Een houten vloer en een hond of kat, kan dat?

Datum: 18 oktober 2022
Leestijd: 5 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Heb je een hond of kat en twijfel je of een houten vloer een goed idee is? Geen zorgen, houten vloeren en huisdieren gaan prima samen, mits je met een aantal zaken rekening houdt.

Bezoek de showroom

TiteBescherming van houten vloeren tegen huisdieren

De meeste houten vloeren zijn van eikenhout gemaakt. In eikenhout zit looizuur dat voor verkleuring van het hout kan zorgen als het langere tijd in aanraking komt met braaksel of urine van honden of katten. Daarom is het belangrijk om bij een ongelukje de vloer goed schoon te maken.

Daarnaast is het van belang om de houten vloer periodiek te onderhouden. Het onderhoud is overigens ook nodig als je geen huisdieren hebt. Een goed onderhouden houten vloer blijft namelijk langer mooi en kan een leven lang meegaan.

Magazine Vol inspiratie

Onderhoud van de afwerklaag

De houten vloeren van Uipkes worden afgewerkt met olie die het hout bescherming biedt tegen vlekken en lichte krassen. Door de vloer eens in de paar jaar opnieuw met olie af te werken blijft de beschermde functie behouden.

  • Hond op parketvloer Hongaarse punt

Praktische tips om beschadigingen door honden of katten te voorkomen

  • Honden en katten nemen zand en ander vuil mee naar binnen. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je krassen op je houten vloer.
  • Droog de pootjes van je hond of kat af als ze door de regen hebben gelopen.
  • Leg iets onder de drinkbak, bijvoorbeeld een placemat.
  • Als je hond of kat nog niet zindelijk is, is het aan te raden om vloerkleden te verwijderen. Op die manier voorkom je dat braaksel en urine dat op het vloerkleed komt voor vlekken op je houten vloer kan zorgen.

Adviesgesprek bij jou thuis?

Houten vloeren schuren en opnieuw afwerken

In principe is het schoonmaken en onderhouden van je houten vloer voldoende om de vloer in goede conditie te houden en lichte krassen te herstellen. Mocht er onverhoopt toch een grote beschadiging aan de vloer ontstaan, dan kun je de houten vloer schuren en opnieuw met olie afwerken. Je houten vloer ziet er dan weer als nieuw uit.

De mogelijkheid om de vloer te schuren en te oliën is een groot voordeel ten opzichte van andere soorten vloeren waarbij dat niet mogelijk is, zoals PVC en laminaat. Houten vloeren zijn dan ook een goede keuze als je een hond of kat hebt.

Meer weten?

Bezoek dan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam voor advies en om inspiratie op te doen. Geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem, videobellen kan ook. Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde Vragen

Wat kan ik doen om mijn houten vloer te beschermen tegen huisdieren?

Om je houten vloer te beschermen tegen huisdieren, is het belangrijk om ongelukjes zoals braaksel of urine direct schoon te maken om verkleuring van het hout te voorkomen. Daarnaast is regelmatig onderhoud van de vloer essentieel, ongeacht of je huisdieren hebt of niet.

Hoe kan ik de afwerklaag van mijn houten vloer onderhouden?

De houten vloeren van Uipkes worden afgewerkt met olie, die bescherming biedt tegen vlekken en lichte krassen. Door de vloer eens in de paar jaar opnieuw met olie af te werken, behoudt de vloer zijn beschermende functie.

Welke praktische tips zijn er om beschadigingen door huisdieren te voorkomen?

Om beschadigingen door huisdieren te voorkomen, kun je regelmatig stofzuigen om krassen te vermijden. Daarnaast is het aan te raden om de pootjes van je hond of kat af te drogen als ze door de regen hebben gelopen en iets onder de drinkbak te leggen, zoals een placemat. Bij huisdieren die nog niet zindelijk zijn, is het verwijderen van vloerkleden een goed idee om vlekken op de houten vloer te voorkomen.

Kan ik mijn houten vloer schuren en opnieuw afwerken als er grote beschadigingen zijn?

Ja, als er onverhoopt grote beschadigingen aan de houten vloer ontstaan, is het mogelijk om de vloer te schuren en opnieuw met olie af te werken. Hierdoor ziet de vloer er weer als nieuw uit.

Wat zijn de voordelen van houten vloeren ten opzichte van andere vloersoorten als ik huisdieren heb?

Een groot voordeel van houten vloeren is dat ze geschuurd en opnieuw afgewerkt kunnen worden, wat niet mogelijk is bij vloersoorten zoals PVC en laminaat. Daarom zijn houten vloeren een goede keuze als je huisdieren hebt.

Waar kan ik meer informatie krijgen over houten vloeren en advies opdoen?

Je kunt een bezoek brengen aan een van de showrooms van Uipkes in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam voor advies en inspiratie. Als je liever niet de deur uit wilt, bieden ze ook de mogelijkheid van videobellen. Daarnaast kun je vrijblijvend een prijsopgave aanvragen als je al weet wat je wilt.