Houten vloeren in planken patroon van Uipkes

Een nieuwe houten vloer kopen

Als je een stijlvolle houten vloer wilt kopen is het van belang om je goed te oriënteren op de mogelijkheden. Zo kun je een betere afweging maken tussen verschillende typen vloerbedekkingen, maar ook tussen de verschillende aanbieders van houten vloeren.

Hout en vakmanschap komen in verschillende gradaties, wat je zult merken als je langsgaat in diverse showrooms voor advies. Op deze pagina vind je alle informatie over houten vloeren, zodat je goed voorbereid een showroom kunt bezoeken. 

Eikenhouten parket

De eeuwenoude houten vloer

Houten vloeren worden al eeuwen toegepast. In de middeleeuwen werden houten vloeren gelegd in kastelen, kloosters en herenhuizen. Tegenwoordig vind je houten vloeren in alle typen woningen zoals appartementen en nieuwbouwwoningen.

Hout was, is en blijft een zeer geliefde en tijdloze vorm van vloerbedekking dat voor iedere ruimte een verrijking is

Eiken houten vloer in Den Haag

Houten vloer kopen bij Uipkes®

Uipkes heeft jarenlange ervaring met het leveren en leggen van maatwerk houten vloeren voor vele particulieren, architecten en bedrijven in binnen- en buitenland. Hierbij staan duurzaamheid, vakmanschap, oog voor detail en onze liefde voor hout en design centraal.

Al onze eiken vloeren worden gemaakt van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en ook in de afwerking van houten vloeren maken we gebruik van milieuvriendelijke natuurproducten zoals lijnzaadolie.

Bij Uipkes is het ambachtelijk werken nooit weggeweest. Onze ervaren vloerenleggers maken jouw houten vloer in het legpatroon, kleur en houtsortering zoals jij dit wilt. We hebben daarnaast ruime ervaring met het leggen van lamelparket op vloerverwarming en kunnen zelfs het aanleggen van de vloerverwarming voor je verzorgen.

Onze houten vloeren zijn overal toepasbaar, dus ook in de keuken of badkamer

Eiken houten vloer Leiden

Maatwerk Houten Vloer & Detaillering

Wij bieden maatwerkoplossingen, waarbij we onze passie voor hout en ambachtelijk vakmanschap kunnen tonen. Zo is er altijd een vloer die perfect bij jouw interieur past.

Ook voor specifieke houtdetaillering wensen voor jouw vloer kun je bij ons terecht, zoals een houten vloer zonder plinten, overgangen creëren tussen verschillende ruimtes of een trap bekleden in dezelfde houtsoort als jouw vloer.

Kom langs in één van onze showrooms in Alphen, Amsterdam of Naarden of plan een videogesprek in om jouw vloerideeën met ons te delen en vrijblijvend advies van ons te ontvangen.

Bomen over hout kunnen we als geen ander, dus neem gerust foto’s mee van het interieur en de ruimtes waar de houten vloeren komen te liggen!

Wat kost een houten vloer inclusief leggen?

Ben je op zoek naar een mooie houten vloer inclusief leggen en benieuwd naar de prijs? Kijk hieronder naar wat voorbeelden ter inspiratie, waarbij de vierkante meterprijs inclusief leggen, ondervloer, lijm en btw staat benoemd.

Hongaarse punt houten vloer woonkamer - Adel Zwart - €199.00 per m2

Wit eiken visgraat vloer in woonkamer - Fris Wit - €209.00 per m2

Houten vloer in woonkamer villa - Melk Wit - €146.00 per m2

Hongaarse punt vloer in slaapkamer - Champagne - €199.00 per m2

Maatwerk houten vloer in slaapkamer - Champagne - €146.00 per m2

Frans eiken vloer op vloerverwarming - Cappuccino - €146.00 per m2

Brede planken vloer in de keuken - Wol Wit - €146.00 per m2

Brede visgraat houten vloer in de hal - Edelgrijs - €198.00 per m2

Houten vloer op vloerverwarming - Eenhoorn Wit - €170.00 per m2

Houten vloer in de badkamer - Champagne - €199.00 per m2

Eiken houten planken vloer in Amsterdam

Waar op letten bij het kopen van een nieuwe houten vloer?

1. Houtsoort

De keuze in houtsoort en plankgrootte bepaalt in grote de prijs van houten vloerdelen. Tropische houtsoorten zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan eikenhout. Een vloer van eikenhout is goed betaalbaar, sterk, goed te bewerken, heeft een prachtige tekening en een lage weerstand.

Wij gebruiken alleen de beste kwaliteit eikenhout uit duurzaam beheerde bossen in Europa, vanwege de goede eigenschappen en het milieuvriendelijke productieproces. Uiteraard kunnen we op verzoek de vloerdelen in de houtsoort van jouw keuze leveren, maar houd rekening met langere levertijden.

Kwaliteitshout ziet er prachtig uit, werkt een stuk minder, vertoont geen scheuren, kan tegen een stootje en blijft jarenlang mooi. De dikte van de toplaag van ons lamelparket is groot genoeg om de vloer meerdere malen te schuren en opnieuw af te werken.

Een maatwerk houten vloer van Uipkes gaat dus werkelijk een leven lang mee.
 

2. Houtsortering

De houtsortering heeft betrekking op het houtmotief. Wil je een houttekening zonder noesten? Dan kies je voor Frans eiken. Wil je een aantal kleine noesten in de houttekening? Dan kies je voor rustiek Frans eiken.

Houten planken zonder noesten zijn duurder omdat deze planken slechts uit een beperkt deel van een boom vervaardigd kunnen worden. Noesten worden immers gevormd door de vele takken van een boom.

3. Kleur

Uipkes heeft 90 unieke kleuren samengesteld die je zowel online als in de showrooms kunt bekijken. Ook kun je sample borden mee naar huis nemen om te kijken welke kleur het beste bij jouw interieur past.

Een houten vloer die behandeld is met een kleurolie heeft 6 maanden de tijd nodig om tot de uiteindelijke kleur te komen door invloed van (zon)licht. Hierdoor kan de kleur in eerste instantie iets afwijken van de gekozen kleur.

Alle kleuren worden gemaakt op basis van een vast recept. Een donker gekleurde vloer wordt iets lichter en een lichte houten vloer wordt iets meer donker in de eerste 6 maanden.

4. Legpatroon

Uipkes kan jouw houten vloer in 17 legpatronen leggen. De vuistregel is dat hoe gedetailleerder het legpatroon en kleiner de vloerdelen, des te hoger de legkosten. Daarom is een planken vloer minder duur dan een Hongaarse punt vloer, waarbij ieder vloerdeel een aparte bewerking nodig heeft.

Ontdek de verschillende legpatronen:

 

5. Leggen & Detailwerk

Een ander belangrijke keuze is of je de vloer zelf wilt leggen of laten leggen. Houten vloerdelen kopen en zelf leggen is de meest voordelige optie. De keuze hangt ook af van het detailwerk.

Heb je bijvoorbeeld convectorput roosters, een trap die je wilt bekleden met hetzelfde hout, een bijzonder legpatroon, ronde muren of wil je de houten vloer zonder plinten strak tegen de muur zagen, dan is het inhuren van een ervaren parketteur zeker aan te raden.

Hout van de beste kwaliteit verdient het ook om gelegd te worden door goede vloerenleggers om tot het beste eindresultaat te komen. Uipkes heeft eigen parketteurs in dienst die dagelijks met onze houtproducten werken met de beste tools en materialen.   

Wil je meer informatie ontvangen? Kom langs in één van onze showrooms Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Naarden-Vesting.

Donkeren houten planken vloer gelegd in witte keuken

Alles over hout

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende onderwerpen die betrekking hebben op het kopen en leggen van een houten vloer van Uipkes. Selecteer een onderwerp voor meer informatie.

Eiken visgraat vloer in Naarden

Eiken vloeren

Eikenhout heeft een natuurlijk en tijdloos karakter en is een sterke, harde houtsoort dat toch goed te bewerken is en uitstekend toe te passen is op vloerverwarming. Stel je eigen maatwerk eiken vloer samen op basis van kleur, legvorm en breedte. Alle duurzame eiken vloeren van Uipkes worden in Nederland gemaakt en wij leveren deze vloeren voornamelijk als lamelparket.

Houten planken vloer amsterdam

Lamelparket

Wij leveren diverse soorten lamelparket, maar voornamelijk eiken lamelparket. Dit is een gelaagde houten vloer leverbaar met verschillende toplagen en geschikt voor op vloerverwarming. Je kunt aan de bovenzijde niet zien of het een massieve vloer of lamelparket betreft.

De toplaag komt uit dezelfde boom en wordt duurzaam gezaagd, gedroogd en geschaafd in een houtverwerkend bedrijf in Nederland, zodat wij jou altijd eiken lamelparket van de beste kwaliteit kunnen leveren in één van onze prachtige kleurafwerkingen.

De donkere houten vloer is gelegd in een kantoorpand in Amsterdam

Houten vloer prijs per m2

Wil je een houten vloer kopen, maar heb je geen idee waarom de prijzen tussen aanbieders zo uiteenlopen? Bekijk hier informatie over hoe de prijs van een houten vloer tot stand komt en waar je op moet letten bij het vergelijken van prijzen.

Bij Uipkes werken we enkel met hout van hoge kwaliteit afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het hout wordt in Nederland door vakkundige mensen gedroogd en bewerkt. Zo kun jij straks jarenlang van een kwalitatief goede en prachtige vloer genieten.

Houten vloeren zijn toepasbaar in kantoren en alle soorten woningen en appartementen. Zowel in bestaande bouw als nieuwbouw

Toepassingen

Onze houten vloeren zijn overal toepasbaar in alle soorten kantoren en woningen, uiteenlopend van bestaande bouw tot nieuwbouw en appartementen.

traprenovatie: trap bekleden met hout

Traprenovatie

In de loop der jaren heeft Uipkes, naast het leggen van prachtige vloeren, veel ervaring opgedaan in het bekleden of volledig renoveren van trappen en het leveren van nieuwe houten traptreden in dezelfde kleur als de vloer.

Visgraat terrasvloer op aluminium rachels

Buitenparket

Creëer een uniek terras met een houten vloer voor buiten. 

Houten planken vloer in beige kleurtint gelegd in de woonkamer

Houten vloer leggen

Een houten vloer kan op diverse manieren gelegd worden, waarbij de ondervloer de basis vormt. Iedere ondervloer heeft namelijk unieke eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden. Daarnaast spelen andere factoren een belangrijke rol bij het leggen van de vloer.

Als je bijvoorbeeld in een appartement woont, is geluidsreductie van belang. Ons advies is dan om de vloer ‘zwevend’ te leggen. Kortom: iedere situatie vraagt om maatwerkadvies.

Een houten vloer kan geschuurd worden na bepaalde tijd. Geoliede vloeren hoeven niet geschuurd te worden, hierbij volstaat onderhouden

Houten vloer schuren en behandelen

Een houten vloer wordt intensief gebruikt, bij een bedrijfsruimte meer dan in een woonhuis. Na verloop van tijd dient de vloer weer behandelt te worden om de vloer weer mooi te maken. In sommige gevallen moet de vloer geschuurd worden, echter geldt dit niet voor een geoliede vloer.

Een duurzame houten vloer is gemaakt van hout met een verantwoorde herkomst

Herkomst van Hout

Productiebossen worden door de mens zelf beheerd. Hout dat geoogst is in een productiebos is milieuvriendelijker dan hout dat is geoogst in ongerepte oerbossen. Wanneer bosbeheer van een productiebos op een verantwoorde en duurzame manier plaatsvindt, kunnen flora en fauna intact blijven.

Donkere visgraat houten vloer in Naarden

HARDHEID VAN HOUT

De hardheid is een belangrijk kenmerk voor houtsoorten. De ene houtsoort is harder dan de andere. Hoe harder het hout hoe duurzamer de vloer. Hoe hard een vloer is wordt gemeten inJanka men spreekt ook wel van het systeem van de “Janka-hardheid” (N).

Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken (de oppervlakte van de halve stalen bol bedraagt precies 100 mm²).

Uiterlijk van houten planken vloeren

HET UITERLIJK VAN HOUT

Over het algemeen zijn er drie hoofdvlakken of zaagwijzen van het hout te onderscheiden: het kopse vlak, het radiale vlak en het tangentiale vlak. Het kopse vlak is ieder vlak dat loodrecht staat op de lengte-as van de stam. Het radiale vlak is ieder verticaal vlak dat door de lengte-as van de boom gaat en door het centrum van de stam. Men spreekt ook van kwartiers.

Ieder vlak dat niet door de lengte-as van de boom gaat, maar wel evenwijdig hieraan loopt is het tangentiale vlak. Wordt het zagen uitgevoerd in tangentiale richting dan spreekt men over dosse gezaagd hout.

Donkere houten planken vloer in appartement

WERKING VAN HOUT

Hout is een veelzijdig materiaal, met oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Van nature is het mooi, karakteristiek en warm. Daarnaast is het sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Hout wordt beïnvloed door de bodem, het klimaat en de opbouw en structuur van de boom waarvan hout afkomstig is.

Deze invloeden maken dat hout zulke uiteenlopende eigenschappen heeft. Wanneer je hout wilt toepassen dien je rekening te houden met eigenschappen als: houtvochtgehalte, krimpen en zwellen, volumieke massa en warmte-eigenschappen. 

Meer weten?

Wil je meer weten over houten vloeren? Bezoek dan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Amsterdam of Naarden. Videobellen kan ook. Of bestel ons gratis houten vloeren magazine en doe inspiratie op voor jouw nieuwe vloer. Weet je al wat je wilt? Vraag dan een offerte aan.