UIPKES® PROJECT: HOUTEN VLOER IN NIEUWBOUWAPPARTEMENT IN ROTTERDAM

Datum: 12 augustus 2022
Leestijd: 4 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

In één van de grootste havensteden van Europa, Rotterdam, hebben we een mooie houten vloer gelegd met brede planken in een appartement.

Bezoek de showroom

DE STAD ROTTERDAM

De geschiedenis van Rotterdam strekt zich uit over ongeveer negen eeuwen. Rotterdam heeft de naam “Havenstad” te danken aan het openen van de nieuwe waterweg in 1872. Hierdoor kon de grondslag worden gelegd voor het creëren van een van de grootste havens ter wereld.

PLANKEN VLOER

De planken vloer is het oudste houten vloeren patroon. Daar waar in het verleden veelal smalle planken, in soms wisselende breedtes, werden toegepast zijn de brede planken tegenwoordig populair. In dit appartement is gekozen voor een breedte van 280 mm.

De brede planken zorgen voor een moderne en rustige uitstraling. Doordat er ruim 10 breedte mogelijkheden zijn, komt een planken vloer in vrijwel iedere ruimte mooi tot zijn recht.

HOUTEN VLOER VLOERVERWARMING

Al ruim 20 jaar worden houten vloeren toegepast op vloerverwarming. Met de transitie naar een duurzame toekomst is vloerverwarming in de nieuwbouw bijna niet meer weg te denken. Hoewel hout de eigenschap heeft te isoleren kan deze houten vloer zonder problemen worden toegepast op vloerverwarming en vloerkoeling.

  • Houten vloer in lengterichting gelegd in woonkamer appartement Rotterdam.

Magazine Vol inspiratie

KLEUR

Bij deze houten vloer is gekozen voor een warme bruine houten vloerkleur: Reebruin. De kleur wordt handgemaakt van duurzame lijnzaadolie, en is een van de 90 maatwerk kleuren van Uipkes.

HOUTEN VLOEREN IN NIEUWBOUWAPPARTEMENTEN

De brede planken zijn geïnstalleerd in het gehele appartement waaronder de woonkamer, keuken, hal en slaapkamers. In oude appartement dient -10dB geluidreductie in acht te worden genomen bij het toepassen van een harde vloerbedekking. Door de toepassing van “zwevende” dekvloeren in nieuwbouwappartement kan de houten vloer direct op de afwerkvloer worden verlijmd, zonder een verende/geluidsisolerende onderlaag.

De dekvloer wordt geïsoleerd en “los” gelegd waardoor contactgeluid worden verminderd. Het is zelfs af te raden om op zwevende dekvloeren geluid reducerende lagen aan te brengen omdat die elkaar in negatieve zin kunnen beïnvloeden.

RUIMTES

De houten vloer is door het gehele appartement gelegd. In samenspraak met de bewoner is gekozen om de planken in de lengterichting te leggen. Ben je op zoek naar een mooie, nieuwe vloerbedekking? Bekijk onze houten vloeren of kom langs in één van onze showrooms voor persoonlijk advies.

Vragen? Kom langs voor advies!

Veelgestelde Vragen

Welk type houten vloer is geschikt voor vloerverwarming in een appartement?

Het is raadzaam om te kiezen voor een meerlaagse parketvloer of een specifiek ontworpen houten vloer die geschikt is voor vloerverwarming. Deze vloeren zijn gemaakt om uitzetting en krimp te minimaliseren, waardoor ze beter bestand zijn tegen de temperatuurveranderingen die gepaard gaan met vloerverwarming.

Moet ik rekening houden met de vochtigheidsgraad van het nieuwbouwappartement?

Ja, vochtigheid is een belangrijke factor bij het installeren van een houten vloer met vloerverwarming. Het vocht is doorgaans uit het appartement ten tijden van de sleuteloverdracht.

Moet ik een vochtscherm gebruiken onder de houten vloer?

Dit is enkel nodig wanneer er optrekkend vocht aanwezig is of een vloerkoeling systeem zonder dauwpuntbeveiliger. Het vochtscherm helpt om vocht dat vanuit de ondervloer opstijgt te blokkeren en de houten vloer te beschermen. 

Hoe zit het met de installatie van de houten vloer?

Het is belangrijk om de installatie van de houten vloer over te laten aan een vloerenlegger met ervaring in het werken met vloerverwarmingssystemen. Zij kunnen de vloer op de juiste manier plaatsen, rekening houdend met de uitzettingsmogelijkheden en andere specifieke vereisten.

Moet ik de vloerverwarmingstemperatuur aanpassen voor een houten vloer?

Ja, het is belangrijk om de vloerverwarmingstemperatuur aan te passen bij het gebruik van een houten vloer. Over het algemeen wordt aanbevolen om de watertemperatuur van de vloerverwarming te beperken tot een veilig niveau dat geschikt is voor houten vloeren, zoals aangegeven door de fabrikant (doorgaans maximaal 35 graden). De dekvloer waar de houten vloer op gelegd wordt, mag niet warmer worden dan 27 graden Celsius.

Kan ik vloerkleden of tapijten op de houten vloer plaatsen?

Ja, je kunt vloerkleden of tapijten op de houten vloer plaatsen. Het is echter belangrijk om te kiezen voor ademende materialen en dunne ondertapijten, zodat de warmte van de vloerverwarming nog steeds goed kan worden verspreid. De vloer zal onder het kleed anders kleuren dan de omliggende planken, omdat het niet blootgesteld wordt aan (zon)licht. 

1 van 3