Moderne witte visgraat vloer in keuken

De Tijdloze Visgraat Vloer


De visgraat vloer is een absolute klassieker, die je eenvoudig een tijdloze, moderne twist kunt geven en in werkelijk iedere ruimte van een woning kunt leggen.

Vloeren met het visgraatpatroon zijn terug van weggeweest en enorm populair. Hoewel de naam misschien niet erg aantrekkelijk klinkt, zijn visgraat vloeren werkelijk prachtig om te zien. Dit komt niet alleen door het chique patroon, maar ook door de vele afwerkmogelijkheden die deze vloer kent, als je voor hout als basismaterieaal kiest. Een visgraat vloer is verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals laminaat, PVC en hout. Eikenhout is verreweg de meest stijlvolle en duurzame optie, omdat hout een herwinbare grondstof is.

Bij een visgraat vloer worden vloerdelen in een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd, waardoor een motief ontstaat die op een visgraat lijkt. De vloer wordt met de punt, die ontstaat door de vloerdelen loodrecht op elkaar te plaatsen, in de lengterichting van een ruimte gelegd. 

Het is ook mogelijk om variaties van het visgraatpatroon te maken, zoals de dubbele visgraat of driedubbele visgraat. Ook kun je de legrichting een kwartslag draaien, zodat je het modern ogende elleboogpatroon krijgt. 

In de showrooms van Uipkes in Alphen, Amsterdam en Naarden kun je eiken visgraat vloeren in diverse Uipkes kleuren ervaren. Je krijgt altijd een vrijblijvend maatwerk advies mee over jouw nieuwe visgraat vloer. Plan een afspraak in of vraag ons inspirerende magazine aan om de mogelijkheden te bekijken. Wij delen onze kennis en passie over hout graag met jou!

Geschiedenis en herkomst van het visgraat patroon

Waar komt het visgraat patroon vandaan?

Het visgraatpatroon is afgeleid van het skelet van een haring en is tijdloos omdat het al duizenden jaren gebruikt wordt. 

  • Het patroon is terug te vinden in juwelen van nobelen en kunstuitingen in het oude Egypte, zoals het dodenmasker van Toetanchamon.
  • De Romeinen hadden een praktische toepassing voor het patroon, namelijk: decoratieve muren, wegen, en pleinen, zoals voetpaden en marktplaatsen. De stenen in visgraatpatroon (opus spicatum) vormen een stevig, in elkaar grijpend bestrating systeem.
  • Ruim 500 jaar geleden in de 16e eeuw werd het visgraatpatroon voor het eerst gebruikt als parketvloer, voornamelijk in landhuizen en kastelen van adellijke families. In de Franse taal betekent "parquetry" "klein compartiment". Dit verwijst naar de werkwijze waarbij kleine houten stukken werden gesneden en in geometrische patronen werden aangebracht. 
  • In de jaren '20 van de 20e eeuw werd visgraat parket ook populair in Engeland en Nederland onder de bevolking en de laatste jaren is er hernieuwde interesse voor dit patroon.
     
Grote eiken visgraat vloer in de woonkamer van een villa in Bussum

De houten visgraat vloer

Houten vloeren kun je schaven, waarbij een klein stukje hout wordt afgesneden, waardoor de nerfstructuur aan de oppervlakte van het hout goed zichtbaar wordt. De vloerdelen kun je vervolgens oliën of lakken in vele kleuren en afwerken met een band of bies. Door plankbreedtes te variëren kun je de vloer een meer rustig of juist een drukkere uitstraling meegeven. 

Door te variëren met kleur, plankbreedte, houtsortering, houtsoort en legrichting kun je een uniek ontwerp maken voor jouw houten visgraat vloer, dat volledig is afgestemd op jouw voorkeuren en woonstijl.

De klassieke visgraat vloer is een stijlvolle houten vloer die je een moderne twist kunt meegeven. Of je nu een jaren ‘20 woning, kasteel of een luxe appartement hebt: de visgraat houten vloer geeft elke ruimte een uniek karakter. Blader door het Uipkes® portfolio en laat je inspireren. Onze visgraat houten vloeren zijn:

  • gemaakt van duurzaam eikenhout uit goed beheerde bossen,
  • uitermate geschikt voor een combinatie met vloerverwarming,
  • beschikbaar in vele maten en extra brede vloerdelen,
  • beschikbaar in 90 unieke kleuren en diverse afwerkmogelijkheden,

Daarnaast bieden we als houten vloeren specialist vakkundig advies, een eigen legservice en een transparante werkwijze om samen met jou een droomvloer te realiseren. Onze service is erop gericht om jou te ontzorgen en we hebben veel ervaring in het managen en uitvoeren van projecten, ook voor interieurarchitecten en projectontwikkelaars. Kom langs om jouw maatwerk houten vloer samen te stellen!

Wat kost een visgraat vloer?

Wanneer je een eiken lamelparket visgraat vloer wilt kopen, houdt er dan rekening mee dat de m2 priis van de vloer afhankelijk is van de kleurafwerking, houtsortering, plankbreedte en -dikte. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor ondervloeren, lijm, eventueel egaliseren en natuurlijk de legservice. Het leggen van een houten vloer in het visgraatpatroon vereist vakmanschap en nauwkeurigheid. Daarom adviseren wij om altijd een goede legservice te gebruiken.

Een visgraat houten vloer kost tussen de 179,00 en 215,00 EUR per m2 inclusief leggen, materialen en BTW. Uipkes is een full service houten vloeren specialist, gericht op ontzorgen van onze klanten. Wij hebben onze eigen ervaren parketteurs en er is van begin tot het eind van het project altijd één aanspreekpunt voor vragen.

Wil je misschien een houten vloer kopen op basis van een voorbeeldvloer hieronder? Klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Je krijgt dan direct een vrijblijvende offerte met alle kosten per e-mail toegestuurd voor jouw woonsituatie. Voor meer voorbeelden van houten vloeren kun je alle vloeren foto's bekijken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Lees meer informatie over het kopen van een houten vloer of maak een afspraak in één van onze showrooms in Alphen, Naarden en Amsterdam. Hier kun je eiken vloeren in verschillende legpatronen en kleuren zien en ervaren!

 

Wit Eiken Visgraat in Woonhuis Utrecht - Fris Wit - €209.00 per m2

Visgraat Parket Zwart Eiken in Woonkamer Utrecht - Krijtbord Zwart - €191.00 per m2

Frans Eiken Visgraat Lamelparket in Bloemendaal - Cassave - €209.00 per m2

Witte Visgraat Vloer met Band in Rotterdam - Van Gogh Wit - €194.00 per m2

Donker Visgraat Parket in Woonkamer in Amsterdam - Koning Zwart - €191.00 per m2

Lichte Visgraat Vloer in Alphen aan den Rijn - Van Gogh Wit - €198.00 per m2

Visgraat Houten Vloer in Hal in Alphen aan den Rijn - Edelgrijs - €198.00 per m2

Houten Visgraat Vloer in Villa Noordwijk - Edelgrijs - €206.00 per m2

Visgraat Vloer Amsterdam - Champagne - €191.00 per m2

visgraat houten vloer op vloerverwarming in villa Wassenaar

Visgraat vloer laten leggen op vloerverwarming

Ja, visgraat parket in de vorm van eiken lamelparket kun je perfect combineren met vloerverwarming, of je het nu wilt gebruiken als hoofd- of bijverwarming. De kleine vloerdelen van de visgraat vloer kun je op vloerverwarming verlijmen. 

Houten visgraat vloer geplaatst op vloerverwarming in de woonkamer van een villa

Visgraat Lamelparket

Visgraat lamelparket kun je zelfs over een bestaande vloer met vloerverwarming leggen en ook dan zal de ruimte heerlijk gelijkmatig warm worden. Wij gebruiken eikenhout omdat deze houtsoort een lage weerstand (Rc=0,088) heeft. Lamelparket op vloerverwarming heeft een iets hogere weerstand dan PVC of laminaat, waardoor de opwarmtijd iets langer is. Daar staat tegenover dat een houten vloer warmte langer vasthoudt en de ruimte langere tijd warm blijft.

De toplaag van het lamelparket (ook wel multiplank of duoplank genoemd) dat we gebruiken is 4 mm eikenhout en heeft een levensduur van vele tientallen jaren. Met de olie die we gebruiken onderhoud je de vloer periodiek, waardoor schuren niet nodig is, zoals over het algemeen wel gebruikelijk is. Je schuurt de vloer dus alleen nog maar als je hem een andere kleur wilt  geven. Dit is iets wat nauwelijks voorkomt. Mocht je in de verre toekomst de vloer een andere kleur willen geven of mocht je jouw huis verkopen aan iemand die een andere kleur voor de vloer wilt, dan kun je de vloer dus schuren en opnieuw kleuren. Onze houten visgraat vloeren kun je zelfs meerdere keren schuren.

Houten visgraat vloer gelegd in de keuken op een zandcement dekvloer

Tapis Visgraat Parket

Ook de meest traditionele vorm van parket, tapis parket, kun je goed combineren met vloerverwarming. Hierbij wordt een ondervloer op de cementdekvloer geplakt en daarop worden de massief houten toplaag vloerdelen verlijmd en vernageld. Vervolgens worden de nagelgaten gevuld, de parketvloer geschuurd en afgewerkt met olie of lak. Omdat de tapis vloer verlijmd en vernageld is, is er minder sprake van loopgeluiden of werking van het hout, hoewel modern lamelparket met berkenmultiplex onderlaag daarin niet veel verschilt.

Je kunt ervoor kiezen om de nagelgaten op te vullen of zichtbaar te laten. Het is maar net wat je mooi vindt. Als je bijvoorbeeld een landelijk interieur hebt, kunnen de zichtbare nagels bijdragen aan de landelijke uitstraling.

Tapis visgraat parket installeren is zeer arbeidsintensief, waardoor legkosten veel hoger liggen. Visgraat vloeren bestaan uit kleinere vloerdelen dan planken vloeren en ieder individueel vloerdeel moet vernageld worden. Daarom geven wij de voorkeur aan het werken met eiken lamelparket.

Frans Eiken visgraat vloer woonkamer Utrecht

Massief houten visgraat vloer

Een massief houten vloer gaat niet samen met vloerverwarming en is over het algemeen een stuk duurder dan lamelparket. De dikte van een massief houten vloer zorgt voor een slechte warmtegeleiding. 

Lamelparket bestaat uit meerdere lagen en een toplaag van massief hout. Hierdoor is eiken visgraat parket uitstekend geschikt voor vloerverwarming door de betere warmtegeleiding en kan in ieder huis en iedere ruimte gelegd worden.

Bruine houten visgraat vloer in appartement

Houten vloeren specialist

Wil je visgraat parket op vloerverwarming laten leggen? Uipkes is al ruim 25 specialist in deze warme combinatie. Naast houten vloeren leggen, kunnen we ook vloerverwarming voor je infrezen, zodat je alle werkzaamheden omtrent vloerverwarming en houten vloeren door één partij kunt laten doen. Wanneer je vragen hebt over het combineren van een visgraat vloer met jouw vloerverwarming, kom dan langs in één van onze showrooms. Onze medewerkers hebben veel kennis en staan je graag te woord tijdens een persoonlijk gesprek.

Wij kunnen het hele traject voor je verzorgen: van de vloerverwarming leveren, aanleggen en aansluiten op de warmtebron tot het installeren van de ondervloer en de visgraat houten vloer. 

Eiken visgraat lamelparket in woning te Rotterdam

Welke houtsoort en kleur kiezen?

De visgraat vloer leveren we voornamelijk in eikenhout vanwege de gunstige eigenschappen van deze houtsoort en relatief lagere kosten in vergelijking tot andere (tropische) houtsoorten. Eikenhout laat zich makkelijk bewerken en kan in vele verschillende frisse tot warme kleuren geleverd worden. We kunnen ook andere, bijvoorbeeld tropische houtsoorten leveren, maar houdt wel rekening met langere levertijden en hogere kosten. Dit heeft deels te maken met problemen met de toeleveringsketen en de toenemende transportkosten van de afgelopen jaren. Dit ligt voor ons eikenhout anders omdat onze houtproducten uit goed beheerde Europese bossen komt.

Heb je een specifieke kleur voor ogen voor jouw eiken visgraat vloer? Uipkes heeft 90 kleuren ontwikkeld, zodat je kunt kiezen uit zowel lichte of witte vloeren als donkerbruine of zwarte vloeren en natuurlijk alle tinten ertussen. 

Hout leeft en is een natuurproduct. Ook bij het kleuren van vloeren worden natuurlijke ingrediënten gebruikt. Hout en kleuren worden beïnvloed door zonlicht en in de eerste 6 maanden na leggen kan de kleur van de vloer iets lichter of juist meer donker worden. Donkere vloeren worden iets lichter en lichte vloeren worden iets donkerder.

Tenslotte kunnen wij kleuren en visgraat planken op maat maken. Zo krijg je bij Uipkes altijd een handgemaakte vloer volgens jouw persoonlijke wensen.

Houten visgraat vloer gelegd in werkkamer

Formaat en Afwerking

Onze visgraat vloerdelen genaamd Vincent, zijn beschikbaar in smalle formaten vanaf 120/600 mm tot extra brede visgraat vloerdelen van 260/1300 mm. Visgraat vloeren met extra brede vloerdelen ogen rustiger en moderner. Kleine vloerdelen geven de uitstraling van traditionele visgraat parketvloer. Hieronder een overzicht van Vincent vloerdelen.

Vincent visgraat vloerdelen afmetingen:
120/600mm
140/700mm
160/800mm
180/900mm
200/1000mm
220/1100mm
240/1200mm
260/1300mm

 

Visgraat patronen

Naast het bekende visgraatpatroon, kunnen er ook maatwerk variaties op dit patroon gemaakt worden. Door twee gelijke delen naast elkaar te leggen of het patroon een kwartslag te draaien ontstaan nieuwe patronen. Op deze manier kun je een eigen visgraat parketvloer variatie maken die het beste aansluit bij jouw wensen en interieur. 

Het dubbel visgaat patroon is een afgeleide uit het traditionele visgraat patroon, waarbij twee delen naast elkaar worden geplaatst

Dubbel Visgraat Patroon

Een dubbele visgraat zijn twee gelijk delen tegen elkaar aan gelegd, waarop dan weer twee gelijke delen onder de hoek van negentig graden ertegenaan gelegd worden zoals dat gebruikelijk is bij een traditioneel visgraatpatroon

De dubbele visgraat is wat statischer omdat de vlakken per tweetal tegen elkaar aan liggen en zo het patroon vormen. Door deze manier van aanbrengen krijgt de ruimte wat meer sereniteit.

Een afgeleide van het visgraat patroon is de driedubbele visgraat. Waarbij drie planken van hetzelfde formaat naast elkaar gelegd worden

Driedubbele Visgraat

De driedubbele visgraat bestaat uit gelijke houten vloerdelen tegen elkaar gelegd. Hierna leggen we drie gelijke delen haaks op de delen in de legrichting. Door drie delen naast elkaar te leggen ontstaan grotere gehelen waardoor het begrip "visgraat vloer" een andere lading krijgt.

Vanuit verschillende standpunten ontdek je dan ook nieuwe vormen. Kortom de driedubbele visgraat geeft rust aan de ruimte en is een lust voor het oog.

Het elleboog patroon is het visgraat patroon een kwartslag gedraaid. De planken worden gelegd richting de hoeken van de kamer

Elleboog Patroon

De houten vloerdelen met gelijke lengte en breedte leg je haaks op elkaar, waardoor het in een elleboogvorm ligt en het elleboog patroon ontstaat. Het is in feite de visgraat vloer, maar dan een kwartslag gedraaid. Je brengt de planken in het verlengde van de ruimte aan met daarop in de breedte om en om de planken. Het elleboog patroon heeft, door zijn evenwijdige gelegde delen in de ruimte, een rustige en moderne uitstraling.

Dubbel elleboog patroon gemaakt van smalle planken, geschikt in combinatie met vloerverwarming

Dubbel Elleboog Patroon

Door twee planken van het elleboog patroon naast elkaar te leggen ontstaat het dubbele elleboog patroon. De banen van de elleboog vloer zijn hierbij groter en zorgen voor een belevenis op de vloer. Het dubbel elleboog patroon is wat anders dan de populaire visgraat of Hongaarse punt vloer

Het driedubbele elleboog patroon is een afgeleide van het visgraat patroon

Driedubbel Elleboog Patroon

Een driedubbele elleboog vloer is een kunstzinnige variant van de visgraat vloer. Hierbij worden drie gelijke delen in het elleboog patroon naast elkaar gelegd. Zo ontstaan er een soort 'blokken' die zorgen voor een stijlvolle belevenis op de vloer.

Visgraat Buiten Parket

Visgraat Buitenvloer

Naast een visgraat lamelparketvloer voor binnen, is het ook mogelijk om een visgraat vloer buiten te leggen. Met visgraat buitenparket kun je mooie overgangen maken van je binnenvloer naar je buitenterras of balkon. Houd er rekening meer dat de houten vloer binnen van een andere houtsoort is gemaakt dan de houten vloer buiten.

Een hardhouten vloer voor buiten is gemaakt van Ipé, Teak of Padoek en een houten vloer voor binnen in (voornamelijk) eiken lamelparket. Dit brengt verschillen in kleur en houttekeningen met zich mee, ook omdat houten terrasvloeren snel verkleuren (vergrijzen). Het visgraatpatroon zorgt voor eenheid in design tussen de binnen- en buitenvloer. 

Het is mogelijk om visgraat parket zowel binnen als buiten te laten leggen door de ervaren parketteurs van Uipkes. Daarnaast kunnen we ook vloerverwarming onder je houten vloer aanbrengen of jouw trap renoveren met hout in het visgraatpatroon. Ook kunnen we houtbewerkingen aan deuren of kozijnen verzorgen om eenheid in de uitstraling van jouw woning aan te brengen.

Kortom, met Uipkes heb je slechts één aanspreekpunt voor de uitvoering van diverse specialistische werkzaamheden. Dat scheelt een hoop gedoe. Tenslotte bieden we ook service om jouw vloeren goed te onderhouden, zoals een onderhoudsset en het opnieuw schuren en afwerken van jouw visgraat buitenparket, trap en/of houten binnenvloer. Maak een showroomafspraak om een goed beeld te krijgen van onze diensten en om jouw ideeën en wensen te bespreken.

Beige houten visgraat vloer gelegd in een woning in Den Haag

Meer weten?

Visgraat vloeren zijn er in alle maten, kleuren en houtsoorten en zijn geschikt voor iedere ruimte.

Heb je vragen over visgraat vloeren? Lees de veelgestelde vragen hieronder of neem contact op met één van onze adviseurs. 

Maak gebruik van onze jarenlange passie, kennis en ervaring. We staan je graag te woord tijdens een afspraak en nemen uitgebreid de tijd om jouw vragen te beantwoorden en wensen te inventariseren. Je kunt eenvoudig een afspraak inplannen in één van onze inspirerende showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam! Een videobelafspraak is ook mogelijk.

FAQ

Is de visgraat vloer een trendgevoelig product?

De visgraat vloer is een absolute klassieker, die je een moderne twist kunt meegeven. Het patroon is duizenden jaren oud en diep geworteld in het menselijke onderbewustzijn en een herkenbaar symbool, waardoor de houten visgraat vloer minder vatbaar is voor trends.

Houten visgraat vloer moderne keuken
Kun je vloerverwarning en houten visgraat vloeren combineren?

Een houten visgraat vloer gaat perfect samen met vloerverwarming. Of de vloerverwarming nu dient als hoofd- of bijverwarming, de visgraat vloer kan hier in de vorm van lamelparket overheen gelegd worden. 

Sterker nog: de vloer kan zelfs vaak over een bestaande vloer met vloerverwarming gelegd worden. Ook in dit geval wordt de vloer evenals de ruimte heerlijk snel warm. De weerstand van het hout dat wij gebruiken is laag (Rc=0,088) waardoor opwarmtijd korter is en de ruimte langer warm blijft.

Droogbouw systeem gecombineerd met een houten visgraat vloer
Hoe kies ik het juiste formaat visgraat vloer?

Het juiste formaat visgraat vloer kies je afhankelijk van de ruimte en de sfeer die je neer wilt zetten. In een grote ruimte met kleine plankjes zal de vloer veel aandacht vragen, omdat er namelijk op de vloer veel delen liggen, die allemaal een eigen kleur en structuur hebben. Wanneer je beschikt over een grote 'saaie' ruimte, die je graag meer wilt aankleden, dan kun je dus een kleiner formaat kiezen omdat er dan meer ‘gebeurt’ in de ruimte. 

Heb je een woning uit bijvoorbeeld 1850 en wil je het gevoel van toen behouden, dan kies je voor kleinere vloerdelen met een band, bies en hoge plinten, vergelijkbaar met de stijl uit die tijd. Je kunt ook een combinatie van deze keuzes maken om het geheel een iets meer rustige of moderne uitstraling mee te geven.

Heb je een nieuwbouwwoning of  penthouse en hou je van een minimalistische stijl, dan kies je voor grote visgraat planken van bijvoorbeeld 22 of 24 cm breed. Deze vloerdelen leg je zonder band tegen de wand aan. Het is mogelijk om de vloerdelen helemaal koud tegen de muren te laten zagen. In dit geval heb je dan ook geen plinten nodig en wordt het design nog minimalistischer. Je hebt immers een groot formaat plank, en niet de band, bies of plint die allemaal om aandacht vragen.

Daarbij hanteer je altijd de vuistregel dat de woonkamer leidend is voor het bepalen van de maat. Dit is immers de hoofdverblijfplaats en je brengt hier de meeste tijd door. De gang is een ruimte waarin je beweegt van het ene naar het andere vertrek: de zogenaamde verkeersruimtes. Hier pas je dan ook niet het formaat op aan. Je kan hier wellicht wel in het midden starten waardoor het patroon van links naar rechts gelijk verdeeld ligt. Laat je persoonlijk adviseren bij het bepalen van het juiste formaat voor het beste resultaat.
 

Visgraat vloer formaat
Wat kost een houten visgraat vloer?

De prijs van een visgraat vloer is afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals de houtsoort, brede of smalle vloerdelen, massief hout of lamelparket en het type afwerking, zoals de kleur, plinten, band en bies. Het leggen van een vloer in visgraatpatroon is arbeidsintensief en precisiewerk. Daarom is het raadzaam om de visgraat vloer te laten leggen in plaats van zelf te leggen, wat ook legkosten met zich meebrengt. Deze beslissingen maken het lastig om hier direct een prijskaartje per m2 aan te hangen.

Wij willen het je zo gemakkelijk mogelijk maken en we hebben daarom een speciale module ontworpen, die je, na het invullen van je wensen, direct een prijsindicatie opstuurt via email. Alle genoemde visgraat vloer prijzen zijn inclusief service, afwerking, lijm, leggen, ondervloer en BTW. Uiteindelijke prijzen hangen af van de voorinspectie en jouw bijkomende wensen.

Wat kost een houten visgraat vloer
Welke voordelen biedt een visgraat vloer laten leggen?

Een houten visgraat vloer leggen is vakwerk. Bij Uipkes Houten Vloeren krijg je niet alleen een prachtige vloer, maar ook alle service rondom het leggen van de vloer. Een bijkomend voordeel is dat je voor alle werkzaamheden één aanspreekpunt hebt en niet met verschillende toeleveranciers of vloerenleggers hoeft te communiceren. Voor het leggen komen we bij je langs om alles op te meten en waar nodig adviseren we je direct over de beste aanpak. We controleren of de ondervloer de juiste samenstelling heeft en het juiste vochtpercentage bevat. Ook kijken we of deze vlak genoeg is.

Kortom we bespreken tijdens deze voorinspectie alle details rondom de uitvoering ruim van te voren met je, zodat je weet wat je kunt verwachten. Ook is er zo alle tijd om met elkaar tot het allermooiste eindresultaat te komen. Dit neemt je zorgen weg over de juiste bestelling en of het resultaat wel is zoals je had verwacht. Je krijgt dus altijd een unieke visgraat vloer, helemaal op maat gemaakt en gelegd.

Welke voordelen biedt een visgraat vloer laten leggen
Wat is een visgraat vloer met band en bies?

Het houten kader dat tussen muur en legpatroon geplaatst wordt en een visgraat vloer inkapselt noemen we een band. De bies is een smalle (houten) strook tussen de band en het legpatroon en wordt voornamelijk gebruikt om een contrast aan te brengen, waardoor het visgraatpatroon geaccentueerd wordt. Contrast kun je aanbrengen door een lichte vloer met een donkere bies te combineren of andersom.

Wat is een visgraat vloer met band en bies?
Wat is een vellingrand?

De schuine rand aan de lange zijde van de plank, onder een hoek van 45°, wordt de vellingrand of V-naad genoemd. Door de V-naad die ontstaat als je de planken tegen elkaar legt, worden de planken mooi geaccentueerd. Zo ontstaat het effect van allemaal lijntjes om elke plankje heen. De organische vormen en kleurverschillen in de planken geven de ruimte een natuurlijke karakter met de uitstraling van een authentieke en stoere houten vloer.

Een visgraat vloer met vellingrand oogt drukker en eist meer aandacht op in een ruimte. De vellingranden worden vaak in visgraat vloeren toegepast om onderlinge hoogteverschillen van de vloer te maskeren.

Door vloeren te creëren zonder vellingrand, blijven de natuurlijke hoogteverschillen aanwezig in de vloer, zodat je geen vloer krijgt die te glad is, bijna onnatuurlijk. De visgraat vloerdelen worden meestal zonder voeg geleverd, zodat de visgraat vloer over het gehele oppervlak glad is en de gehele vloer er strak en modern uitziet.

Vellingrand houten plank visgraat lamelparket
In welke richting kun je een visgraat vloer leggen?

De legrichting van de visgraat vloer hangt af van de vorm van de ruimte, de lichtinval en jouw persoonlijke voorkeur. De vuistregel is dat je houten vloeren in de richting van het invallende zonlicht legt, maar in de praktijk kan het (zon)licht van meerdere kanten komen of zorgt de vorm van de ruimte ervoor dat dit niet wenselijk is. Wanneer lichtinval van meerder kanten komt, kun je de vloer in de woon-leefrichting leggen. 

In smalle ruimtes, zoals een hal of keuken, wordt de visgraat vloer meestal in de lengterichting gelegd. In brede of vierkante ruimtes kun je kijken waar het licht vandaan komt om zo de legrichting te bepalen. Tenslotte kun je de visgraat vloer ook een kwartslag draaien. Op deze manier krijg je het zogenoemde ‘elleboogpatroon’.

In welke richting kun je een visgraat vloer leggen
Is visgraat lamelparket geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes?

Of je nu een kleine of een grote ruimte wilt voorzien van een houten vloer in visgraatpatroon: door te variëren met plankgrootte, kleur en legrichting, kun je in iedere ruimte een visgraat vloer plaatsen die volledig tot zijn recht komt. Een houten visgraat vloer is niet alleen spectaculair in de woonkamer, maar ook in de keuken, badkamer of kantoorruimte. Massief houten visgraat vloeren en visgraat lamelparket zijn geschikt voor echt elke ruimte in het huis. 

Wij kunnen vloerdelen vanaf 9 tot 24 cm breed en alle tussenliggende maten voor jou maken. Veel aanbieders hebben 2 of 3 standaard breedtematen, waardoor deze niet altijd goed in verhouding staan tot jouw persoonlijke wensen.

Is visgraat lamelparket geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes?
Hoe moet ik een visgraat vloer onderhouden?

Voor de afwerking van visgraat vloeren gebruiken we ecovriendelijke lijnzaadolie met een volledig natuurlijke samenstelling, die we volgens traditionele recepten op een duurzame wijze maken. De vloeren zijn dan beschermd tegen veelvoorkomende invloeden van buitenaf, zoals water, koffie, cola, wijn of bier. Je kunt de vloeren in principe iedere dag dweilen als je dat wilt. 

We leveren bij de vloer o.a. een eigen zeep waarmee je de vloer eenvoudig weer netjes maakt. Verder is het altijd goed om de vloer regelmatig te stoffen, te stofzuigen en/of te dweilen. In de bijgeleverde onderhoudsset vind je middelen om jouw vloer in topconditie te houden. De regelmaat van vloeronderhoud is afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de vloer. 

Is een visgraat vloer mooier dan een Hongaarse punt vloer?

Beide legpatronen zijn prachtig en de keuze voor het ene patroon of het andere is een kwestie van persoonlijke smaak. De Hongaarse punt vloer heeft een symmetrische elegantie die een ruimte rustiger en ruimer doet ogen. De visgraat vloer heeft een wat grilliger, maar stoer patroon dat om meer aandacht vraagt. Beide typen houten vloeren kun je rustiger of drukker maker door de plankbreedtes aan te passen.

Welk materiaal kiezen voor visgraat vloerdelen?

De keuze van het materiaal hangt voornamelijk af van budget, persoonlijke smaak, houtlook kwaliteit en duurzaamheid.

Visgraat Hout

Het zal je niet verbazen dat wij, als houten vloeren specialist, een échte houten vloer natuurlijk mooier vinden dan een houtlook vloer. Andere materialen komen niet in de buurt van de totale beleving van de houttekening, de geur, het gevoel en de duurzaamheid van hout.

Visgraat vloeren van hout zijn oersterk, gaan een leven lang mee, zijn gemaakt van een herwinbare grondstof en zorgen ervoor dat een woning een stijlvolle en authentieke uitstraling meekrijgen. 

Visgraat Laminaat

Visgraat laminaat met houtlook print komt, qua eerste indruk in een ruimte, in de buurt van een houten vloer. Daarnaast is visgraat laminaat een stuk goedkoper dan hout of PVC en is de installatie eenvoudiger, hoewel het visgraatpatroon nog steeds een uitdaging vormt om zelf strak te leggen en het verstandig is om ook visgraat laminaat te laten leggen door een ervaren vloerenlegger.

De houttekening die je bij laminaat ziet is van papier met daarop een slijtvaste laag van kunststof. De geprinte houttekening verklaart dat wanneer je naar een laminaat visgraat vloer kijkt, je vaak dezelfde, herhalende houttekeningen (houtprints) terug ziet komen. 

De kunststof afwerklaag op laminaat vloeren voelt ook anders aan dan een geschaafde houten vloer. Vaak voel je aan het oppervlak van laminaat ribbels of reliëf, wat bij echt geschaafd hout niet voorkomt.

Afhankelijk van de intensiteit van gebruik, moet je om de 10 jaar een nieuwe laminaatvloer kopen vanwege beschadigingen en verkleuringen.

De weerstand van visgraat laminaat is laag genoeg voor een combinatie met vloerverwarming, vergelijkbaar met PVC en eikenhout. 

In vergelijking met een visgraat vloer van echt hout is een visgraat laminaat vloer op korte termijn goedkoper, maar op lange termijn duurder, minder duurzaam en minder milieuvriendelijk door de kunststof toplaag. Een eiken visgraat vloer gaat ruim 20 jaar mee en kan meerdere malen geschuurd en geolied worden, waardoor een houten vloer een leven lang meegaat. 

Visgraat PVC

Visgraat PVC vloeren zijn populair omdat het goedkoper is dan hout en er voor iedere gewenste uitstraling een PVC vloer leverbaar is. Houtlook, steenlook of prints met andere motieven: het kan allemaal met PVC en laminaat. PVC vloeren zijn ook eenvoudig in onderhoud.

Toch komen visgraat PVC vloeren niet in de buurt van de beleving van een visgraat houten vloer.

PVC (PolyVinylChloride) is namelijk gemaakt van plastic net als andere vinyl vloeren, waardoor de vloer heel anders voelt en klinkt dan wanneer je over hout loopt. En net zoals bij laminaat vloeren kun je beschadigingen aan PVC niet eenvoudig herstellen. PVC vloeren hebben een vergelijkbare levensduur als laminaat. 

Een belangrijke overweging om wel of niet voor visgraat PVC te kiezen, zijn de mogelijk nadelige gevolgen van PVC voor de gezondheid en het milieu. PVC is 100% kunststof en in iedere levensfase van dit product (productie, gebruik en afval-cyclus) is het absoluut één van de minst duurzame keuzes die je kunt maken, zoals te lezen is in de recente publicatie 'Het polyvinylchloride-debat: waarom PVC een problematisch materiaal blijft', opgesteld door onderzoekers van HCWH Europe, met de inbreng en steun van 18 toonaangevende gezondheids- en milieuorganisaties. Daarnaast kunnen schadelijke stoffen makkelijker vrijkomen bij verkeerd gebruik van vloerverwarming onder een PVC vloer, die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden en de vloer makkelijk kunnen beschadigen. 

Hoewel visgraat PVC als materiaal goedkoper is, moet je de ondervloer vaak eerst egaliseren. Ook hier geldt: laat egaliseren en het leggen van visgraat PVC over aan een professional. De totale kosten van een hoge kwaliteit (=minder toxische) PVC vloer laten leggen, komt al goed in de buurt van de totale kosten van een goedkopere houten vloer. 

Zoals je ziet heeft ieder materiaal zijn voor- en nadelen en heb je in ieder geval genoeg mogelijkheden om een keuze te maken die bij jou past.