Eiken Traptreden Voor Renovatie Van Trappen: Duurzaam En Stijlvol

Datum: 17 april 2023
Leestijd: 4 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Het renoveren van je trap met eiken traptreden is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een duurzame, stijlvolle en veilige oplossing voor je trap.

Ontdek de mogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek!

Bezoek de showroom

Wat Is Het Verschil Tussen Eiken Traptreden En Eiken Overzettreden?

Eiken traptreden zijn massief eiken treden die op maat worden gemaakt voor de bestaande trap en in de trap worden gemonteerd. Bij deze renovatiemethode wordt de oude bekleding van de trap verwijderd en vervangen door nieuwe eiken traptreden.

Eiken overzettreden zijn dunne houten panelen die over de bestaande traptreden worden geplaatst. Hierbij wordt de oude bekleding van de trap niet verwijderd, maar bedekt met de nieuwe eikenhouten overzettreden. Deze methode is sneller en goedkoper dan het vervangen van de traptreden, maar kan in sommige gevallen minder duurzaam zijn dan het vervangen van de treden door massief eiken traptreden.

Eikenhout Als Duurzame Grondstof Voor Traprenovaties

Eikenhout is een harde en slijtvaste houtsoort die een leven lang meegaat. Massief eiken traptreden zijn daarom een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een duurzame oplossing voor je traprenovatie. Bij Uipkes kun je deze in 90 maatwerk kleuren kiezen. 

Meer trap inspiratie opdoen? Vraag ons magazine aan!

Eenvoudig Te Herstellen Door Te Schuren En Oliën

Een groot voordeel van eiken traptreden is dat ze gemakkelijk te herstellen zijn door te schuren en oliën. Hierdoor blijven de traptreden er als nieuw uitzien, zelfs na vele jaren intensief gebruik.

  • Trappen voorzien van eikenhouten treden

Thuis advies op maat?

Harmoneus Interieur Met Eiken Traptreden En Vloeren Van Uipkes

Als je op zoek bent naar een harmonieus interieur, dan is het belangrijk dat de trap en de vloer goed op elkaar aansluiten. Uipkes Houten Vloeren biedt de mogelijkheid om eiken traptreden af te werken in dezelfde kleur als jouw nieuwe eiken vloer.

Eiken traptreden zijn niet alleen duurzaam, maar geven ook een warme uitstraling aan je interieur. Bij Uipkes Houten Vloeren heb je de keuze om eiken traptreden te laten afwerken in dezelfde kleur als de vloer, wat zorgt voor een harmonieuze uitstraling.


Je kunt er ook voor kiezen om juist contrast aan te brengen tussen de vloer en de trap door bijvoorbeeld te kiezen voor een zwarte trap met eiken treden en een lichte houten vloer, of voor een witte trap met eiken treden en een donkere vloer.


Of je nu een eiken traprenovatie wilt laten uitvoeren die past bij een landelijke of moderne inrichtingsstijl, Uipkes Houten Vloeren kan hierbij helpen met goed advies en vakmanschap. Verschillende trapsoorten kunnen bekleed worden met eikenhout, zoals een z-trap, open trap of dichte trap.

Eikenhouten Trapleuning

Een eikenhouten trapleuning kan de uitstraling van de trap compleet maken. De leuning kan in dezelfde kleur worden afgewerkt als de traptreden of juist contrasteren voor een uniek effect. Het is belangrijk dat de trapleuning goed en stevig wordt gemonteerd voor de veiligheid

Inspiratie & Informatie

Andere Houtdetaillering Werkzaamheden

Naast het renoveren van traptreden kan Uipkes Houten Vloeren ook andere houtdetailleringwerkzaamheden verzorgen. Denk hierbij aan het maken en plaatsen van stootborden, architraven, neuten en meer. Door alle houten details op elkaar af te stemmen, ontstaat er een harmonieus geheel in de ruimte.

Minder Kraakgeluiden

Houten trappen kunnen een kraakgeluid produceren. Dit komt meestal door verkeerde montage waardoor traptreden onder spanning komen te staan of dat er sprake is van vuiligheid dat in de loop der jaren tussen de kieren en verbindingen is gaan zitten. Daarnaast wordt bij veel houten trappen gebruik gemaakt van vurenhout, dat makkelijker krimpt en uitzet bij veranderende vochtpercentages. Eikenhout werkt een stuk minder en zal, bij goede montage geen kraakgeluid produceren. Een eiken trap kan dus niet alleen een visuele verbetering zijn voor de ruimte, maar ook het comfort ervan verbeteren.

Eiken Traprenovatie Kosten En Tijd

De kosten van een eiken traprenovatie liggen gemiddeld rond de EUR 2500,-. De exacte kosten zijn afhankelijk van de grootte van de trap, de gewenste afwerking en andere opties, zoals stootborden of trapleuningen. Een eiken traprenovatie kan in één dag worden uitgevoerd, waardoor de overlast tot een minimum wordt beperkt.

Wil je advies over eiken traprenovatie en/of houten vloeren? Neem contact op met ons of bezoek een Uipkes showroom in Amsterdam, Naarden of Alphen aan den Rijn. Wij delen onze kennis graag met jou. Je kunt nu alvast ons gratis magazine bestellen voor meer informatie en inspiratie.

Kom Langs In

Benieuwd naar wat we voor jouw trap kunnen betekenen? Kom langs in de showroom!

Veelgestelde Vragen

Kan ik eiken traptreden gebruiken voor de renovatie van mijn trappen?

Ja, eiken traptreden kunnen een uitstekende keuze zijn voor het renoveren van trappen. Eikenhout is duurzaam, slijtvast en geeft een warme uitstraling aan de trap. Het kan zowel voor functionele als esthetische doeleinden worden gebruikt.

Zijn eiken traptreden geschikt voor zowel open als gesloten trappen?

Ja, eiken traptreden zijn geschikt voor zowel open als gesloten trappen. Bij open trappen zijn de zijkanten van de treden zichtbaar, terwijl bij gesloten trappen de traptreden worden bedekt door stootborden. In beide gevallen kunnen eiken traptreden worden gebruikt om een nieuwe uitstraling te geven aan de trap.

Moeten de bestaande traptreden worden verwijderd voordat de eiken traptreden worden geïnstalleerd?

In sommige gevallen moeten de bestaande traptreden worden verwijderd voordat de eiken traptreden kunnen worden geïnstalleerd. Dit zorgt voor een solide basis en een gelijkmatige ondergrond voor de nieuwe treden. 

In sommige gevallen kunnen we eiken overzettreden gebruiken, zodat de bestaande treden kunnen blijven zitten. Het is belangrijk om de installatie uit te voeren volgens de instructies van de fabrikant of dit te laten doen door een professionele traprenovateur.

Kan ik eikentraptreden zelf installeren of moet ik een professional inschakelen?

Het installeren van eiken traptreden kan een complex proces zijn, vooral als je geen ervaring hebt met traprenovatie. Het vereist vaardigheden op het gebied van meten, zagen en bevestigen. Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden, is het raadzaam om een professionele traprenovateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de traptreden correct worden geïnstalleerd en veilig zijn voor gebruik.

Hoe kan ik eiken traptreden onderhouden na de renovatie?

Om eiken traptreden mooi te houden na de renovatie, is regelmatig onderhoud belangrijk. Stofzuig of veeg de treden regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Reinig ze periodiek met een vochtige, goed uitgewrongen doek en een mild schoonmaakmiddel speciaal voor houten oppervlakken. Vermijd overmatig watergebruik, omdat dit het hout kan beschadigen. Breng indien nodig een geschikte houtolie, lak of afwerkingsmiddel aan om de traptreden te beschermen en hun glans te laten behouden.

1 van 3