Parket Op Vloerverwarming: Een Duurzame & Warme Combinatie

Datum: 10 oktober 2023
Leestijd: 7 minuten
Auteur: Uipkes Houten Vloeren

Bezoek de showroom

Al meer dan twee decennia zijn parketvloeren en vloerverwarming een warme combinatie. De technologie achter houten vloeren en vloerverwarming heeft enorme vooruitgang geboekt, wat heeft geresulteerd in een beter warmterendement dan ooit tevoren. Bij Uipkes bieden we niet alleen hoogwaardige parketvloeren, maar ook professionele vloerverwarminginstallatie. In dit artikel lichten we toe waarom dit de ideale combinatie is voor jouw huis of kantoor.


Parket en vloerverwarming als warme combinatie

De combinatie van parket en vloerverwarming is een trend die zowel comfort als esthetiek in moderne woningen brengt. Deze integratie biedt een unieke balans van natuurlijke schoonheid van hout met de efficiënte en gelijkmatige warmte van vloerverwarming. Dit creëert een uitnodigende en warme sfeer in elke ruimte, terwijl het ook bijdraagt aan een duurzame en energiezuinige leefomgeving.

Lamelparket: De ideale keuze voor vloerverwarming

Lamelparket is een gelaagde vloer, met een onderlaag van berkenmultiplex en een toplaag van hardhout. Eiken lamelparket heeft een lage thermische weerstand (RC-waarde) en is daarom goed geschikt voor een combinatie met vloerverwarmingssystemen. Eikenhout is niet alleen prachtig vanwege zijn natuurlijke houttekening, maar het laat zich ook makkelijk bewerken, waardoor het de perfecte keuze is voor vloeren die warmte efficiënt kunnen geleiden. 

Bij Uipkes bieden we lamelparketvloeren in maar liefst 90 verschillende kleuren, diverse plankformaten en uiteenlopende legpatronen, zoals de Hongaarse punt en het Versailles patroon, waardoor je altijd een maatwerk vloer kunt samenstellen die perfect aansluit bij jouw wensen en interieur

 • Houten vloer en vloerverwarming verzorgd door Uipkes

Voordelen van parket en vloerverwarming

De combinatie van parket en vloerverwarming biedt meerdere voordelen.

 • Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat bijdraagt aan een aangenaam binnenklimaat.
 • Deze combinatie is ook energiezuinig, wat kan leiden tot lagere verwarmingskosten, omdat de aanvoertemperatuur van het water lager is dan bij radiatoren.
 • Bovendien verbetert het esthetische waarde van de ruimte, doordat radiatoren overbodig worden Deze kunnen verwijderd worden als vloerverwarming als hoofdverwarming wordt ingezet, wat resulteert in meer ruimte en een strakke of minimalistische look in het interieurontwerp.

Ook op het gebied van duurzame energiebronnen en gezondheid biedt parket op vloerverwarming een aantal voordelen:

Duurzame energiebronnen en parket: een perfecte match

Het combineren van parket en vloerverwarming met alternatieve, milieuvriendelijke energiebronnen zoals een warmtepomp of zonneboiler is de toekomst. Voor degenen die hun woning klimaatneutraal willen maken, biedt een parketvloer een uitstekende oplossing. Bovendien zijn de kosten voor vloerverwarming lager dan bij andere vloertypes, omdat hout geleidelijker warmte afgeeft en afkoelt, waardoor het verwarmingssysteem minder vaak aanslaat, wat resulteert in energiebesparing. 

Hout en gezondheid: de voordelen van natuurlijke materialen

Hout heeft altijd al een natuurlijke aantrekkingskracht op mensen gehad. Onderzoek heeft aangetoond dat een omgeving met natuurlijke materialen, zoals hout, een positieve invloed heeft op de gezondheid. Dit concept staat bekend als "biofilie" - menselijke neiging om met andere levensvormen in de natuur om te gaan of nauw verbonden te zijn: een verlangen of neiging om met de natuur te communiceren. 

Hout heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel en kan stress verminderen. Bovendien is vloerverwarming gezonder en esthetisch aantrekkelijker dan radiatoren, aangezien radiatoren stof en vuil kunnen verzamelen, wat niet ideaal is voor mensen met allergieën.

 • Parketvloer van Uipkes

Aandachtspunten en nadelen

Bij de combinatie van parket en vloerverwarming zijn enkele technische overwegingen belangrijk.

Een zorgvuldige installatie van zowel de vloerverwarming als het parket is belangrijk om warmteverlies en inefficiëntie te voorkomen.

Onder het ‘werken’ van hout verstaan we het krimpen en zwellen van luchtdroog hout als gevolg van normale veranderingen in de relatieve vochtigheid. Het is essentieel om rekening te houden met de juiste vochtbalans van het hout om kromtrekken of scheuren te vermijden. Goede voorbereiding, zoals het opstartprotocol bij vloerverwarming en professionele installatie en goede kwaliteit van de parketvloer zijn cruciaal voor het optimale functioneren van deze combinatie.

De dikte van het parket speelt een belangrijke rol in de warmteoverdracht. Een te dikke parketvloer kan de efficiëntie van de vloerverwarming nadelig beïnvloeden.

Over het algemeen wordt een dikte tussen 10 en 16 millimeter aanbevolen voor een optimale warmteoverdracht.

Geschikte houtsoorten voor parket op vloerverwarming

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Het is belangrijk om houtsoorten te kiezen met een goede thermische geleidbaarheid en stabiliteit. Eikenhout, beukenhout, en esdoorn zijn enkele voorbeelden van geschikte houtsoorten. Deze houtsoorten hebben de neiging om minder te werken onder temperatuurwisselingen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik met vloerverwarming.

Sommige houtsoorten zoals kersenhout en beukenhout zijn minder geschikt vanwege hun neiging tot werken onder temperatuur- en vochtigheidsschommelingen.

Tenslotte zijn sommige houten vloeren, zoals massief houten vloeren, minder geschikt voor een combinatie met vloerverwarming vanwege de slechte warmtegeleiding en het lage rendement.

 • Houten Vloer Eekhoorn Bruin Rustiek Frans Eiken 22 cm Floortje

  Parketvloer Eekhoorn Bruin - Rustiek Frans Eiken - 22 CM Floortje - €100,-

  bekijk product 
 • Rustiek A Hongaarse Punt Vloer Goudbruin - 14/70 cm - 45 graden

  Hongaarse Punt Parket Goudbruin - Rustiek A - 14/70 CM - 45 Graden - €151,-

  bekijk product 
 • Rustiek A Visgraat Vloer Bloesem Wit Vincent 14/70 cm

  Visgraat Parketvloer Bloesem Wit - Rustiek A - 14/70 CM - Vincent - €134,-

  bekijk product 
 • Rustiek A Hongaarse Punt Vloer Licht Grijs - 12/60 cm - 45 graden

  Hongaarse Punt Parket Licht Grijs - Rustiek A - 12/60 CM - 45 Graden - €146,-

  bekijk product 

Bekijk voorbeelden van parketvloeren op vloerverwarming in ons magazine!

Vloerverwarming en parket als investering

Een parketvloer is een vloertype met een hele lange levensduur in vergelijking tot andere vloersoorten.

Je kunt parket meerdere malen opnieuw afwerken tegen een fractie van de kosten van een nieuwe vloer. Je hoeft de vloer dus niet te verwijderen en vaak ook niet te schuren. Je kunt zelfs een andere kleur kiezen, als je dit wenst.

Parket kan bij aanschaf duurder zijn dan andere vloertypen als PVC en laminaat. Echter,  de levensduur, esthetiek, duurzaamheid, mogelijkheid tot opnieuw afwerken en het positieve effect op de gezondheid van hout, maakt parket tot een goede investering.

Daarnaast verhoogt de parketvloer de waarde van jouw woning en is het in combinatie met vloerverwarming en andere energiebronnen tot één van de meest duurzame oplossingen.

Tenslotte kan de combinatie op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen op de verwarmingskosten. Het is belangrijk om de totale kosten te overwegen, inclusief de aanschaf van materialen, installatie en onderhoud.

De Ondervloer Essentieel voor Parket en Vloerverwarming

Een geschikte ondervloer is essentieel voor de levensduur en prestatie van parket met vloerverwarming. De ondervloer moet blijvend droog, hard, vlak (dit betekent niet perse waterpas), schoon, goed dragend, sterk en vormvast moeten zijn.

Wij kunnen vloerverwarming voor je aanleggen in:

Onderhoud van parketvloeren met vloerverwarming

Het onderhouden van geoliede parketvloeren met vloerverwarming is relatief eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende. Gebruik geen aggressieve schoonmaakmiddelen, maar speciale reiningsmiddelen, zoals Royl vloerzeep om onderhoud te plegen.

Eens in de 3-5 jaar kun je de parketvloer opnieuw (laten) oliën. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit!

Parket én vloerverwarming zonder zorgen bij Uipkes

Uipkes kan niet alleen parketvloeren van hoge kwaliteit leveren, maar kan jou ook ontzorgen op andere gebieden, zoals: vloerverwarming aanleggen, oude vloeren verwijderen, ondervloeren en parketvloeren leggen en traprenovaties in dezelfde kleur als de vloer uitvoeren. Ook kun je bij ons terecht voor maatwerk houtdetail werkzaamheden, zoals uitzagen van roosters, architraven, neuten en vensterbanken. Kortom, bij Uipkes kun je alle werkzaamheden laten uitvoeren onder één dak.

Vragen? Kom langs voor advies!