Moderne witte visgraat vloer in keuken

Visgraat vloeren

De visgraat houten vloer is enorm populair en een absolute klassieker. Je kunt de vloer een moderne twist meegeven door voor grote vloerdelen te kiezen of juist voor een klassieke variant te kiezen met kleine vloerdelen in combinatie met band en bies. De mogelijkheden zijn eindeloos. Visgraat vloeren zijn prachtig om te zien en passen werkelijk in elke ruimte van het huis.
Beige houten visgraat vloer gelegd in een woning in Den Haag

Visgraat Vloer & Vloerverwarming

Een lamelparket visgraat vloer op vloerverwarming laten leggen is goed mogelijk en al jaren de specialiteit van de parketteurs van Uipkes.
Grote eiken visgraat vloer in de woonkamer van een villa in Bussum

Visgraat met band en bies

Een band is het houten kader tussen de muur en het visgraatpatroon en de bies is een sierlijke smalle houten strook tussen de band en de visgraat vloer om contrast aan te brengen.
Grote lichte visgraat houten vloer in de slaapkamer van een nieuwbouw appartement

Lichte visgraat vloer

Van een bruine tot een strak witte kleur, een lichte visgraat vloer fleurt een ruimte op met een eigenwijs en eigentijds zigzag patroon.
Eiken visgraat lamelparket in woning te Rotterdam

Visgraat Lamelparket

Lamelparket is een verzamelnaam voor houten vloeren die zijn samengesteld uit meerdere lagen met een toplaag van massief hout. Een visgraat lamelparket vloer oogt als massief hout, maar is een stuk goedkoper.
Houten visgraat vloer gelegd in werkkamer

Visgraat Parket

Parket is afkomstig van het Franse woord "parquetry", ofwel "klein compartiment". Dit verwijst naar de werkwijze waarbij kleine houten stukken werden gesneden en in geometrische patronen werden aangebracht, ook wel houten mozaïekvloeren genoemd. Visgraat parket symboliseerde vroeger status en elegantie.
Bruine houten visgraat vloer in appartement

Eiken Visgraat Vloer

Eikenhout heeft mooie houttekeningen, is makkelijk te bewerken en te kleuren, gaat ruim 20 jaar mee en heeft een lage weerstand. De ideale houtsoort om een eiken visgraat vloer mee te vervaardigen.
visgraat houten vloer op vloerverwarming in villa Wassenaar

Brede Visgraat Vloer

Een brede visgraat vloer geeft een ruimte een royale en moderne look. De vloerdelen zijn leverbaar in verschillende breedtes tot 26 cm.
Frans Eiken visgraat vloer woonkamer Utrecht

Grijze Visgraat Vloer

Een grijze visgraat vloer kun je goed combineren met vele interieurstijlen en de schoonheid ervan komt goed tot zijn recht in ruimtes met veel licht.

Houten Visgraat Vloer

De visgraat houten vloer is een absolute klassieker, die je eenvoudig een tijdloze, moderne twist kunt geven.

De houten vloer met het visgraatpatroon is terug van weggeweest en enorm populair. Hoewel de naam misschien niet erg aantrekkelijk klinkt, zijn deze houten vloeren werkelijk prachtig om te zien. Dit komt niet alleen door het chique patroon, maar ook door de vele afwerkmogelijkheden die deze vloer kent.

Bij een visgraat vloer worden planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd, waardoor een motief ontstaat die op een visgraat lijkt. De vloer wordt met de punt, die ontstaat door de vloerdelen loodrecht op elkaar te plaatsen, in de lengterichting van een ruimte gelegd. Het is ook mogelijk om variaties van het visgraatpatroon te maken, zoals de dubbele of driedubbele visgraat. Ook kun je de legrichting een kwartslag draaien, zodat je het modern ogende elleboogpatroon krijgt.  

Houten vloeren kun je schaven, waarbij een klein stukje hout wordt afgesneden, waardoor de nerfstructuur aan de oppervlakte van het hout goed zichtbaar wordt. De vloerdelen kun je vervolgens oliën of lakken in vele kleuren en afwerken met een band of bies. Door plankbreedtes te variëren kun je de vloer een meer rustig of juist een drukkere uitstraling meegeven. Een houten visgraat vloer is verkrijgbaar in diverse houtsoorten en houtsorteringen die meer of minder noesten vertonen.

Door te variëren met kleur, plankbreedte, houtsortering, houtsoort en legrichting kun je een uniek ontwerp maken voor jouw vloer, dat volledig is afgestemd op jouw voorkeuren en woonstijl.

Herkomst Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon is afgeleid van het skelet van een haring en is tijdloos omdat het al duizenden jaren gebruikt wordt. Het patroon is terug te vinden in juwelen van nobelen en kunstuitingen in het oude Egypte, zoals het dodenmasker van Toetanchamon. De valse baard met visgraatmotief op het masker van farao Toetanchamon belichaamt zijn status als levende god.

Toetanchamon Dodenmasker met Baard in Visgraat PatroonOog van Ra - Egyptisch Sieraad met Visgraat Patroon

Visgraatpatroon toepassingen: sterk en duurzaam

De Romeinen hadden een praktische toepassing voor het patroon, namelijk: decoratieve muren, wegen, en pleinen, zoals voetpaden en marktplaatsen. De stenen in visgraatpatroon (opus spicatum) vormen een in elkaar grijpend bestratingssysteem dat wordt aangelegd op een basislaag van verbrijzelde stenen (grind), die de druk van verkeer, zoals rijtuigen en wandelaars, slim opvangt, waardoor het extreem stabiel en duurzaam is. Het heirbaan wegennetwerk heeft een belangrijke bijdrage aan het grote Romeinse Rijk geleverd, omdat troepen en goederen snel(ler) verplaatst konden worden.

Parquetry

Ruim 500 jaar geleden in de 16e eeuw werd het visgraatpatroon voor het eerst gebruikt als parketvloer, voornamelijk in landhuizen en kastelen van adellijke families. In de Franse taal betekent "parquetry" "klein compartiment". Dit verwijst naar de werkwijze waarbij kleine houten stukken werden gesneden en in geometrische patronen werden aangebracht. Visgraat parket symboliseerde vroeger status en elegantie. Dit niet alleen vanwege de prachtige uitstraling van deze geometrische vorm, maar ook omdat het maken en leggen van deze parketvloeren arbeidsintensief vakwerk is.

 

Opus Spicatum - Visgraat MuurVisgraat vloer in vergaderruimteOpus Spicatum - Visgraat Straat

Toenemende populariteit

In de jaren '20 van de 20e eeuw werd visgraat parket ook populair in Engeland en Nederland onder de bevolking en de laatste jaren is er hernieuwde interesse voor dit patroon. Tegenwoordig heb je deze vloeren in vele materialen, zoals visgraat PVC, visgraat laminaat en keramisch parket. Wil je echter een authentieke of klassieke vloer met de elegante uitstraling van weleer, dan kom je uit bij visgraat parketvloeren, want de mooiste houtlook is en blijft: écht hout.

Overzicht van alle kleuren voor houten visgraat vloeren

Welke houtsoort en kleur kiezen?

De visgraat vloer leveren we voornamelijk in eikenhout vanwege de gunstige eigenschappen van deze houtsoort en relatief lagere kosten in vergelijking tot andere (tropische) houtsoorten. Eikenhout laat zich makkelijk bewerken en kan in vele verschillende frisse tot warme kleuren geleverd worden. 

Heb je een specifieke kleur voor ogen voor jouw eiken visgraat vloer? Uipkes heeft 90 kleuren ontwikkeld, zodat je kunt kiezen uit zowel lichte of witte vloeren als donkerbruine of zwarte vloeren en natuurlijk alle tinten ertussen. 

Hout leeft en is een natuurproduct. Ook bij het kleuren van vloeren worden natuurlijke ingrediënten gebruikt. Hout en kleuren worden beïnvloed door zonlicht en in de eerste 6 maanden na leggen kan de kleur van de vloer iets lichter of juist meer donker worden. Donkere vloeren worden iets lichter en lichte vloeren worden iets donkerder.

Tenslotte kunnen wij kleuren en visgraat planken op maat maken. Zo krijg je bij Uipkes altijd een handgemaakte vloer volgens jouw persoonlijke wensen.

Houten visgraat vloer geplaatst op vloerverwarming in de woonkamer van een villa

Visgraat vloer op vloerverwarming?

Visgraat parket in de vorm van eiken lamelparket kun je perfect combineren met vloerverwarming, of je het nu wilt gebruiken als hoofd- of bijverwarming. De kleine vloerdelen van de visgraat vloer kun je op vloerverwarming verlijmen. Visgraat lamelparket kun je zelfs over een bestaande vloer met vloerverwarming leggen en ook dan zal de ruimte heerlijk gelijkmatig warm worden. Wij gebruiken eikenhout omdat deze houtsoort een lage weerstand (Rc=0,088) heeft, waardoor de vloer een kortere opwarmtijd nodig heeft en de ruimte langer tijd warm blijft.

Massief hout

Een massief houten vloer gaat niet samen met vloerverwarming en is over het algemeen een stuk duurder dan lamelparket. De dikte van een massief houten vloer zorgt voor een slechte warmtegeleiding. Visgraat lamelparket bestaat uit meerdere lagen en een toplaag van massief hout. Hierdoor is eiken visgraat parket uitstekend geschikt voor vloerverwarming door de betere warmtegeleiding en kan in ieder huis en iedere ruimte gelegd worden.

Toplaag

De toplaag van het lamelparket dat we gebruiken is 4 mm eikenhout en heeft een levensduur van vele tientallen jaren. Met de olie die we gebruiken onderhoud je de vloer periodiek, waardoor schuren niet nodig is, zoals over het algemeen wel gebruikelijk is. Je schuurt de vloer dus alleen nog maar als je hem een andere kleur wilt  geven. Dit is iets wat nauwelijks voorkomt. Mocht je in de verre toekomst de vloer een andere kleur willen geven of mocht je jouw huis verkopen aan iemand die een andere kleur voor de vloer wilt, dan kun je de vloer dus schuren en opnieuw kleuren. Onze houten visgraat vloeren kun je zelfs meerdere keren schuren.

Ondervloer

De soms eeuwenoude woningen in de Nederlandse steden zijn ook wel voorzien van bestaande houten constructievloeren. Hiervoor worden zogenoemde droogbouwsystemen gebruikt. Eiken visgraat parket kan ook hier perfect mee gecombineerd worden. 

Heb je een nieuwbouwwoning? Een houten vloer in visgraatmotief kun je over de vloerverwarming heen lijmen, mits de ondervloer niet teveel vocht bevat op het moment dat we de vloer leggen.

Hoe dan ook, wij controleren altijd drie weken weken van te voren of jouw ondervloer geschikt is. Zo kun je met een gerust hart genieten van je nieuwe vloer op de vloerverwarming.

Houten vloeren specialist

Wil je visgraat parket op vloerverwarming laten leggen? Uipkes is al ruim 25 specialist in deze warme combinatie. Wanneer je vragen hebt over het combineren van een visgraat vloer met jouw vloerverwarming, kom dan langs in één van onze showrooms. Onze medewerkers hebben veel kennis en staan je graag te woord tijdens een persoonlijk gesprek. Je krijgt altijd een vrijblijvend advies mee, zodat je alle informatie en mogelijkheden op een rijtje hebt. 
 

Wat kost lamelparket visgraat?

Wanneer je een eiken lamelparket visgraat vloer wilt kopen, houdt er dan rekening mee dat de m2 priis van de vloer afhankelijk is van de kleurafwerking, houtsortering, plankbreedte en -dikte. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor ondervloeren, lijm, eventueel egaliseren en natuurlijk de legservice. Het leggen van een houten vloer in het visgraatpatroon vereist vakmanschap en nauwkeurigheid. Daarom adviseren wij om altijd een goede legservice te gebruiken.

Een visgraat houten vloer kost tussen de 190,00 en 215,00 EUR per m2 inclusief leggen, materialen en BTW. Uipkes is een full service houten vloeren specialist, gericht op ontzorgen van onze klanten. Wij hebben onze eigen ervaren parketteurs en er is van begin tot het eind van het project altijd één aanspreekpunt voor vragen.

Wil je misschien een houten vloer kopen op basis van een voorbeeldvloer hieronder? Klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Je krijgt dan direct een vrijblijvende offerte met alle kosten per e-mail toegestuurd voor jouw woonsituatie. Voor meer voorbeelden van houten vloeren kun je alle vloeren foto's bekijken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Maak dan een afspraak! In onze showrooms in Alphen, Naarden en Amsterdam kun je eiken vloeren in verschillende legpatronen en kleuren zien en ervaren!

 

Wit Eiken Visgraat in Woonhuis Utrecht - Fris Wit - €209.00 per m2

Visgraat Parket Zwart Eiken in Woonkamer Utrecht - Krijtbord Zwart - €191.00 per m2

Frans Eiken Visgraat Lamelparket in Bloemendaal - Cassave - €209.00 per m2

Witte Visgraat Vloer met Band in Rotterdam - Van Gogh Wit - €194.00 per m2

Donker Visgraat Parket in Woonkamer in Amsterdam - Koning Zwart - €191.00 per m2

Lichte Visgraat Vloer in Alphen aan den Rijn - Van Gogh Wit - €198.00 per m2

Visgraat Houten Vloer in Hal in Alphen aan den Rijn - Edelgrijs - €198.00 per m2

Houten Visgraat Vloer in Villa Noordwijk - Edelgrijs - €206.00 per m2

Visgraat Vloer Amsterdam - Champagne - €191.00 per m2

Het dubbel visgaat patroon is een afgeleide uit het traditionele visgraat patroon, waarbij twee delen naast elkaar worden geplaatst

Dubbel visgraat patroon

Een dubbele visgraat zijn twee gelijk delen tegen elkaar aan gelegd, waarop dan weer twee gelijke delen onder de hoek van negentig graden ertegenaan gelegd worden zoals dat gebruikelijk is bij een traditionele visgraat vloer.

De dubbele visgraat is wat statischer omdat de vlakken per tweetal tegen elkaar aan liggen en zo het patroon vormen. Door deze manier van aanbrengen krijgt de ruimte wat meer sereniteit.

Een afgeleide van het visgraat patroon is de driedubbele visgraat. Waarbij drie planken van hetzelfde formaat naast elkaar gelegd worden

Driedubbele visgraat

De driedubbele visgraat bestaat uit gelijke houten vloerdelen tegen elkaar gelegd. Hierna leggen we drie gelijke delen haaks op de delen in de legrichting.
Door drie delen naast elkaar te leggen ontstaan grotere gehelen waardoor het begrip "visgraat vloer" een andere lading krijgt.

Vanuit verschillende standpunten ontdek je dan ook nieuwe vormen. Kortom de driedubbele visgraat geeft rust aan de ruimte en is een lust voor het oog.

Het elleboog patroon is het visgraat patroon een kwartslag gedraaid. De planken worden gelegd richting de hoeken van de kamer

Elleboog patroon

De houten vloerdelen met gelijke lengte en breedte leg je haaks op elkaar, waardoor het in een elleboogvorm ligt en het elleboog patroon ontstaat. Het is in feite de visgraat vloer, maar dan een kwartslag gedraaid. Je brengt de planken in het verlengde van de ruimte aan met daarop in de breedte om en om de planken. Het elleboog patroon heeft, door zijn evenwijdige gelegde delen in de ruimte, een rustige en moderne uitstraling.

Dubbel elleboog patroon gemaakt van smalle planken, geschikt in combinatie met vloerverwarming

Dubbel elleboog patroon

Door twee planken van het elleboog patroon naast elkaar te leggen ontstaat het dubbele elleboog patroon. De banen van de elleboog vloer zijn hierbij groter en zorgen voor een belevenis op de vloer. Het dubbel elleboog patroon is wat anders dan de populaire visgraat of Hongaarse punt vloer. 

Het driedubbele elleboog patroon is een afgeleide van het visgraat patroon

Driedubbel elleboog patroon

Een driedubbele elleboog vloer is een kunstzinnige variant van de visgraat vloer. Hierbij worden drie gelijke delen in het elleboog patroon naast elkaar gelegd. Zo ontstaan er een soort 'blokken' die voor een ware belevenis op de vloer zorgen.

Donkere eiken visgraat vloer
Houten visgraat vloer Berlagehuis in Den Haag
Houten visgraat vloer in een lunchruimte van een kantoorpand
Visgraat Buiten Parket

Visgraat Buitenparket

Naast een visgraat lamelparketvloer voor binnen, is het ook mogelijk om een visgraat vloer buiten te leggen. Met visgraat buitenparket kun je mooie overgangen maken van je binnenvloer naar je buitenterras of balkon. Houd er rekening meer dat de houten vloer binnen van een andere houtsoort is gemaakt dan de houten vloer buiten.

Een hardhouten vloer voor buiten is gemaakt van Ipé, Teak of Padoek en een houten vloer voor binnen in (voornamelijk) eiken lamelparket. Dit brengt verschillen in kleur en houttekeningen met zich mee, ook omdat houten terrasvloeren snel verkleuren (vergrijzen). Het visgraatpatroon zorgt voor eenheid in design tussen de binnen- en buitenvloer. 

Het is mogelijk om visgraat parket zowel binnen als buiten te laten leggen door de ervaren parketteurs van Uipkes. Daarnaast kunnen we ook vloerverwarming onder je visgraat vloer aanbrengen of jouw trap renoveren met hout in het visgraatpatroon. Ook kunnen we houtbewerkingen aan deuren of kozijnen verzorgen om eenheid in de uitstraling van jouw woning aan te brengen.

Kortom, met Uipkes heb je slechts één aanspreekpunt voor de uitvoering van diverse specialistische werkzaamheden. Dat scheelt een hoop gedoe. Tenslotte bieden we ook service om jouw vloeren goed te onderhouden, zoals een onderhoudsset en het opnieuw schuren en afwerken van jouw visgraat buitenparket, trap en/of houten binnenvloer. Maak een showroomafspraak om een goed beeld te krijgen van onze diensten en om jouw ideeën en wensen te bespreken.

Parketvloer visgraat

MEER WETEN?

Visgraat vloeren zijn er in alle maten, kleuren en houtsoorten en zijn geschikt voor iedere ruimte.

Heb je nog vragen over de kleuren of toepassing op vloerverwarming? Een visgraat parketvloer kun je eenvoudig toepassen op vloerverwarming. Lees de Visgraat Vloer Vragen hieronder of neem contact op met één van onze adviseurs. 

Maak gebruik van onze jarenlange passie, kennis en ervaring. We staan je graag te woord tijdens een afspraak en nemen uitgebreid de tijd om jouw vragen te beantwoorden en wensen te inventariseren. Je kunt eenvoudig een afspraak inplannen in één van onze inspirerende showrooms in Alphen aan den RijnNaarden of Amsterdam! Een videobelafspraak is ook mogelijk.

FAQ

Is de visgraat vloer een trendgevoelig product?

De visgraat vloer is een absolute klassieker, die je een moderne twist kunt meegeven. Het patroon is duizenden jaren oud en diep geworteld in het menselijke onderbewustzijn en een herkenbaar symbool, waardoor de houten visgraat vloer minder vatbaar is voor trends. Wil je een moderne, minimalistische uitstraling geven aan de vloer? Dan kun je kiezen voor grote visgraat vloerdelen in een lichte kleur en de vloer laten leggen zonder band en bies. 

Houten vloeren in visgraatmotief geven werkelijk elke ruimte een uniek karakter en maakt je woonruimte tot een persoonlijke, warme en sfeervolle plek.

Of je nu een klassieke, moderne, landelijke of vintage look wil creëren, wij kunnen visgraat vloeren in elke gewenste afmeting, kleur en houtsortering leveren. Uipkes legt deze houten vloeren al jarenlang in diverse woonruimtes en kantoren voor zeer uiteenlopende particuliere en zakelijke opdrachtgevers.

Houten visgraat vloer moderne keuken
Kun je vloerverwarning en houten visgraat vloeren combineren?

Een houten visgraat vloer gaat perfect samen met vloerverwarming. Of de vloerverwarming nu dient als hoofd- of bijverwarming, de visgraat vloer kan hier in de vorm van lamelparket overheen gelegd worden. 

Sterker nog: de vloer kan zelfs vaak over een bestaande vloer met vloerverwarming gelegd worden. Ook in dit geval wordt de vloer evenals de ruimte heerlijk snel warm. De weerstand van het hout dat wij gebruiken is laag (Rc=0,088) waardoor opwarmtijd korter is en de ruimte langer warm blijft.

Droogbouw systeem gecombineerd met een houten visgraat vloer
Hoe kies ik het juiste formaat visgraat vloer?

Het juiste formaat visgraat vloer kies je afhankelijk van de ruimte en de sfeer die je neer wilt zetten. In een grote ruimte met kleine plankjes zal de vloer veel aandacht vragen, omdat er namelijk op de vloer veel delen liggen, die allemaal een eigen kleur en structuur hebben. Wanneer je beschikt over een grote 'saaie' ruimte, die je graag meer wilt aankleden, dan kun je dus een kleiner formaat kiezen omdat er dan meer ‘gebeurt’ in de ruimte. 

Heb je een woning uit bijvoorbeeld 1850 en wil je het gevoel van toen behouden, dan kies je voor kleinere vloerdelen met een band, bies en hoge plinten, vergelijkbaar met de stijl uit die tijd. Je kunt ook een combinatie van deze keuzes maken om het geheel een iets meer rustige of moderne uitstraling mee te geven.

Heb je een nieuwbouw woning of  penthouse en hou je van een minimalistische stijl, dan kies je voor grote visgraat planken van bijvoorbeeld 22 of 24 cm breed. Deze vloerdelen leg je zonder band tegen de wand aan. Het is mogelijk om de vloerdelen helemaal koud tegen de muren te laten zagen. In dit geval heb je dan ook geen plinten nodig en wordt het design nog minimalistischer. Je hebt immers een groot formaat plank, en niet de band, bies of plint die allemaal om aandacht vragen.

Daarbij hanteer je altijd de vuistregel dat de woonkamer leidend is voor het bepalen van de maat. Dit is immers de hoofdverblijfplaats en je brengt hier de meeste tijd door. De gang is een ruimte waarin je beweegt van het ene naar het andere vertrek: de zogenaamde verkeersruimtes. Hier pas je dan ook niet het formaat op aan. Je kan hier wellicht wel in het midden starten waardoor het patroon van links naar rechts gelijk verdeeld ligt. Laat je persoonlijk adviseren bij het bepalen van het juiste formaat voor het beste resultaat.
 

Visgraat vloer formaat
Wat kost een houten visgraat vloer?

De prijs van een visgraat vloer is afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals de houtsoort, brede of smalle vloerdelen, massief hout of lamelparket en het type afwerking, zoals de kleur, plinten, band en bies. Het leggen van een vloer in visgraatpatroon is arbeidsintensief en precisiewerk. Daarom is het raadzaam om de visgraat vloer te laten leggen in plaats van zelf te leggen, wat ook legkosten met zich meebrengt. Deze beslissingen maken het lastig om hier direct een prijskaartje per m2 aan te hangen.

Wij willen het je zo gemakkelijk mogelijk maken en we hebben daarom een speciale module ontworpen, die je, na het invullen van je wensen, direct een prijsindicatie opstuurt via email. Alle genoemde visgraat vloer prijzen zijn inclusief service, afwerking, lijm, leggen, ondervloer en BTW. Uiteindelijke prijzen hangen af van de voorinspectie en jouw bijkomende wensen.

Mocht je persoonlijk advies en/of offerte willen van onze medewerkers, kom dan langs op afspraak in één van onze showrooms. Videobellen behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat kost een houten visgraat vloer
Welke voordelen biedt een visgraat vloer laten leggen?

Een houten visgraat vloer leggen is vakwerk. Bij Uipkes Houten Vloeren krijg je niet alleen een prachtige vloer, maar ook alle service rondom het leggen van de vloer. Een bijkomend voordeel is dat je voor alle werkzaamheden één aanspreekpunt hebt en niet met verschillende toeleveranciers of vloerenleggers hoeft te communiceren. Voor het leggen komen we bij je langs om alles op te meten en waar nodig adviseren we je direct over de beste aanpak. We controleren of de ondervloer de juiste samenstelling heeft en het juiste vochtpercentage bevat.

Ook kijken we of deze vlak genoeg is. Kortom we bespreken tijdens deze voorinspectie alle details rondom de uitvoering ruim van te voren met je, zodat je weet wat je kunt verwachten. Ook is er zo alle tijd om met elkaar tot het allermooiste eindresultaat te komen. Dit neemt je zorgen weg over de juiste bestelling en of het resultaat wel is zoals je had verwacht. Je krijgt dus altijd een unieke visgraat vloer, helemaal op maat gemaakt en gelegd.

Welke voordelen biedt een visgraat vloer laten leggen
Wat is een visgraat vloer met band en bies?

Het houten kader dat tussen muur en legpatroon geplaatst wordt en een visgraat vloer inkapselt noemen we een band. De bies is een smalle (houten) strook tussen de band en het legpatroon en wordt voornamelijk gebruikt om een contrast aan te brengen, waardoor het visgraatpatroon geaccentueerd wordt. Contrast kun je aanbrengen door een lichte vloer met een donkere bies te combineren of andersom.

De visgraat vloer met band, bies en hoge plinten is de klassieke variant van de visgraat vloer. Modern ogende visgraat vloeren hebben vaak geen band en bies. In dit geval wordt het visgraatpatroon doorgelegd tot aan de muur. Een andere mogelijkheid is om een band of een bies in dezelfde kleur als de vloer te maken, waardoor het contrast minder scherp is.

Wat is een visgraat vloer met band en bies?
Wat is een vellingrand?

De schuine rand aan de lange zijde van de plank, onder een hoek van 45°, wordt de vellingrand of V-naad genoemd. Door de V-naad die ontstaat als je de planken tegen elkaar legt, worden de planken mooi geaccentueerd. Zo ontstaat het effect van allemaal lijntjes om elke plankje heen. De organische vormen en kleurverschillen in de planken geven de ruimte een natuurlijke karakter met de uitstraling van een authentieke en stoere houten vloer. Een visgraat vloer met vellingrand oogt drukker en eist meer aandacht op in een ruimte. De vellingranden worden vaak in visgraat vloeren toegepast om onderlinge hoogteverschillen van de vloer te maskeren.

Wij leveren de visgraat vloeren meestal zonder v naad en laten de natuurlijke hoogteverschillen in de vloer aanwezig zijn, om niet een te gladde, bijna onnatuurlijke vloer te krijgen. 
 

Vellingrand houten plank visgraat lamelparket
In welke richting kun je een visgraat vloer leggen?

De legrichting van de visgraat vloer hangt af van de vorm van de ruimte, de lichtinval en jouw persoonlijke voorkeur. De vuistregel is dat je houten vloeren in de richting van het invallende zonlicht legt, maar in de praktijk kan het (zon)licht van meerdere kanten komen of zorgt de vorm van de ruimte ervoor dat dit niet wenselijk is. Wanneer lichtinval van meerder kanten komt, kun je de vloer in de woon-leefrichting leggen. 

In smalle ruimtes, zoals een hal of keuken, wordt de visgraat vloer meestal in de lengterichting gelegd. In brede of vierkante ruimtes kun je kijken waar het licht vandaan komt om zo de legrichting te bepalen. Tenslotte kun je de visgraat vloer ook een kwartslag draaien. Op deze manier krijg je het zogenoemde ‘elleboogpatroon’.

De visgraat vloer kun je dus op vele manieren toepassen. Vraag hier om advies bij Uipkes. Onze adviseurs hebben hier meer dan 25 jaar ervaring mee. In onze showrooms tonen we deze en andere legpatronen, zodat je de effecten zelf kunt ervaren.

In welke richting kun je een visgraat vloer leggen
Is visgraat lamelparket geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes?

Of je nu een kleine of een grote ruimte wilt voorzien van een houten vloer in visgraatpatroon: door te variëren met plankgrootte, kleur en legrichting, kun je in iedere ruimte een visgraat vloer plaatsen die volledig tot zijn recht komt. Een houten visgraat vloer is niet alleen spectaculair in de woonkamer, maar ook in de keuken, badkamer of kantoorruimte. Massief houten visgraat vloeren en visgraat lamelparket zijn geschikt voor echt elke ruimte in het huis. 

Wij kunnen vloerdelen vanaf 9 tot 24 cm breed en alle tussenliggende maten voor jou maken. Veel aanbieders hebben 2 of 3 standaard breedtematen, waardoor deze niet altijd goed in verhouding staan tot jouw persoonlijke wensen.

Is visgraat lamelparket geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes?
Hoe moet ik een visgraat vloer onderhouden?

Voor de afwerking van visgraat vloeren gebruiken we ecovriendelijke lijnzaadolie met een volledig natuurlijke samenstelling, die we volgens traditionele recepten op een duurzame wijze maken. De vloeren zijn dan beschermd tegen veelvoorkomende invloeden van buitenaf, zoals water, koffie, cola, wijn of bier. Je kunt de vloeren in principe iedere dag dweilen als je dat wilt. 

We leveren bij de vloer o.a. een eigen zeep waarmee je de vloer eenvoudig weer netjes maakt. Verder is het altijd goed om de vloer regelmatig te stoffen, te stofzuigen en/of te dweilen. In de bijgeleverde onderhoudsset vind je middelen om jouw vloer in topconditie te houden. De regelmaat van vloeronderhoud is afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de vloer. 

Is een visgraat vloer mooier dan een Hongaarse punt vloer?

Beide legpatronen zijn prachtig en de keuze voor het ene patroon of het andere is een kwestie van persoonlijke smaak. De Hongaarse punt vloer heeft een symmetrische elegantie die een ruimte rustiger en ruimer doet ogen. De visgraat vloer heeft een wat grilliger, maar stoer patroon dat om meer aandacht vraagt. Beide typen houten vloeren kun je rustiger of drukker maker door de plankbreedtes aan te passen.

Grote, brede planken maken de vloer rustiger en moderner omdat er minder lijnen zijn. Ook kun je kiezen voor planken zonder vellingrand of een vloer zonder plinten, wat zeer goed past bij een modern, minimalistisch interieur. Heb je donkere klassieke meubels met veel detailwerk en ornamenten, dan kan het Hongaarse punt patroon een mooi contrast geven. Heb je interieur dat strak en minimalistisch is dan kan een visgraat vloer een speelse noot aan de ruimte meegeven.