Hout is een sterk en duurzaam natuurproduct. Vloeren van hout geven een warme, intieme sfeer aan je woning of pand en gaan een leven lang mee. Een houten vloer is een lust voor het oog omdat elke plank een unieke houttekening heeft en in de loop der jaren alleen maar mooier wordt.

Een echte houten vloer van Uipkes®

Lamelparket houten vloeren Uipkes
Brede planken vloerdelen gelegd in een woning in Den Haag. De brede planken accentueren de ruimte.
Eiken houten vloer in planken patroon. De vloer is gelegd in de woonkamer.
Eiken houten planken vloer in Amsterdam
Natuurlijke houten vloer gelegd in een kantoorpand
Donkeren houten planken vloer gelegd in witte keuken
Houten vloer natuurlijk in badkamer met vloerverwarming
Houten planken vloer in het kantoor van Nutreco. De vloer is gelegd in de natuurlijke tint Eiken Naturel
Houten planken vloer in de kleur Parel Wit.

Eeuwenoude houten vloeren

Houten vloeren worden al eeuwen toegepast. In de middeleeuwen werden houten vloeren gelegd in kastelen, kloosters en herenhuizen. Hout laat zich eenvoudig bewerken, laat zich goed hergebruiken en is biologisch afbreekbaar. Ook is hout een hernieuwbare grondstof in tegenstelling tot andere grondstoffen zoals aardolie, steen of erts die aan de basis staan van andere type vloeren als laminaat, pvc of plavuizen.

Uipkes heeft jarenlange ervaring met het leveren en leggen van maatwerk houten vloeren voor vele particulieren, architecten en bedrijven in binnen- en buitenland. Hierbij staan duurzaamheid, vakmanschap, oog voor detail en onze liefde voor hout en design centraal. Al onze eiken vloeren worden gemaakt van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en ook in de afwerking van houten vloeren maken we gebruik van milieuvriendelijke natuurproducten zoals lijnzaadolie.

Bij Uipkes is het ambachtelijk werken nooit weggeweest. Onze ervaren vloerenleggers maken jouw houten vloer in het legpatroon, kleur en houtsoort zoals jij dit wilt. Ze hebben daarnaast ruime ervaring met het leggen van lamelparket op vloerverwarming. Onze houten vloeren zijn overal toepasbaar, dus ook in de keuken of badkamer

Details en maatwerk

Heb je specifieke houtdetaillering wensen voor jouw vloer, zoals een houten vloer zonder plinten, overgangen creëren tussen verschillende ruimtes of een trap bekleden in dezelfde houtsoort als jouw vloer? Wij bieden maatwerkoplossingen, waarbij we onze passie voor hout en ambachtelijk vakmanschap kunnen tonen. Zo is er altijd een vloer die perfect bij jouw interieur past.

Kom langs in één van onze showrooms in Alphen, Amsterdam of Naarden of plan een videogesprek in om jouw vloerideeën met ons te delen en vrijblijvend advies van ons te ontvangen. Bomen over hout kunnen we als geen ander, dus neem gerust foto’s mee van het interieur en de ruimtes waar de houten vloeren komen te liggen. 

Eiken vloer van hout in Hongaarse punt patroon

Eiken vloeren

Eikenhout heeft een natuurlijk en tijdloos karakter en is een sterke, harde houtsoort dat toch goed te bewerken is en uitstekend toe te passen is op vloerverwarming. Denk hiervoor aan jou kleur, vorm en breedte. Alle duurzame eiken vloeren van Uipkes worden in Nederland gemaakt en wij leveren deze vloeren voornamelijk als lamelparket.

Houten planken vloer amsterdam

Lamelparket

Wij leveren diverse soorten lamelparket, maar voornamelijk eiken lamelparket. Dit is een gelaagde houten vloer leverbaar met verschillende toplagen en geschikt voor op vloerverwarming. Je kunt aan de bovenzijde niet zien of het een massieve vloer of lamelparket betreft. De toplaag komt uit dezelfde boom en wordt duurzaam gezaagd, gedroogd en geschaafd in een houtverwerkend bedrijf in Nederland, zodat wij jou altijd eiken lamelparket van de beste kwaliteit kunnen leveren in één van onze prachtige kleurafwerkingen.

Planken vloer van eikenhout

Planken Vloeren

Houten planken vloeren zijn modern en tijdloos. Het is krachtig door eenvoud met aandacht voor de schoonheid van de houttekeningen en daarom het meest bekende en toegepaste legpatroon voor houten vloeren en parket.

traprenovatie: trap bekleden met hout

Traprenovatie

In de loop der jaren heeft Uipkes, naast het leggen van prachtige vloeren, veel ervaring opgedaan in het bekleden of volledig renoveren van trappen en het leveren van nieuwe houten traptreden in dezelfde kleur als de vloer.

Houten vloeren zijn toepasbaar in kantoren en alle soorten woningen en appartementen. Zowel in bestaande bouw als nieuwbouw

Toepassingen

Onze houten vloeren zijn overal toepasbaar in alle soorten kantoren en woningen, uiteenlopend van bestaande bouw tot nieuwbouw en appartementen.

De donkere houten vloer is gelegd in een kantoorpand in Amsterdam

HOUTEN VLOER KOPEN

Wil je een houten vloer kopen, maar heb je geen idee waarom de prijzen tussen aanbieders zo uiteenlopen? Bekijk hier informatie over hoe de prijs van een houten vloer tot stand komt en waar je op moet letten bij het vergelijken van prijzen.

Bij Uipkes werken we enkel met hout van hoge kwaliteit afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het hout wordt in Nederland door vakkundige mensen gedroogd en bewerkt. Zo kun jij straks jarenlang van een kwalitatief goede en prachtige vloer genieten.

Houten brede visgraat vloer in lichte kleurtint

HOUTSOORTEN

Uipkes kan houten vloeren in ruim twintig soorten massief hout leveren. Daarnaast leveren wijlamelparket (gelaagde vloeren) in diverse houtsoorten die zeer geschikt zijn voor vloerverwarming of vloerkoeling. De meest populaire houtsoort voor een houten vloer is eikenhout.

Houten planken vloer in beige kleurtint gelegd in de woonkamer

Houten vloer leggen

Een houten vloer kan op diverse manieren gelegd worden, waarbij de ondervloer de basis vormt. Iedere ondervloer heeft namelijk unieke eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden. Daarnaast spelen andere factoren een belangrijke rol bij het leggen van de vloer. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont, is geluidsreductie van belang. Ons advies is dan om de vloer ‘zwevend’ te leggen. Kortom: iedere situatie vraagt om maatwerkadvies.

Een duurzame houten vloer is gemaakt van hout met een verantwoorde herkomst

Herkomst van Hout

Productiebossen worden door de mens zelf beheerd. Hout dat geoogst is in een productiebos is milieuvriendelijker dan hout dat is geoogst in ongerepte oerbossen. Wanneer bosbeheer van een productiebos op een verantwoorde en duurzame manier plaatsvindt, kunnen flora en fauna intact blijven.

Donkere visgraat houten vloer in Naarden

HARDHEID VAN HOUT

De hardheid is een belangrijk kenmerk voor houtsoorten. De ene houtsoort is harder dan de andere. Hoe harder het hout hoe duurzamer de vloer. Hoe hard een vloer is wordt gemeten inJanka men spreekt ook wel van het systeem van de “Janka-hardheid” (N). Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken (de oppervlakte van de halve stalen bol bedraagt precies 100 mm²).

Uiterlijk van houten planken vloeren

HET UITERLIJK VAN HOUT

Over het algemeen zijn er drie hoofdvlakken of zaagwijzen van het hout te onderscheiden: het kopse vlak, het radiale vlak en het tangentiale vlak. Het kopse vlak is ieder vlak dat loodrecht staat op de lengte-as van de stam. Het radiale vlak is ieder verticaal vlak dat door de lengte-as van de boom gaat en door het centrum van de stam. Men spreekt ook van kwartiers. Ieder vlak dat niet door de lengte-as van de boom gaat, maar wel evenwijdig hieraan loopt is het tangentiale vlak. Wordt het zagen uitgevoerd in tangentiale richting dan spreekt men over dosse gezaagd hout.

Donkere houten planken vloer in appartement

WERKING VAN HOUT

Hout is een veelzijdig materiaal, met oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Van nature is het mooi, karakteristiek en warm. Daarnaast is het sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Hout wordt beïnvloed door de bodem, het klimaat en de opbouw en structuur van de boom waarvan hout afkomstig is. Deze invloeden maken dat hout zulke uiteenlopende eigenschappen heeft. Wanneer je hout wilt toepassen dien je rekening te houden met eigenschappen als: houtvochtgehalte, krimpen en zwellen, volumieke massa en warmte-eigenschappen.