Vloerverwarming is een genot en een verwarmende ervaring, zeker in combinatie met het natuurlijke gevoel van hout. Gelukkig gaan houten vloeren en vloerverwarming al jaren goed samen!

Is een houten vloer geschikt voor vloerverwarming?

Een houten vloer op vloerverwarming is al jarenlang een warme combinatie!

Eén van de meest gestelde vragen over houten vloeren is of deze wel goed te combineren zijn met vloerverwarming. Houten vloeren zijn juist heel geschikt om op vloerverwarming te leggen, maar wel met de juiste houtproducten en vertrouwd vakmanschap. Vloerverwarming kun je combineren met lamelparket van bijvoorbeeld eikenhout, omdat deze gelaagde vloer een lage weerstand heeft en de warmte makkelijk naar de oppervlakte kan komen. De watervaste onderlagen van de gelaagde vloer bestaan uit kruislings verlijmde delen en het hout wordt speciaal gedroogd voordat het wordt toegepast op vloerverwarming. Zo is de houten vloer goed bestand tegen temperatuurschommelingen en is de werking van hout minimaal.

Houten vloeren op vloerverwarming leggen is de specialiteit van Uipkes! We hebben jarenlang ervaring met het zorgvuldig leggen van een houten vloer op verschillende soorten vloerverwarming en ondervloeren. Alle kleuren en combinaties zijn mogelijk. Bovendien leveren wij de houten vloer op vloerverwarming met 5 jaar CBW garantie.

Wij verzorgen het gehele traject; van de vloerverwarming leveren, aanleggen en aansluiten op de warmtebron tot het installeren van de ondervloer en houten vloer.

 

 

 

Vloerverwarming en vloerkoeling

 

In steeds meer woningen worden systemen geïnstalleerd voor zowel verwarmen als koelen, zoals bij bijvoorbeeld een vloerverwarmngssysteem aangestuurd door een warmwaterpomp. In verband met vloerkoeling systemen is het voor de koeling van belang dat het systeem is uitgerust met een dauwpunt beveiliging. Dit zorgt ervoor dat inwendige condensatie wordt voorkomen.

Rendement van vloerverwarming en hout

Hout is een grotere isolator. Hout wordt trager warm in vergelijking met andere vloertypen, zoals plavuizen. Maar hierdoor koelt het hout ook langzamer af en blijft de houten vloer langer warmte afgeven. Dit betekent dat je vloerverwarming op een houten vloer anders zult gebruiken dan op plavuizen. Het advies is dan ook om een constante thermostaat temperatuur aan te houden. 

Een houten vloer op vloerverwarming zorgt op deze manier voor een constante temperatuur in de woning en een comfortabel leefklimaat.

De meeste mensen een zo hoog mogelijk rendement behalen uit hun vloerverwarming, om energiekosten te minimaliseren. Hoe hoger het rendement, des te minder stookkosten. Daarom adviseren we om de houten vloer, indien mogelijk, rechtstreeks te verlijmen op de dekvloer. Als de vloer rechtstreeks verlijmd wordt, straalt de warmte direct door de plank, waardoor het rendement hoger wordt. Bij een zwevend geplaatste vloer, creëer je extra weerstand door de luchtlagen die onder de houten vloer zitten, waardoor het rendement minder is. 

Visgraat vloer in stijlvolle woning op vloerverwarming

Veelgestelde vragen over vloerverwarming en houten vloeren

  • Is het mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te plaatsen?
    Zeker! Wij hebben hier jarenlang ervaring mee. Lamelparket is het type houten vloer dat je op vloerverwarming kunt te leggen. Wel belangrijk: dat er eenmalig een opstookprotocol wordt uitgevoerd tijdens de bouw. Zo wordt de werkvloer en later de lamelparketvloer stapsgewijs opgewarmd. Deze houten vloer is geschikt voor een combinatie met uiteenlopende typen vloerverwarming, waaronder: droogbouwsystemen, ingefreesde vloeren, systemen in combinatie met warmtepomp, stadsverwarming of infrarood verwarming. Dit kan zowel bij vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming. We komen al deze typen vloerverwarming dagelijks tegen en hebben hier al jaren goede ervaringen mee.

     lamelparket Vincent
  • Welke houten vloeren kun je gebruiken voor een combinatie met vloerverwarming?
    Alle houten vloeren van Uipkes zijn geschikt voor vloerverwarming. We werken sinds 2003 met deze vloeren op vloerverwarming. In de praktijk passen we planken toe tot wel 40 cm breed en 6 m lang in grote oppervlaktes. Het meest toegepaste product is Vincent ( Rc 0,088 kW per m2), die verkrijgbaar is tot breedtes van 28 cm. De meest toegepaste houtsoort op vloerverwarming is eikenhout. Floortje is een plankenvloer met een lagere weerstand Rc 0,070 kW per m2 en is verkrijgbaar tot 22 cm breed.

    We hebben veel ervaring in grote projecten voor corporate klanten met een uitgebreid programma van eisen. Voor particulieren werken we op dezelfde manier met dezelfde kwaliteit voorbereiding, houtproducten en ervaren vloerenleggers die al 15 jaar onze houten vloeren op vloerverwarming plaatsen.
     
  • Hoe werkt het plaatsen van een houten vloer op vloerverwarming in de praktijk?
    Vloerverwarming wordt in het algemeen toegepast omdat er een lagere watertemperatuur nodig is dan bij traditionele radiatoren. De hoeveelheid energie die nodig is om water steeds warmer te maken neemt bijna onevenredig toe. Daarom worden alle nieuwbouwhuizen in Nederland voorzien van vloerverwarming: je hebt veel minder energie nodig om de woning te verwarmen. De thermostaat wordt op een vaste temperatuur ingesteld en blijft zo staan totdat het in het voorjaar weer warmer wordt. De thermostaat heeft in deze periode geen functie en zal de vloerverwarming ook niet meer verwarmen. In het najaar is dit precies andersom, wanneer de temperatuur langzaam kouder wordt, dan zal de thermostaat langzaam weer gaan verwarmen. We leven in een mild zeeklimaat zonder enorme temperatuurschommelingen, waardoor vloerverwarming een uitstekende oplossing is.
     
  • Hoe zit het met de zogenaamde 'werking van hout'?
    Het hout wordt speciaal gedroogd voordat het wordt toegepast op vloerverwarming. Het hout wordt vervolgens op watervast plaatmateriaal verlijmd, dat is opgebouwd uit kruislings verlijmde delen die volledig met lijm op de ondervloer vastgeplakt zijn. De eventuele werking is hierdoor nauwelijk zichtbaar. De werking is er wel, maar minimaal.

    Als je goed kijkt op de foto's van Uipkes zie je een aantal vloeren waar geen plinten worden toegepast en waarbij de vloer op vloerverwarming is gelegd. De vloeren zijn zonder tussenruimte strak tegen muren en kozijnen gezaagd. De werking van ons hout op vloerverwarming is dus zo minimaal dat dit mogelijk is en geen tussenruimte hoeft open te laten. Dit was vroeger met massief houten vloeren wel nodig. 
  • Welke legpatronen kun je toepassen op vloerverwarming?

    Naast het traditionele planken legpatroon, kun je ook een Hongaarse punt of visgraat vloer eenvoudig toepassen op vloerverwarming. In totaal kan Uipkes Houten Vloeren 17 patronen toepassen op vloerverwarming.

 

Planken vloer Visgraat vloer Hongaarse punt
Planken vloer Visgraat vloer Hongaarse Punt

 

  • Waar is het rendement van vloerverwarming van afhankelijk?
    Dit is afhankelijk van de houtsoort en dan met name de hardheid, weerstand en stabiliteit. De dikte van de houten vloer, die 12-16-21 mm zal zijn, is hierbij ook van belang. Uipkes heeft 'Floortje' 9 mm watervast verlijmde berkenmultiplex met 3 mm eiken hout Rc 0,070 kW per m2, 'Vincent' 12 mm plus 4 mm eiken hout Rc 0,088 kW per m2, 'Robin' 15 mm plus 6 mm eiken hout Rc 0,12 kW per m2 in haar assortiment. Afhankelijk van de dikte van de voer, de isolatie van de woning, het type vloerverwarmingsinstallatie, de afstand van de leidingen en of je kiest voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming passeer je een keuze.  Voor meer gedetailleerde informatie en advies over het rendement van vloerverwarming onder een houten vloer voor jouw woonsituatie, kun je altijd een afspraak in onze inspirerende showroom maken!
     
  • Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik en onderhoud van een houten vloer die op vloerverwarming geplaatst is?
    Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

    Na de oplevering van jouw prachtige houten vloer krijg je van ons een hygrometer cadeau. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de woning meten. De hygrometer plaats je op ooghoogte aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Zo kun je goed zien of het luchtvochtpercentage stabiel blijft. In een vorstperiode kan dit percentage bijvoorbeeld onder de 40% zakken. Je kunt dit compenseren door een luchtbevochtiger te gebruiken en zo voorkomen dat de vloerdelen gaan krimpen. Zo heb je gegarandeerd vele jaren lang plezier van jouw houten vloer.

    Tenslotte is het goed om de vloer regelmatig te stoffen, stofzuigen en/of dweilen. Wij leveren de vloer met middelen om je houten vloer perfect te onderhouden en zo de levensduur te verlengen. Dit beschermt bovendien de afwerking van een houten vloer. 

    Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op en we beantwoorden ze graag voor je!
Vloerverwarming en houten vloeren zijn al jaren een warme combinatie

Waarom kiezen voor een houten vloer met vloerverwarming?

Een houten vloer met vloerverwarming is een investering in je huis en woonplezier

Lamelparket met vloerverwarming heeft vele voordelen. Op basis van onze kennis, ervaringen en de vragen van onze klanten geven we hier graag een overzicht van de voordelen, mogelijkheden en specifieke zaken waar je op moet letten bij installatie en onderhoud van een houten vloer op vloerverwarming. Dus overweeg je om vloerverwarming onder je houten vloer aan te leggen? Neem dan even rustig de tijd om onderstaande te lezen.

Ultiem comfort en esthetiek

Vloerverwarming onder een houten vloer zorgt werkelijk voor ultiem wooncomfort. Niets voelt zo prettig en verwarmend aan als warm hout onder je blote voeten, zeker in de wintermaanden. Klanten kiezen regelmatig voor vloerverwarming als hoofdverwarming. De warmte wordt namelijk gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. Bij radiatoren is er vaak sprake van koude hoeken of temperatuurschommelingen binnen dezelfde ruimte. Ook staan radiatoren in de ruimte een stuk minder esthetisch. Door de radiatoren te verwijderen zie je bovendien meer van de prachtige houten vloer en geeft het meer mogelijkheden om de ruimte naar jouw smaak in te richten. De houten vloeren zijn in diverse legpatronen beschikbaar.

Wij krijgen in onze showroom veel klanten die al vloerverwarming hebben in combinatie met een vloer van natuursteen. Ze vragen ons of het mogelijk is om een houten vloer over hun stenen vloer aan te brengen en zo te zorgen voor een ‘warmer karakter’. Het leuke is dat dit vaak mogelijk is zonder dat de stenen vloer verwijdert hoeft te worden. Lekker gemakkelijk en kostenbesparend voor de klant!

Kostenbesparing en duurzaamheid

Hoewel je bij het aanleggen van vloerverwarming in eerste instantie zult denken aan een investering, levert het uiteindelijk juist financiële voordelen op. De aanvoertemperatuur bij vloerverwarming is bijvoorbeeld lager dan bij het gebruik van radiatoren. Bij radiatoren moet het water eerst tot een hoge temperatuur verwarmd worden voordat het door de radiatoren kan stromen. Bij de vloerverwarming kan dit met veel lagere temperaturen. Ook geeft de vloerverwarming bij lagere temperaturen al een voldoende behaaglijke temperatuur dan bij radiatoren het geval is.

Op termijn scheelt dit echt flink in de kosten. Je kunt dit, afhankelijk van het type vloerverwarming, ook heel mooi combineren met duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Van alle typen vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming, zoals natuursteen, laminaat en PVC, is hout uit goed beheerde bossen het meest duurzaam van allemaal.

Vloerverwarming en gezondheid

Misschien iets waar je niet direct aan denkt, maar vloerverwarming is een uitkomst voor mensen die gevoelig zijn voor stof en/of kwetsbare longen en allergieën hebben. Een houten vloer op vloerverwarming is heel eenvoudig te onderhouden door het te stofzuigen en dweilen. Stof kan zich niet makkelijk ophopen, iets wat bij moeilijk schoon te maken radiatoren wel het geval is. De kans op schimmelvorming in huis is ook een stuk kleiner, omdat vloerverwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis. Schimmels hebben juist een hoge luchtvochtigheid nodig om te kunnen groeien.

Donkere visgraat vloeren gaan al jaren samen in combinatie met vloerverwarming
Eiken parketvloer met het planken patroon. Deze vloer is op vloerverwarming gelegd. Daardoor zijn de radiatoren niet meer nodig.
Lichtbruine eiken vloer in de slaapkamer met elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming aanleggen

Uipkes kan als full service houten vloeren specialist het hele traject verzorgen: van het verwijderen van de ‘oude’ vloer, het installeren van een nieuwe zandcement dekvloer, het aanleggen van de vloerverwarming en het plaatsen van de mooie nieuwe houten vloer. 
 
Het voordeel hiervan is dat wij jou compleet ontzorgen en de organisatie voor het aanleggen van vloerverwarming en het plaatsen van de houten vloer kunnen verzorgen. Vanaf het verwijderen van de bestaande vloer tot het moment dat de meubelstukken weer terug geplaatst kunnen worden op de nieuwe houten vloer. 

Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden

Voor alle werkzaamheden heb je één aanspreekpunt en de planning van het aanleggen van vloerverwarming en de installatie van de houten vloer kunnen hierdoor ook beter op elkaar afgestemd worden, wat belangrijk is als je met een verbouwing bezig bent.
 
Belangrijk om te weten: het aanleggen van vloerverwarming biedt Uipkes ook als losse dienst aan.

Hoe lang duurt vloerverwarming aanleggen en de houten vloer plaatsen?

Op basis van 50m2 zou een complete verzorging van alle werkzaamheden, vanaf verwijderen bestaande vloer tot en met het opleveren van de nieuwe houten vloer, een doorlooptijd van ca. 7-21 dagen hebben (mits voorbereidende werkzaamheden zijn gedaan). Je kan hierin de volgende verdeling aanhouden:
 

  • Verwijderen en afvoeren van de bestaande vloer, het plaatsen van de Fermacell / Estrich / Knauf / Gipsvezelplaten ondervloer en kant randen; ca. 1 dag.
  • Het infrezen van de vloerverwarming, het plaatsen van de leidingen, het ophangen van het verdeelstation, aansluiten van de leidingen aan het verdeelstation en afsmeren van de leidingen, ca. 1 dag. (als alle overige voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd)
  • Doorlopen van het opstartprotocol: 10-14 dagen
  • Het plaatsen van een nieuwe houten vloer, inclusief kleurafwerking: ca. 3 dagen.
  • Drogen van de kleurbehandeling: ca. 2 dagen.

Wat zijn de opties voor vloerverwarming laten aanleggen?

Vloerverwarming kunnen we frezen in een bestaande dekvloer of we kunnen een nieuwe zandcement dekvloer storten met geïntegreerde vloerverwarming. Bij het frezen van vloerverwarming worden sleuven aangebracht in de dekvloer en daarin worden de verwarmingsbuizen geplaatst. Uipkes kan:

 

Hoeveel kost een houten vloer op vloerverwarming?

Heb je vloerverwarming in huis en wil je weten wat de kosten zijn om hier een houten vloer op te laten leggen? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van houten vloeren op vloerverwarming in diverse legpatronen en de prijs per m2 inclusief leggen, lijm, ondervloer en BTW. Er zijn diverse vloerverwarmingssystemen die gecombineerd kunnen worden met onze houten vloeren.

Heb je nog geen vloerverwarming in huis, dan kunnen wij ook vloerverwarming voor je aanleggen. Kom langs in één van onze showrooms voor informatie en advies op maat.

Heb je interesse in één van de houten vloeren op vloerverwarming op basis van onderstaande foto's? Klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Je krijgt dan direct een vrijblijvende offerte met alle kosten per e-mail toegestuurd voor jouw woonsituatie. Lees meer informatie over een houten vloer kopen of bekijk alle vloeren foto's.

De m2 prijzen van houten vloeren zijn afhankelijk van de kleurafwerking, het legpatroon, plankbreedte en -dikte.

Brede houten vloer Den Haag - Eenhoorn Wit - €170.00 per m2

Visgraat Parket Amsterdam - Koning Zwart - €191.00 per m2

Hongaarse punt op vloerverwarming - Mistgrijs - €199.00 per m2

Eiken planken vloer huis Blaricum - Bison Bruin - €130.00 per m2

Wit eiken visgraat vloer Utrecht - Fris Wit - €209.00 per m2

Hongaarse punt vloer Den Haag - Koraal Wit - €199.00 per m2

Frans eiken vloer Wassenaar - Cappuccino - €146.00 per m2

Lichte visgraat Alphen aan den Rijn - Van Gogh Wit - €198.00 per m2

Hongaarse punt woonkamer Utrecht - Champagne - €199.00 per m2

Houten vloer in kunstzinnig huis Bussum - Melk Wit - €146.00 per m2

Zwarte visgraat vloer Utrecht - Krijtbord Zwart - €191.00 per m2

Visgraat vloer met band Rotterdam - Van Gogh Wit - €194.00 per m2

Moderne houten vloer in Amsterdam - IJzergrijs - €170.00 per m2

Planken vloer Rotterdam - Helder Wit - €130.00 per m2

Moderne eikenhouten vloer op vloerverwarming

Houten vloer en vloerverwarming ervaringen

Hieronder kun je een aantal ervaringen lezen van onze klanten die een Uipkes houten vloer op vloerverwarming hebben.

Mevrouw Kwist uit Den Haag

"Vloerverwarming en een houten vloer bleek toch mogelijk te zijn. Wij genieten nog dagelijks van onze mooie vloer en regelmatig van de vloerverwarming. Wat ons het meest verrast is dat de vloer met ons meegroeit. De vloer leeft en veranderd, een prachtig gevoel om mee te leven, een natuurlijk houten vloer."
lees de volledige referentie

Familie Schneider uit Rotterdam

"Door hun goede adviezen hebben we een hele mooie bijzondere eiken vloer gekozen. Een vloer die opvalt, maar niet overheerst. Deze past precies bij ons en ons interieur. De vloer is schitterend en door Uipkes ook zeer proffesioneel geplaatst met het hoge afwerkingsniveau waar zij zich zeker in onderscheiden. Ook beleving van de vloer met de vloerverwarming is zeer prettig."
lees de volledige referentie

Familie van den Toorn uit Rotterdam

"Zo'n 15 jaar geleden hebben wij onze eerste houten vloer bij Uipkes gekocht. Doordat het contact met Uipkes zeer plezierig was, hebben wij onlangs onze 2e vloer gekocht voor een nieuw appartement. Er werd o.a. gekeken welke vloer er bij je behoeftes past. Wij hebben beide vloeren na een leginstructie van Uipkes zelf in ons eigen tempo kunnen leggen. Onze laatste vloer is op vloerverwarming gelegd en dit bevalt uitstekend."
lees de volledige referentie

Hongaarse punt vloer op vloerverwarming in Delft

Meer weten?

Kortom er zijn vele goede redenen om voor vloerverwarming te kiezen in combinatie met je houten vloer. Heb je meer vragen over de mogelijkheden voor jouw woonsituatie? Wil je meer weten over onze producten en diensten? Bestel ons gratis houten vloeren magazine, vraag binnen 2 minuten een online offerte aan of kom gezellig langs in één van onze inspirerende showrooms voor een vrijblijvend advies!

Witte visgraat houten vloer toegepast op vloerverwarming

Uitleg over vloerverwarming technieken

De razendsnelle ontwikkelingen in de wondere wereld van techniek zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. De overheid stimuleert zelfs het aanleggen van vloerverwarming in nieuwbouwwoningen. Je kunt kiezen voor vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming. Wij passen de vloer hier uiteraard op aan. Uipkes Vloeren is een ware specialist op dit gebied en gebruikt, voor het hoogste rendement, een gelaagde eiken vloer genaamd ‘Vincent’. Deze houten vloer heeft een weerstand (Rc) van 0,088, en dat is absoluut laag te noemen.

VLOERVERWARMING ALS HOOFDVERWARMING

Als je vloerverwarming inzet als hoofdverwarming adviseren we lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken met een eikenhouten toplaag, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van jouw vloerverwarming.

De verlijmde methode met de gelaagde plank ‘Vincent’ zorgt voor het hoogste rendement. Lamelparket heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Kortom: het ligt werkelijk zo stevig als een huis!

De lagere stookkosten zijn een groot voordeel van vloerverwarming als hoofdverwarming. Bovendien wordt het lichaam direct verwarmd door de vloerverwarming, in plaats van via de omgeving zoals bij radiatoren.

Een houten vloer met vloerverwarming als hoofdverwarming wordt daarnaast vaak gekozen om esthetische redenen. Radiatoren en leidingen kunnen verwijderd worden en dat geeft de ruimte direct een mooie ruime ‘look and feel’.

VLOERVERWARMING ALS BIJVERWARMING

Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming in combinatie met radiatoren. Iets wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn er veel minder temperatuurschommelingen in de ruimte, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. De vloer wordt er blij van als de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage geleidelijk zijn. Het duurt iets langer voordat de ruimte is opgewarmd bij vloerverwarming als hoofdverwarming, bij de combinatie bijverwarming en radiatoren is dit duidelijk niet het geval.

Houten planken vloer op vloerverwarming gelegd in de keuken

Aandachtspunten voor vloerverwarming onder een houten vloer

Wanneer je kiest voor een houten vloer op jouw vloerverwarming, zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten om goed rendement te behalen en de houten vloer in topconditie te houden.

Maximale oppervlaktetemperatuur van de dekvloer

De maximale oppervlaktetemperatuur die een dekvloer (dus niet het hout) mag bereiken is 28°C. De oppervlaktetemperatuur van het hout mag namelijk niet boven de 25°C uitkomen.

De ingangstemperatuur van het water dat door de leidingen heen gaat is dus afhankelijk hoe diep de leidingen geplaatst zijn ten opzichte van de dekvloer. 

Bij de vloerverwarmingssystemen waarbij de leidingen dicht bij de oppervlakte van de dekvloer liggen, zoals bij ingefreesde vloerverwarmingssystemen, natbouw systemen die met een dunne vloeibare laag zijn afgewerkt, of droogbouw vloerverwarmingssystemen, moet de ingangstemperatuur dus lager zijn, dan bij een natbouw vloerverwarmingssysteem waarbij de leidingen ca 5-7 cm diep liggen.

Opstookprotocol vloerverwarming

Voordat de houten vloer geïnstalleerd kan worden is het van groot belang om het opstart- / opstookprotocol uit te voeren. Het doel van het opstartprotocol is om de dekvloer te laten ’zetten’, zodat deze geen invloed meer kan hebben op de verlijming van de nieuwe houten vloer. Bijkomend voordeel is dat eventueel restvocht, met het doorlopen van het opstartprotocol verdampt.

Elk vloerverwarmingssysteem heeft zijn eigen manier om het opstartprotocol te doorlopen. Uipkes Houten Vloeren geeft na aanschaf van de vloer een beschrijving over hoe het opstartprotocol doorlopen dient te worden. Informeer altijd bij de installateur hoe je het opstartprotocol bij jouw systeem in gang kan zetten.

Het doorlopen van het opstartprotocol neemt ongeveer 14 dagen in beslag. Zorg tijdens deze procedure voor een goede ventilatie in alle vertrekken, zodat het vrijgekomen vocht goed kan worden afgevoerd. De beste conditie voor een houten vloer is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 55% en 65%.

Je hoeft het opstookprotocol maar één keer uit te voeren voordat de houten vloer wordt gelegd. Dit protocol helpt je om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen voor het leggen van jouw nieuwe vloer. Zo heb je gegarandeerd vele jaren plezier van jouw prachtige houten vloer. Het is belangrijk om het vochtpercentage in de werkvloer te controleren (zandcement maximaal 2.0% en anhydriet maximaal 0,5%). Dit doen we dan ook voor je, voordat we de houten vloer gaan leggen.

Uipkes Houten Vloeren voert altijd een voorinspectie uit voordat we de vloer leggen. We meten dan bijvoorbeeld het vochtpercentage van de ondervloer. Zo kun je zorgeloos genieten van de houten vloer met vloerverwarming! Wij leggen en leveren onze houten vloeren altijd met vijf jaar CBW garantie.

Bruine geleefde planken vloer op vloerverwarming
De hongaarse punt vloer is geschikt om toe te passen op vloerverwarming
De Eikenhouten visgraat vloer is doorgelegd in de keuken. De gehele keuken is voorzien van vloerverwarming.

Eenmalige voorbereiding van de werkvloer

Het stookprotocol duurt ongeveer 14 dagen.

  1. Dag 1: verwarm de werkvloer met een watertemperatuur van 20 °C. Verhoog vervolgens per 24 uur de watertemperatuur met 5 °C per uur. Daarbij mag de instroomtemperatuur uiteindelijk niet hoger worden dan 45 °C.
  2. De maximale temperatuur hou je minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte aan. Dus bij een afwerkvloer van 3cm dik, gedurende 3 dagen.
  3. Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.

TIJDENS EN NA HET LEGGEN VAN DE VLOER

  1. Tijdens het leggen moet de werkvloer ongeveer 15-18 °C zijn (watertemperatuur 20 °C). En blijf deze temperatuur nog minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer aanhouden.
  2. Voer de temperatuur vervolgens langzaam op, 2 °C per dag, tot een maximum van 45 °C van de water instroom temperatuur.
  3. Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en aan het eind van het stookseizoen noodzakelijk. Creëer hierbij weinig verschil tussen de dag- en de nachttemperatuur voor het beste resultaat.

Natuurlijk leggen we het allemaal nog een keer rustig uit als je een vloer hebt aangeschaft.

Relatief luchtvochtpercentage

Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. 

Hout reageert op deze stijging en daling van het relatieve luchtvochtpercentage. De ideale waarde, waarbij hout niet werkt, is tussen de 45% en 65 %. Daalt het onder de 45% dan kan de vloer krimpverschijnselen vertonen (in de breedte). Er kunnen kiertjes ontstaan tussen de vloerdelen. Mocht de luchtvochtigheid te laag zijn en het vloerdeel kan de spanning van het krimpen niet meer in zijn bandbreedte opvangen, kan het voorkomen dat er scheurtjes ontstaan, of dat de toplaag wat schotelt.

Bij een houten vloer levert Uipkes een digitale hygrometer mee. Zo kun je zien of het luchtvocht percentage stabiel blijft. 

In het kort:

  • Maximale oppervlaktetemperatuur mag niet hoger worden dan 28°C.
  • Verplicht doorlopen van het opstartprotocol, duur ca 14 dagen.
  • Relatieve luchtvochtigheid op peil houden
Planken vloer in een kantoorpand. Het gehele kantoor is voorzien van vloerverwarming, waarop de Eikenhouten vloer is gelegd.

Al jarenlang een vertrouwde combinatie!

Door deze jarenlange ervaring, ons vakmanschap en passie en liefde voor hout kun je zonder zorgen door ons een prachtige houten vloer op vloerverwarming laten leggen. De houten vloeren van Uipkes worden altijd op maat gemaakt en gelegd volgens jouw persoonlijke wensen. Uiteraard komen we een uitgebreide voorinspectie doen en geven we je alle informatie die je nodig hebt. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw woonsituatie. We geven je graag persoonlijk advies in één van onze showrooms te Alphen aan den Rijn, Amsterdam of Naarden-Vesting.

Lichte visgraat vloer geïnstalleerd op vloerverwarming in de keuken en eetkamer

Vloerverwarmingssystemen

Vloerverwarming wordt veelal “aangestuurd” door verschillende soorten systemen. Bij sommige vloerverwarmingssystemen wordt een verdeelstation geplaatst van waaruit de warmte komt, bij andere systemen wordt er geen verdeelstation toegepast. Het onderscheid tussen de systemen kan worden ingedeeld in warmte gedragen systemen en elektrisch/infrarood systemen. De diverse aansturing typen voor de vloerverwarmingssystemen worden hieronder verder toegelicht.

Ketel verwarming

De ketel verwarming ook wel bekend als centrale verwarmingsketel is een conventioneel systeem. De ketel zorgt voor warm water en zorgt voor verwarming van de woning met radiatoren. De ketel gebruikt gas en wordt aangestuurd door de thermostaat.

Een vloerverwarmingssysteem kan worden aangesloten op een ketel. Hierbij kunnen bestaande radiatoren blijven bestaan, maar vaak wordt gekozen om deze te laten vervallen. Wanneer je over vloerverwarming beschikt met een ketel, maar geen radiatoren meer hebt, dient er een drukregelaar te zijn. Dit staat ook wel bekend als de AVDO of Bypass. De drukregelaar voorkomt ongewenste stijgingen in de leidingen.

Er zijn een aantal typen ketels in de markt te vinden:

  • CV ketel op gas: meest bekende ketel op gas.
  • HR ketel: Hoog Rendement ketel, waarbij door hergebruik van warmte energie wordt omgezet. 
  • UHR ketel: Ultra Hoog Rendement ketel, ketel die gecombineerd wordt met een warmtepomp. 
  • HR-e ketel: ketel die naast het verwarmen van water ook elektriciteit opwekt.
  • Elektrische ketel: duurzaam alternatief voor een cv ketel. Deze ketel werkt niet op gas. In combinatie met zonnepanelen werkt deze ketel het best.

Stadsverwarming

Voor stadsverwarming wordt gebruik gemaakt van een unit voor meerdere woningen.

Hierbij zijn verschillende systemen in gebruik. Zo wordt er veelal gebruik gemaakt van warmte die overblijft bij fabrieken en elektriciteitscentrales. Voorheen ging deze warmte verloren. Onder de grond liggen leidingen waar de restwarmte doorheen stroomt en ervoor zorgt dat er voldoende warmte naar de huizen gaat.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat die warmte opwekt op basis van de buitenlucht of grondwater. De warmtepomp maakt geen gebruik van aardgas, en is hierdoor een stuk duurzamer en kostenbesparend in combinatie met zonnepanelen.

Hoewel de investering hoger ligt dan bij een cv ketel, verdien je dit uiteindelijk terug.

Warmtepompen zijn te onderscheiden in een aantal types; lucht-water warmtepomp, water-water warmtepomp, bodem-water warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp

  • Lucht-water warmtepomp: haalt warmte uit de buitenlucht via een unit die buiten staat. De warmte wordt doorgegeven aan een koudemiddel die het doorgeeft aan het verwarmingssysteem. Een lucht-water warmtepomp is vrijwel altijd een hybride warmtepomp.
  • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de grond, hierbij worden twee putten geplaatst voor het aan en afvoeren van water. Voor het boren naar water dient een vergunning worden aangevraagd.
  • Bodem-water warmtepomp: haalt de warmte uit de bodem. Hierin liggen leidingen waarin vloeistof zit. De vloeistof neemt warmte op en geeft dit af via een warmtewisselaar aan het verwarmingssysteem. 
  • Lucht-lucht warmtepomp: werkt op ventilatielucht en is een hybride systeem. Het onttrekt de energie uit de lucht welke wordt omgezet in warmte. De warmte wordt via wand of plafond units de ruimte in geblazen. Dit systeem kan eveneens koelen, door koude lucht via de units de ruimte in te blazen.

Elektrisch/ infrarood:

Door middel van elektriciteit kunnen woningen eveneens verwarmd worden. Hiervoor worden veelal kachels of radiatoren gebruikt, maar ook steeds vaker elektrische vloerverwarming. Het installeren van deze warmtebronnen is vrij eenvoudig en hiermee kan gemakkelijk snel een ruimte worden verwarmd. Ideaal voor bijvoorbeeld de badkamer. 

De kosten voor stroom zullen met het gebruik van elektrische verwarming toenemen. Door zonnepanelen te plaatsen kunnen deze kosten verminderd worden en kun je, bij voldoende capaciteit, zelfvoorzienend zijn.

Houten vloer met vloerverwarming - natbouwsystemen zandcement gebonden vloeren

Natbouwsysteem vloerverwarming

Bij dit traditionele systeem monteren wij de vloerverwarming op de betonnen draagvloer. Daar wordt vervolgens een afwerkvloer overheen gestort. De zandcement dekvloer wordt vooraf behandeld en daarna leggen we jouw houten vloer er overheen. Dit is een warm water aan- en afvoer buizensysteem. Het natbouw vloerverwarming systeem wordt met een vaste dekvloer veel toegepast in nieuwbouwwoningen en appartementen of bij een renovatie/ verbouwing van een bestaande woning waarbij de dekvloer vernieuwd moet worden.

Houten Vloer Vloerverwarming - Droogbouwsysteem

Droogbouw vloerverwarming systeem

Dit systeem bestaat uit isolatieplaten waar metalen platen met sleuven op liggen voor de warmtespreiding. Hierin worden buizen gelegd en daar plaatsen we fermacell of vergelijkbare platen op, dit zijn gips gebonden platen. Nadat deze platen zijn voorgestreken, kunnen we de houten vloer verlijmen.

Freesvloer vloerverwarming syteem met houten vloer

Freesvloer vloerverwarming systeem

De freesvloer is populair! Bewoners kiezen hierbij op een later tijdstip voor vloerverwarming in huizen waar nog geen vloerverwarming aanwezig is. De bestaande dekvloer kan bestaan uit verschillende materialen zoals o.a. zandcement, tegels of gietvloeren. In deze dekvloer worden sleuven gefreesd en in deze sleuven worden vloerverwarmingsbuizen gedrukt. De buizen worden vastgelegd en daarna worden de sleuven gedicht met cement of epoxy/PU gebonden materialen. (Dus niet met tegellijm alsjeblieft.)Hier leggen wij de prachtige houten vloer overheen.

Houten vloer op elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Er zijn twee soorten elektrische vloerverwarming voor onder jouw houten vloer. Vloerverwarming met matjes en vloerverwarming met kabels. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming. De verbruikskosten van elektrische vloerverwarming vallen in de praktijk vaak wat tegen. Er wordt voor dit systeem gekozen als er geen opbouwhoogte beschikbaar is en/of wanneer er geen buizen voor vloerverwarming aangelegd kunnen worden.

Houten vloer met vloerverwarming op tegelvloer

Tegelvloer met vloerverwarming onder een houten vloer

We kunnen gerust een verlijmde houten vloer rechtstreeks op een bestaande tegelvloer met vloerverwarming leggen! Je hoeft je bestaande vloer dus helemaal niet te verwijderen en de nieuwe houten vloer kan gewoon over de bestaande vloer gelegd worden.

Vloerverwarming houten vloer op gietvloer

Bestaande gietvloer en vloerverwarming

Ook kunnen we een verlijmde houten vloer rechtstreeks leggen op een bestaande gietvloer met vloerverwarming. De nieuwe houten vloer wordt gewoon over de bestaande gietvloer gelegd. Wij ruwen de vloer eerst op brengen dan een speciale primer aan voor een mooie hechting van de houten vloer aan de bestaande gietvloer. Natuurlijk komen wij altijd eerst ter plekke kijken zodat we zeker weten of de ondervloer de juiste kwaliteit heeft zodat je langdurig kan genieten van je houten vloer op vloerverwarming.

Vloerverwarming parket op natuursteen vloer

Houten vloer op bestaande natuursteen met vloerverwarming

Heb je een bestaande vloer van natuursteen met vloerverwarming? Ook hier kunnen wij heel eenvoudig rechtstreeks een houten vloer op aanbrengen. De nieuwe lamelparket vloer kan gewoon over de bestaande vloer van natuursteen gelegd worden. We gaan de natuursteen vloer eerst ontvetten dan opruwen en voortrijden voor een optimale hechting van je houten vloer. ( Er is wel een uitzondering! Leisteen is namelijk een steensoort die te poreus is om de houten vloer op te verlijmen) Natuurlijk komen we altijd eerst even kijken of de bestaande natuursteen vloer geschikt is als basis voor de nieuwe houten vloer. Zodat je jarenlang kan genieten van je houten vloer