Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en trends in Nederland 2019-2023

Datum: 18 december 2023
Leestijd: 20 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

De Kerstperiode is aangebroken en dit is traditioneel de tijd waarin bedrijven terugblikken op het afgelopen jaar en ook te kijken naar trends en ontwikkelingen voor het nieuwe jaar. In dit artikel kijken we terug naar de afgelopen 5 jaar en onderzoeken we de voorkeuren van onze klanten op het gebied van houten vloeren kleuren en legpatronen.

In 2018 heeft Uipkes een onderzoek naar regionale vloervoorkeuren uitgevoerd, op basis van 1300 opleveringen, offerteaanvragen, klantgesprekken en online bezoekersdata. Hierbij is gekeken naar de populariteit van houtsoorten, legpatronen en kleuren.

Op basis van deze onderzoeksresultaten uit 2018 heeft Uipkes de focus gelegd op eiken vloeren, voornamelijk in de vorm van lamelparket. Dit vanwege de grote populariteit van deze houtsoort onder showroombezoekers en de mogelijkheid om deze houten vloeren te combineren met vloerverwarming. Overige houtsoorten zijn nog steeds leverbaar, maar hebben een langere levertijd.

Ook zijn 22 kleuren in het assortiment vervangen door nieuwe kleuren. De 90 unieke kleuren die Uipkes biedt zijn in 2019 onderverdeeld in 9 Kleurgroepen die elk uit 10 kleuren bestaan. Deze Kleurgroepen zijn, van lichte naar donkere kleuren:

Onderzoek regionale vloervoorkeuren 2019-2023

In dit onderzoeksartikel biedt Uipkes inzicht in de populariteit van de Kleurgroepen en Legpatronen per provincie in de periode 2019 t/m de eerste 9 maanden van 2023. Daarnaast is er gekeken of er trends zichtbaar zijn over de jaren heen. Hierbij is de vraag of bepaalde Kleurgroepen en/of Legpatronen meer of minder populair geworden zijn over de jaren 2019-2023.

Opmerkingen en kanttekeningen vloervoorkeuren 2019-2023

De onderzoeksdata is gebaseerd op meer dan 5000 adviesgesprekken in de showroom of via videogesprekken. De videogesprekken vonden grotendeels plaats tijdens de Coronaperiode in 2020 en 2021.

De data voor de provincies Groningen, Drenthe en Zeeland zijn niet representatief vanwege het lage aantal adviesgesprekken (N < 50), maar zijn voor de volledigheid wel toegevoegd aan het overzicht.

De reden hiervoor is dat de bereidheid van showroombezoekers om meer dan 100 km te reizen naar een Uipkes showroom in Amsterdam, Naarden of Alphen aan den Rijn gering is en de daarbij behorende marketingactiviteiten ook minder zijn dan bij de andere provincies.

Bij de jaaranalyses zijn een groot deel van de legpatronen buiten beschouwing gelaten. Uipkes heeft het aantal legpatronen pas sinds eind 2022 uitgebreid van 4 naar 18 verschillende legpatronen en de aantallen zijn te laag om hier onderzoek naar te doen. De 4 hoofdpatronen zijn de:

De overige 14 legpatronen zijn afgeleiden van de houten vloeren, visgraat vloer of Hongaarse punt.

Een Versailles vloer is een prachtige houten vloer die veel handwerk vereist om te leggen en worden vanwege de hoge legkosten zelden geselecteerd door showroombezoekers. Om deze reden is de Versailles vloer buiten de jaaranalyses gehouden.

Tenslotte moet er bij de interpretatie van de onderzoeksresultaten rekening gehouden worden dat de data is gebaseerd op (een groot aantal) adviesgesprekken van één bedrijf (Uipkes Houten Vloeren) met een unieke set van kleuren. Toch kunnen particulieren, projectontwikkelaars en interieurarchitecten trends halen uit deze gegevens en betrekken bij hun keuzes voor interieurinrichting.

Overzicht vloervoorkeuren 2019-2023

Hieronder de belangrijkste inzichten op het gebied van Kleurgroepen en Legpatronen in de periode 2019-2023.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van Uipkes Houten Vloeren

  Voorkeuren voor houten vloer kleuren in Nederland

  Bij een gelijke verdeling van de Kleurgroepen heeft iedere Kleurgroep een aandeel van 11,1% (zwarte horizontale lijn). Uit het staafdiagram valt op te maken dat de Kleurgroepen Wit (26.6%), Licht Eiken (23.9%), Naturel (19.7%) en Grijs (12.5%) de meest populaire kleurgroepen zijn voor houten vloeren in Nederland.

  Op basis van deze resultaten kan geconcludeerd worden dat lichte kleuren in ruim 70% de voorkeur hebben voor de afwerking van houten vloeren in Nederland in de periode 2019-2023.

 • De percentages gekozen legpatronen in zijn totaliteit

  Voorkeuren voor legpatronen in Nederland

  Het klassieke houten vloeren patroon (60.6%) is veruit het meest populaire legpatroon in Nederland, gevolgd door de visgraat vloer (31.6%). De Hongaarse punt (7.5%) en de Versailles vloer (0.3%) zijn de minst populaire legpatronen.

  Een groot deel van het verschil in populariteit kan verklaard worden door het verschil in legkosten. Versailles vloeren en Hongaarse punt vloeren hebben de hoogste legkosten per m2, omdat ieder (klein) vloerdeel bewerkt moet worden door de parketteur.

  Hierdoor vallen deze legpatronen vaak buiten het geplande budget bij houten vloeren kopers.

 • De gekozen houten vloer kleuren per patroon in procenten uitgedrukt

  Legpatronen en Kleurgroepen in Nederland

  De kleurkeuzes voor de verschillende legpatronen variëren behoorlijk:

  • Opvallend is dat Hongaarse punt vloeren, in vergelijking tot de andere legpatronen, vooral in Grijstinten (20.7%) en Zwarte kleuren (14.6%) worden afgewerkt.
  • Voor het houten vloeren patroon kiezen showroombezoekers voornamelijk lichte kleuren met een voorkeur voor kleuren die dichtbij de natuurlijke houtkleur liggen, zoals Licht Eiken (27.6%), gevolgd door de kleurgroepen Wit (25.6%) en Naturel (21%).
  • Versailles vloeren worden vooral in bruintinten en donkere kleuren gekozen ten opzicht van de andere legpatronen. Daarnaast is de Versailles vloer het enige legpatroon dat regelmatig in een Landelijke kleur (9.1%) wordt afgewerkt.
  • Visgraat vloeren worden overwegend in lichte kleuren en grijstintien (16.5%) afgewerkt. Visgraat vloeren in Witte kleuren (29%) hebben sterk de voorkeur bij onze klanten.
 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Drenthe

  Kleurkeuzes in Drenthe

  Zoals aangegeven zijn de aantallen bezoekers uit Drenthe niet representatief voor dit onderzoek (N < 50). De kleuren die bezoekers uit Drenthe kiezen, zijn vooral natuurlijke houtkleuren als Licht Eiken (42.9%) en Eiken (28,6%).

 • De percentages gekozen legpatronen in Drenthe

  Legpatroonkeuzes in Drenthe

  De (weinige) bezoekers uit Drenthe waren vooral geinteresseerd in het houten vloeren patroon (57.1%) en visgraatpatroon (42.9%).

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Flevoland

  Licht Eiken populair in Flevoland

  Showroombezoekers uit Flevoland hebben een voorkeur voor lichte kleuren, waarbij de kleurgroep Licht Eiken (26.9%) veruit het meest populair is. Tevens is Flevoland de provincie waarin het meest gekozen wordt voor Landelijke kleuren (2.6%).

 • De percentages gekozen legpatronen in Flevoland

  Legpatroonkeuzes in Flevoland

  De voorkeur voor legpatronen van klanten uit Flevoland volgen de landelijke gemiddelden, waarbij het klassieke houten vloeren patroon (65.8%) veruit het meest populair is.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Friesland

  Sterke voorkeur Witte kleuren in Friesland

  Van alle provincies prefereren showroombezoekers uit Friesland de Witte kleuren het meest in 42.9% van de gevallen. Ook de Zwarte kleuren (6.4%) liggen boven het landelijk gemiddelde en (Goud) Bruine kleuren worden nauwelijks gekozen. Naturel kleuren worden minder vaak gekozen (7.1%) en wijken daarmee sterk af van het landelijke gemiddelde (19.1%).

 • De percentages gekozen legpatronen in Friesland

  Legpatroonkeuzes in Friesland

  Ook klanten uit Friesland volgen de landelijke gemiddelden voor keuzes in legpatronen, vergelijkbaar met Flevoland.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Gelderland

  Gelderland kiest voor lichte kleuren

  Bezoekers uit Gelderland hebben een voorkeur voor lichte kleuren en volgen de kleurvoorkeuren van de landelijke gemiddelden.

 • De percentages gekozen legpatronen in Gelderland

  Visgraat vloeren populair in Gelderland

  Visgraat vloeren (41.7%) zijn het meest populair in Gelderland in vergelijking tot alle andere provincies. Hierdoor is ook de keuze voor Planken Houten Vloeren (51.1%) het laagste van alle provincies.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Groningen

  Beperkte kleurkeuze data Groningen

  De weinige bezoekers uit Groningen die we mochten ontvangen in onze showrooms, hadden vooral interesse in Licht Eiken kleuren. Deze resultaten zijn niet representatief voor de kleurvoorkeuren in Groningen.

 • De percentages gekozen legpatronen in Groningen

  Beperkte legpatroon data Groningen

  Alle bezoekers uit Groningen hadden interesse in het traditionele planken houten vloeren patroon. Het lage aantal bezoekers maakt dat deze data niet representatief is voor legpatroonkeuzes van mensen uit Groningen.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Limburg

  Kleurkeuzes (Noord) Limburg

  Showroombezoekers uit Limburg hebben een sterke voorkeur voor Witte (27.4%) en Naturel (27.2%) kleuren en nauwelijks interesse in (donker)bruine kleuren. Grijze (13.6%) en Zwarte (9.1%) zijn daarentegen wel relatief populair onder Limburgers, vergeleken met landelijke gemiddelden (19.7%).

 • De percentages gekozen legpatronen in Limburg

  Legpatroonkeuzes (Noord) Limburg

  Qua keuze in legpatronen volgen de Limburgers de landelijke trends.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Noord-Brabant

  Witte en grijze vloervoorkeuren in Noord-Brabant

  De voorkeur voor kleuren ligt bij bezoekers uit Noord-Brabant vooral bij Witte (32.2%) en Grijze vloeren (16.1%) in vergelijking tot landelijke gemiddelden. De keuze voor Naturel vloeren (12.7%) ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde.

 • De percentages gekozen legpatronen in Noord-Brabant

  Noord-Brabant kiest voor luxe legpatronen

  Opvallend is dat In Noord-Brabant de showroombezoekers het meest vaak kiezen voor de Versailles vloer (0.9%) en Hongaarse punt vloer (11.0%) en minder vaak voor het Planken houten vloeren patroon ten opzichte van alle andere provincies.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Noord-Holland

  Noord-Holland volgt landelijke kleurtrends

  Op het gebied van kleuren volgen bezoekers uit Noord-Holland voornamelijk de landelijke kleurentrends. Er is wel iets meer voorkeur voor (donker)bruine kleuren ten opzichte van de landelijke gemiddelden.

 • De percentages gekozen legpatronen in Noord-Holland

  Noord-Holland volgt landelijke legpatronen trends

  Ook op het gebied van legpatronen volgen de Noord-Hollanders de landelijke trends.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Overijssel

  Overijssel houdt van bruintinten

  Van alle Nederlanders, houden de Gelderlanders het meest van Goud Bruine (13.6%) en Eiken (22.7%) bruintinten.

 • De percentages gekozen legpatronen in Overijssel

  Hongaarse punt populair in Overijssel

  Ten opzichte van het landelijk gemiddelde (7.5%) is de Hongaarse punt vloer relatief populair in Overijssel (13.6%).

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Utrecht

  Utrecht volgt landelijke kleurtrends

  Bezoekers uit Utrecht volgen de landelijke kleurentrends, waarbij er een sterke voorkeur is voor lichte houten vloeren en grijze houten vloeren.

 • De percentages gekozen legpatronen in Utrecht

  Utrecht volgt landelijke legpatronen trends

  Ook op het gebied van legpatronen trends kleuren de bezoekers uit Utrecht netjes binnen de landelijke lijnen.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Zeeland

  Zeeland kiest voor Wit en Grijs

  Hoewel de bezoekersaantallen uit Zeeland laag zijn (N < 50) en niet representatief voor de provincie, laten de weinige bezoekers wel een duidelijk voorkeur zien voor Witte (30.8%), Licht Eiken (23.1%) en Grijze kleuren (23.1%).

 • De percentages gekozen legpatronen in Zeeland

  Zeeland kiest voor Planken en Visgraat Vloeren

  Het geringe aantal bezoekers uit Zeeland bleek vooral geïnteresseerd in het klassieke houten vloeren patroon en de visgraat vloer.

 • De gekozen houten vloeren kleurgroepen van de provincie Zuid-Holland

  Zuid-Holland kiest lichte kleuren en grijze kleuren

  Showroombezoekers uit Zuid-Holland volgen de landelijke trends op het gebied van kleurkeuzes. Wel kiezen Zuid-Hollanders iets vaker voor Witte (29.2%) en Grijze kleuren (14%) dan in de meeste andere provincies

 • De percentages gekozen legpatronen in Zuid-Holland

  Zuid-Holland legpatroonkeuze volgt landelijke trends

  Zuid-Hollanders volgen de nationale trend op het gebied van legpatroonkeuzes.

 • Zuiver witte visgraat vloer gelegd door Uipkes Houten Vloeren

  Visgraat vloer in de kleur Zuiver Wit (Kleurgroep Wit)

 • Het Versailles patroon is een klassiek patroon welke al lang bestaat. Initieel gemaakt om de werking van het hout te beperken

  Voorbeeld van de Versailles houten vloer

3. Kleuren en Legpatronen Trends over de jaren 2019-2023

Tenslotte kunnen we kijken naar de legpatronen en kleurgroepen op jaarbasis. Zijn er trends waar te nemen over de jaren?

 • De gekozen kleurengroepen in het planken patroon per jaar

  Houten vloeren trends over de jaren 2019-2023

  De keuze in kleuren voor het traditionele houten vloeren patroon zijn relatief stabiel over de jaren heen. De belangrijkste verschillen zitten in een afname van de keuze in Licht Eiken vloerkleuren en een toename van de keuze voor Naturel kleuren.

 • De gekozen kleurengroepen in het visgraat patroon per jaar

  Visgraat vloeren trends over de jaren 2019-2023

  Bij visgraat vloeren zien we een afname voor keuze in Grijze, Bruine en Zwarte kleuren over de jaren 2019-2022. In 2023 zien we weer een kleine opleving in Grijze kleuren.

  Ook bij visgraat vloeren zien we een stijging in de keuze voor Naturel kleuren en een lichte groei in de keuze voor Witte kleuren.

 • De gekozen kleurengroepen in het Hongaarse punt patroon per jaar

  Hongaarse punt vloer trends 2019-2023

  Bij de Hongaarse punt vloeren zien we een toename van Witte, Naturel en Zwarte kleuren in de periode 2019-2023.

  Eiken, Goud Bruine en Bruine, Eiken en Licht Eiken kleuren blijken een stuk minder populaire keuze te zijn voor de afwerking van Hongaarse punt vloeren over de jaren heen.

  Grijze Hongaarse punt kleuren waren vooral populair in de periode 2019-2022, maar blijkt in 2023 een minder geliefde keuze, het jaar waarin Naturel en Zwarte kleuren een sterke toename laten zien.

Conclusies

Uit het kleurenonderzoek blijkt een sterke voorkeur voor houten vloeren in lichte en aardse kleuren en dit neemt alleen maar toe in de afgelopen 5 jaar. Dit geldt vooral voor klassieke houten vloeren patroon en het visgraat patroon. De verwachting is dan ook dat in 2024 veel gekozen gaat worden voor houten vloeren in lichte kleuren.

Het chique Hongaarse punt en Versailles legpatroon worden daarnaast ook regelmatig in bruine, grijze of zwarte kleuren gelegd. Deze legpatronen zijn vooral geliefd in Overijssel en Noord-Brabant.

De meeste provincies volgen de landelijke vloerentrends op het gebied van kleur en legpatroon. Bezoekers uit een aantal provincies, zoals Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant, hebben voorkeuren die afwijken van de landelijke gemiddelden op het gebied van kleur en/of legpatroonkeuze.

Inspiratie & Informatie

Verder onderzoek

De CRM data van Uipkes bevat een schat aan informatie waarmee inzichten kunnen worden gegenereerd om in te spelen op trends in de markt.

In een volgend artikel zal nader onderzoek worden gedaan naar interieurstijlen, woningtypes en kleurgroepen om ideeën en inspiratie te geven voor de inrichting van woningen met houten vloeren.

Houdt ons blog dus in de gaten voor de laatste vloerentrends. Je kunt als particulier, projectontwikkelaar of interieurarchitect altijd bij ons langskomen voor maatwerk advies en inspiratie! We delen onze kennis graag met jou. Tot ziens in de showroom.

1 van 3