Houtvochtgehalte

Bezoek de showroom

Hout bevat veel vocht. Ook wanneer het hout verwerkt is tot een houten vloer, blijft het nog een behoorlijke hoeveelheid vocht bevatten. Daarnaast neemt hout voortdurend vocht op uit zijn omgeving en geeft het vervolgens ook weer vocht af aan zijn omgeving. Het houtvochtgehalte is één van de belangrijkste eigenschappen van een stuk hout.

Water en hout

Aan de buitenkant is dit alleen weinig of niet te zien aan het hout zelf. Water komt op twee verschillende manieren in hout voor; namelijk in de celholten als vrij water en binnenin de celwanden als gebonden water. Wanneer vers hout droogt in een droge omgevingslucht, verdwijnt eerst het vrije water uit de celholten.

Wanneer al het vrije water uit het hout is verdwenen en alleen nog in gebonden toestand in het hout voorkomt spreken we over het vezelverzadigingspunt. Pas nadat al het vrije water uit het hout is gedroogd, begint ook het gebonden water uit het hout te verdwijnen. Het gebonden water uit het hout wordt echter nooit helemaal aan de lucht afgestaan, behalve wanneer je het hout droogt in een oven bij een temperatuur hoger dan 100°C.

Magazine vol inspiratie

Classique Frans Eiken Vloeren

Drooggewicht van hout

Het houtvochtgehalte is de massa aanwezige water, uitgedrukt in een percentage van de massa van het absoluut droge hout (drooggewicht van het hout). Onder drooggewicht verstaan we het gewicht dat wordt verkregen na droging van het hout in een oven bij een temperatuur van 103°C à 105°C totdat het gewicht constant blijft.

Bij zware houtsoorten is het houtvochtgehalte van de levende boom lager dan bij lichte houtsoorten. Bij zware houtsoorten zijn de celwanden immers dikker, zodat er minder plaats overblijft voor de opslag van water.

Liever thuis advies krijgen?

Toestand en temperatuur van hout

Het vochtgehalte van hout hangt samen met de toestand van de lucht die het hout omgeeft en de temperatuur. De hoeveelheid vocht die zicht in de lucht bevindt, worden gemeten in relatieve vochtigheid (rv). De relatieve vochtigheid geeft dus aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt.

Lucht kan slecht een beperkte hoeveelheid vocht bevatten; hoeveel hangt af van de temperatuur. De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100% betekent dat de lucht een maximale hoeveelheid waterdamp heeft. De lucht is dan verzadigd.

Bij een relatieve vochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp. Wanneer je hout gedurende een voldoende lange periode aan lucht met een constante relatieve vochtigheid blootstelt, zal het een vochtgehalte krijgen dat in evenwicht is met deze relatieve vochtigheid.

Dit noemen we het evenwichtsvochtgehalte van het hout. Het evenwichtsvochtgehalte van het hout is bij dezelfde relatieve vochtigheid en temperatuur van de lucht niet voor alle houtsoorten gelijk.

Veelgestelde vragen

Wat is het houtvochtgehalte?

Het houtvochtgehalte verwijst naar het percentage water in een hout. Het wordt gemeten als het gewicht van het water in het hout in verhouding tot het drooggewicht van het hout, vermenigvuldigd met 100.

Waarom is het houtvochtgehalte belangrijk voor een houten vloer?

Het houtvochtgehalte is cruciaal voor een houten vloer, omdat hout een natuurlijk materiaal is dat kan uitzetten en krimpen afhankelijk van de vochtigheidsniveaus in de omgeving. Een onjuist houtvochtgehalte kan leiden tot kromtrekken, krimpen of uitzetten van de vloerdelen, wat kan leiden tot problemen zoals kieren, losse planken en schade aan de vloer.

Wat is het ideale houtvochtgehalte voor een houten vloer?

Het ideale houtvochtgehalte voor een houten vloer varieert afhankelijk van de regio en de specifieke omstandigheden, maar over het algemeen wordt een vochtgehalte van 8% - 12% als ideaal beschouwd. Dit niveau van vochtgehalte zorgt voor minimale uitzetting of krimp van het hout bij normale omgevingsomstandigheden.

Hoe kan ik het houtvochtgehalte van mijn houten vloer meten?

Het houtvochtgehalte kan worden gemeten met behulp van een houtvochtmeter, ook wel een vochtmeter genoemd. Dit apparaat wordt op het oppervlak van het hout geplaatst en meet het vochtgehalte door elektrische weerstand. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van een houtvochtmeter.

Wat moet ik doen als het houtvochtgehalte van mijn houten vloer te hoog of te laag is?

Als het houtvochtgehalte te hoog is, kan het nodig zijn om de luchtvochtigheid in de ruimte te verlagen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van een luchtontvochtiger of het verbeteren van de ventilatie. Als het houtvochtgehalte te laag is, kan het nodig zijn om de luchtvochtigheid te verhogen door middel van bevochtigers of het gebruik van luchtbevochtigers.

Hoe kan ik mijn houten vloer beschermen tegen schommelingen in het houtvochtgehalte?

Om je houten vloer te beschermen tegen schommelingen in het houtvochtgehalte, is het belangrijk om een stabiel binnenklimaat te behouden. Zorg voor een constante luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte waar de vloer zich bevindt. Dit kan worden bereikt door het gebruik van luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, verwarmingssystemen of airconditioning, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.