Vloerverwarming houten vloer

Vloerverwarming onder jouw houten vloer

Een veelgestelde vraag in onze showroom is: kun je vloerverwarming goed combineren met een houten vloer?  Ja, vloerverwarming en houten vloeren kun je succesvol toepassen in jouw woning of kantoor met de juiste houtproducten en vertrouwd vakmanschap. Wij hebben al jarenlang ervaring met het zorgvuldig aanleggen van lamelparket op diverse soorten vloerverwarming en ondervloeren. Deze houten vloeren zijn beschikbaar in tientallen handgemaakte kleuren en je kunt kiezen uit diverse brede planken of een visgraatvloer. De houten vloer op vloerverwarming wordt geleverd met 5 jaar CBW garantie.

Er is dus werkelijk voor ieder wat wils!

Vloerverwarming hongaarse punt houten vloer
Vloerverwarming houten vloer
Vloerverwarming houten vloer op kantoor

al jaren lang een goede combinatie - houten vloeren met vloerverwarming

Door onze jarenlange ervaring, vakmanschap en liefde voor hout kun je zonder zorgen een prachtige houten vloer op vloerverwarming laten leggen door ons. Onze vloeren worden altijd op maat gemaakt en volgens jouw wensen gelegd. Wij komen altijd een voorinspectie doen en voorzien je van informatie, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw woonsituatie. We hebben ruime keuze uit houten vloeren, welke bewerkt kunnen worden met diverse kleuren naar wens.

Wij zien je graag terug in onze showroom voor een vrijblijvend en informatief gesprek over het combineren van vloerverwarming met een mooie houten vloer van Uipkes!

Vloerverwarming houten vloer
Vloerverwarming houten vloer

Natuurlijk hout en vloerverwarming!

Houten vloeren en vloerverwarming gaan al jaren samen. Wij gebruiken hiervoor een gelaagde eiken vloer genaamd ‘Vincent’. Dit lamelparket is verkrijgbaar in planken tot 28 cm breed. In andere legpatronen, zoals visgraat en hongaarse punt, is deze houten vloer verkrijgbaar in planken tot 18 cm breed en beschikbaar in 90 prachtige kleuren.

Houtsoorten en vloerverwarming

De Rc-waarde van een houten vloer geeft het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van een houten vloer weer. De Rc-waarde is de totale weerstand (R = Resistance) van de gehele vloerconstructie (c = construction). Een dikke vloer met een hoge Rc-waarde zal meer weerstand geven dan een dunne vloer met een lage Rc-waarde. Een hoge Rc-waarde betekent dat de houten vloer goed isoleert, waardoor de stookkosten hoger zijn, omdat de warmte van de vloerverwarming meer moeite heeft om aan de oppervlakte te komen.

Ook het warmte-effect en de opwarmtijd zullen bij een dikke houten vloer minder rendement opleveren. Voor het realiseren van een houten vloer met vloerverwarming voor het hoogste rendement adviseren wij daarom eiken lamelparket 'Vincent’.

Deze eiken vloeren zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Mocht jouw kleur vloer er niet direct tussenzitten, dan maken wij deze kleur vloer op aanvraag graag voor jou. De weerstand van dit 16 mm dikke parket is laag (Rc 0,088) en de levensduur van de vloer is lang. Dit maakt het tot een ideale houten vloer voor op vloerverwarming.

Heb je vragen over vloerverwarming of houten vloeren? Neem eenvoudig contact met ons op of plan direct een afspraak in! Wij beantwoorden al je vragen en geven je graag advies over de mogelijkheden op basis van jouw woonsituatie.

 • hongaarse punt vloer met vloerverwarming
 • witte houten vloer houtstaal
 • donkere eiken vloer in de keuken

Waarom Vloerverwarming?

Overweeg je om vloerverwarming onder je houten vloer aan te laten leggen, maar heb je nog geen goed beeld van de voordelen? Op basis van onze kennis, ervaringen en vragen van onze klanten bieden we hier een overzicht van de voordelen, de mogelijkheden en zaken waar je op moet letten bij installatie en onderhoud van een houten vloer op vloerverwarming.

Woninginrichting en Wooncomfort

Vloerverwarming onder een houten vloer zorgt voor wooncomfort. Niets voelt zo natuurlijk en prettig als warm hout onder je blote voeten, zeker in de wintermaanden. Vloerverwarming is uiteraard mogelijk met verschillende vloertypen, zoals natuursteen, maar de unieke sensatie en uiterlijk van hout heeft vaak de voorkeur boven andere vloertypen. In de praktijk zien we regelmatig mensen die terug zijn gekomen op hun beslissing voor de combinatie van vloerverwarming en natuursteen. Ze vragen ons in de showroom of het mogelijk is om een houten vloer rechtstreeks over hun stenen vloer aan te brengen om zo een 'warmer karakter' aan de woning toe te voegen. Dit is vaak mogelijk zonder het verwijderen van de stenen vloer.

De warmte die vloerverwarming produceert wordt gelijkmatig verdeeld over de gehele ruimte. Dit heeft als voordeel dat er geen koude hoeken zijn en temperatuurschommelingen binnen de dezelfde ruimte. Dit is bij woningen met radiatoren vaak wel het geval.

Een andere reden waarom er gekozen wordt voor vloerverwarming als hoofdverwarming, is dat je lelijke radiatoren in de ruimte kunt verwijderen, waardoor je meer van je houten vloer ziet. Daarnaast krijg je meer mogelijkheden om je woning naar jouw smaak in te richten, omdat de houten vloer in diverse legpatronen beschikbaar is.

Kostenbesparing

Hoewel het aanleggen van vloerverwarming in eerste instantie om een investering vraagt, levert het ook financiële voordelen op. Zo is de aanvoertemperatuur bij vloerverwarming lager dan bij het gebruik van radiatoren, waarbij het water eerst tot een hoge temperatuur verwarmd moet worden voordat het door radiatoren stroomt. Dit kan bij vloerverwarming met veel lagere temperaturen. Daarnaast zorgt een vloerverwarming temperatuur van rond de 20 graden al voor een voldoende behaaglijke temperatuur, terwijl je dit bij radiatoren pas bij hogere temperaturen bereikt. Dit scheelt op termijn dus flink in de kosten. Afhankelijk van het type vloerverwarming dat je kiest, kun je dit ook mooi combineren met duurzame energie, zoals zonnepanelen.

Gezondheid

Een houten vloer op vloerverwarming kun je eenvoudig onderhouden door het te stofzuigen en te dweilen. Stof kan zich niet makkelijk ophopen, zoals bij moeilijk schoon te maken radiatoren vaak het geval is. Voor mensen die gevoelig zijn voor stof, kwetsbare longen of allergieën hebben, biedt vloerverwarming uitkomst. Tenslotte is de kans op schimmelvorming in huis een stuk kleiner, omdat vloerverwarming voor een lagere luchtvochtigheid in huis zorgt en schimmels een hoge luchtvochtigheid nodig hebben om te kunnen groeien.

Zoals je ziet, zijn voldoende goede redenen om houten vloer met vloerverwarming te combineren. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw woonsituatie, dan nodigen we je uit voor een vrijblijvend adviesgesprek in één van onze showrooms.

 • Vloerverwarming
 • Vloerverwarming 2 voorbeeld
 • Vloerverwarming 3 voorbeeld

Technische uitleg over soorten vloerverwarming onder een houten vloer

De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. Vloerverwarming kan worden ingezet als bij- en hoofdverwarming. De houten vloer die wij al jaren gebruiken voor vloerverwarming heeft een weerstand (Rc) van 0,088. Deze weerstand is heel laag. Wanneer jouw vloerverwarming installatie een weerstand van maximaal Rc 0,12 toelaat dan is een vloer met Rc 0,088 dus makkelijk toe te passen.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Als je vloerverwarming inzet als hoofverwarming adviseren wij jou lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van jouw vloerverwarming.

Voor het realiseren van het hoogste rendement adviseren wij de direct verlijmde methode met de gelaagde plank Vincent. Lamelparket is verkrijgbaar in ruim 90 kleuren, heeft een gemiddelde levensduur heeft van 50 jaar en ligt werkelijk als een huis.

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn de lagere stookkosten en de stralingswarmte. Het lichaam wordt direct verwarmd door de vloerverwarming in plaats van via de omgeving door radiatoren. Hoofdverwarming wordt ook vaak gekozen om esthetische redenen, omdat ‘lelijke’ radiatoren en leidingen verwijderd kunnen worden, wat een ruimte een mooiere ‘look and feel’ geeft. Ook wordt de waarde van goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming als hoofdverwarming vaak opgewaardeerd. Tenslotte is vloerverwarming een kindvriendelijke oplossing, omdat kinderen zich niet kunnen bezeren of hun vingers kunnen branden aan dit warmtesysteem.

Vloerverwarming als bijverwarming

Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming plus radiatoren, wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn de fluctuaties in temperatuur veel minder, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. Hoe geleidelijker de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage, des te beter dit is voor de houten vloer. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft als eigenschap dat het  wat langer kan duren voordat de hele woonruimte is opgewarmd. Dit is bij de combinatie bijverwarming en radiatoren niet het geval.

 • eikenhout
 • woning met vloerverwarming
 • vloerverwarming onder hout

Veelgestelde vragen over vloerverwarming en houten vloeren

 1. Is het mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te plaatsen?
  Ja, dit kan en wij hebben hier jarenlang ervaring mee. Het is mogelijk om een lamelparket te leggen op een vloer met vloerverwarming. Het is dan wel van belang dat er eenmalig opstookprotocol tijdens de bouw uitgevoerd wordt, zodat de werkvloer en later de parketvloer stapsgewijs opgewarmd wordt. Zie het Stookprotocol hieronder.

  Een massief houten vloer is niet geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming. De massieve vloerdelen hebben een grote Rc-waarde, waardoor onvoldoende warmte naar de oppervlakte kan komen. Ook is de opwarmtijd van zo’n vloer erg lang en is het rendement dus heel laag.

 2. Welke houtsoorten kun je gebruiken voor een combinatie met vloerverwarming?
  Niet alle houtsoorten kunnen gebruikt worden voor op vloerverwarming. Hardere houtsoorten geleiden de warmte beter, maar ook moet de houtsoort goed bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en veranderingen in luchtvochtpercentages. Hoe gevoeliger een houtsoort hiervoor is, des te meer de vloerdelen kunnen gaan uitzetten of krimpen, waardoor de vloer beschadigd kan worden. Houtsoorten als Essen en Beuken zijn bijvoorbeeld minder stabiel en hierdoor niet geschikt voor vloerverwarming. Eiken, merbau, afzelia en notenhout zijn houtsoorten zijn bijvoorbeeld wel geschikt.

  Wij raden parketvloeren van eikenhout aan. Eikenhout is een sterke, stabiele houtsoort met een lage weerstand en heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding. Daarnaast heeft eikenhout een tijdloos karakter en zijn de mogelijkheden tot afwerking eindeloos. Ook is eiken lamelparket geschikt voor verschillende toepassingen, zoals zwevende houten vloeren in appartementen die aan een 10 dB geluidsreductie moeten voldoen.

 3. Aan welke eisen moet de vloerverwarming voldoen?
  Oude vloerverwarmingsystemen (> 20 jaar oud) zijn meestal niet geschikt voor een combinatie met houten vloeren, omdat deze systemen teveel warmte produceren. Dit is schadelijk voor de vloerdelen. Gebruik daarom het liefts een nieuwe generatie vloerverwarming, waarbij temperatuurregulatie meer geleidelijk is en de maximale temperatuur niet te hoog is. Bedenk eerst goed of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt aanleggen en welke ondervloer je hebt (zie informatie over ondervloeren hieronder), voordat je vloerverwarming laat aanleggen. Voor onze lamelparket vloerdelen is het van belang dat de vloerverwarming voldoende diep ligt. Hier besteden wij tijdens de voorinspectie aandacht aan.

 4. Waar is het rendement van vloerverwarming van afhankelijk?
  Het rendement van vloerverwarming is afhankelijk van de houtsoort (hardheid/weerstand/stabiliteit), de dikte van de houten vloer (10 - 20mm), isolatie, het type vloerverwamingsinstallatie en het type verwarming (hoofd- of bijverwarming). Voor meer informatie en advies over het rendement van vloerverwarming onder een houten vloer voor jouw woonsituatie kun je altijd een afspraak in onze showroom maken!

 5. Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik en onderhoud van een houten vloer die op vloerverwarming geplaatst is?
  Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen of uitzetten van het hout te voorkomen. Het is van belang dat je de instructies van het stookprotocol goed uitvoert en het luchtvochtpercentage in de woning zoveel mogelijk stabiel houdt (rond 55%).

  Je krijgt van ons een hygrometer cadeau na oplevering van de houten vloer. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de woning meten. De hygrometer plaats je op ooghoogte aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Het luchtvochtigheidspercentage kan in het ‘stookseizoen’ tijdens de vorstperiode laag worden (< 40%), met als gevolg dat de vloerdelen kunnen gaan krimpen. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan hier uitkomst bieden.

  De vloer regelmatig stoffen, stofzuigen en/of dweilen. In de onderhoudsset vind je middelen om vloeren te onderhouden. Goed vloerenonderhoud verlengt de levensduur en beschermt de afwerking van een houten vloer.

Heb je meer vragen? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

 • Eiken lamelparket in slaapkamer
 • Brede houten planken in slaapkamer
 • Lichtbruine eiken vloer in slaapkamer

Eenmalige voorbereiding van de werkvloer

Het stookprotocol hoef je maar één keer uit te voeren voordat de houten vloer gelegd wordt. Het stookprotovol helpt je om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen voor het leggen van jouw nieuwe vloer. Het is belangrijk om het vochtpercentage in de werkvloer te controleren dit doen wij, voordat wij de houten vloer gaan leggen: zandcement maximaal 2,0% en anhydriet maximaal 0,5%.

Uipkes Houten Vloeren voert altijd een voorinspectie uit voordat we de vloer gaan leggen, zodat je zorgeloos kunt genieten van de houten vloer met vloerverwarming! Tijdens deze voorinspectie meten wij ook het vochtpercentage van de ondervloer. De houten vloer wordt gelegd en geleverd met 5 jaar CBW garantie.

Stookprotocol

Het stookprotocol helpt jou om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen.

Eenmalige voorbereiding van de werkvloer

De hieronder beschreven stookcyclus neemt circa 14 dagen in beslag.

 • Verwarm de eerste dag de werkvloer met een watertemperatuur van 20 ºC. Verhoog vervolgens de watertemperatuur met 5 ºC per 24 uur, daarbij mag uiteindelijk de instroomtemperatuur van het water niet hoger worden dan 45 ºC.
 • Houd de maximale temperatuur minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte aan, dus bij een afwerkvloer van 3 cm dik, gedurende 3 dagen.
 • Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.

Tijdens en na het leggen van een houten vloer op vloerverwarming

 • Tijdens het leggen moet de werkvloer circa 15-18 ºC zijn (watertemperatuur 20 ºC). Handhaaf deze temperatuur nog minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer.
 •  Voer de temperatuur vervolgens langzaam op, 2 ºC per dag, tot een maximum waterinstroomtemperatuur van 45 ºC.
 •  Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en het eind van het stookseizoen noodzakelijk. Het is hierbij belangrijk om weinig verschil in dag- en nachttemperatuur te creëren.

Vloerverwarming met een houten vloer van Uipkes - al jarenlang een vertrouwde combinatie!

Uipkes heeft veel ervaring in het leveren en leggen van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Door onze jarenlange ervaring, vakmanschap en liefde voor hout kun je zonder zorgen een prachtige houten vloer op vloerverwarming laten leggen door ons. Houten vloeren van Uipkes worden altijd op maat gemaakt en volgens jouw wensen gelegd. Wij komen altijd een voorinspectie doen en voorzien je van informatie, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw woonsituatie. We hebben ruime keuze uit gelaagde brede planken of een reuze visgraat vloer, welke bewerkt kunnen worden met diverse kleuren naar wens.

Wij zien jou graag terug in onze showroom voor een vrijblijvend en informatief gesprek over het combineren van vloerverwarming met een mooie houten vloer van Uipkes!

Maak vandaag nog een showroom afspraak!
Houten vloer met vloerverwarming - natbouwsystemen zandcement gebonden vloeren

Natbouwsysteem vloerverwarming onder een houten vloer

Bij dit systeem wordt de vloerverwarming gemonteerd op de betonnen draagvloer. Vervolgens wordt er een afwerkvloer overheen gestort. De zandcementdekvloer wordt voorbehandeld en vervolgens leggen we jouw houten vloer er overheen. Het gaat hier om een warm water aan- en afvoer buizensysteem. Regel hierbij is dat er minimaal een dekking van 28 mm afwerkvloer op de buizen aangebracht wordt. Hieronder volgt de technische uitleg voor het op de juiste manier leggen van een houten vloer op deze vorm van vloerverwarming.

Lees verder

Droogbouwsysteem vloerverwarming onder een houten vloer

Dit systeem bestaat uit isolatieplaten waar metalen platen met sleuven op liggen voor de warmtespreiding. Hierin worden buizen gelegd en daaroverheen komen fermacell platen (gips gebonden plaat) of vergelijkbare platen. Daarop kunnen we vervolgens de houten vloer verlijmen, nadat de fermacell platen voorgestreken zijn.

Lees verder
Houten Vloer Vloerverwarming - Droogbouwsysteem
Freesvloer vloerverwarming houten vloer

Freesvloer vloerverwarming onder je houten vloer

Populair is de freesvloer. Deze vloeren komen voornamelijk voor in renovatiewoningen of seriematig gebouwde woningen waarbij vloerverwarming niet is voorgeschreven. Bewoners kiezen dus op een later tijdstip voor vloerverwarming. De bestaande dekvloer kan uit verschillende materialen bestaan zoals o.a. zandecment, tegels of gietvloeren. In deze dekvloer worden sleuven gefreesd en in deze sleuven worden vloerverwarming buizen gedrukt. De buizen worden vastgelegd en vervolgens worden de sleuven gedicht met cement of epoxy/PU gebonden materialen. Hierover leggen wij vervolgens de houten vloer.

Bekijk Freesvloer Leginstructies

Elektrische vloerverwarming onder jouw houten vloer

Er zijn twee soorten elektrische vloerverwarming: vloerverwarming met matjes en met kabels. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming. De verbruikskosten van elektrische vloerverwarming vallen in de praktijk tegen. Men kiest voor elektrische vloerverwarming als er geen opbouwhoogte beschikbaar is en/of wanneer er geen buizen voor vloerverwarming aangelegd kunnen worden. Daarom adviseren we elektrische vloerverwarming als bijverwarming.

Bekijk elektrische vloerverwarming leginstructies
houten vloer op elektrische vloerverwarming
Houten vloer vloerverwarming tegelvloer

Tegelvloer met vloerverwarming onder een houten vloer

Op een bestaande tegelvloer, waarbij vloerverwarming al aanwezig is in de vloer, is het goed mogelijk om rechtstreeks een verlijmde houten vloer te leggen. Je hoeft de bestaande vloer dus niet te verwijderen en de nieuwe houten vloer kan gewoon over de bestaande vloer gelegd worden.

Bekijk tegelvloer vloerverwarming leginstructies

Bestaande gietvloer en vloerverwarming onder jouw houten vloer

Op een bestaande gietvloer met vloerverwarming kun je rechtstreeks een verlijmde houten vloer leggen. De nieuwe houten vloer kan dus gewoon over de bestaande gietvloer gelegd worden.

Bekijk gietvloer vloerverwarming leginstructies
vloerverwarming houten vloer op gietvloer
Vloerverwarming parket op natuursteen vloer

Houten vloer op bestaande natuursteen vloer met vloerverwarming

Je kunt op een bestaande natuursteen vloer met vloerverwarming eenvoudig rechtstreeks een houten vloer verlijmen. De nieuwe lamelparket vloer kan gewoon over de bestaande natuursteen vloer gelegd worden, behalve op een leisteen vloer, aangezien deze steensoort te poreus is. 

Bekijk natuursteen vloerverwarming leginstructies