Wil je advies ontvangen over een nieuwe houten vloer? Dit kan tijdens een videobelafspraak. Wij kunnen tijdens een videogesprek kleurenvoorbeelden laten zien, vragen beantwoorden en aan de hand van informatie over jouw woning een advies opstellen en direct naar je toe sturen. De komende weken blijven we elke dag met ons team van eigen vloerenleggers de vloeren leveren en leggen, zodat jouw verbouwplanning of verhuizing geen vertraging hoeft op te lopen. Ook in deze tijd zetten we ons volledig in om jouw huis, jouw thuis te maken. Maak een videobelafspraak via de link hieronder of neem contact met ons op maandag-vrijdag tussen 10.00-18.00 en zaterdag tussen 10.00 - 17.00 op 0172-477355 of info@uipkes.nl. Wil je liever naar de showroom komen? Plan alvast een showroomafspraak in voor eind januari en wees de drukte voor!
EEN HOUTEN VLOER IS GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING
Eén van de vragen in onze showroom is of vloerverwarming wel goed te combineren is met een houten vloer. Sommige mensen weten niet dat dit juist heel goed mogelijk is! Maar wel met de juiste houtproducten en vertrouwd vakmanschap. Houten vloeren op vloerverwarming leggen is onze specialiteit! We hebben jarenlang ervaring met het zorgvuldig leggen van houten vloer op verschillende soorten vloerverwarming en ondervloeren. Alle kleuren en combinaties zijn mogelijk. Bovendien leveren wij de houten vloer op vloerverwarming met 5 jaar CBW garantie.
"Een houten vloer op vloerverwarming is al jarenlang een warme combinatie"
Veelgestelde vragen over vloerverwarming en houten vloeren
- Is het mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te plaatsen?
Zeker! Wij hebben hier jarenlang ervaring mee. Lamelparket is het type houten vloer dat je op vloerverwarming kunt te leggen. Wel belangrijk: dat er eenmalig een opstookprotocol wordt uitgevoerd tijdens de bouw. Zo wordt de werkvloer en later de lamelparketvloer stapsgewijs opgewarmd. Deze houten vloer is geschikt voor een combinatie met uiteenlopende typen vloerverwarming, waaronder: droogbouwsystemen, ingefreesde vloeren, systemen in combinatie met warmtepomp, stadsverwarming of infrarood verwarming. Dit kan zowel bij vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming. We komen al deze typen vloerverwarming dagelijks tegen en hebben hier al jaren goede ervaringen mee.
- Welke houten vloeren kun je gebruiken voor een combinatie met vloerverwarming?
Alle houten vloeren van Uipkes zijn geschikt voor vloerverwarming. We werken sinds 2003 met deze vloeren op vloerverwarming. In de praktijk passen we planken toe tot wel 40 cm breed en 6 m lang in grote oppervlaktes. Het meest toegepaste product is Vincent ( Rc 0,088 kW per m2), die verkrijgbaar is tot breedtes van 28 cm. De meest toegepaste houtsoort op vloerverwarming is eikenhout. Floortje is een plankenvloer met een lagere weerstand Rc 0,070 kW per m2 en is verkrijgbaar tot 22 cm breed.
We hebben veel ervaring in grote projecten voor corporate klanten met een uitgebreid programma van eisen. Voor particulieren werken we op dezelfde manier met dezelfde kwaliteit voorbereiding, houtproducten en ervaren vloerenleggers die al 15 jaar onze houten vloeren op vloerverwarming plaatsen.
- Hoe werkt het plaatsen van een houten vloer op vloerverwarming in de praktijk?
Vloerverwarming wordt in het algemeen toegepast omdat er een lagere watertemperatuur nodig is dan bij traditionele radiatoren. De hoeveelheid energie die nodig is om water steeds warmer te maken neemt bijna onevenredig toe. Daarom worden alle nieuwbouwhuizen in Nederland voorzien van vloerverwarming: je hebt veel minder energie nodig om de woning te verwarmen. De thermostaat wordt op een vaste temperatuur ingesteld en blijft zo staan totdat het in het voorjaar weer warmer wordt. De thermostaat heeft in deze periode geen functie en zal de vloerverwarming ook niet meer verwarmen. In het najaar is dit precies andersom, wanneer de temperatuur langzaam kouder wordt, dan zal de thermostaat langzaam weer gaan verwarmen. We leven in een mild zeeklimaat zonder enorme temperatuurschommelingen, waardoor vloerverwarming een uitstekende oplossing is.
- Hoe zit het met de zogenaamde 'werking van hout'?
Het hout wordt speciaal gedroogd voordat het wordt toegepast op vloerverwarming. Het hout wordt vervolgens op watervast plaatmateriaal verlijmd, dat is opgebouwd uit kruislings verlijmde delen die volledig met lijm op de ondervloer vastgeplakt zijn. De eventuele werking is hierdoor nauwelijk zichtbaar. De werking is er wel, maar minimaal.
Als je goed kijkt op de foto's van Uipkes zie je een aantal vloeren waar geen plinten worden toegepast en waarbij de vloer op vloerverwarming is gelegd. De vloeren zijn zonder tussenruimte strak tegen muren en kozijnen gezaagd. De werking van ons hout op vloerverwarming is dus zo minimaal dat dit mogelijk is en geen tussenruimte hoeft open te laten. Dit was vroeger met massief houten vloeren wel nodig.
- Welke legpatronen kun je toepassen op vloerverwarming?
Naast het traditionele planken legpatroon, kun je ook een Hongaarse punt, Versailles en visgraat vloer eenvoudig toepassen op vloerverwarming. Alleen een kopshout vloer kun je niet combineren met vloerverwarming omdat de weerstand (Rc) van dit type houten vloer te groot is.
![]() |
![]() |
Planken vloer | Visgraat vloer |
![]() |
![]() |
Hongaarse Punt | Versailles Vloer |
- Waar is het rendement van vloerverwarming van afhankelijk?
Dit is afhankelijk van de houtsoort en dan met name de hardheid, weerstand en stabiliteit. De dikte van de houten vloer, die 12-16-21 mm zal zijn, is hierbij ook van belang. Uipkes heeft 'Floortje' 9 mm watervast verlijmde berkenmultiplex met 3 mm eiken hout Rc 0,070 kW per m2, 'Vincent' 12 mm plus 4 mm eiken hout Rc 0,088 kW per m2, 'Robin' 15 mm plus 6 mm eiken hout Rc 0,12 kW per m2 in haar assortiment. Afhankelijk van de dikte van de voer, de isolatie van de woning, het type vloerverwarmingsinstallatie, de afstand van de leidingen en of je kiest voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming passeer je een keuze. Voor meer gedetailleerde informatie en advies over het rendement van vloerverwarming onder een houten vloer voor jouw woonsituatie, kun je altijd een afspraak in onze inspirerende showroom maken!
- Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik en onderhoud van een houten vloer die op vloerverwarming geplaatst is?
Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.
Na de oplevering van jouw prachtige houten vloer krijg je van ons een hygrometer cadeau. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de woning meten. De hygrometer plaats je op ooghoogte aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Zo kun je goed zien of het luchtvochtpercentage stabiel blijft. In een vorstperiode kan dit percentage bijvoorbeeld onder de 40% zakken. Je kunt dit compenseren door een luchtbevochtiger te gebruiken en zo voorkomen dat de vloerdelen gaan krimpen. Zo heb je gegarandeerd vele jaren lang plezier van jouw houten vloer.
Tenslotte is het goed om de vloer regelmatig te stoffen, stofzuigen en/of dweilen. Wij leveren de vloer met middelen om je houten vloer perfect te onderhouden en zo de levensduur te verlengen. Dit beschermt bovendien de afwerking van een houten vloer.
Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden ze graag voor je!
Waarom kiezen voor een houten vloer met vloerverwarming?
Lamelparket met vloerverwarming heeft vele voordelen. Op basis van onze kennis, ervaringen en de vragen van onze klanten geven we hier graag een overzicht van de voordelen, mogelijkheden en specifieke zaken waar je op moet letten bij installatie en onderhoud van een houten vloer op vloerverwarming. Dus overweeg je om vloerverwarming onder je houten vloer aan te leggen? Neem dan even rustig de tijd om onderstaande te lezen.

ULTIEM COMFORT EN ESTHETIEK
Vloerverwarming onder een houten vloer zorgt werkelijk voor ultiem wooncomfort. Niets voelt zo prettig en verwarmend aan als warm hout onder je blote voeten, zeker in de wintermaanden. Klanten kiezen regelmatig voor vloerverwarming als hoofdverwarming. De warmte wordt namelijk gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. Bij radiatoren is er vaak sprake van koude hoeken of temperatuurschommelingen binnen dezelfde ruimte. Ook staan radiatoren in de ruimte natuurlijk een stuk minder esthetisch. Door de radiatoren te verwijderen zie je bovendien meer van de prachtige houten vloer. Ook geeft het meer mogelijkheden om de ruimte naar jouw smaak in te richten. De houten vloeren zijn natuurlijk in diverse legpatronen beschikbaar.
Wij krijgen in onze showroom veel klanten die al vloerverwarming hebben in combinatie met een vloer van natuursteen. Ze vragen ons of het mogelijk is om een houten vloer over hun stenen vloer aan te brengen en zo te zorgen voor een ‘warmer karakter’. Het leuke is dat dit vaak mogelijk is zonder dat de stenen vloer verwijdert hoeft te worden. Lekker gemakkelijk en kostenbesparend voor de klant!

KOSTENBESPARING EN DUURZAAMHEID
Hoewel je bij het aanleggen van vloerverwarming in eerste instantie zult denken aan een investering, levert het uiteindelijk juist financiële voordelen op. De aanvoertemperatuur bij vloerverwarming is bijvoorbeeld lager dan bij het gebruik van radiatoren. Bij radiatoren moet het water eerst tot een hoge temperatuur verwarmd worden voordat het door de radiatoren kan stromen. Bij de vloerverwarming kan dit met veel lagere temperaturen. Ook geeft de vloerverwarming bij lagere temperaturen al een voldoende behaaglijke temperatuur dan bij radiatoren het geval is.
Op termijn scheelt dit echt flink in de kosten. Je kunt dit, afhankelijk van het type vloerverwarming, ook heel mooi combineren met duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Van alle typen vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming, zoals natuursteen, laminaat en PVC, is hout uit goed beheerde bossen het meest duurzaam van allemaal.

JOUW OPTIMALE GEZONDHEID
Misschien iets waar je niet direct aan denkt, maar vloerverwarming is een uitkomst voor mensen die gevoelig zijn voor stof en/of kwetsbare longen en allergieën hebben. Een houten vloer op vloerverwarming is heel eenvoudig te onderhouden door het te stofzuigen en dweilen. Stof kan zich niet makkelijk ophopen, iets wat bij moeilijk schoon te maken radiatoren wel het geval is. De kans op schimmelvorming in huis is ook een stuk kleiner, omdat vloerverwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis. Schimmels hebben juist een hoge luchtvochtigheid nodig om te kunnen groeien.
Houten vloer en vloerverwarming ervaringen
Hieronder kun je een aantal ervaringen lezen van onze klanten die een Uipkes houten vloer op vloerverwarming hebben.
Mevrouw Kwist uit Den Haag
"Vloerverwarming en een houten vloer bleek toch mogelijk te zijn. Wij genieten nog dagelijks van onze mooie vloer en regelmatig van de vloerverwarming. Wat ons het meest verrast is dat de vloer met ons meegroeit. De vloer leeft en veranderd, een prachtig gevoel om mee te leven, een natuurlijk houten vloer."
lees de volledige referentie
Familie Schneider uit Rotterdam
"Door hun goede adviezen hebben we een hele mooie bijzondere eiken vloer gekozen. Een vloer die opvalt, maar niet overheerst. Deze past precies bij ons en ons interieur. De vloer is schitterend en door Uipkes ook zeer proffesioneel geplaatst met het hoge afwerkingsniveau waar zij zich zeker in onderscheiden. Ook beleving van de vloer met de vloerverwarming is zeer prettig."
lees de volledige referentie
Familie van den Toorn uit Rotterdam
"Zo'n 15 jaar geleden hebben wij onze eerste houten vloer bij Uipkes gekocht. Doordat het contact met Uipkes zeer plezierig was, hebben wij onlangs onze 2e vloer gekocht voor een nieuw appartement. Er werd o.a. gekeken welke vloer er bij je behoeftes past. Wij hebben beide vloeren na een leginstructie van Uipkes zelf in ons eigen tempo kunnen leggen. Onze laatste vloer is op vloerverwarming gelegd en dit bevalt uitstekend."
lees de volledige referentie
Meer weten?
Kortom er zijn vele goede redenen om voor vloerverwarming te kiezen in combinatie met je houten vloer. Heb je meer vragen over de mogelijkheden voor jouw woonsituatie? Wil je meer weten over onze producten en diensten? Bestel ons gratis houten vloeren magazine, vraag binnen 2 minuten een online offerte aan of kom gezellig langs in één van onze inspirerende showrooms voor een vrijblijvend advies!
Uitleg over technieken
De razendsnelle ontwikkelingen in de wondere wereld van techniek zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. De overheid stimuleert zelfs het aanleggen van vloerverwarming in nieuw gebouwde woningen. Je kunt kiezen voor vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming. Wij passen de vloer hier uiteraard op aan. Uipkes Vloeren is een ware specialist op dit gebied en gebruikt, voor het hoogste rendement, een gelaagde eiken vloer genaamd ‘Vincent’. Deze houten vloer heeft een weerstand (Rc) van 0,088, en dat is absoluut laag te noemen.
VLOERVERWARMING ALS HOOFDVERWARMING
Als je vloerverwarming inzet als hoofdverwarming adviseren we lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken met een eikenhouten toplaag, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van jouw vloerverwarming.
De verlijmde methode met de gelaagde plank ‘Vincent’ zorgt voor het hoogste rendement. Lamelparket heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Kortom: het ligt werkelijk zo stevig als een huis!
De lagere stookkosten zijn een groot voordeel van vloerverwarming als hoofdverwarming. Bovendien wordt het lichaam direct verwarmd door de vloerverwarming, in plaats van via de omgeving zoals bij radiatoren.
Een houten vloer met vloerverwarming als hoofdverwarming wordt daarnaast vaak gekozen om esthetische redenen. Radiatoren en leidingen kunnen verwijderd worden en dat geeft de ruimte direct een mooie ruime ‘look and feel’.
VLOERVERWARMING ALS BIJVERWARMING
Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming in combinatie met radiatoren. Iets wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn er veel minder temperatuurschommelingen in de ruimte, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. De vloer wordt er blij van als de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage geleidelijk zijn. Het duurt iets langer voordat de ruimte is opgewarmd bij vloerverwarming als hoofdverwarming, bij de combinatie bijverwarming en radiatoren is dit duidelijk niet het geval.
Eenmalige voorbereiding van de werkvloer
Je hoeft het stookprotocol maar één keer uit te voeren voordat de houten vloer wordt gelegd. Dit protocol helpt je om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen voor het leggen van jouw nieuwe vloer. Het is belangrijk om het vochtpercentage in de werkvloer te controleren (zandcement maximaal 2.0% en anhydriet maximaal 0,5%). Dit doen we dan ook voor je, voordat we de houten vloer gaan leggen.
Uipkes Houten Vloeren voert altijd een voorinspectie uit voordat we de vloer leggen. We meten dan bijvoorbeeld het vochtpercentage van de ondervloer. Zo kun je zorgeloos genieten van de houten vloer met vloerverwarming! Wij leggen en leveren onze houten vloeren altijd met vijf jaar CBW garantie.
STOOKPROTOCOL
Het stookprotocol helpt je om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen. Zo heb je gegarandeerd vele jaren plezier van jouw prachtige houten vloer.
EENMALIGE VOORBEREIDING VAN DE WERKVLOER
Het stookprotocol kost ongeveer 14 dagen.
- Dag 1: verwarm de werkvloer met een watertemperatuur van 20 °C. Verhoog vervolgens per 24 uur de watertemperatuur met 5 °C per uur. Daarbij mag de instroomtemperatuur uiteindelijk niet hoger worden dan 45 °C.
- De maximale temperatuur hou je minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte aan. Dus bij een afwerkvloer van 3cm dik, gedurende 3 dagen.
- Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.
TIJDENS EN NA HET LEGGEN VAN DE VLOER
- Tijdens het leggen moet de werkvloer ongeveer 15-18 °C zijn (watertemperatuur 20 °C). En blijf deze temperatuur nog minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer aanhouden.
- Voer de temperatuur vervolgens langzaam op, 2 °C per dag, tot een maximum van 45 °C van de water instroom temperatuur.
- Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en aan het eind van het stookseizoen noodzakelijk. Creëer hierbij weinig verschil tussen de dag- en de nachttemperatuur voor het beste resultaat.
Natuurlijk leggen we het allemaal nog een keer rustig uit als je een vloer hebt aangeschaft.

Al jarenlang een vertrouwde combinatie!
Door deze jarenlange ervaring, ons vakmanschap en passie en liefde voor hout kun je zonder zorgen door ons een prachtige houten vloer op vloerverwarming laten leggen. De houten vloeren van Uipkes worden altijd op maat gemaakt en gelegd volgens jouw persoonlijke wensen. Natuurlijk komen we een uitgebreide voorinspectie doen en geven we je alle informatie die je nodig hebt. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw woonsituatie. We geven je graag persoonlijk advies in één van onze showrooms te Alphen aan den Rijn, Amsterdam of Naarden-Vesting.