Moderne witte visgraat vloer in keuken

Visgraat vloeren

De visgraat houten vloer is enorm populair en een absolute klassieker. Je kunt de visgraat vloer een moderne twist meegeven door voor grote vloerdelen te kiezen of juist voor een klassieke variant te kiezen met kleine vloerdelen in combinatie met band en bies. De mogelijkheden zijn eindeloos. Visgraat vloeren zijn prachtig om te zien en passen werkelijk in elke ruimte van het huis.
Beige houten visgraat vloer gelegd in een woning in Den Haag
Grote eiken visgraat vloer in de woonkamer van een villa in Bussum
Grote lichte visgraat houten vloer in de slaapkamer van een nieuwbouw appartement
Eiken visgraat lamelparket in woning te Rotterdam
Houten visgraat vloer gelegd in werkkamer
Bruine houten visgraat vloer in appartement
visgraat houten vloer op vloerverwarming in villa Wassenaar
Frans Eiken visgraat vloer woonkamer Utrecht

Houten Visgraat Vloer

De visgraat houten vloer is een absolute klassieker, die je eenvoudig een tijdloze, moderne twist kunt geven.

De houten vloer met een visgraat legpatroon is terug van weggeweest en enorm populair. Hoewel de naam misschien niet erg aantrekkelijk klinkt, zijn houten vloeren in visgraatpatroon werkelijk prachtig om te zien. Dit komt niet alleen door het chique patroon, maar ook door de vele afwerkmogelijkheden die een houten visgraat vloer kent.  

Bij een visgraat vloer worden planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd, waardoor een motief ontstaat die op een visgraat lijkt. De vloer wordt met de punt, die ontstaat door de vloerdelen loodrecht op elkaar te plaatsen, in de lengterichting van een ruimte gelegd. Het is ook mogelijk om variaties van de visgraat vloer patroon te maken, zoals de dubbele of driedubbele visgraat vloer. Ook kun je de visgraat vloer legrichting een kwartslag draaien, zodat je het modern ogende elleboogpatroon krijgt.  

Visgraat vloeren kun je schaven, waarbij een klein stukje hout wordt afgesneden, waardoor de nerfstructuur aan de oppervlakte van het hout goed zichtbaar wordt. De visgraat vloerdelen kun je vervolgens oliën of lakken in vele kleuren en afwerken met een band of bies. Door plankbreedtes te variëren kun je visgraat vloeren een meer rustig of juist een drukkere uitstraling meegeven.  Een visgraat vloer is verkrijgbaar in diverse houtsoorten en houtsorteringen die meer of minder noesten vertonen.

Door te variëren met kleur, plankbreedte, houtsortering en legrichting kun je een uniek ontwerp maken voor jouw houten visgraat vloer, dat volledig is afgestemd op jouw voorkeuren en woonstijl.

Herkomst Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon is afgeleid van het skelet van een haring en is tijdloos omdat het al duizenden jaren gebruikt wordt. Het patroon is terug te vinden in juwelen van nobelen en kunstuitingen in het oude Egypte, zoals het dodenmasker van Toetanchamon. De valse baard met visgraatmotief op het masker van farao Toetanchamon belichaamt zijn status als levende god.

Toetanchamon Dodenmasker met Baard in Visgraat PatroonOog van Ra - Egyptisch Sieraad met Visgraat Patroon

Visgraat patroon toepassingen: sterk en duurzaam

De Romeinen hadden een praktische toepassing voor het patroon, namelijk: decoratieve muren, wegen, en pleinen, zoals voetpaden en marktplaatsen. De stenen in visgraatpatroon (opus spicatum) vormen een in elkaar grijpend bestratingssysteem dat wordt aangelegd op een basislaag van verbrijzelde stenen (grind), die de druk van verkeer, zoals rijtuigen en wandelaars, slim opvangt, waardoor het extreem stabiel en duurzaam is. Het heirbaan wegennetwerk heeft een belangrijke bijdrage aan het grote Romeinse Rijk geleverd, omdat troepen en goederen snel(ler) verplaatst konden worden.

Parquetry

Ruim 500 jaar geleden in de 16e eeuw werd het visgraatpatroon voor het eerst gebruikt als parketvloer, voornamelijk in landhuizen en kastelen van adellijke families. In de Franse taal betekent "parquetry" "klein compartiment". Dit verwijst naar de werkwijze waarbij kleine houten stukken werden gesneden en in geometrische patronen werden aangebracht. Visgraat vloeren symboliseerden vroeger status en elegantie. Dit niet alleen vanwege de prachtige uitstraling van deze geometrische vorm, maar ook omdat het maken en leggen van de vloer arbeidsintensief vakwerk is.

 

Opus Spicatum - Visgraat MuurVisgraat vloer in vergaderruimteOpus Spicatum - Visgraat Straat

 

Toenemende populariteit van de visgraat vloer

In de jaren '20 van de 20e eeuw werd de visgraat vloer ook populair in Engeland en Nederland onder de bevolking en de laatste jaren is er hernieuwde interesse voor dit patroon. Tegenwoordig heb je visgraat vloeren in vele materialen, zoals PVC, laminaat en keramisch parket. Wil je echter een authentieke of klassieke vloer met de elegante uitstraling van weleer, dan kom je uit bij de houten visgraat vloer, want de mooiste houtlook is en blijft: écht hout.

 

Overzicht van alle kleuren voor houten visgraat vloeren

VISGRAAT VLOER KLEUREN

De visgraat vloer leveren we voornamelijk in eikenhout vanwege de gunstige eigenschappen van deze houtsoort en relatief lagere kosten in vergelijking tot andere (tropische) houtsoorten. Eikenhout laat zich makkelijk bewerken en kan in vele verschillende frisse tot warme kleuren geleverd worden. 

Heb je een specifieke kleur voor ogen voor jouw eiken visgraat vloer? Uipkes heeft 90 kleuren ontwikkeld, zodat je kunt kiezen uit zowel lichte of witte visgraat vloeren als donkerbruine of zwarte vloeren en natuurlijk alle tinten ertussen. 

Hout leeft en is een natuurproduct. Ook bij het kleuren van vloeren worden natuurlijke ingrediënten gebruikt. Hout en kleuren worden beïnvloed door zonlicht en in de eerste 6 maanden na leggen kan de kleur van de vloer iets lichter of juist meer donker worden. Donkere vloeren worden iets lichter en lichte vloeren worden iets donkerder.

Tenslotte kunnen wij kleuren en visgraat planken op maat maken. Zo krijg je bij Uipkes altijd een handgemaakte visgraat vloer volgens jouw persoonlijke wensen.

Visgraat Vloer Kosten

Wil je een visgraat vloer kopen en weten wat de kosten hiervoor zijn? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van houten visgraat vloeren en de prijs per m2 inclusief leggen, materialen en BTW. Wil je misschien een visgraat vloer kopen op basis van een voorbeeldvloer? Klik op de foto en vervolgens op 'prijsopgave aanvragen'. Je krijgt dan direct een vrijblijvende offerte met alle kosten per e-mail toegestuurd voor jouw woonsituatie. Voor meer voorbeelden van houten vloeren kun je alle vloeren foto's bekijken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, legpatronen, prijzen of kleuren? Maak dan een afspraak! In onze showrooms in Alphen, Naarden en Amsterdam kun je eiken vloeren in verschillende legpatronen en kleuren zien en ervaren!

De variatie in m2 prijzen van visgraat vloeren zijn afhankelijk van de kleurafwerking, het legpatroon, plankbreedte en -dikte.

Witte Eiken Visgraat Vloer in Woonhuis Utrecht - Fris Wit - €209.00 per m2

Visgraat Parket Zwart Eiken in Woonkamer Utrecht - Krijtbord Zwart - €191.00 per m2

Frans Eiken Visgraat Vloer in Bloemendaal - Cassave - €209.00 per m2

Witte Visgraat Vloer met Band in Rotterdam - Van Gogh Wit - €194.00 per m2

Donker Visgraat Parket in Woonkamer in Amsterdam - Koning Zwart - €191.00 per m2

Lichte Visgraat Vloer in Alphen aan den Rijn - Van Gogh Wit - €198.00 per m2

Visgraat Houten Vloer in Hal in Alphen aan den Rijn - Edelgrijs - €198.00 per m2

Houten Visgraat Vloer in Villa Noordwijk - Edelgrijs - €206.00 per m2

Visgraat Vloer Amsterdam - Champagne - €191.00 per m2

Donkere eiken visgraat vloer
Houten visgraat vloer Berlagehuis in Den Haag
Houten visgraat vloer in een lunchruimte van een kantoorpand
Parketvloer visgraat

MEER WETEN OVER VISGRAAT VLOEREN?

Visgraat vloeren zijn er in alle maten, kleuren en houtsoorten en zijn geschikt voor iedere ruimte.

Heb je nog vragen over de kleuren of toepassing op vloerverwarming? Lees de Visgraat Vloer Vragen hieronder of neem contact op met één van onze adviseurs. 

Maak gebruik van onze jarenlange passie, kennis en ervaring. We staan je graag te woord tijdens een afspraak en nemen uitgebreid de tijd om jouw vragen te beantwoorden en wensen te inventariseren. Je kunt eenvoudig een afspraak inplannen in één van onze inspirerende showrooms in Alphen aan den RijnNaarden of Amsterdam! Een videobelafspraak is ook mogelijk.

FAQ

Is de visgraat vloer een trendgevoelig product?

De visgraat vloer is een absolute klassieker, die je een moderne twist kunt meegeven. Het patroon is duizenden jaren oud en diep geworteld in het menselijke onderbewustzijn en een herkenbaar symbool, waardoor de houten visgraat vloer minder vatbaar is voor trends. Wil je een moderne, minimalistische uitstraling geven aan de klassieke visgraat vloer? Dan kun je kiezen voor grote visgraat vloerdelen in een lichte kleur en de vloer laten leggen zonder band en bies. 

Houten vloeren in visgraatmotief geven werkelijk elke ruimte een uniek karakter en maakt je woonruimte tot een persoonlijke, warme en sfeervolle plek.

Of je nu een klassieke, moderne, landelijke of vintage look wil creëren, wij kunnen visgraat vloeren in elke gewenste afmeting, kleur en houtsortering leveren. Uipkes legt deze houten vloeren al jarenlang in diverse woonruimtes en kantoren voor zeer uiteenlopende particuliere en zakelijke opdrachtgevers.

Kun je vloerverwarning en houten visgraat vloeren combineren?

Een houten visgraat vloer gaat perfect samen met vloerverwarming. Of de vloerverwarming nu dient als hoofd- of bijverwarming, de visgraat vloer kan hier in de vorm van lamelparket overheen gelegd worden. 

Sterker nog: de vloer kan zelfs over een bestaande plavuizen vloer met vloerverwarming gelegd worden. Ook in dit geval wordt de vloer evenals de ruimte heerlijk snel warm. De weerstand van het hout dat wij gebruiken is laag (Rc=0,088) waardoor opwarmtijd korter is en de ruimte langer warm blijft.

Een massief houten vloer gaat niet samen met vloerverwarming en is over het algemeen een stuk duurder dan lamelparket. De dikte van een massief houten vloer zorgt voor een slechte warmtegeleiding. Visgraat lamelparket bestaat uit meerdere lagen en een toplaag van massief hout. Hierdoor is eiken visgraat parket uitstekend geschikt voor vloerverwarming door de betere warmtegeleiding. Visgraat parket is dus zeer geschikt voor ieder huis en iedere ruimte.

De toplaag die we gebruiken is 4 mm eikenhout en heeft een levensduur van vele tientallen jaren. Met de olie die we gebruiken onderhoud je de vloer periodiek, waardoor schuren niet nodig is, zoals over het algemeen wel gebruikelijk is. Je schuurt de vloer dus alleen nog maar als je een andere kleur wilt maken. Dit is iets wat nauwelijks voorkomt . Mocht je in de verre toekomst de vloer een andere kleur willen geven of mocht je jouw huis verkopen aan iemand die een andere kleur voor de visgraat vloer wil, dan kan je de vloer dus schuren en opnieuw kleuren. Onze houten visgraat vloeren kun je zelfs meerdere keren schuren.

De soms eeuwenoude woningen in de Nederlandse steden zijn ook wel voorzien van bestaande houten constructievloeren. Hiervoor worden zogenoemde droogbouwsystemen gebruikt. De visgraat vloer kan ook hier perfect mee gecombineerd worden. 

Heb je een nieuwbouwwoning? Een houten vloer in visgraatmotief kun je over de vloerverwarming heen lijmen, mits de ondervloer niet teveel vocht bevat op het moment dat we de visgraat vloer leggen.

Hoe dan ook, wij controleren altijd drie weken weken van te voren of jouw ondervloer geschikt is. Zo kun je met een gerust hart genieten van je nieuwe vloer op de vloerverwarming.

Uipkes is specialist op het gebied van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Wanneer je vragen hebt over het combineren van een visgraat vloer met jouw vloerverwarming, kom dan langs in één van onze showrooms. Onze medewerkers hebben veel kennis en staan je graag te woord tijdens een persoonlijk gesprek. Je krijgt altijd een vrijblijvend advies mee, zodat je alle informatie en mogelijkheden op een rijtje hebt. 
 

Hoe kies ik het juiste formaat visgraat vloer?

Het juiste formaat visgraat vloer kies je afhankelijk van de ruimte en de sfeer die je neer wilt zetten. In een grote ruimte met kleine plankjes zal de vloer veel aandacht vragen, omdat er namelijk op de vloer veel delen liggen, die allemaal een eigen kleur en structuur hebben. Wanneer je beschikt over een grote 'saaie' ruimte, die je graag meer wilt aankleden, dan kun je dus een kleiner formaat kiezen omdat er dan meer ‘gebeurt’ in de ruimte. Heb je een woning uit bijvoorbeeld 1850 en je wilt het gevoel van toen behouden, dan kies je voor kleinere vloerdelen met een band, bies en hoge plinten, vergelijkbaar met de stijl uit die tijd. Je kunt ook een combinatie van deze keuzes maken om het geheel een iets meer rustige of moderne uitstraling mee te geven.

Heb je een nieuwbouw woning of  penthouse en hou je van een minimalistische stijl, dan kies je voor grote visgraat planken van bijvoorbeeld 22 of 24 cm breed. Deze visgraat vloerdelen leg je zonder band tegen de wand aan. Het is mogelijk om de vloerdelen helemaal koud tegen de muren te laten zagen. In dit geval heb je dan ook geen plinten nodig en wordt het design nog minimalistischer. Je hebt immers een groot formaat plank, en niet de band, bies of plint die allemaal om aandacht vragen. Daarbij hanteer je altijd de vuistregel dat de woonkamer leidend is voor het bepalen van de maat. Dit is immers de hoofdverblijfplaats en je brengt hier de meeste tijd door. De gang is een ruimte waarin je beweegt van het ene naar het andere vertrek: de zogenaamde verkeersruimtes. Hier pas je dan ook niet het formaat op aan. Je kan hier wellicht wel in het midden starten waardoor het patroon van links naar rechts gelijk verdeeld ligt. Laat je persoonlijk adviseren bij het bepalen van het juiste formaat voor het beste resultaat.
 

Wat kost een houten visgraat vloer?

De prijs van een visgraat vloer is afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals de houtsoort, brede of smalle vloerdelen, massief hout of lamelparket en het type afwerking, zoals de kleur, plinten, band en bies. Het leggen van een vloer in visgraatpatroon is arbeidsintensief en precisiewerk. Daarom is het raadzaam om de visgraat vloer te laten leggen in plaats van zelf te leggen, wat ook legkosten met zich meebrengt. Deze beslissingen maken het lastig om hier direct een prijskaartje per m2 aan te hangen.

Wij willen het je zo gemakkelijk mogelijk maken en we hebben daarom een speciale module ontworpen, die je, na het invullen van je wensen, direct een prijsindicatie opstuurt via email. Alle genoemde visgraat vloer prijzen zijn inclusief service, afwerking, lijm, leggen, ondervloer en BTW. Uiteindelijke prijzen hangen af van de voorinspectie en jouw bijkomende wensen.

Mocht je persoonlijk advies en/of offerte willen van onze medewerkers, kom dan langs op afspraak in één van onze showrooms. Videobellen behoort ook tot de mogelijkheden.

Welke voordelen biedt een visgraat vloer laten leggen?

Een houten visgraat vloer leggen is vakwerk. Bij Uipkes Houten Vloeren krijg je niet alleen een prachtige visgraat vloer, maar ook alle service rondom het leggen van de vloer. Een bijkomend voordeel is dat je voor alle werkzaamheden één aanspreekpunt hebt en niet met verschillende toeleveranciers of vloerenleggers hoeft te communiceren. Voor het leggen komen we bij je langs om alles op te meten en waar nodig adviseren we je direct over de beste aanpak. We controleren of de ondervloer de juiste samenstelling heeft en het juiste vochtpercentage bevat. Ook kijken we of deze vlak genoeg is. Kortom we bespreken tijdens deze voorinspectie alle details rondom de uitvoering ruim van te voren met je, zodat je weet wat je kunt verwachten. Ook is er zo alle tijd om met elkaar tot het allermooiste eindresultaat te komen. Dit neemt je zorgen weg over de juiste bestelling en of het resultaat wel is zoals je had verwacht. Je krijgt dus altijd een unieke visgraat vloer, helemaal op maat gemaakt en gelegd.

Wat is een visgraat vloer met band en bies?

Het houten kader dat tussen muur en legpatroon geplaatst wordt en een visgraat vloer inkapselt noemen we een band. De bies is een smalle (houten) strook tussen de band en het legpatroon en wordt voornamelijk gebruikt om een contrast aan te brengen, waardoor het visgraatpatroon geaccentueerd wordt. Contrast kun je aanbrengen door een lichte vloer met een donkere bies te combineren of andersom.

De visgraat vloer met band, bies en hoge plinten is de klassieke variant van de visgraat vloer. Modern ogende visgraat vloeren hebben vaak geen band en bies. In dit geval wordt het visgraatpatroon doorgelegd tot aan de muur. Een andere mogelijkheid is om een band of een bies in dezelfde  kleur als de vloer te maken, waardoor het contrast minder scherp is.

Wat is een vellingrand?

De schuine rand aan de lange zijde van de plank, onder een hoek van 45°, wordt de vellingrand of V-naad genoemd. Door de V-naad die ontstaat als je de planken tegen elkaar legt, worden de planken mooi geaccentueerd. Zo ontstaat het effect van allemaal lijntjes om elke plankje heen. De organische vormen en kleurverschillen in de planken geven de ruimte een natuurlijke karakter met de uitstraling van een authentieke en stoere houten vloer. Een visgraat vloer met vellingrand oogt drukker en eist meer aandacht op in een ruimte. De vellingranden worden vaak in visgraat vloeren toegepast om onderlinge hoogteverschillen van de vloer te maskeren.

Wij leveren de visgraat vloeren meestal zonder v naad en laten de natuurlijke hoogteverschillen in de vloer aanwezig zijn, om niet een te gladde, bijna onnatuurlijke vloer te krijgen. 
 

In welke richting kun je een visgraat vloer leggen?

De legrichting van de visgraat vloer hangt af van de vorm van de ruimte, de lichtinval en jouw persoonlijke voorkeur. De vuistregel is dat je houten vloeren in de richting van het invallende zonlicht legt, maar in de praktijk kan het (zon)licht van meerdere kanten komen of zorgt de vorm van de ruimte ervoor dat dit niet wenselijk is. Wanneer lichtinval van meerder kanten komt, kun je de visgraat vloer in de woon-leefrichting leggen. In smalle ruimtes, zoals een hal of keuken, wordt de visgraat vloer meestal in de lengterichting gelegd. In brede of vierkante ruimtes kun je kijken waar het licht vandaan komt om zo de legrichting te bepalen. Tenslotte kun je de visgraat vloer ook een kwartslag draaien. Op deze manier krijg je het zogenoemde ‘elleboogpatroon’.

De visgraat vloer kun je dus op vele manieren toepassen. Vraag hier om advies bij Uipkes. Onze adviseurs hebben hier meer dan 25 jaar ervaring mee. In onze showrooms tonen we deze en andere legpatronen, zodat je de effecten zelf kunt ervaren.

Is visgraat lamelparket geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes?

Of je nu een kleine of een grote ruimte wilt voorzien van een houten vloer in visgraatpatroon: door te variëren met plankgrootte, kleur en legrichting, kun je in iedere ruimte een visgraat vloer plaatsen die volledig tot zijn recht komt. Een houten visgraat vloer is niet alleen spectaculair in de woonkamer, maar ook in de keuken, badkamer of kantoorruimte. Massief houten visgraat vloeren en visgraat lamelparket zijn geschikt voor echt elke ruimte in het huis. 

Wij kunnen vloerdelen vanaf 9 tot 24 cm breed en alle tussenliggende maten voor jou maken. Veel aanbieders hebben 2 of 3 standaard breedtematen, waardoor deze niet altijd goed in verhouding staan tot jouw persoonlijke wensen.

Hoe moet ik een visgraat vloer onderhouden?

Voor de afwerking van visgraat vloeren gebruiken we ecovriendelijke lijnzaadolie met een volledig natuurlijke samenstelling, die we volgens traditionele recepten op een duurzame wijze maken. De vloeren zijn dan beschermd tegen veelvoorkomende invloeden van buitenaf, zoals water, koffie, cola, wijn of bier. Je kunt de vloeren in principe iedere dag dweilen als je dat wilt. 

We leveren bij de visgraat vloeren o.a. een eigen zeep die de vloer eenvoudig weer netjes maakt. Verder is het altijd goed om de vloer regelmatig te stoffen, te stofzuigen en/of te dweilen. In de bijgeleverde onderhoudsset vind je middelen om jouw vloer in topconditie te houden. De regelmaat van vloeronderhoud is afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de vloer. 

Is een visgraat vloer mooier dan een Hongaarse punt vloer?

Beide legpatronen zijn prachtig en de keuze voor het ene patroon of het andere is een kwestie van persoonlijke smaak. De Hongaarse punt vloer heeft een symmetrische elegantie die een ruimte rustiger en ruimer doet ogen. De visgraat vloer heeft een wat grilliger, maar stoer patroon dat om meer aandacht vraagt. Beide typen houten vloeren kun je rustiger of drukker maker door de plankbreedtes aan te passen. Grote, brede planken maken de vloer rustiger en moderner omdat er minder lijnen zijn. Ook kun je kiezen voor planken zonder vellingrand of een vloer zonder plinten, wat zeer goed past bij een modern, minimalistisch interieur. Heb je donkere klassieke meubels met veel detailwerk en ornamenten, dan kan het Hongaarse punt patroon een mooi contrast geven. Heb je interieur dat strak en minimalistisch is dan kan een visgraat vloer een speelse noot aan de ruimte meegeven.