Trapbekleding

Welke kleur trap bij een houten vloer?

02 Feb 2023
Readtime 5 minutes
uipkes
Een witte eiken visgraat vloer en wenteltrap met eiken traptreden in dezelfde kleur
Een witte eiken visgraat vloer en wenteltrap met eiken traptreden in dezelfde kleur
Foto: Uipkes

Heb je een houten vloer of wil je een houten vloer laten leggen, maar weet je niet goed welke kleur trap hier goed bij past? Hieronder lees je alles over kleurcombinaties en mogelijkheden voor het bekleden van jouw trap.

Houten vloer en trap in dezelfde kleur

Veel mensen twijfelen welke kleur ze moeten kiezen voor hun trap die gecombineerd gaat worden met een houten vloer. Moet je een contrasterende kleur of juist dezelfde kleur als de vloer kiezen?


Het voordeel van een trap in dezelfde kleur als de houten vloer is dat de trap en vloer naadloos in elkaar overgaan. Dit straalt eenheid, rust en harmonie uit, waarbij de trap niet teveel aandacht opeist ten opzichte van de vloer. Het nadeel is dat de traprenovatie en het leggen van de houten vloer meestal op verschillende momenten wordt uitgevoerd en door verschillende partijen. Het blijkt dan vaak moeilijk om exact dezelfde kleuren te vinden voor de trap en vloer. Daarnaast kan de uitstraling wat eentonig zijn en is het raadzaam om meubels of planten in contrasterende kleuren te hebben om een ruimte levendig te maken.


Bij Uipkes kunnen we naast het leggen van jouw nieuwe houten vloer ook je trap bekleden met eikenhout en afwerken in dezelfde kleur als de houten vloer. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over kleurafwijkingen. Heb je een bestaande houten vloer? Dan kunnen we jouw houten vloer opnieuw schuren en oliën in de kleur van jouw keuze en vervolgens ook de trap in die kleur afwerken. Hierdoor blijft de investering relatief laag ten opzichte van een nieuwe houten vloer.

Bruine Hongaarse punt vloer en trap van eikenhout in keuken van een woning in Rotterdam.

Houten vloer en trap in contrasterende kleur

Je kunt contrast in jouw interieur aanbrengen door de houten vloer te combineren met een trap die in andere kleuren en/of materialen is afgewerkt. Bijvoorbeeld: door een grijze vloer met een trap met stalen trapleuningen en lichte eiken traptreden te combineren krijg je een moderne, industriële look.

Een trap in contrastrerende kleuren of die opgebouwd is uit diverse materialen trekt veel aandacht in een ruimte. 

Soorten trappen

Een ander punt is het type trap dat je hebt, zoals de blok trap, z-trap, open trap of dichte trap. Bij een dichte trap kun je kiezen om de stootborden in een kleur naar keuze te laten verven. Een open trap heeft geen stootborden en hier kun je kiezen voor het enkel bekleden van het boven- en het voor/achteraanzicht met eikenhout en de onderkant afwerken in een andere kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De keuze voor de kleur van je trap is dus een kwestie van smaak en hangt mede af van je interieurkleuren en het effect dat je wilt creëren.

Voorbeelden kleurcombinaties houten vloer en trap

Hieronder een aantal vuistregels voor de kleuren van je trap ten opzichte van de kleur van jouw vloer:

  • Een grijze houten vloer kun je goed combineren met een zwarte of witte trap met naturel gekleurde eiken traptreden.
  • Een witte houten vloer kun je goed combineren met een trap in vrijwel alle kleuren. Een donkergekleurde trap vraagt meer aandacht in de ruimte, terwijl een trap in dezelfde witte kleur als de vloer een mooie, vloeiende overgang vormt.
  • Een bruine houten vloer kun je combineren met een trap in klassieke kleuren, die minder fel zijn en goed passen bij houtwerk. Zo krijg je toch contrast, maar schreeuwt de trap niet om aandacht. 
Een trap met eiken traptreden in dezelfde kleur Mondriaan Wit als de houten vloer

Maatwerk in hout en kleur

Bij Uipkes gaat de liefde voor hout veel verder dan houten vloeren en trapbekleding. We kunnen ook maatwerk trapleuningen, convectorputroosters, vensterbanken, kasten en andere houten interieurstukken voor je vervaardigen. Desgewenst in dezelfde kleur als jouw houten vloer of eiken traptreden.

Meer weten?

Wil je jouw trap laten afwerken met eiken traptreden in een mooie kleur? Lees meer informatie over trapbekleding of kom langs in de showroom voor vrijblijvend advies. Wij delen onze kennis graag met jou.