Hoe creëer ik een warm industrieel interieur?

Datum: 17 jan 2024
Leestijd: 5 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

De warme industriële interieurstijl wint de laatste jaren aan populariteit. Maar wat houdt een warm industrieel interieur precies in en hoe kun jij jouw ruimtes inrichten om tot deze woonstijl te komen? In dit artikel kijken we naar wat deze interieurstijl uniek maakt en hoe je deze sfeer in je eigen huis kunt creëren.

Bezoek de showroom

Wat is een Industriële Woonstijl?

De industriële woonstijl kenmerkt zich door een rauwe en stoere uitstraling met elementen zoals metalen details, bakstenen muren en zichtbare leidingen. Deze stijl, ontstaan in New York in de jaren ‘50 van de vorige eeuw,  haalt inspiratie uit oude fabrieken en lofts, waardoor het een ongepolijst en authentiek karakter heeft.

Deze fabrieken werden verbouwd tot woningen en hierbij bleven leidingen, bakstenen muren en andere metalen of betonnen elementen van de oude fabrieken vaak zichtbaar in de woningen.

Industriële Kleuren

Kleuren in een industrieel interieur zijn vaak sober en aards. Denk aan tinten als zwart, grijs en bruin. De tinten zijn geïnspireerd op stedelijke buitenwijken en industriële omgevingen met materialen zoals metaal, hout of beton die zorgen voor een robuuste, rauwe sfeer.

De nadruk ligt op het gebruik van natuurlijke, ingetogen kleuren: van lichte grijstinten tot donkere kleuren als zwart en bruin. Een pure industriële interieurstijl kan wat koud en kil overkomen, wanneer er de donkere en neutrale kleuren overheersen. Het is daarom aan te raden om niet teveel donkere kleuren te gebruiken en contrast te creëren met accessoires en vloeren.

Wat is een Warme Industriële Woonstijl?

Een warm industrieel interieur brengt de stoere elementen van de industriële stijl samen met warmere kleuren en materialen. Dit zorgt voor een gezellige en uitnodigende sfeer, zonder het industriële karakter te verliezen. Dit kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld een landelijke interieurstijl te combineren met de industriële interieurstijl. De landelijke kleuren en elementen zorgen voor een warm landelijk en industrieel karakter in een ruimte.

Gebruik natuurlijke materialen zoals leer, wol, hout, natuursteen en metaal en wissel deze af in jouw interieur. Deze mix zorgt voor een interessant spel van texturen en draagt bij aan een warme, industriële sfeer.

Creëren van een Warm Industrieel Interieur

Om een warm industrieel interieur te creëren, combineer je industriële elementen met warme materialen zoals hout en zachte textielen. Denk hierbij aan houten vloeren, grote houten kasten, wollen vloerkleden, tafelkleden. Voeg planten toe in grote potten voor een levendige touch en kies voor verlichting die een gezellige, warme gloed afgeven. Indien mogelijk, kun je (een deel van) de bakstenen muur tonen, door oud behang te verwijderen, wat bijdraagt aan een industriële sfeer.

Je kunt de industriële stijl benadrukken of juist zachter maken door de keuze in meubels en accessoires. Je kunt bijvoorbeeld lampen kiezen waarbij de voet en kap gemaakt zijn van warme materialen als hout en textiel om contrast te bieden aan de rauwe uitstraling van een industrieel interieur. Je kunt er ook voor kiezen om lampen met een stalen voet of metalen kap te nemen om de industriële woonstijl te benadrukken. Industriële lampen van metaal of met een vintage look kunnen ook een gezellige sfeer creëren.

Inspiratie & Informatie

Geschikte Kleuren voor een Warm Industrieel Interieur

Naast de basis van grijze en bruine tinten, kun je kleuraccenten toevoegen in warme aardetinten zoals beige, terracotta, warm geel, oranje of dieprood. Deze kleuren brengen warmte en dynamiek in de ruimte.

Het doel is om harmonie te creëren tussen modern en klassiek, design en functionaliteit, wat allemaal kenmerken van de warme industriële stijl zijn.

Houten vloeren in een Industrieel Interieur

Voor vloeren in een industrieel interieur zijn houten vloeren of lamelparket ideaal. Deze kunnen warmte en natuurlijke textuur brengen, die mooi contrasteren met de harde industriële materialen, maar ook de industriële look versterken door gebruik van grijstinten of zwarte kleuren.

Het gebruik van grote plankformaten past goed bij de grove en stoere industriele uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen om de houten vloer over te laten gaan in andere vloersoorten, zoals natuursteenvloeren, die ook goed passen bij een industriële look.

Combinatie van Vloerkleuren en Industriële Meubels

Kies een vloerkleur die harmonieert met je industriële meubels. Donkere of grijze houten vloeren, eventueel met verouderde look, gaan goed samen met metalen en industriële meubelstukken. Lichtere houttinten zorgen voor een zacht contrast en creëren een meer warme sfeer.

Woonkamer Industrieel Warm

In de woonkamer kun je warmte toevoegen door gebruik te maken van zachte kussens, leren banken en houten meubels. Denk ook aan een groot, comfortabel vloerkleed dat het industriële randje verzacht of groene planten die contrast bieden aan de industriële uitstraling.

Wissel de warmere kleuren af in het interieur en gebruik zwarte kleuren spaarzaam. Als je bijvoorbeeld alleen bruine / houten meubelstukken in de woonkamer gebruikt of veel zwarte elementen gebruikt, gaan deze kleuren de aandacht opeisen in een ruimte.

Keuken Industrieel Warm

In een industriële keuken kun je warmte brengen met houten kasten of een houten eettafel. Voeg ook textiel toe, zoals zitkussens voor houten of metalen stoelen, een mooi tafelkleed of zachte handdoeken, om de ruimte gezelliger te maken. 

Denk aan een mooie metalen lamp boven de robuuste houten eettafel. Ook keukenaccessoires kunnen de industriële look benadrukken. Bijvoorbeeld een grote zwarte oven met metalen knoppen.

Meer weten?

Een warm industrieel interieur is de perfecte balans tussen een stoere en gezellige inrichting. Wil je jouw woning ook een warme, industriële uitstraling geven met een houten vloer? Kom langs in onze showroom voor maatwerk advies of vraag ons gratis, 108 pagina's tellende magazine aan voor inspiratie en voorbeelden.

Kom Langs In

Veelgestelde Vragen

Wat kenmerkt een industriële woonstijl?

De industriële woonstijl wordt gekenmerkt door een rauwe uitstraling met elementen zoals metalen details, bakstenen muren en zichtbare leidingen. Ontstaan in New York in de jaren '50, haalt deze stijl inspiratie uit oude fabrieken en industriële woonwijken, waardoor het een ongepolijst en authentiek karakter heeft.

Hoe creëer ik een warm industrieel interieur?

Om een warm industrieel interieur te creëren, combineer je industriële elementen met warme materialen zoals hout en zachte textielen. Gebruik natuurlijke materialen zoals leer, wol, hout, natuursteen en metaal en wissel deze af in jouw interieur. Dit zorgt voor een mooie combinatie van grove en zachte materialen, wat bijdraagt aan een warme, industriële sfeer.

Welke Kleuren zijn geschikt voor een warm Industrieel Interieur?

Naast de basis van grijze en bruine tinten, kun je kleuraccenten toevoegen in warme aardse kleuren zoals beige, terracotta, warm geel, oranje of dieprood. Deze kleuren brengen warmte en dynamiek in de ruimte en dragen bij aan de harmonie in de warme industriële stijl.

1 van 3