Wat is lamelparket en wat zijn de voordelen?

Datum: 29 september 2022
Leestijd: 3 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Een houten vloer is een duurzame en gezonde keuze als vloerbedekking. In dit blog artikel vertellen we je waarom dat zo is.

Bezoek de showroom

Voordelen van lamelparket

  • Doordat alleen de toplaag van massief hout is gemaakt, wordt het zwellen en krimpen tot een minimum beperkt en kun je lamelparket met vloerverwarming combineren.
  • Je kunt de vloer zwevend leggen waardoor er een geluidsreductie van minimaal 11 decibel kan worden bereikt. Daardoor kun je lamelparket ook toepassen in appartementen waarbij je aan geluidsnormen moet voldoen.
  • Je kunt de toplaag meerdere malen te schuren en opnieuw afwerken met olie, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet.
  • Lamelparket is budgetvriendelijk in vergelijking met massief houten vloeren.
  • Voor de productie van een lamelparket vloer is er minder massief hout nodig. Daardoor is de vloer een milieuvriendelijkere keuze dan een massief houten vloer.

Magazine Vol inspiratie

Lamelparket en kwaliteitsverschillen

De prijzen voor lamelparket kunnen fors verschillen. Dat heeft meestal te maken met de kwaliteitsverschillen van de vloer.

Bij goedkope vloeren kan de onderzijde bijvoorbeeld van vurenhout zijn gemaakt. Deze houtsoort kan zwaar reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid. Met als gevolg dat er kieren in je vloer ontstaan doordat het hout veel krimpt en uitzet.

Ook komt het voor dat de onderzijde uit een dunne laag multiplex bestaat, waardoor de vloer minder stabiel ligt en er oneffenheden kunnen ontstaan.

Daarnaast kan de kwaliteit van de toplaag van het lamelparket verschillen. Bijvoorbeeld doordat er gebruik wordt gemaakt van spinthout. Dit hout is minder sterk dan het hout dat in de kern van de boomstam zit en heeft bovendien vaak minder mooie houttekeningen.

  • Lamelparket visgraat vloer gecombineerd met vloerverwarming in een slaapkamer

Adviesgesprek bij jou thuis?

Lamelparket van hoge kwaliteit

Bij Uipkes willen we dat je een leven lang van je lamelparket vloer kunt genieten. Daarom hebben onze lamelparket vloeren een onderzijde van negen lagen kruislings verlijmd berkenmultiplex. De vloer ligt daardoor zeer stabiel.

Bovendien is de laag berkenmultiplex watervast, waardoor het nauwelijks reageert op veranderingen in de luchtvochtigheid. Je kunt de vloer dus zonder problemen met vloerverwarming combineren en strak tegen de muur leggen. Indien gewenst zelfs zonder plinten.

De toplaag van onze lamelparket vloeren is gemaakt van kwalitatief hoogstaand eikenhout dat afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. Voor de afwerking van de toplaag heb je keuze uit 90 exclusieve kleuren. Zit de gewenste kleur er niet bij? Dan kunnen we een kleur op maat voor je maken.

Meer weten over lamelparket?

Bezoek dan één van onze showrooms in Alphen aan den Rijn of Amsterdam voor advies en om inspiratie op te doen. Geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem, videobellen kan ook. Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Kom Langs In

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van lamelparket?

Lamelparket kan worden gecombineerd met vloerverwarming vanwege de minimale werking door de toplaag van massief hout. Daarnaast zorgt zwevende plaatsing voor geluidsreductie en maakt het toepassing in appartementen mogelijk. Het is mogelijk om de toplaag meerdere keren te schuren en opnieuw af te werken, waardoor de vloer er als nieuw uitziet. Lamelparket is ook budget vriendelijker dan massief houten vloeren en een milieuvriendelijkere keuze vanwege het mindere gebruik van massief hout.

Wat zijn de kwaliteitsverschillen bij lamelparket?

Er kunnen kwaliteitsverschillen optreden bij lamelparket. Goedkopere vloeren kunnen bijvoorbeeld een onderzijde van vurenhout hebben, wat gevoeliger is voor veranderingen in luchtvochtigheid en kieren kan veroorzaken. Een dunne laag multiplex aan de onderzijde kan resulteren in een minder stabiele vloer met oneffenheden. Daarnaast kan de kwaliteit van de toplaag variëren, bijvoorbeeld door het gebruik van spinthout dat minder sterk is en minder mooie houttekeningen heeft.

Welke kwaliteit biedt Uipkes lamelparket?

Bij Uipkes worden lamelparket vloeren met negen lagen kruislings verlijmd berkenmultiplex geproduceerd, wat zorgt voor een stabiele vloer. Het berkenmultiplex is watervast en reageert nauwelijks op veranderingen in luchtvochtigheid. Hierdoor kan de vloer zonder problemen met vloerverwarming worden gecombineerd en strak tegen de muur worden gelegd. De toplaag van de Uipkes lamelparket vloeren is gemaakt van hoogwaardig eikenhout uit duurzaam beheerde bossen. Er zijn 90 exclusieve kleuren beschikbaar, en op maat gemaakte kleuren zijn ook mogelijk.

Kan lamelparket in visgraatpatroon worden gelegd?

Ja, lamelparket kan in een visgraatpatroon worden gelegd. Het biedt dezelfde uitstraling als een massief houten vloer in visgraatpatroon. Dit kan worden gecombineerd met vloerverwarming, zelfs in een slaapkamer.