PVC Vloeren, Nadelen Voor Gezondheid Van Baby's En Kinderen

Datum: 9 juni 2023
Leestijd: 6 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

PVC (PolyVinylChloride) is een thermoplast (kunststof) die schadelijk kan zijn voor de gezondheid van baby’s en kinderen. Toch wordt PVC in veel producten toegepast, onder andere in PVC vloeren.

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de nadelen van PVC vloeren en de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Sterker nog, door de betaalbaarheid en de ruime keuze in kleuren en prints zijn PVC vloeren de afgelopen jaren steeds populairder geworden.


Geen goede ontwikkeling als je het ons vraagt.

Waarom Kunnen PVC Vloeren Nadelig Zijn Voor De Gezondheid?

De schadelijke stoffen die in PVC vloeren kunnen zitten, kunnen na verloop van tijd vrijkomen. Daardoor worden baby’s en kinderen aan de stoffen blootgesteld. Dat is nogal schokkend als je bedenkt dat baby’s en kinderen:

 • Veel op de grond kruipen en spelen
 • Een hogere ademhalingssnelheid hebben dan volwassenen
 • Veel met hun handen aan hun mond zitten

Bovendien zijn baby’s en kinderen extra gevoelig voor de mogelijke gevolgen van blootstelling aan schadelijke stoffen. Dat komt doordat de organen en het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling zijn. Ons advies is dan ook om in ieder geval geen PVC vloer te leggen als er baby’s en/of kinderen in huis wonen.

Hoge Temperaturen Maken Het Probleem Erger

Vloerverwarming en zonlicht kunnen de PVC vloer tot wel 50 graden opwarmen. Dat kan ervoor zorgen dat schadelijke stoffen die in de PVC vloer kunnen zitten sneller vrijkomen.In ruimtes met veel zonlicht en weinig ventilatie is het daarom belangrijk om goed te ventileren en zonwering en/of airco te gebruiken, zodat de zogenoemde het vrijkomen van de stoffen geminimaliseerd wordt.Maar dan nog sta je in de winter voor een dilemma:• Ga je de vloerverwarming aanzetten, terwijl je weet dat er daardoor mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen?• Laat je de vloerverwarming uit met als gevolg dat het oncomfortabel wordt in huis?Precies, het is allebei niet fijn.

PVC Vloeren En Weekmaker

PVC vloeren danken hun flexibiliteit aan weekmakers. Tot 2020 waren ftalaten de meest toegepaste weekmakers. Vanwege zorgen over de gezondheid en het milieu zijn fabrikanten overgestapt op andere weekmakers. Voorbeelden hiervan zijn:

• DOTP (Dioctyl terephthalate)

• DINP (Diisononylftalaat)

Veiligheid van weekmakers in PVC Vloeren

Het gebruik van andere weekmakers heeft voor verbetering gezorgd, maar dat betekent niet dat er geen gezondheidsrisico’s meer zijn:

DOTP (Dioctyl terephthalate): DOTP wordt beschouwd als een veiliger alternatief voor schadelijke weekmakers, maar er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de effecten op de gezondheid.

DINP (Diisononylftalaat): Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft geconcludeerd dat de huidige toepassingen van DINP geen risico vormen voor de menselijke gezondheid. Echter, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft DINP geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens (Groep 2B).

De bovenstaande stoffen hebben het potentieel om uit de PVC vloer vrij te komen, met blootstelling als gevolg. Als je het ons vraagt zijn de alternatieve weekmakers daardoor geen oplossing.

 • Installatie vloerverwarming

PVC Vloeren En Duurzaamheid

PVC vloeren kunnen niet alleen nadelig zijn voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. PVC vloeren zijn namelijk ‘oil based’ in plaats van ‘bio based’. De productie van een PVC vloer kost veel energie. Bovendien vindt de productie vaak plaats in productielanden die hun energie uit kolengestookte energiecentrales halen.

Daarnaast zorgt het lange transport voor onnodig veel milieuvervuiling en zijn PVC vloeren niet biologisch afbreekbaar, waardoor er giftige chemicaliën in het milieu terecht kunnen komen als de vloer wordt verbrand of op stortplaatsen terecht komt.

Regelgeving Loopt Achter

Met de kennis over de nadelige gevolgen van PVC vloeren zou je verwachten dat er strengere regelgeving is opgesteld om schade aan de gezondheid en het milieu te voorkomen.

Toch is er in Europa nog geen norm vastgesteld op het gebied van toelaatbare emissies voor PVC vloeren. Het gevolg daarvan is dat er goedkope PVC vloeren zonder keurmerk te koop zijn die schadelijke stoffen kunnen bevatten, terwijl de meeste consumenten daar geen weet van hebben.

Waarom Trekt Er Niemand Aan De Bel?

Dat gebeurt wel, maar tot nu toe met te weinig resultaat. Zo publiceerde de HCWH (Health Care Without Harm) Europe het rapport The polyvinyl chloride debate: Why PVC remains a problematic material en kwam Greenpeace met het rapport Hazardous Chemicals in PVC Flooring.

Hopelijk volgen er meer publicaties om de nadelen van PVC vloeren meer bekendheid te geven, zodat mensen voor een andere soort vloer kiezen.

Conclusies

Samengevat bieden PVC vloeren de volgende nadelen:

 • PVC vloeren kunnen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van baby’s, kinderen en je eigen gezondheid.
 • Ondanks dat er sinds 2020 alternatieve weekmakers in PVC vloeren worden verwerkt, zijn er nog onduidelijkheden over de veiligheid van deze weekmakers.
 • Vloerverwarming en zonlicht kunnen ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen die in PVC vloeren kunnen zitten sneller vrijkomen.
 • PVC vloeren kunnen niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Dat komt doordat de gehele levenscyclus (productie, gebruik en verwerking) vervuilend is.

Naast de bovenstaande opsomming kleven er nog meer nadelen aan PVC vloerdelen. Bijvoorbeeld de beperkte levensduur en dat beschadigingen aan een PVC vloer lastig te herstellen zijn. In het blog ‘De nadelen van PVC vloeren’ gaan we hier dieper op in.

Al met al is onze conclusie: verwijder de PVC vloer en laat een andere vloersoort leggen, zoals een houten vloer.

Vragen? Kom langs voor advies!

Gebruikte Bronnen

 • • https://noharm-europe.org/documents/polyvinyl-chloride-debate-why-pvc-remains-problematic-material
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyvinylchloride https://nl.wikipedia.org/wiki/Vinylchloride
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermoplast https://strooming.nl/thuis/blog/binnenmilieu/pvc-vloeren-nadelen-gezondheid/
 • https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality
 • https://www.angi.com/articles/what-pvc-outgassing-my-plumbing.htm
 • https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/vluchtige-organische-stoffen
 • https://www.greenpeace.to/publications/pvc_flooring.pdf
 • https://ec.europa.eu/environment/pdf/waste/pvc/en.pdf
 • https://www.europeanplasticisers.eu/
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969712008297
 • https://echa.europa.eu/documents/10162/31b4067e-de40-4044-93e8-9c9ff1960715
 • https://monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/09/ClassificationsAlphaOrder.pdf https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15740755/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10231983/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30037974/
 • https://www.anses.fr/en/content/labelling-building-and-decoration-products-respect-voc-emissions

Veelgestelde Vragen

Wat zijn duurzame alternatieven voor PVC vloeren?

Vloeren die van hernieuwbare grondstoffen zijn gemaakt, zijn duurzame alternatieven voor PVC vloeren. Voorbeelden zijn kurkvloeren, bamboe vloeren en houten vloeren. Al deze vloeren worden van natuurlijke grondstoffen gemaakt in plaats van chemicaliën.

Wat is het advies van de HCWH met betrekking tot het gebruik van PVC vloeren?

Op bladzijde 29 van het rapportThe polyvinyl chloride debate: Why PVC remains a problematic materialstaat de volgende aanbeveling van de HCWH:

‘Vervanging van PVC in toepassingen die een risico vormen voor de menselijke gezondheid via blootstelling binnenshuis (zoals vloeren en meubels) in 2030.’Naar onze mening zegt dit genoeg om niet voor een PVC vloer te kiezen.

PVC wordt toegepast in tal van producten, heeft het wel zin om dan voor een andere vloer te kiezen?

Ja, de vloer beslaat immers een groot oppervlak van je woning waardoor de kans op schade aan de gezondheid kan toenemen. Alleen om die reden is het al zinvol om voor een andere vloersoort te kiezen.

Uipkes verkoopt houten vloeren, is het kappen van bossen wel duurzaam?

Er zijn helaas houten vloeren te koop die niet duurzaam zijn. Vaak komen deze vloeren uit verre landen, zoals China. De kwaliteit van deze vloeren is een stuk minder, waardoor de levensduur van de vloer ook nog eens korter is.

De houten vloeren van Uipkes zijn gemaakt van Europees eikenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Op die manier beperken we de impact op de natuur en voorkomen we onnodige milieuvervuiling doordat de afstanden voor het transport beperkt zijn.

Houten vloeren zijn een duur alternatief voor PVC vloeren, waarom zou ik daarvoor kiezen?

Een houten vloer kan, mits goed onderhouden, een leven lang meegaan. Een PVC vloer gaat ongeveer 10 jaar mee. Op lange termijn is een houten vloer dus juist goedkoper dan een PVC vloer.