CO2 opslag van houten vloeren

Datum: 05-03-2024
Leestijd: 5 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

De schoonheid van houten vloeren zit niet alleen in de luxe uitstraling met prachtige houttekeningen, kleuren en patronen, maar ook in de duurzaamheid en milieuvriendelijke eigenschappen van dit natuurproduct.

Hout, met zijn vele positieve eigenschappen, wordt gewaardeerd om:

  • Zijn natuurlijke karakter en gemakkelijke bewerkbaarheid.
  • Biologisch afbreekbaarheid.
  • Geschiktheid voor uiteenlopende toepassingen.
  • Goede herbruikbaarheid.
  • Opslag van CO2

Bezoek de showroom

Duurzaam bosbeheer

Niettemin gaat het gebruik van hout gepaard met een nadeel: jaarlijks wordt er bos gekapt. Als dit proces onzorgvuldig plaatsvindt, kan het bos zich slechts moeizaam of zelfs helemaal niet herstellen.

Om een milieuvriendelijke keuze te maken, is het cruciaal om de herkomst van het hout te kennen. Komt het uit een verantwoord beheerd bos of juist niet? Ecologisch verantwoorde productie en duurzame kwaliteit leveren blijven voor ons de sleutel tot het waarborgen van 100% duurzaamheid, zodat jouw vloer niet alleen prachtig is maar ook een bewuste keuze voor het milieu vertegenwoordigt.

Het eikenhout dat wij gebruiken afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen. Een verantwoordelijk bosbeheer houdt in dat er selectief wordt gekapt, waarbij uitsluitend bomen worden geveld die werkelijk bruikbaar zijn. Als vervanging wordt een nieuwe boom geplant, of worden zaailingen de gelegenheid geboden om de positie van de gekapte bomen in te nemen.

CO2 opslag in hout

CO2 is een belangrijke voedingsbron voor planten en bomen.  Tijdens de groei slaan bomen CO2 op en zelfs na het oogsten en verwerkt is tot een product als parketvloeren, blijft de CO2 opgeslagen in het hout. 

De hoeveelheid CO2 die wordt opgeslagen verschilt per houtsoort. Met het rekenmodel van de Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) kun je uitrekenen hoeveel CO2 jouw houten vloer vastlegt in jouw woning. Dit kun je afzetten tegen CO2 waardes van andere materialen.

Hieronder laten we een aantal resultaten zien van populaire houtsoorten. Voor het maken van 100 m2 houten vloer is ongeveer 1 m3 hout nodig. Heb je bijvoorbeeld een woonkamer van 40 m2, heb je dus 0,4 m3 hout nodig. Dit getal kun je invoeren in het rekenmodel.

CO2 opslag of emissie van diverse materialen

Hieronder zie je een voorbeeld van de uitkomst van het rekenmodel voor 1 m3 Europees eikenhout.

  • CO2 opslag van Europees eikenhout vergeleken met andere bouwmaterialen

Wat direct opvalt is dat Europees eiken vloeren CO2 negatief zijn gedurende de levensduur van het product. Daarnaast is hout, in vergelijking tot PVC, een stuk milieuvriendelijker product om te gebruiken als vloerbedekking. Dit is één van de nadelen van het gebruik van PVC.

CO2 opslag populaire houtsoorten

In de tabel hieronder staan de CO2-waarden van diverse populaire houtsoorten.

Houtsoort CO2 Opslag (kg per m3) Geschikt voor vloerverwarming?
Jatoba 1.401 Nee
Wengé 1.362 Ja
Merbau 1.246 Ja
Afzelia 1.222 Ja
Padouk 1.199 Ja
Essen 1.074 Nee
Europees Eiken 1.059 Ja
Beuken 1.059 Nee
Teak 1.051 Ja

Hoewel Europees eiken niet de meeste CO2 opslaat in vergelijking tot andere houtsoorten, is het wel de meest populaire houtsoort voor houten vloeren. Eiken vloeren hebben een goede prijs / kwaliteit verhouding, zijn eenvoudig te bewerken en je kunt eiken vloeren met vloerverwarming combineren.

Andere (tropische) houtsoorten zijn vaak een stuk duurder of kunnen niet gecombineerd worden met vloerverwarming. Aangezien de meeste nieuwbouwwoningen worden uitgerust met vloerverwarming, wordt meestal gekozen voor eikenhout.

Houten vloeren van Uipkes

Wij stellen niet alleen hoge eisen aan onze eigen organisatie en medewerkers, maar ook aan de duurzame herkomst van onze producten. Ons streven is om op ecologisch verantwoorde wijze te produceren en duurzame kwaliteit te leveren, zodat je langdurig van je vloer kunt genieten - een benadering die staat voor 100% duurzaamheid!

  • Elleboog patroon eiken houten vloer met bosrijke omgeving als achtergrond

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke vloer voor jouw woning of bedrijf? Wij kunnen alle werkzaamheden voor je verzorgen: van het verwijderen van vloeren en aanleggen van vloerverwarming tot het plaatsen van de nieuwe houten vloer. Kom langs in de showroom voor vrijblijvend advies.

Veelgestelde Vragen

Hoe draagt het gebruik van houten vloeren bij aan CO2-opslag en duurzaamheid?

Houten vloeren dragen bij aan CO2-opslag doordat bomen tijdens hun groei CO2 opnemen en deze opgeslagen blijft in het hout, zelfs nadat het verwerkt is tot producten zoals parketvloeren. Daarnaast wordt het gebruik van duurzaam geproduceerd hout uit verantwoord beheerde bossen aangemoedigd, wat bijdraagt aan milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Hoe wordt de CO2-opslag in hout gemeten en vergeleken met andere materialen?

De CO2-opslag in hout wordt gemeten in kilogram per kubieke meter (kg/m3) en kan worden vergeleken met andere materialen met behulp van rekenmodellen, zoals die van de Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Deze modellen helpen bij het berekenen van de hoeveelheid CO2 die een houten vloer vastlegt in een woning, wat vervolgens kan worden vergeleken met CO2-waardes van andere materialen.