelijkmatige manier om een ruimte te verwarmen. Het goede nieuws is dat veel moderne walvisgraat vloeren uitermate geschikt zijn met vloerverwarmingssystemen. De sleutel tot deze toepassing ligt in de keuze van het materiaal en de dikte van de planken. Houten vloeren op vloerverwarming (in geval van samengestelde planken) zijn vaak een goede keuze omdat het minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen en vochtigheid dan massief hout. Bovendien laten dunnere planken de warmte beter door dan dikkere opties, waardoor de efficiëntie van het verwarmingssysteem wordt geoptimaliseerd. Het is echter cruciaal om zowel de specificaties van de vloerverwarming als die van de vloer zorgvuldig te overwegen. Een nauwe samenwerking met vakmensen kan zorgen voor een harmonieuze integratie van deze twee elementen, resulterend in een zowel stijlvolle als functionele leefruimte.

Liever thuis advies op maat?

Trends En Innovaties

De laatste jaren zien we trends zoals het gebruik van gerecyclede of duurzaam geproduceerde materialen, waardoor de walvisgraat vloer een meer milieuvriendelijke keuze wordt. Bovendien maken moderne afwerkingstechnieken zoals UV-lakken en oliebehandelingen het gemakkelijker om de vloer te onderhouden zonder aan schoonheid in te boeten.

Toekomst Perspectieven

De walvisgraat vloer blijft een icoon van elegantie en luxe. Met moderne technologieën en materialen is het nu mogelijk om dit klassieke ontwerp toegankelijker en duurzamer te maken. Hoewel het een aanzienlijke investering kan vereisen, zowel in termen van kosten als onderhoud, blijft het een keuze die de esthetische en financiële waarde van een ruimte aanzienlijk kan verhogen.

Kom Langs Voor Een Adviesgesprek

Geïnteresseerd in een walvisgraat voor jouw woning? Kom langs in de showroom om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde Vragen

Wat is een walvisgraat?

Een walvisgraat vloer is een type houten vloer waarbij de planken in een kenmerkend V-patroon zijn gelegd, door de brede planken lijkt de structuur op een walvisskelet.

Wat is het verschil tussen de walvisgraat en visgraat?

Beide patronen lijken op elkaar, maar de walvisgraat planken zijn over het algemeen breder en worden in een meer parallelle en minder gebroken V-vorm gelegd.

Waarom zou ik kiezen voor een walvisgraat?

Naast de esthetische aantrekkingskracht zijn deze vloeren ook zeer duurzaam en kunnen ze de waarde van een woning verhogen. Door de brede planken zorgen ze voor rust en een moderne uitstraling.

Zijn walvisgraat vloeren milieuvriendelijk?

Dit hangt af van het gebruikte materiaal. Vandaag de dag zijn er duurzaam geproduceerde houtopties en andere milieuvriendelijke materialen beschikbaar. Let op niet ieder vloertype is duurzaam.

Is een walvisgraat geschikt voor vloerverwarming?

Ja, veel moderne walvisgraat vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar het is belangrijk dit van tevoren te controleren bij de fabrikant.