Keuken

Keukenvloer kiezen? Dit zijn de mogelijkheden

10 Jan 2023
Readtime 5 minutes
uipkes
220mm brede Frans eiken houten vloer in de keuken in de kleur Van Gogh Wit te Almere
220mm brede Frans eiken houten vloer in de keuken in de kleur Van Gogh Wit te Almere
Foto: Uipkes

De vloer in de keuken wordt zwaar belast doordat er relatief veel over de keukenvloer wordt gelopen. Bovendien wordt er zo nu en dan gemorst.  Bijvoorbeeld met frisdrank, koffie, thee of tomatensaus.

Een keukenvloer moet dus tegen een stootje kunnen, daarom is het belangrijk om de juiste vloer te kiezen. In dit blog vertellen we je wat de mogelijkheden zijn.

Tegelvloeren

Een tegelvloer is stevig en eenvoudig te onderhouden. Bovendien slijten tegels minder snel dan bijvoorbeeld laminaat en PVC vloeren. Als je voor een tegelvloer in de keuken kiest, is het belangrijk om de voegen goed schoon te houden. Als je bijvoorbeeld kerrie of tomatensaus op de voegen morst
kunnen de voegen verkleuren.

Houten vloeren

Houten vloeren van Uipkes zijn zeer geschikt om in te keuken toe te passen. Deze houten vloeren zijn met een beschermende olielaag afgewerkt, waardoor de vloer minder snel slijt en het niet erg is als je op de vloer morst.

Door de vloer regelmatig te dweilen maak je niet alleen de keukenvloer schoon, maar pleeg je ook gelijk onderhoud aan de afwerking van de vloer. En mochten er na jarenlang gebruik slijtageplekken op de vloer ontstaan, dan kun je die plaatselijk bijwerken met onderhoudsolie.

Als de vloer flinke krassen of beschadigingen heeft en de onderhoudsolie niet het gewenste resultaat geeft, is schuren en oliën de oplossing. Je vloer ziet er daarna weer als nieuw uit. Afhankelijk van de dikte van de toplaag van de houten vloer kun je de vloer meerdere malen schuren en oliën. Hierdoor blijft je houten keukenvloer er een leven lang mooi uitzien.

Houten vloerdelen slaan jarenlang CO2 op. Ons hout komt uit goed beheerde productiebossen en de lijnzaadolie die we gebruiken is biologisch geproduceerd, waardoor deze houten vloeren één van de meest milieuvriendelijke en duurzame vloerbedekking opties is.

Houten vloeren een andere kleur geven

Doordat smaken veranderen kan het gebeuren dat je de keuken na verloop van tijd vervangt. Als de kleur van de houten vloer niet bij de nieuwe keuken past, kun je dat oplossen door de vloer in een andere kleur af te werken. Dit is bij andere vloersoorten niet mogelijk en maakt het extra aantrekkelijk om voor een houten vloer in de keuken te kiezen.

PVC Vloeren

Een PVC vloer biedt een aantal belangrijke voordelen. PVC vloeren zijn relatief goedkoop, slijtvast en hebben een geluiddempende werking. Door deze voordelen zijn PVC vloeren de afgelopen jaren enorm populair geworden.

Echter, er komen steeds meer berichten naar buiten over de mogelijke nadelen van PVC vloeren voor de gezondheid en het milieu. PVC vloeren zijn namelijk gemaakt van plastic en kunnen schadelijke stoffen bevatten die bij het gebruik van de vloer vrij kunnen komen. Bovendien is de productie van
PVC vloeren nogal milieuvervuilend.

Het zal je dan ook niet verbazen dat wij bij Uipkes geen voorstander zijn van het gebruik van PVC vloeren in de keuken.

Laminaat

Het verschil tussen laminaat en een echte houten vloer is steeds minder goed te zien. Laminaat wordt dan ook veel toegepast als alternatief voor een houten vloer en is een stuk goedkoper.

Toch zijn er twee belangrijke verschillen tussen laminaat en een echte houten vloer:

  • Laminaat is opgebouwd uit HDF (samengeperst hout) met daarop bedrukt papier. Het bedrukte papier zorgt voor de houtlook van de vloer en zit onder een kunststoflaag. Het aantal verschillende printen is beperkt, waardoor je steeds dezelfde patronen in de vloer ziet terugkomen. Bij een echte houten vloer heeft ieder vloerdeel een uniek patroon. Geen boom is immers hetzelfde.
  • Laminaat is lastig te repareren. Een beschadiging kun je met laminaatvuller en een potlood bijwerken, maar je blijft de beschadiging vrijwel altijd zien.

Keukenvloeren en duurzaamheid

Bij het maken van aankoopbeslissingen speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren. Daarom is het goed om stil te staan bij de verschillende keukenvloeren en de mate waarin ze duurzaam zijn.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn houten vloeren het meest duurzaam. Dat komt omdat PVC vloeren en laminaat plastic bevatten en er voor tegelvloeren steengroeven nodig zijn die vroeg of laat geen grondstoffen meer bevatten.

Daarentegen is hout, mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, een hernieuwbare grondstof. Dit unieke voordeel hebben de andere vloersoorten niet.

Meer weten over houten keukenvloeren?

Bezoek dan één van onze showrooms in Amsterdam, Alphen aan den Rijn of Naarden. Je kunt ook gratis ons inspiratiemagazine aanvragen om ideeën op te doen voor jouw nieuwe keukenvloer. Weet je al wat je wilt? Vraag dan eenvoudig online een prijsopgave aan.