Is een houten vloer duurzaam?

Datum: 06 oktober 2022
Leestijd: 4 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Houten vloeren zijn duurzaam, mits het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en van hoge kwaliteit is. Duurzaamheid kun je dus vanuit twee invalshoeken bekijken: herkomst van het hout en levensduur van het hout. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een duurzame houten vloer wilt kopen.

Bezoek de showroom

Duurzame houten vloeren en herkomst van hout

Ontbossing is een wereldwijd probleem. Volgens het World Wide Fund For Nature (WWF) is bijna de helft van alle oorspronkelijke bossen verdwenen. Hoe meer bos er wordt gekapt, hoe meer CO2 er vrijkomt. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de opwarming van de aarde, maar ook voor dieren die hun leefgebied zien verdwijnen.

Om deze problematiek tegen te gaan is de herkomst van het hout dat gebruikt wordt om houten vloeren van te maken van belang. Het hout moet afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.

Duurzaam bosbeheer betekent in de praktijk dat er alleen bomen worden gekapt die echt bruikbaar zijn om bijvoorbeeld een houten vloer van te maken. Daarnaast wordt voor iedere gekapte boom een nieuwe boom geplant of wordt de vrijgekomen grond ingenomen door zaailingen.

Om te controleren of de houten vloer die je op het oogt hebt van duurzaam hout is gemaakt, kun je onder andere op keurmerken letten. Bijvoorbeeld het FSC-keurmerk.

Inspiratie & Informatie

Duurzame houten vloeren en levensduur

Als je je gaat oriënteren op houten vloeren zal je al snel opmerken dat de prijzen van aanbieders flink kunnen verschillen. Vaak hebben de prijsverschillen te maken met de kwaliteit van de houten vloer.

Kwaliteitsverschillen komen bijvoorbeeld voor bij lamelparket, het meeste verkochte type houten vloer. Lamelparket is een gelaagde vloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt.

Bij goedkoop en niet duurzaam geproduceerd lamelparket is de onderlaag vaak van dwarsliggende houten lamellen gemaakt. Dat zorgt voor een minder stabiele en minder sterke vloer. Daarnaast is de toplaag meestal van spinthout gemaakt in plaats van kernhout.

Spinthout is het gedeelte van de boomstam dat tussen de bast en de kern van de boom zit. Doordat spinthout zachter is dan het kernhout beperkt het de levensduur van een houten vloer. Bovendien heeft spinthout vaak minder mooie houttekeningen dan kernhout. Dat zie je terug in je vloer.

  • De houten vloeren van Uipkes komen uit duurzaam beheerde bossen, hierdoor kunnen vele generaties genieten van de vloeren

Adviesgesprek bij jou thuis?

Houten vloeren versus andere soorten vloeren

In tegenstelling tot andere soorten vloeren, zoals PVC vloeren, zijn houten vloeren gemaakt van een hernieuwbare grondstof. Door het planten van bomen kunnen we immers hout blijven produceren. Daarnaast slaat een boom CO2 op en kan een houten vloer een leven lang meegaan, wat goed is voor het milieu.

Tot slot is hout een natuurproduct waardoor er geen gezondheidsrisico’s ontstaan als je het in huis legt. Een houten vloer biedt dus vele voordelen in vergelijking met andere soorten vloeren en is een milieuvriendelijke keuze.

Een duurzame houten vloer van Uipkes

Houten vloeren van Uipkes zijn gemaakt van hout dat aantoonbaar afkomstig is uit duurzaam beheerde Europese bossen. Daarnaast stellen we hoge kwaliteitseisen aan onze vloeren.

Zo is de onderlaag van ons lamelparket gemaakt van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex. Hierdoor ligt de houten vloer stabiel, wordt het krimpen en uitzetten van het hout tot een minimum beperkt en is de houten vloer geschikt voor vloerverwarming.

De toplaag van ons lamelparket is gemaakt van massief kernhout, waardoor de vloer minder snel slijt en de kans op beschadigingen kleiner wordt.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze duurzame houten vloeren of wil je inspiratie opdoen voor jouw nieuwe vloer? Vraag dan ons gratis inspiratiemagazine aan of bezoek één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden of Amsterdam. Videobellen kan ook. 

Veelgestelde Vragen

Zijn houten vloeren duurzaam?

Ja, houten vloeren kunnen duurzaam zijn, afhankelijk van de bron van het hout en het productieproces. Kies voor hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en let op certificeringen zoals FSC of PEFC.

Wat zijn de voordelen van houten vloeren op het gebied van duurzaamheid?

Hout is een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal dat minder energie en grondstoffen vereist om te produceren in vergelijking met andere vloerbedekkingen. Houten vloeren hebben ook een lange levensduur en kunnen worden opgeknapt in plaats van vervangen, waardoor de levensduur nog verder wordt verlengd.

Zijn houten vloeren milieuvriendelijker dan andere vloeren?

Houten vloeren hebben over het algemeen een lagere milieubelasting dan vloerbedekkingen op basis van synthetische materialen, zoals vinyl of tapijt. Hout is een natuurlijk materiaal en de productie ervan vereist minder energie en chemische stoffen. Het is belangrijk om echter rekening te houden met de bron van het hout en te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout.

Hoe kan ik mijn houten vloer duurzaam onderhouden?

Om je houten vloer duurzaam te onderhouden, vermijd overmatig watergebruik bij het schoonmaken en gebruik bij voorkeur milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Plaats viltjes onder meubels om krassen te voorkomen en zorg voor regelmatig onderhoud, zoals het aanbrengen van een beschermende afwerking of het opnieuw oliën van de vloer indien nodig.

Hoe lang gaat een houten vloer mee?

De levensduur van een houten vloer kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de houtsoort, de kwaliteit van de installatie en het onderhoud. Over het algemeen kan een goed onderhouden houten vloer generaties jaren meegaan en kan deze zelfs worden opgeschuurd en opnieuw afgewerkt om de levensduur te verlengen.