Hongaarse punt
Visgraat

Hongaarse punt of visgraat? Dit is het verschil

16 Sep 2022
Readtime 3 minutes
uipkes
Het verschil tussen de visgraat en Hongaarse punt vloer is de hoek waarin de planken worden gelegd
Het verschil tussen de visgraat en Hongaarse punt vloer is de hoek waarin de planken worden gelegd
Foto: Uipkes

De Hongaarse punt vloer en de visgraat vloer verschillen in het legmotief. Bij een visgraat vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 90° tegen elkaar aangelegd. Bij een Hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar aangelegd, waardoor er sergeantstrepen in het patroon ontstaan.

Hongaarse punt of Visgraat Patroon vergelijking van een Melk Wit houten vloer

Variaties op Hongaarse punt vloeren

Naast de ‘standaard’ Hongaarse punt, zijn er diverse variaties op het patroon mogelijk waarbij de planken net iets anders worden gelegd. Zo is er de Hongaarse punt Continuus waarbij de linker- en rechtervloerdelen op elkaar aansluiten. 

Er ontstaat als het ware één grote Hongaarse punt die de ruimte vult. Verder heb je keuze uit de Hongaarse punt Klezorenverband, Alternatim enkel of Alternatim dubbel. Ontdek alle Hongaarse punt patronen.

Variaties op visgraat vloeren

Ook bij de visgraat vloer zijn er diverse variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele of driedubbele visgraat. Of geef je vloer een twist en kies voor het elleboog patroon waarbij de visgraat vloer een kwartslag wordt gedraaid. Ontdek alle visgraat patronen.

Donkere Hongaarse punt vloer gelegd in de kantoorruimte van een woning in Haarlem

Welk legpatroon kiezen: Hongaarse punt of visgraat?

Dat hangt van je interieurwensen af. Bij een visgraat vloer gebeurt er meer op de vloer dan bij een Hongaarse punt vloer. Je kunt een visgraat vloer zelfs nog meer aandacht laten opeisen in een ruimte, wanneer je een schuine rand (v-groef) op de vloerdelen aanbrengt, waardoor de belijning van ieder individueel vloerdeel benadrukt wordt en het geheel een meer klassieke visgraat vloer uitstraling geeft. 

De Hongaarse punt is strakker door de symmetrische vorm en past over het algemeen wat beter bij een modern interieur. Een houten Hongaarse punt vloer leggen is meer arbeidsintensief dan een houten visgraat vloer, omdat elk vloerdeel bewerkt moet worden om de hoek van 45 of 60 graden mogelijk te maken. Hierdoor zijn de kosten van een Hongaarse punt vaak hoger dan een visgraat vloer.

Door te spelen met de breedte van de vloerdelen kun je de vloer meer laten spreken of rustiger maken. Dunne planken zorgen voor een klassieker effect, brede planken zorgen ervoor dat de vloer rustiger en moderner oogt.

Inspiratie opdoen?

In onze showrooms in Alphen aan den Rijn, Naarden en Amsterdam hebben we diverse voorbeelden van Hongaarse punt vloeren en visgraat vloeren, zodat je de verschillen kunt ervaren. Plan je bezoek in (videobellen kan ook) of vraag gratis ons inspiratiemagazine aan en oriënteer je thuis. Weet je al wat je wilt? Vraag dan een prijsopgave aan.