Welke soorten houten vloeren zijn er?

Datum: 21 oktober 2022
Leestijd: 4 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Naast verschillende soorten houten vloeren zijn er ook verschillende houtsoorten waarvan de vloeren worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan eikenhout of jatoba. In dit blog vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Bezoek de showroom

Soorten houten vloeren

Er zijn twee soorten houten vloeren: massief houten vloeren en lamelparket.

Massief houten vloeren

Vloerdelen van massief hout bestaan uit één stuk hout, dus zonder onderlaag. Een houten vloer van massief hout is daardoor zwaarder dan lamelparket. Massief hout is zeer sterk en kan generaties meegaan.

Het nadeel is dat de massieve vloerdelen kunnen krimpen en uitzetten door schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Dit wordt ook wel het ‘werken’ van hout genoemd. Massief houten vloeren kunnen daardoor niet met vloerverwarming gecombineerd worden. De vloerdelen kunnen dan bol gaan staan.

Magazine Vol inspiratie

  • De lamelparket visgraat vloer bestaat uit verschillende lagen, zo bestaat de toplaag uit massief Eikenhout en de onderlaag uit Berken multiplex

Lamelparket

Lamelparket bestaat uit meerdere lagen en wordt daarom ook wel een ‘gelaagde vloer’ of ‘multiplank parket’ genoemd. De toplaag is van massief hout gemaakt, de onderlaag is van kruislings verlijmd multiplex. 

Voor het lamelparket van Uipkes gebruiken we watervast verlijmd berkenmultiplex. Berkenmultiplex werkt nauwelijks bij schommelingen in de luchtvochtigheid. Daardoor is ons lamelparket bijzonder goed geschikt voor vloerverwarming.

Een ander voordeel van lamelparket is dat het een leven lang kan meegaan. En mocht de kleur van de vloer na verloop van tijd niet meer naar je zin zijn, dan kun je de vloer laten schuren en met een andere kleur laten afwerken. 

Alle voordelen van lamelparket zorgen ervoor dat de meeste mensen voor lamelparket kiezen als ze een houten vloer kopen.

Vragen? Kom langs voor advies!

Houtsoorten en houten vloeren

Naast de keuze uit het soort houten vloer (massieve vloer of lamelparket) heb je keuze uit verschillende houtsoorten waarvan de vloer is gemaakt. Geschikte houtsoorten zijn onder andere jatoba, esdoorn en eikenhout.

De meeste vloeren van Uipkes zijn van eikenhout gemaakt. De reden hiervoor is dat eikenhout veel voordelen biedt:Eikenhout heeft een tijdloze uitstraling, waardoor je het met vrijwel alle soorten interieurstijlen kunt combineren.Eikenhout kan in vele kleuren worden afgewerkt. Bij Uipkes heb je keuze uit 90 exclusieve vloerkleuren en kunnen we indien gewenst zelfs een kleur op maat maken.

De lage Rc-waarde van eikenhout maakt het mogelijk dat je de vloer met vloerverwarming kunt combineren.Eiken is goed te bewerken en daardoor geschikt voor alle legpatronen, zoals de visgraat vloer en de Hongaarse punt.Naast alle voordelen ten opzichte van andere houtsoorten, is eikenhout relatief goedkoop en snel leverbaar.

Doe inspiratie op voor jouw nieuwe houten vloer

Ontdek de vele mogelijkheden van houten vloeren en bezoek onze showroom in Alphen aan den Rijn of Amsterdam. Plan een showroombezoek in of laat je adviseren in een videogesprek. Vraag daarnaast ook zeker ons gratis magazine aan, vol met prachtige voorbeelden van houten vloeren. Weet je al wat je wilt? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de verschillen tussen massief houten vloeren en lamelparket?

Massief houten vloeren bestaan uit één stuk hout zonder onderlaag, terwijl lamelparket uit meerdere lagen bestaat, waarbij de toplaag van massief hout is en de onderlaag van kruislings verlijmd multiplex. Massief houten vloeren zijn sterker maar gevoeliger voor krimp en uitzetting, terwijl lamelparket geschikter is voor vloerverwarming en kan worden opgeschuurd en opnieuw afgewerkt.

Kan ik massief houten vloeren met vloerverwarming combineren?

Nee, massief houten vloeren zijn gevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur, waardoor ze niet geschikt zijn voor vloerverwarming

Welke houtsoorten zijn geschikt voor houten vloeren?

Enkele geschikte houtsoorten voor vloeren zijn jatoba, esdoorn en eikenhout. Eikenhout wordt vaak gekozen vanwege de vele voordelen zoals tijdloze uitstraling, verschillende kleurmogelijkheden, compatibiliteit met vloerverwarming, geschiktheid voor verschillende legpatronen en betaalbaarheid.

Kan een lamelparketvloer opnieuw geschuurd en afgewerkt worden?

Ja, lamelparketvloeren kunnen opnieuw worden geschuurd en afgewerkt als de kleur niet meer naar wens is.