Massief houten vloeren: voordelen, nadelen en meer

Datum: 13 oktober 2022
Leestijd: 3 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Overweeg je om een massief houten vloer te kopen? Dan is het goed om je te verdiepen in de voor-en nadelen van massief hout. Daarnaast is er een goed alternatief voor een massieve vloer dat, afhankelijk van je wensen, een betere keuze kan zijn.

Bezoek de showroom

Wat zijn de voordelen van een massief houten vloer?

  • Hout geeft een natuurlijke uitstraling aan de ruimte
  • Massief hout is zeer robuust en kan meerdere malen worden geschuurd en afgewerkt zodat de vloer weer als nieuw oogt
  • Een vloer van massief hout kan meerdere generaties meegaan

Wat zijn de nadelen van een massief houten vloer?

  • Door verandering in de luchtvochtigheid kan de vloer krimpen en uitzetten
  • Een massief houten vloer kun je niet met vloerverwarming combineren
  • Na verloop van tijd kunnen er kiertjes tussen de planken ontstaan
  • De massief houten vloer prijs per m2 is relatief duur in vergelijking met de m2 prijs van andere soorten vloeren.

Magazine Vol inspiratie

  • massief eiken vloer in visgraat patroon zonder vellingrand

Liever thuis advies ontvangen?

Het alternatief: houten vloer in de vorm van lamelparket

Als je je gaat oriënteren op houten vloeren kom je er al snel achter dat de prijzen van de verschillende aanbieders flink uiteen kunnen lopen. Van een vierkante meter prijs van boven de honderd euro tot prijzen van enkele tientjes.

De grote prijsverschillen zijn meestal te verklaren door het hout waarvan de vloer is gemaakt, maar ook omdat sommige aanbieders prijzen exclusief BTW, ondervloer, lijm en leggen tonen, waar anderen een totale m2 prijs tonen, zoals bij Uipkes het geval is. Kijk dus goed wat allemaal is inbegrepen in een m2 prijs van houten vloeren.

Goedkope houten vloeren zijn meestal van spinthout gemaakt. Oftewel, het hout dat tussen de kern en de bast van de boom zit en van nature niet zo sterk is. Ook worden er weleens eiken vloerdelen geleverd die zijn samengesteld uit hout uit verschillende delen van de wereld, waardoor je verschil krijgt in uiterlijk en sterkte van de vloerdelen.

Houten vloeren van hoge kwaliteit zijn van kernhout gemaakt. Kernhout is veel sterker dan spinthout en heeft bovendien een mooiere houttekening. Alle vloeren van Uipkes zijn van kernhout gemaakt. Bovendien gebruiken we alleen hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Doe inspiratie op en bezoek onze showroom

Wil je meer weten over de verschillen tussen massief houten vloeren en lamelparket? Of wil je inspiratie opdoen voor jouw nieuwe houten vloer? Bezoek één van onze showrooms. Je kunt eventueel een showroombezoek inplannen (videobellen is ook mogelijk). Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van een massief houten vloer?

Een massief houten vloer geeft een natuurlijke uitstraling aan de ruimte en kan meerdere malen worden geschuurd en afgewerkt, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. Bovendien kan een vloer van massief hout meerdere generaties meegaan.

Wat zijn de nadelen van een massief houten vloer?

Een massief houten vloer kan krimpen en uitzetten door veranderingen in de luchtvochtigheid. Het is ook niet mogelijk om een massief houten vloer te combineren met vloerverwarming. Na verloop van tijd kunnen er kiertjes tussen de planken ontstaan. Daarnaast is de prijs per vierkante meter relatief duur in vergelijking met andere soorten vloeren.

Wat is het alternatief voor een massief houten vloer?

Het alternatief voor een massief houten vloer is lamelparket. Lamelparket is een gelaagde vloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is en de onderzijde van kruislings verlijmd multiplex. Het kan gecombineerd worden met vloerverwarming en is prijstechnisch voordeliger dan een massief houten vloer.

Wat zijn de voordelen van lamelparket ten opzichte van een massief houten vloer?

Lamelparket biedt de mogelijkheid om vloerverwarming te combineren, heeft minder last van krimpen en uitzetten, en is prijstechnisch voordeliger dan een massief houten vloer.