Het uitzoeken van een vloer doe je niet iedere dag. Welke kleur is nou mooi, in welke patroon leg je de vloer en kan de vloer van jouw voorkeur in combinatie met vloerverwarming? Vragen waar deze website antwoord op geeft. Maar heb je toch meer persoonlijke uitleg nodig, kom langs in de showroom of maak een showroom afspraak. We nemen dan alle tijd voor je, zodat jij je vragen kunt stellen en wij jou goed kunnen adviseren.
Wat kost een visgraat vloer?
Wanneer je een eiken lamelparket visgraat vloer wilt kopen, houdt er dan rekening mee dat de m2 priis van de vloer afhankelijk is van de kleurafwerking, houtsortering, plankbreedte en -dikte. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor ondervloeren, lijm, eventueel egaliseren en natuurlijk de legservice. Het leggen van een houten vloer in het visgraatpatroon vereist vakmanschap en nauwkeurigheid. Daarom adviseren wij om altijd een goede legservice te gebruiken.
Een visgraat houten vloer kost tussen de 179,00 en 215,00 EUR per m2 inclusief leggen, materialen en BTW. Uipkes is een full service houten vloeren specialist, gericht op ontzorgen van onze klanten. Wij hebben onze eigen ervaren parketteurs en er is van begin tot het eind van het project altijd één aanspreekpunt voor vragen.
Wil je misschien een houten vloer kopen op basis van een voorbeeldvloer hieronder? Klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Je krijgt dan direct een vrijblijvende offerte met alle kosten per e-mail toegestuurd voor jouw woonsituatie. Voor meer voorbeelden van houten vloeren kun je alle vloeren foto's bekijken.
Wil je meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Lees meer informatie over het kopen van een houten vloer of maak een afspraak in één van onze showrooms in Alphen, Naarden en Amsterdam. Hier kun je eiken vloeren in verschillende legpatronen en kleuren zien en ervaren!

Visgraat Buitenvloer
Naast een visgraat lamelparketvloer voor binnen, is het ook mogelijk om een visgraat vloer buiten te leggen. Met visgraat buitenparket kun je mooie overgangen maken van je binnenvloer naar je buitenterras of balkon. Houd er rekening meer dat de houten vloer binnen van een andere houtsoort is gemaakt dan de houten vloer buiten.
Een hardhouten vloer voor buiten is gemaakt van Ipé, Teak of Padoek en een houten vloer voor binnen in (voornamelijk) eiken lamelparket. Dit brengt verschillen in kleur en houttekeningen met zich mee, ook omdat houten terrasvloeren snel verkleuren (vergrijzen). Het visgraatpatroon zorgt voor eenheid in design tussen de binnen- en buitenvloer.
Het is mogelijk om visgraat parket zowel binnen als buiten te laten leggen door de ervaren parketteurs van Uipkes. Daarnaast kunnen we ook vloerverwarming onder je houten vloer aanbrengen of jouw trap renoveren met hout in het visgraatpatroon. Ook kunnen we houtbewerkingen aan deuren of kozijnen verzorgen om eenheid in de uitstraling van jouw woning aan te brengen.
Kortom, met Uipkes heb je slechts één aanspreekpunt voor de uitvoering van diverse specialistische werkzaamheden. Dat scheelt een hoop gedoe. Tenslotte bieden we ook service om jouw vloeren goed te onderhouden, zoals een onderhoudsset en het opnieuw schuren en afwerken van jouw visgraat buitenparket, trap en/of houten binnenvloer. Maak een showroomafspraak om een goed beeld te krijgen van onze diensten en om jouw ideeën en wensen te bespreken.
FAQ
De visgraat vloer is een absolute klassieker, die je een moderne twist kunt meegeven. Het patroon is duizenden jaren oud en diep geworteld in het menselijke onderbewustzijn en een herkenbaar symbool, waardoor de houten visgraat vloer minder vatbaar is voor trends.

Een houten visgraat vloer gaat perfect samen met vloerverwarming. Of de vloerverwarming nu dient als hoofd- of bijverwarming, de visgraat vloer kan hier in de vorm van lamelparket overheen gelegd worden.
Sterker nog: de vloer kan zelfs vaak over een bestaande vloer met vloerverwarming gelegd worden. Ook in dit geval wordt de vloer evenals de ruimte heerlijk snel warm. De weerstand van het hout dat wij gebruiken is laag (Rc=0,088) waardoor opwarmtijd korter is en de ruimte langer warm blijft.

Het juiste formaat visgraat vloer kies je afhankelijk van de ruimte en de sfeer die je neer wilt zetten. In een grote ruimte met kleine plankjes zal de vloer veel aandacht vragen, omdat er namelijk op de vloer veel delen liggen, die allemaal een eigen kleur en structuur hebben. Wanneer je beschikt over een grote 'saaie' ruimte, die je graag meer wilt aankleden, dan kun je dus een kleiner formaat kiezen omdat er dan meer ‘gebeurt’ in de ruimte.
Heb je een woning uit bijvoorbeeld 1850 en wil je het gevoel van toen behouden, dan kies je voor kleinere vloerdelen met een band, bies en hoge plinten, vergelijkbaar met de stijl uit die tijd. Je kunt ook een combinatie van deze keuzes maken om het geheel een iets meer rustige of moderne uitstraling mee te geven.
Heb je een nieuwbouwwoning of penthouse en hou je van een minimalistische stijl, dan kies je voor grote visgraat planken van bijvoorbeeld 22 of 24 cm breed. Deze vloerdelen leg je zonder band tegen de wand aan. Het is mogelijk om de vloerdelen helemaal koud tegen de muren te laten zagen. In dit geval heb je dan ook geen plinten nodig en wordt het design nog minimalistischer. Je hebt immers een groot formaat plank, en niet de band, bies of plint die allemaal om aandacht vragen.
Daarbij hanteer je altijd de vuistregel dat de woonkamer leidend is voor het bepalen van de maat. Dit is immers de hoofdverblijfplaats en je brengt hier de meeste tijd door. De gang is een ruimte waarin je beweegt van het ene naar het andere vertrek: de zogenaamde verkeersruimtes. Hier pas je dan ook niet het formaat op aan. Je kan hier wellicht wel in het midden starten waardoor het patroon van links naar rechts gelijk verdeeld ligt. Laat je persoonlijk adviseren bij het bepalen van het juiste formaat voor het beste resultaat.

De prijs van een visgraat vloer is afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals de houtsoort, brede of smalle vloerdelen, massief hout of lamelparket en het type afwerking, zoals de kleur, plinten, band en bies. Het leggen van een vloer in visgraatpatroon is arbeidsintensief en precisiewerk. Daarom is het raadzaam om de visgraat vloer te laten leggen in plaats van zelf te leggen, wat ook legkosten met zich meebrengt. Deze beslissingen maken het lastig om hier direct een prijskaartje per m2 aan te hangen.
Wij willen het je zo gemakkelijk mogelijk maken en we hebben daarom een speciale module ontworpen, die je, na het invullen van je wensen, direct een prijsindicatie opstuurt via email. Alle genoemde visgraat vloer prijzen zijn inclusief service, afwerking, lijm, leggen, ondervloer en BTW. Uiteindelijke prijzen hangen af van de voorinspectie en jouw bijkomende wensen.

Een houten visgraat vloer leggen is vakwerk. Bij Uipkes Houten Vloeren krijg je niet alleen een prachtige vloer, maar ook alle service rondom het leggen van de vloer. Een bijkomend voordeel is dat je voor alle werkzaamheden één aanspreekpunt hebt en niet met verschillende toeleveranciers of vloerenleggers hoeft te communiceren. Voor het leggen komen we bij je langs om alles op te meten en waar nodig adviseren we je direct over de beste aanpak. We controleren of de ondervloer de juiste samenstelling heeft en het juiste vochtpercentage bevat. Ook kijken we of deze vlak genoeg is.
Kortom we bespreken tijdens deze voorinspectie alle details rondom de uitvoering ruim van te voren met je, zodat je weet wat je kunt verwachten. Ook is er zo alle tijd om met elkaar tot het allermooiste eindresultaat te komen. Dit neemt je zorgen weg over de juiste bestelling en of het resultaat wel is zoals je had verwacht. Je krijgt dus altijd een unieke visgraat vloer, helemaal op maat gemaakt en gelegd.

Het houten kader dat tussen muur en legpatroon geplaatst wordt en een visgraat vloer inkapselt noemen we een band. De bies is een smalle (houten) strook tussen de band en het legpatroon en wordt voornamelijk gebruikt om een contrast aan te brengen, waardoor het visgraatpatroon geaccentueerd wordt. Contrast kun je aanbrengen door een lichte vloer met een donkere bies te combineren of andersom.

De schuine rand aan de lange zijde van de plank, onder een hoek van 45°, wordt de vellingrand of V-naad genoemd. Door de V-naad die ontstaat als je de planken tegen elkaar legt, worden de planken mooi geaccentueerd. Zo ontstaat het effect van allemaal lijntjes om elke plankje heen. De organische vormen en kleurverschillen in de planken geven de ruimte een natuurlijke karakter met de uitstraling van een authentieke en stoere houten vloer.
Een visgraat vloer met vellingrand oogt drukker en eist meer aandacht op in een ruimte. De vellingranden worden vaak in visgraat vloeren toegepast om onderlinge hoogteverschillen van de vloer te maskeren.
Door vloeren te creëren zonder vellingrand, blijven de natuurlijke hoogteverschillen aanwezig in de vloer, zodat je geen vloer krijgt die te glad is, bijna onnatuurlijk. De visgraat vloerdelen worden meestal zonder voeg geleverd, zodat de visgraat vloer over het gehele oppervlak glad is en de gehele vloer er strak en modern uitziet.

De legrichting van de visgraat vloer hangt af van de vorm van de ruimte, de lichtinval en jouw persoonlijke voorkeur. De vuistregel is dat je houten vloeren in de richting van het invallende zonlicht legt, maar in de praktijk kan het (zon)licht van meerdere kanten komen of zorgt de vorm van de ruimte ervoor dat dit niet wenselijk is. Wanneer lichtinval van meerder kanten komt, kun je de vloer in de woon-leefrichting leggen.
In smalle ruimtes, zoals een hal of keuken, wordt de visgraat vloer meestal in de lengterichting gelegd. In brede of vierkante ruimtes kun je kijken waar het licht vandaan komt om zo de legrichting te bepalen. Tenslotte kun je de visgraat vloer ook een kwartslag draaien. Op deze manier krijg je het zogenoemde ‘elleboogpatroon’.

Of je nu een kleine of een grote ruimte wilt voorzien van een houten vloer in visgraatpatroon: door te variëren met plankgrootte, kleur en legrichting, kun je in iedere ruimte een visgraat vloer plaatsen die volledig tot zijn recht komt. Een houten visgraat vloer is niet alleen spectaculair in de woonkamer, maar ook in de keuken, badkamer of kantoorruimte. Massief houten visgraat vloeren en visgraat lamelparket zijn geschikt voor echt elke ruimte in het huis.
Wij kunnen vloerdelen vanaf 9 tot 24 cm breed en alle tussenliggende maten voor jou maken. Veel aanbieders hebben 2 of 3 standaard breedtematen, waardoor deze niet altijd goed in verhouding staan tot jouw persoonlijke wensen.

Voor de afwerking van visgraat vloeren gebruiken we ecovriendelijke lijnzaadolie met een volledig natuurlijke samenstelling, die we volgens traditionele recepten op een duurzame wijze maken. De vloeren zijn dan beschermd tegen veelvoorkomende invloeden van buitenaf, zoals water, koffie, cola, wijn of bier. Je kunt de vloeren in principe iedere dag dweilen als je dat wilt.
We leveren bij de vloer o.a. een eigen zeep waarmee je de vloer eenvoudig weer netjes maakt. Verder is het altijd goed om de vloer regelmatig te stoffen, te stofzuigen en/of te dweilen. In de bijgeleverde onderhoudsset vind je middelen om jouw vloer in topconditie te houden. De regelmaat van vloeronderhoud is afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de vloer.
Beide legpatronen zijn prachtig en de keuze voor het ene patroon of het andere is een kwestie van persoonlijke smaak. De Hongaarse punt vloer heeft een symmetrische elegantie die een ruimte rustiger en ruimer doet ogen. De visgraat vloer heeft een wat grilliger, maar stoer patroon dat om meer aandacht vraagt. Beide typen houten vloeren kun je rustiger of drukker maker door de plankbreedtes aan te passen.
De keuze van het materiaal hangt voornamelijk af van budget, persoonlijke smaak, houtlook kwaliteit en duurzaamheid.
Visgraat Hout
Het zal je niet verbazen dat wij, als houten vloeren specialist, een échte houten vloer natuurlijk mooier vinden dan een houtlook vloer. Andere materialen komen niet in de buurt van de totale beleving van de houttekening, de geur, het gevoel en de duurzaamheid van hout.
Visgraat vloeren van hout zijn oersterk, gaan een leven lang mee, zijn gemaakt van een herwinbare grondstof en zorgen ervoor dat een woning een stijlvolle en authentieke uitstraling meekrijgen.
Visgraat Laminaat
Visgraat laminaat met houtlook print komt, qua eerste indruk in een ruimte, in de buurt van een houten vloer. Daarnaast is visgraat laminaat een stuk goedkoper dan hout of PVC en is de installatie eenvoudiger, hoewel het visgraatpatroon nog steeds een uitdaging vormt om zelf strak te leggen en het verstandig is om ook visgraat laminaat te laten leggen door een ervaren vloerenlegger.
De houttekening die je bij laminaat ziet is van papier met daarop een slijtvaste laag van kunststof. De geprinte houttekening verklaart dat wanneer je naar een laminaat visgraat vloer kijkt, je vaak dezelfde, herhalende houttekeningen (houtprints) terug ziet komen.
De kunststof afwerklaag op laminaat vloeren voelt ook anders aan dan een geschaafde houten vloer. Vaak voel je aan het oppervlak van laminaat ribbels of reliëf, wat bij echt geschaafd hout niet voorkomt.
Afhankelijk van de intensiteit van gebruik, moet je om de 10 jaar een nieuwe laminaatvloer kopen vanwege beschadigingen en verkleuringen.
De weerstand van visgraat laminaat is laag genoeg voor een combinatie met vloerverwarming, vergelijkbaar met PVC en eikenhout.
In vergelijking met een visgraat vloer van echt hout is een visgraat laminaat vloer op korte termijn goedkoper, maar op lange termijn duurder, minder duurzaam en minder milieuvriendelijk door de kunststof toplaag. Een eiken visgraat vloer gaat ruim 20 jaar mee en kan meerdere malen geschuurd en geolied worden, waardoor een houten vloer een leven lang meegaat.
Visgraat PVC
Visgraat PVC vloeren zijn populair omdat het goedkoper is dan hout en er voor iedere gewenste uitstraling een PVC vloer leverbaar is. Houtlook, steenlook of prints met andere motieven: het kan allemaal met PVC en laminaat. PVC vloeren zijn ook eenvoudig in onderhoud.
Toch komen visgraat PVC vloeren niet in de buurt van de beleving van een visgraat houten vloer.
PVC (PolyVinylChloride) is namelijk gemaakt van plastic net als andere vinyl vloeren, waardoor de vloer heel anders voelt en klinkt dan wanneer je over hout loopt. En net zoals bij laminaat vloeren kun je beschadigingen aan PVC niet eenvoudig herstellen. PVC vloeren hebben een vergelijkbare levensduur als laminaat.
Een belangrijke overweging om wel of niet voor visgraat PVC te kiezen, zijn de mogelijk nadelige gevolgen van PVC voor de gezondheid en het milieu. PVC is 100% kunststof en in iedere levensfase van dit product (productie, gebruik en afval-cyclus) is het absoluut één van de minst duurzame keuzes die je kunt maken, zoals te lezen is in de recente publicatie 'Het polyvinylchloride-debat: waarom PVC een problematisch materiaal blijft', opgesteld door onderzoekers van HCWH Europe, met de inbreng en steun van 18 toonaangevende gezondheids- en milieuorganisaties. Daarnaast kunnen schadelijke stoffen makkelijker vrijkomen bij verkeerd gebruik van vloerverwarming onder een PVC vloer, die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden en de vloer makkelijk kunnen beschadigen.
Hoewel visgraat PVC als materiaal goedkoper is, moet je de ondervloer vaak eerst egaliseren. Ook hier geldt: laat egaliseren en het leggen van visgraat PVC over aan een professional. De totale kosten van een hoge kwaliteit (=minder toxische) PVC vloer laten leggen, komt al goed in de buurt van de totale kosten van een goedkopere houten vloer.
Zoals je ziet heeft ieder materiaal zijn voor- en nadelen en heb je in ieder geval genoeg mogelijkheden om een keuze te maken die bij jou past.